Najlepšie recepty na omáčky s mletým mäsom

Mleté mäso je skvelým štartom pre kuchárov začiatočníkov a s omáčkou vykúzli naozaj skvelý obed.

Neviete z čoho ho pripraviť alebo vám chýba inšpirácia na možné omáčky?

V tom prípade sa inšpirujte našimi 5 recepty na vynikajúce mleté ​​mäso s omáčkou.

Paradajková omáčka s mletým mäsom

Týmto jedlom vás iste deti neodbijete, naopak paradajkovú omáčku s guličkami z mletého mäsa deti väčšinou milujú.

INGREDIENCIE:

základ na mleté ​​mäso:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie predné a bravčové pliecko v pomere 1: 1)
  • 125 g strúhanky
  • 1 lyžica petržlenovej vňate nasekané nadrobno
  • 1 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • 1 rozšľahané vajce

na omáčku:

  • 500 g sterilizovaných, celých, lúpaných paradajok
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 1 väčšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 5 strúčikov cesnaku, nakrájaných nadrobno
  • 60 ml olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 bobkový list
  • 3/4 lyžičky sušenej bazalky
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • voda podľa potreby

POSTUP:

  1. Mleté mäso premiešame dôkladne s ostatnými surovinami a vytvoríme 12 mäsových guľôčok.
  2. Pripravíme si veľkú panvicu, ktorú rozohrejeme, dáme na ňu olej a guľôčky na ňom opečieme zo všetkých strán dohneda.
  3. Hotové guličky necháme bokom odpočívať.
  4. Do panvice nalejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu s cesnakom, pridáme paradajky, roztlačíme ich a prilejeme paradajkový pretlak.
  5. Dochutíme soľou, korením, cukrom a pridáme bobkový list s bazalkou.
  6. Do paradajkovej omáčky vložíme mäsové guľky, prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu a dusíme 30 až 45 minút, kým nie sú guličky uvarené.
  7. Podľa potreby prilievame vodu.
  8. Z hotovej omáčky nezabudneme vytiahnuť bobkový list.
  9. Podávame s cestovinami alebo zemiakovou kašou.
Paradajková omáčka s mletým mäsom
Zdroj: simplyrecipes.com

Mleté mäso s kari omáčkou

Už Vás nudí klasické mäsové guľky s paradajkovou omáčkou a chcete skúsiť niečo iné? Môžete teda skúsiť tento recept využívajúce vynikajúcu karí – kokosovú omáčku.

INGREDIENCIE:

základ na mleté ​​mäso

  • mleté mäso – viď. základ mleté mäso
  • 1 lyžička karí
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru, gram Marsaly
  • štipka škorice

na omáčku

  • 1 malé cibule, nadrobno
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka
  • 250 ml vývaru alebo vody
  • 4 lyžičky kari
  • 2 lyžičky garam masaly
  • 1 lyžička zázvoru
  • 2 lyžice limetovej šťavy alebo citrónovej
  • na ozdobenie nadrobno nasekaný koriander

POSTUP:

  1. Zmiešame suroviny na mleté ​​mäso a vytvoríme si guličky.
  2. Na panvici rozohrejeme tuk, pridáme cibuľu a nechajte mierne sprehľadniť asi 3 minúty.
  3. Pridáme mäsové guľky.
  4. Opečieme zo všetkých strán dozlatista asi 3-4 minúty na stranu.
  5. Pridáme všetky suroviny na omáčku a dusíme 20-30 minút podľa veľkosti guľôčok.
  6. Posypeme čerstvým koriandrom.
  7. Ako príloha sa tu hodí karfiolová či Pažitková ryže alebo zemiaková kaša s chilli a cesnakom.
Mleté mäso s kari omáčkou
Zdroj: skinnyms.com

Okrem toho, že sa kokosové mlieko pridáva k pokrmom, je tiež zdravým doplnkom s mimoriadne pozitívnymi výhodami pre náš organizmus. Kokosové mlieko je vynikajúcim zdrojom mangánu, medi, fosforu a železa. Pomáha prečistiť obličky a močové cesty, konzumáciou kokosového mlieka môžete znížiť svoj krvný tlak.

