Rôznorodosť.
To je slovo, ktoré skvele vystihuje tieto recepty na nekysnuté lievance.
Neváhajte ani minútu a poďte si s nami osladiť život!
Americké lievance bez kysnutia
Vždy ste si predstavovali ako asi chutia lievance, ktoré herci raňajkujú v amerických bistroch? Dobrá správa je, že si ich môžete urobiť aj u vás doma. Budete prekvapení aký jednoduchý recept to vlastne je a ako nadýchané lievančeky budú.
Čo budeme potrebovať
- 300 g hladkej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 60 g cukru kryštál
- Štipka soli
- 1 vajce
- 440 ml mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice masla na opekanie
Postup
- V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor a soľ
- Zmes premiešame, aby sa spojila
- Pridáme vajcia, mlieko a vanilkový extrakt
- Cesto šľaháme, aby bolo hladké
- Rozohrejeme si nepriľnavú panvicu
- Necháme na nej rozpustiť 1 lyžicu masla
- Doprostred panvice nalejeme cesto a necháme ho piecť
- Lievance opekáme z oboch strán do hneda
- Po každom 2 – 3 lievanci na panvicu pridáme trochu masla

Päť ingrediencií na nekysnuté lievance
Nič viac, ani menej k tomuto receptu nebudeme potrebovať. Päť základných ingrediencií, ktoré má snáď každý doma. Príprava cesta na lievance je úplne bez kysnutia a je úplne jednoduchá, pretože nie sú potrebné žiadne komplexné kuchárske znalosti.
Čo budeme potrebovať
- Banán
- 2 vajcia
- Lyžičku škorice
- 50 g rozpusteného masla
- Javorový sirup (alebo med)
Postup
- V miske roztlačíme banán
- Pridáme vajcia a škoricu
- Cesto miešame, kým sa ingrediencie nespoja
- Zahrejeme si na strednú teplotu panvicu
- Necháme na nej rozpustiť maslo
- Keď je panvica nahriata, nalejeme na nej cesto
- Lievance z každej strany opekáme 3-4 minúty
- Lievance podávame s javorovým sirupom a poliate rozpusteným maslom

Rýchle lievance bez kysnutia
Čo budeme potrebovať
Ak vás prepadla chuť na lievance, ale zistili ste, že nemáte droždie ani kypriaci prášok. Tak to vôbec nevadí tento skvelý recept, sa bez nich zaobíde. Uvidíte, že cesto bude rovnaké dobré, ako keby kyslo.
- 120 g hladkej múky
- Štipku soli
- 160 ml plnotučného mlieka (môže byť aj polotučné)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 žĺtky
- 3 bielky
- 50 g cukru
Postup
- Oddelíme si bielky od žĺtkov a bielky dáme bokom
- Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, vanilku a žĺtky
- Miešame, kým zmes nie je hladká
- Vo vedľajšej mise si ušľaháme bielky
- Akonáhle bielky začnú mať hustú konzistenciu, začneme do neho pomaly pridávať cukor
- Bielky šľaháme, kým nezačnú tvoriť snehovú špičku
- Je nutné, aby bielky boli tuhé a tvorili snehové špičky
- Vyšľahané bielky začneme pomaly pridávať do cesta na lievance a opatrne ich zapracovávame
- Vmiešame všetok bielok do cesta, tak aby nám nespadol jeho objem
- Cesto musí byť úplne premiešané
- Zahrejeme si panvicu a necháme na nej rozpustiť maslo alebo pridáme olej
- Cesto na lievance na panvici pečieme do zlatista z oboch strán

