Najlepšie recepty na domácu upečenú hus. Poriadne jedlo pre celú rodinu!

Hľadáte najlepší spôsob, ako si upiecť husičku na nedeľný obed?

Príprava pokrmu je vcelku jednoduchá, avšak výsledok vždy stojí za to!

Ak nemáte hus, môžete si namiesto nej pripraviť napríklad aj kačicu či inú hydinu.

Poďme si predstaviť tie najlepšie recepty na pečenú hus. Napríklad staročeskú.

Klasická babičkina pečená hus

Upečte si hus tak, ako to robievali naše babičky. Iste si spomínate na ten plný tanier, po ktorého zjedení nám bolo ešte pridané. Na recepte vlastne nie je nič zložité, akurát dĺžka pečenia vám zaberie nejaký ten čas.

Ingrediencie

  • 1 hus
  • Soľ, korenie, rasca
  • Majoránka (najlepšie čerstvé stonky)
  • Voda (môžete použiť vývar)

Postup

  • Hus si ešte pred prípravou nechajte ohriať na izbovú teplotu.
  • Hus umyte, očistite a vyberte z nej prebytočný tuk.
  • Sadlo vložte na dno pekáča spoločne s majoránom.
  • Hus osoľte (použite soli viac ako si myslíte), okoreňte, okmínujte a dovnútra dajte aj trochu majoránky.
  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Hus položte do pekáča prsiami dole, podlejte vývarom či vodou, prikryte a pečte.
  • Po 30 minútach pečenia hus otočte, polejte, znížte teplotu na 180 ° C a pečte ďalších 30 minút.
  • V priebehu pečenia hus polievajte, prepichujte tukové vankúšiky a odoberajte vypečené masť.
  • Potom hus naporciujte, vložte späť do pekáča a pečte odkryté kým hus nebude mať kôrku. Priebežne polievajte.
  • Hotovú hus podávajte s knedľou, kapustou alebo napríklad so zemiakmi.
Naporciovaná upečená hus
Zdroj: omnivorescookbook.com

Pomaly pečená hus po staročesku

Tento recept sa od predchádzajúceho líši dĺžkou pečenia. Práve tá má na výsledok veľký vplyv. Hus po staročesku je tradičným pokrmom napríklad na Veľkú noc alebo napríklad nový rok.

Ingrediencie

  • 1 hus
  • Rasca
  • Soľ
  • Voda

Postup

  • Hus očistite, umyte az brušnej dutiny odoberte prebytočný tuk.
  • Potom mäso osoľte na povrchu aj vo vnútri a okmínujte.
  • Predhrejte si rúru na 190°C.
  • Odobranú masť si nakrájajte a rozprestrite na pekáč.
  • Hus položte chrbtom na nakrájanú masť, podlejte vodou a dajte piecť.
  • Počas pečenia polievajte a prepichujte tukové vankúšiky. (Podľa potreby podlejte viac vodou)
  • Prebytočnú masť, čo z husi vytečie odoberte.
  • Hus pomaly pečte, podlievajte a polievajte 2-3 hodiny, kým kôrka nebude chrumkavá.
  • Upečenú hus potom naporciujte, prebytočnú masť z pekáča odoberte a časť výpeku ponechajte.
  • Naporciovanú hus dajte dopiecť na 10-15 minút.
  • Hotovú hus podávajte s knedľou, s kapustou alebo so zemiakmi.
Hus upečená dozlatista na bylinkách
Zdroj: delish.com

Pečená hus s jablkami

Recept na pečenú hus si môžete vylepšiť napríklad tým, že hus vypcháte okrem korenia aj jabĺčkami.

Ingrediencie

  • 1 hus
  • 1 cibuľa
  • 4 šalotky
  • Soľ a mleté ​​čierne korenie
  • 1 palica cesnaku
  • 1 zväzok čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 hrnčeky vody
  • Soľ, rasca
  • 1 červené a 1 zelené jablko

Postup

  • Hus pred prípravou nechajte ohriať na izbovú teplotu.
  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Hus dôkladne očistite a umyte. Odoberte prebytočný tuk z husi.
  • Celú hus osoľte, okmínujte aj vo vnútri.
  • Do vnútra husi vložte palicu cesnaku, na štvrťky nakrájanú cibuľu, na polovice nakrájané šalotky, na štvrťky nakrájané jablká, tymián a bobkový list.
  • Nohy husi zviažte kuchynským motúzom, vložte hus do pekáča chrbtom dole.
  • Podlejte vodou a pečte hus dozlatista asi 1-1,5 hodiny.
  • Počas pečenia polievajte, prípadne podlejte viac vodou a odstraňujte prebytočný vypečený tuk.
  • Hus by mala byť na povrchu chrumkavá a zlatistá.
  • Podávajte s knedľou a kapustou.
Hotová hus pečená na jablkách
Zdroj: myjewishlearning.com

Pečená hus s kapustou a knedľou

Poďme si predstaviť kompletný recept, kde si predstavíme postup na prípravu nielen husi, ale aj kapusty a knedle.