Mleté mäso s hubovou omáčkou

INGREDIENCIE:

  • mleté mäso – viď. základ mleté mäso
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 stroužky česneku, utřený
  • 1/2 cibule, jemne nakrájané
  • 150 g húb, nakrájané na plátky
  • 2 lyžice masla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. Zmiešame suroviny na mleté ​​mäso a vytvoríme si karbonátky.
  2. Na panvici rozohrejeme tuk a pridáme karbonátky.
  3. Opečieme z oboch strán dozlatista asi 2-3 minúty na stranu.
  4. Fašírky dáme bokom.
  5. Na panvicu pridáme cibuľu a cesnak, orestujeme mierne dozlata, pridáme nakrájané huby.
  6. Pridáme lyžicu masla, horčicu, múku, worcestrovou omáčku a restujeme spoločne.
  7. Zalejeme hovädzím vývarom a dobre rozšľaháme.
  8. Vložíme fašírky späť do omáčky a dobre prevaríme asi 20 minút podľa veľkosti fašírok.
  9. Podávame so zemiakovou kašou posypané posekanou petržlenovou vňaťou.
Mleté mäso s hubovou omáčkou
Zdroj: recipetineats.com

Mleté mäso s horčicovou omáčkou

INGREDIENCIE:

  • mleté mäso – viď. základ mleté mäso
  • 30 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • soľ a korenie
  • 300 – 400 ml vývaru
  • 1 smotana 33%
  • 3 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • nasekaná petržlenová vňať

POSTUP:

  1. Zmiešame suroviny na mleté ​​mäso a vytvoríme si mäsové guličky.
  2. Guľôčky z mletého mäsa naukladáme do pekáča.
  3. Upečieme ich v rúre pri 180 ° C asi 20 – 30 minút.
  4. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku.
  5. Prilejeme vývar, smotanu, pridáme korenie, cukor a horčicu a za stáleho miešania dobre prevaríme.
  6. Guličky vložíme späť do omáčky.
  7. Nakoniec pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať.
  8. Podávame s pečenými zemiakmi.
Mleté mäso s horčicovou omáčkou
Zdroj: simplyrecipes.com

Mleté mäso s paprikovou omáčkou

INGREDIENCIE:

  • mleté mäso – viď. základ mleté mäso
  • 3 ks červené kapie
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 60 ml smotany 12%
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. Mleté mäso si dáme do väčšej misy a pridáme všetky suroviny.
  2. Vytvoríme si guličky.
  3. Papriky umyjeme, odstránime jadierka a nakrájame na väčšie kúsky.
  4. Opečieme na panvici, zhruba 3 minúty kým trošku nezhnednú.
  5. Pridáme paradajkový pretlak, chvíľku popražíme a potom zalejeme pol litrom studenej vody a privedieme k varu.
  6. Do vriacej šťavy dáme mäsové guličky a pod pokrievkou dusíme cca 40 minút.
  7. Medzitým si pripravíme zápražku.
  8. Olej dáme do kastrólika spoločne s múkou a paprikou.
  9. Osmažíme na tmavšie zápražku. Keď je zápražka hotová, zalejeme troškou studenej vody a metličkou rozšľaháme dohladka.
  10. Mäsové guľôčky vyberieme, papriky vyberieme a cez sitko prepasírujeme do šťavy.
  11. Šupky vyhodíme a zahustíme zápražkou.
  12. Nalejeme smotanu, premiešame a chvíľku povaríme.
  13. Do hotovej omáčky vložíme hotové guličky.
  14. Môžeme podávať s cestovinami alebo gnocchi.
Mleté mäso s paprikovou omáčkou
Zdroj: littlebroken.com

Ako prílohu možno k týmto pokrmom podávať čokoľvek. Najvhodnejšie sú cestoviny a dusená ryža, ale ku smotanovým omáčkam sa viac hodia jemné knedle alebo halušky.

Knedle, či už kysnuté alebo nekysnuté, si môžete urobiť podľa našich receptov.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.