Premýšľate, čo upiecť svojej rodine dobrého?
Chcete, aby múčnik obsahoval aj zdravé ingrediencie?
Potom vyskúšajte naše lahodné recepty na mrkvové rezy v 5 rôznych variantoch.
Nájdete u nás aj vegánsky či bezlepkový variant, takže si na svoje príde naozaj každý.
Užite si to!
Mrkvové rezy s jablkami
Neuveriteľne jednoduché rezy z mrkvy, jabĺk a vlašských orechov, ktoré zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Tak poďme na to!
Čo budete potrebovať
- 2 šálky cukru
- 4 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálky rastlinného oleja
- 2 šálky hladkej múky
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ šálky mrkvy, nastrúhané
- 1 a ½ šálky jabĺk, nasekaných
- 1 šálka vlašských orechov, nasekaných
Postup
- Zmiešajte cukor, vajcia, vanilku a olej.
- Suché ingrediencie preosejte a vmiešajte do tekutej zmesi.
- Pridajte mrkva, jablká a orechy.
- Nalejte cesto na plech s rozmermi 23 x33 cm a pečte v rúre vyhriatej na 160℃ 60 až 70 minút.
- Ak chcete, potrite polevou zo smotanového syra.
- Nechajte si chutiť!

Vyskúšajte aj naše výborné mrkvové recepty na 13 rôznych spôsobov! Chcete sladká, dusená, pečená alebo krémová? Ochutnajte ich všetky.
Bezlepkové rezy z mrkvy a ananásu s vanilkovou polevou
Tento ľahký múčnik z mrkvy s polevou zo smotanového syra je neuveriteľne vláčny a lahodný. Navyše keď do mrkvových rezov pridáte konzervovaný ananás a kokos, povýšite ich o stupeň vyššie.
Čo budete potrebovať
- 2 šálky bezlepkovej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička morskej soli
- 2 lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- 3 veľké vajcia
- 1 šálka kryštálového cukru
- ½ šálky trstinového cukru
- ½ šálky masla izbovej teploty
- ½ šálky kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky mrkvy, nastrúhané
- 1 šálka konzervovaných kúskov ananásu, odkvapkaných
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 1 šálka vlašských orechov, nasekaných
Na polevu:
- 230 g syra Philadelphia
- 1/2 šálky masla, zmäkčeného
- štipka soli
- 4 a 1/2 šálky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte si rúru na 175 stupňov Celzia.
- Plech s rozmermi 23 x 33 cm vymažte kokosovým olejom alebo maslom a dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- Dajte bokom.
- Do misy vášho stolného mixéra pridajte vajcia, kryštálový cukor a trstinový cukor.
- Šľahajte dohromady 2-3 minúty.
- K zmesi pridajte maslo, kyslú smotanu a vanilku a miešajte asi 1-2 minúty.
- Suché ingrediencie pridajte k mokrým a šľahajte, kým sa nespoja.
- Do zmesi pridajte nastrúhanú mrkvu, ananás, strúhaný kokos a vlašské orechy a stierkou premiešajte.
- Cesto nalejte na vymastený plech.
- Pečte 30 minút.
- Upečenú buchtu nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
- Pridajte smotanový syr, maslo a štipku soli do misy stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom.
- Šľahajte do hladka, asi 1 minútu.
- Pridajte práškový cukor a miešajte na najnižšiu rýchlosť, pokiaľ sa cukor nezapracuje do zmesi.
- Pridajte vanilku a citrónovú šťavu a miešajte ďalších 30 sekúnd až 1 minútu, kým nebude poleva hladká a krémová.
- Po úplnom vychladnutí polevu namažte na buchtu a podávajte.

Premýšľate, aký kávovar by pasoval do vašej domácnosti? Pozrite sa na naše recenzie najlepších kávovarov Tchibo a možno si vyberiete svojho favorita!
Objavte podobné tipy
Mrkvové rezy z ovsenej múky s pomarančovou polevou
Úžasné rezy z mrkvy a ovsenej múky s polevou zo smotanového syra a pomarančov ocenia aj tí najväčší gurmáni. Sú vláčne a krásne voňavé!
Čo budete potrebovať
Na suché ingrediencie:
- 200 g ovsenej múky
- 200 g trstinového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
Na mokré ingrediencie:
- 2 malé vajcia
- ¾ šálky gréckeho jogurtu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 200 g surovej nastrúhanej mrkvy
Na polevu:
- 170 g smotanového syra
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1,5 lyžice pomarančovej šťavy
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Najprv si pripravte polevu.
- Vo veľkej mise pomocou ručného alebo stolného mixéra šľahajte smotanový syr, trstinový cukor, pomarančovú šťavu, pomarančovú kôru a vanilkový extrakt na strednú rýchlosť, kým sa všetko nespojí a nebudete mať krémovú polevu.
- Nechajte ju vychladiť v chladničke aspoň hodinu, alebo pokiaľ poleva nedrží tvar.
- Do misy pridajte ovsenú múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a škoricu.
- V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, potom pridajte grécky jogurt, vanilkový extrakt a nastrúhanú mrkvu a dobre premiešajte.
- Suché ingrediencie vsypte do mokrých ingrediencií a jemne miešajte, kým cesto nie je hladké.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Pekáč s rozmermi 23 x 33 cm vyložte papierom na pečenie.
- Nalejte cesto do pekáča a pečte po dobu 35 minút.
- Ak špáradlo zapichnuté do stredu buchty vyjde čisté, buchta je hotová.
- Nechajte úplne vychladnúť v pekáči, potrite vychladenou polevou, nakrájajte na štvorce a servírujte.