Ingrediencie na hus

  • 1 hus bez drobov
  • Petržlen
  • 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 5 strúčikov cesnaku, jemne nakrájaných na plátky
  • soľ, korenie, veľké množstvo celej rasce

Ingrediencie na kapustu

  • 2 balenia bielej/červenej kapusty
  • Šťava/výpok z husi
  • 1 stredná cibuľa, jemne nakrájaná na kocky
  • Mleté korenie, bobkový list
  • Cukor

Ingrediencie na žemľovú knedľu

  • 400g toastového chleba nakrájaného na kocky
  • 100g masla izbovej teploty
  • 2,5 hrnčeka mlieka
  • 4 vajcia
  • 150g hladkej múky
  • Nasekaná petržlenová vňať
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • + 8 hrnčeka vymastených maslom

Postup na hus

  • Predhrejte si rúru na 200°C. Opláchnite hus zvnútra aj zvonku studenou tečúcou vodou a osušte ju papierovými uteráky.
  • Špičkou noža vykonajte opatrne niekoľko rezov na koži husi (neprerežte mäso).
  • Posypte dutinu veľkým množstvom solí, ďalej korením, rascou a vložte dovnútra petržlenovú vňať, cesnak a polovicu vetvičiek rozmarínu.
  • Z oboch strán tiež hus posypeme soľou, korením a rascou.
  • Vložte hus do pekáča prsiami nahor, navrch položte zvyšok rozmarínu, podlejte asi šálkou vody a pečte prikrytú asi 2-3 hodiny do chrumkava a zlatista.
  • Počas pečenia je dobré ju polievať výpekom, prípadne pridať viac vody. Odstráňte prebytočný husí tuk.
  • Potom hus otočte, znovu posypte soľou a rascou a dajte piecť ešte na 10-15 minút.

Postup na kapustu

  • Šťavu z kapusty vylejte.
  • V hrnci rozohrejte výpok z husi a opražte cibuľku.
  • Potom vložte kapustu, podlejte vodou, pridajte bobkový list a duste domäkka.
  • Potom dochuťte cukrom, soľou či korením. (Podľa preferencií)
  • Nakoniec zahustite múkou.

Postup na knedle

  • Zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Do hrnca nalejte toľko vody, aby až ponoríte hrnčeky na knedle, boli ponorené bez výšky palca pod hornou časťou hrnčeka.
  • Vzniknutú zmes rozdeľte do pripravených vymastených hrnčekov.
  • Hrnčeky dajte do hrnca s vriacou vodou, prikryte pokrievkou a varte asi 45 minút.
Husacie stehno s červenou kapustou a knedľou
Zdroj: emperorscrumbs.com

Ste milovníci kyslej kapusty? Mrknite na 5 receptov s kyslou kapustou a pripravte si vitamínovú bombu aj vy.

Pečená hus s pomarančovou glazúrou

Vyskúšajte tento neobyčajný recept na pečenú hus, ktorým určite zapôsobíte na vašich stravníkov vďaka pomarančovej glazúre!

Ingrediencie na hus

  • 1 hus
  • 3-4 l studenej vody
  • 1 hrnček soli
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1-2 bobkového listu
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Pár guličiek nového korenia

Ingrediencie na glazúru

  • 1/2 hrnčeka pomarančového džúsu
  • 1/2 hrnčeka pomarančovej marmelády
  • 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína alebo šampanského

