Zverinové mäso je určite výnimočné, ale nie je vždy dostupné a jeho spracovanie a predovšetkým príprava pred vlastným varením vrátane prípadného sťahovania a pitvanie má svoje úskalia.
Veľký podiel na špecifickej chuti diviny majú ďalšie použité suroviny vrátane korenia.
Pri výbere vhodného receptu si aj s bežným výsekovým mäsom môžeme pochutnať na „zverinové“ jedle.
Skúste teda s pomocou našich receptov pripraviť mäso z domácich zvierat ako zverinu.
Králik na smotane
INGREDIENCIE
- 4 očistené porcie králika
- 100 g slaniny
- soľ a štipka cukru
- 3 guličky jalovca
- 100 g masla alebo masti
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), nakrájané na plátky
- 50 g cibule, nakrájané na plátky
- 1/2 citróna
- 12 guličiek čierneho korenia, 6 guľôčok nového korenia
- 1 bobkový list, trocha tymiánu
- 600-700 ml hydinového vývaru
- cca 250 ml smotany na šľahanie
- knedľa
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Králičie diely pretiahneme rezančekmi slaniny.
- Osolíme a potrieme roztlčeným borievkou.
- V pekáči na tuku speníme koreňovú zeleninu, cibuľu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru s korením, novým korením, bobkovým listom a tymianom.
- Do základu vložíme pripravené porcie králika a zvoľna upečieme v rúre domäkka, asi 50 minút až hodinu.
- Mäkké mäso vyberieme, dáme do kastróla a odložíme na teplé miesto.
- Za šťavy odstránime všetko korenie.
- Vlejeme smotanu a rozmixujeme, podľa potreby zriedime vývarom.
- Omáčku okyslíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme či dosladíme.
- Precedíme na mäso z králika do kastróla a dobre prehrejte.
- Podávajte s knedľou.

Pečená morka s čerstvými bylinkami a citrónovou šťavou
INGREDIENCIE
na morku o veľkosti 5 kg
- morka či moriak
- asi štvrť hrnčeka olivového oleja
- 2 veľké citróny
- 3 lyžice čerstvo nasekanej majoránky, tymiánu, rozmarínu, bazalky, cesnaku
- štipka mletého čierneho korenia na dochutenie
- soľ
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na zhruba 180 ° C.
- V menšej miske spolu zmiešame majoránku, tymián, rozmarín, bazalku, cesnak a čierne korenie.
- Opatrne narežeme a nadvihnite kožu z moriaka či morky tak, aby sme čisté mäso mohli potrieť olivovým olejom.
- Potom ho rovnomerne postriekame šťavou z citróna a potrieme zhruba dvoma tretinami bylinkové marinády.
- Potom vrátime kožu späť na svoje miesto a moriaka pokropíme zvyškom citrónovej šťavy a potrieme ho zostávajúce marinádou.
- Morku nasolíme.
- Dáme piecť do rúry.
- V hlbokej miske a predhriatej rúre ho pečieme zhruba dve a pol až tri hodiny.
- Pokiaľ nie je mäso kostí už ružovej, morka je hotová.
- Po vybratí z rúry necháme morku ešte 15 minút odpočívať a potom porciujeme.
- Mäso servírujeme s dusenou, pečenú alebo karamelizovanou zeleninou, varenými zemiakmi.

Objavte podobné tipy
hovädzí guláš
INGREDIENCIE
- 800 g predného hovädzieho mäsa
- 400 g cibule
- 100 g bravčovej masti
- soľ
- čierne korenie
- 100 g asi 2 dni starý chlieb
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 l silného hovädzieho vývaru
- 3 lyžice sladkej mletej papriky
- celý rasca
- 5 strúčikov cesnaku
- majoránka
- rastlinný olej
POSTUP
- Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na 70 g bravčovej masti do zlatohneda (asi 5 minút).
- Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme k cibuli a restujeme ďalších 5 minút, aby sa mäso zatiahlo.
- Pridáme paradajkový pretlak, zarestujeme, prilejeme trochu vývaru a zaprášime sladkou paprikou.
- Krátko restujeme a podlejeme trochou vývaru.
- Pridáme rascu, na kocky nakrájaný chlieb opečený na zvyšných 30 g masti, prilejeme zvyšný vývar tak, aby bolo mäso ľahko ponorené, a pridáme prelisovaný cesnak.
- Guláš dusíme pod poličkou asi 1,5 hodiny.
- Do hotového guláša pridáme majoránku, soľ a korenie podľa chuti.
- Ako príloha sa hodia knedle, halušky, špecle alebo jednoducho chleba.

Bravčové mäso na hubách
INGREDIENCIE
- 4 plátky bravčového mäsa – vykostené pliecko, stehno alebo kotleta
- 300 g čerstvých húb – alebo šampiňónov
- 100 g anglickej slaniny
- 1 ks cibuľa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 250 ml bravčového vývaru
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 2 štipky mletej rasce
- 4 štipky soli
- 3 lyžice tmavé zápražky
POSTUP
- Do väčšieho kastróla dáme nakrájanú slaninu a olúpanú, nakrájanú cibuľu.
- Miešame 4 – 5 minút.
- Pridáme bravčové mäso, osolíme, okoreníme, posypeme mletou paprikou, rascou a mäso orestujeme.
- Pridáme vývar a dusíme 45 minút.
- Ku skoro mäkkému mäsu pridáme nakrájané huby a dusíme podľa druhu húb ešte 15 – 25 minút.
- Omáčku zahustíme tmavou zápražkou a dobre prevaríme.
- Podávame so zemiakovou kašou s cibuľkou a fazuľovými strukmi s orestovanou slaninou.

Pečená kačica s červenou kapustou
INGREDIENCIE
- 1 kačica o váhe asi 1,8 kg
- 3 – 4 lyžice rasce
- soľ na dochutenie
POSTUP
- Očistenú kačicu opláchneme, odstránime biskupa, mierne osolíme na povrchu i vo vnútri, okmínujeme a vložíme do pekáča.
- Podlejeme trochou vody a pečieme po oboch stranách do zlatista, tučnejšie časti počas pečenia mierne prepichujeme vidličkou, aby sa masť dobre vypieklo.
- Kačicu počas pečenia prelievame výpekom, aby sa menej tučné časti nevysušili.
- Sadlo z výpeku zlejeme, výpek zalejeme trochou horúcej vody, krátko prevaríme a precedíme, potom do neho pridáme odliate masť a dobre premiešame.
- Podávame s dusenou červenou kapustou a zemiakovou knedľou.

Podobne ako pri pravej zveriny podávame väčšinu mäsa s jemnými knedle alebo s dusenou ryžou.
Zemiaky môžeme podávať varené, alebo aj opekané zemiaky dochutené okrem rasce napríklad pažítkou, jarnou cibuľkou alebo cesnakom.
Výber prílohy tak záleží úplne na chuti. Okrem hlavnej prílohy podávame zvlášť v zime zeleninové šaláty doplnené pokiaľ možno aspoň čerstvú zelenou vňaťou.