Mrkvovo-banánové rezy s datľami a kokosom
Tieto zdravé rezy z mrkvy, banánov, kokosu, datlí a mandľovej múky sa nielen ľahko pripravujú, ale aj skvele chutia. Pripravte svojim deťom zdravú desiatu, za ktorú vám ich telo poďakuje.
Čo budete potrebovať
- 2 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané nahrubo
- 8 datlí Medjool, bez kôstok
- 2 stredné zrelé banány
- 2 šálky mandľovej múky
- 2 šálky sušeného kokosu
Postup
- Rúru predhrejte na 175 °C.
- Vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie štvorcovú formu s priemerom 20 cm.
- Zmiešajte mrkvu a datle v kuchynskom robote a mixujte, kým nie sú nasekané najemno.
- Možno budete musieť počas procesu niekoľkokrát zoškrabnúť strany.
- Pridajte banány, mandľovú múku a kokos a mixujte pri vysokej rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nalejte do pripravenej formy, uhlaďte a pečte 45–50 minút, kým nie je vršok zlatisto hnedý a rezy prepečené.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť vo forme.
- Potom preklopte na doštičku, nakrájajte a podávajte.

Máme pre vás tiež chutné recepty na jemné muffiny s mrkvou ! Skúste naše sladké aj slané varianty.
Vegánske rezy z mrkvy s polevou z kešu orieškov
Zdravá vegánska verzia klasickej mrkvovej torty s polevou z kešu orechov poteší chuťové bunky nielen vegánov. Obsahuje málo cukru, zdravú celozrnnú špaldovú múku a skvelú textúru jej dodávajú hrozienka a vlašské orechy. To jednoducho musíte ochutnať!
Čo budete potrebovať
- 125 ml rastlinného mlieka
- 75 ml oleja
- 125 g trstinového cukru
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z polovice pomaranča
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 125 g mrkvy, olúpané a nastrúhané
- 50 g vlašských orechov, nahrubo nasekaných
- 50 g hrozienok
Na polevu:
- 150 g kešu orieškov (namočených na aspoň 4 hodiny, ale najlepšie cez noc)
- 100 ml kešu mlieka (alebo mandľového mlieka)
- 4 vykôstkované datle (alebo 1-2 lyžice javorového sirupu)
- štipka morskej soli
- ¼ lyžičky mletej škorice
- šťava z ½ pomaranča
- 4-6 polovičiek vlašských orechov, nasekaných (voliteľne)
Postup
- Kešu orechy dajte do misky a zalejte čerstvou vodou.
- Misu zakryte a nechajte aspoň štyri hodiny, najlepšie však cez noc, lúhovať.
- Predhrejte rúru na 180℃.
- Vo veľkej mise prešľahajte mlieko, olej a cukor.
- Pomaranč olúpte, kôru postrúhajte a pridajte ju k mliečnej zmesi spolu so šťavou z polovice pomaranča.
- Preosejte suché ingrediencie a vmiešajte ich do zmesi mlieka a cukru.
- Najlepšie je miešať cesto čo najmenej, inak bude tuhé.
- Jemne vmiešajte nastrúhanú mrkvu, vlašské orechy a hrozienka.
- Cesto vložte do 20 cm formy vyloženej papierom na pečenie a pečte v strede rúry po dobu tridsiatich minút.
- Buchta je hotová, keď špajle zapichnutá do stredu vyjde čistá.
- Nechajte vo forme pätnásť minút vychladnúť a potom vyklopte na mriežku vyloženú utierkou.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte si polevu.
- Sceďte a prepláchnite kešu orieškami cez sito.
- Vložte ich do mixéra spolu so zvyšnými prísadami na polevu.
- Mixujte, kým nebude poleva mať hladkú krémovú konzistenciu.
- Vychladnutú buchtu preklopte na doštičku tak, aby vrch buchty smeroval nahor.
- Navrch rozotrite kešu polevu.
- Pokiaľ chcete, nasypte navrch nasekané vlašské orechy.
- Nakrájajte na dvanásť kusov a podávajte.

A ako sa vám naše dnešné recepty na mrkvové rezy páčili? Napíšte nám do komentárov!