Postup

  • Očistite, umyte hus a odstráňte prebytočný tuk.
  • Umiestnite ju do veľkého pekáča alebo do veľkej zakrytej nádoby vhodnej pre slaný nálev
  • V hrnci zohrejte 1 hrnček vody so soľou, cukrom a korením, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
  • Nechajte vychladnúť a prilejte do 3l studenej vody.
  • Vodu nalejte hus, a ak je to nutné, pridajte ďalšiu studenú vodu, aby ste hus úplne zakryli. Dajte na chladné miesto aspoň na dobu 24 hodín.
  • Ďalší deň vyberte hus zo soľného roztoku, a na pár miestach napichnite, aby sa koža prevzdušnila.
  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Hus položte do pekáča prsníkom dole a pečte 20 minút. Potom hus otočte hus hruďou hore a pečte ešte 20 minút.
  • Medzitým si pripravte glazúru. Zmiešajte pomarančový džús, marmeládu a víno alebo šampanské v kastróle. Priveďte do varu a potom odstavte.
  • Vyberte hus z rúry a opatrne zlejte tuk. Potrite ju glazúrou a vráťte späť do rúry.
  • Znížte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení husi asi 30-40 minút. Každých 20 minút potierajte pomarančovou glazúrou.
  • Hotová hus je keď je kôrka chrumkavá.
Hus pečená s pomarančovou glazúrou
Zdroj: dashofsavory.com

Hus s omáčkou z čiernych ríbezlí

Vyskúšajte si pokrm veľmi idylický pokrmu podávanému na americké vďakyvzdania. Američania síce pečú moriaka, avšak vy si môžete túto dobrotu vymazliť aj s husou.

Ingrediencie na hus

  • 1 hus
  • Soľ
  • 5-7 citrusových plodov (citrón, limetka, grep, pomaranč)

Ingrediencie na omáčku

  • 2 hrnčeky sektu
  • 1/2 hrnčeka džemu z čiernych ríbezlí
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu

Postup

  • Hus nechajte ohriať na izbovú teplotu, aby sa vám s ňou lepšie pracovalo.
  • Upravte si rošt rúry do spodnej tretiny a predhrejte na 120 °C.
  • Vyložte pekáč alobalom.
  • Hus očistite a umyte. Odstráňte z nej prebytočný tuk.
  • Pomocou špáradla napichnite zimomriavky na prsia a stehno bez toho, aby ste mäso prepichli, a to toľkokrát, koľkokrát je to možné, alebo aspoň 1cm od seba. (Nepichajte príliš hlboko)
  • Obe strany a vnútro husi posypte veľkým množstvom soli.
  • Vnútro husi naplňte citrusmi. Pomocou niekoľkých špáradiel utesnite spodnú časť husi, aby ste citrusy zaistili. Položte hus do pekáča prsnou stranou nahor.
  • Pečte, kým sa koža nesfarbí dozlatista 8 až 10 hodín.
  • Ak hodláte hus okamžite podávať, zohrejte rúru na 260 ° C (500 ° F), aby hus zhnedla a pečte ďalších 5 až 10 minút.
  • Zatiaľ čo odpočívate (alebo ohrievate) hus, pripravte si ovocnú omáčku. Rozpustite zemiakový škrob v niekoľkých polievkových lyžiciach sektu.
  • Zahrejte do bodu varu zvyšok šumivého vína so zázvorovým práškom v malej panvici a nechajte 10 minút variť, aby sa alkohol odparil. Pridajte džem z čiernych ríbezlí a štipku soli.
  • Keď sa zmes začne variť, dochuťte ju a upravte chuť pridaním viacerých vína alebo naopak džemu.
  • Kukuričný škrobu znovu premiešajte, aby sa škrob úplne rozpustil a nalejte za súčasného miešania do omáčky. Pridávajte kukuričný škrob dovtedy, kým bude mať omáčka dostatočnú hustotu.
  • Vyberte hus z rúry a nakrájajte na kúsky. Podávajte s ovocnou omáčkou po boku.
Upečená hus s omáčkou z čiernych ríbezlí
Zdroj: omnivorescookbook.com

TIP: Namiesto pečenej husi môžete skúsiť upiecť niektorý z receptov na pečenú morku.

Tradícia alá svätomartinská hus

Svätomartinská hus sa podáva tradične 11. novembra na svätého Martina. Prečo ale práve v tento deň?

Legenda hovorí, že husi svätého Martina pri jeho kázaní rušili natoľko, že za to teraz pykajú na pekáči. Druhá legenda zasa hovorí, že sa Martin pred svojou voľbou biskupom zo skromnosti ukrýval v husníku, kde ho však husi svojim kachlením prezdradili.

Hus môžete upiecť nielen v rúre, ale aj v elektrickej pečeni. Prečítajte si viac o najlepších elektrických panviciach.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.