Objavte podobné tipy
Nekysnuté lievance z jogurtu
Tento recept bude, vďaka gréckemu jogurtu krásne nadýchaný. Ďalším veľkým plusom je, že podporí vaše zažívanie a vaše telo vám určite poďakuje. Nenechajte si ujsť toto nadýchané pokušenie a užite si každé uhryznutie.
- 250 g celozrnnej múky
- 250 g hladkej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- lyžice cukru kryštál
- 370 ml mlieka
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 125 g gréckeho jogurtu
Postup
- Vo veľkej mise premiešame celozrnnú a hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a cukor
- Vo vedľajšej mise si zmiešame mlieko, vajcia, vanilkový extrakt
- Zmes miešame tak dlho, kým sa ingrediencie nespoja
- Tekuté ingrediencie nalejeme do suchých ingrediencií a vytvoríme cesto
- Keď sú ingrediencie dobre premiešané, pridáme jogurt
- Cesto premiešame
- Rozohrejeme si na strednú teplotu panvicu
- Lievance opekáme, kým sa na ceste nevytvoria bublinky
- Z každej strany pečieme asi 3 minúty

Ovsené lievance bez kysnutia
Zdravšia verzia výborných lievancov z ovsenej múky. Milujete sladké, ale bojíte sa, že by ste porušili svoju diétu? S týmto receptom sa nemusíte ničoho báť a vychutnať si zdravú sladkú neresť, pokojne každé ráno. S trochou javorového sirupu, arašidového masla a hrsťou čučoriedok je to najlepší štart do nového dňa.
Čo budeme potrebovať
- 400 g ovsených vločiek (alebo ovsenú múku)
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- maslo (na opekanie)
Postup
- Pokiaľ si vyrábate vlastnú ovsenú múku, dajte vločky do mixéra a dohladka zmixujte
- Potom do veľkej misy dajte všetky ingrediencie na cesto
- Zmes miešajte, kým nevznikne hladké jednoliate cesto
- Nechajte cesto aspoň 15 minút odležať, aby trochu zhustlo
- Panvicu rozpálime na strednú teplotu a necháme na nej rozpustiť maslo
- Keď je maslo rozpustené začneme na nej vyprážať lievance
- Tie vyprážame z každej strany, kým nie sú zlaté
Ovsené vločky sú veľmi obľúbenou surovinou vo svete fitness. Sú výživné a obsahujú množstvo vlákniny. Ak aj vy chcete podporiť svoje zdravie, vyskúšajte jeden z týchto receptov na sušienky z ovsených vločiek . Určite si pochutnáte.

Hrnčekové nekysnuté lievance
Ak vám práve došla baterka vo váze a prišlo aj droždie, nemusíte si zúfať. Tento recept ani jedno nepotrebuje a vy si pohodlne vystačíte s klasickým hrnčekom, čo máte na čaj a kypriacim práškom. Recept je vďaka tomu jednoduchý, rýchly a lievance budú chutiť rovnako dobre aj bez vykysnutia.
Čo budeme potrebovať
- 1 ½ hrnčeka univerzálnej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- lyžička soli
- lyžice cukru kryštál
- 1 ¼ hrnčeka mlieka
- vajcia
- 3 lyžice masla (rozpusteného)
Postup
- Do veľkej misy si preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a cukor
- Uprostred urobíme jamku, do ktorej nalejeme mlieko, rozpustené maslo a pridáme vajcia
- Zmes mixujeme, kým nie je hladká
- Na rozohriatu panvicu lejeme po troškách cesto
- Lievance opekáme z oboch strán a podávame horúce

Nekysnuté kefírové lievance s tvarohom a banánmi
Ďalší recept na lievance, ktoré nepotrebujú droždie, aby vykysli. Tento recept je doplnený o skvelý domáci jahodový tvaroh, ktorý nesmiete zabudnúť, inak sa ochudobníte o úžasný kulinársky zážitok.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml kefíru
- 1 veľký alebo 2 malé zrelé banány
- 2 vajcia
- 150 g masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 500 g hladkej múky
- 50 g cukru kryštál
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
Na tvarohový krém
- 450 g čerstvých jahôd
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 4 žĺtky
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- ¼ lyžičky soli
- 70 g masla
Postup
- Do veľkej misy nalejeme kefír
- Do neho pridáme roztlačený banán, vajcia, maslo a extrakt z vanilky
- Miešame tak dlho, aby sa všetky ingrediencie spojili
- Do vedľajšej misy pridáme múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Suché ingrediencie zmiešame dohromady
- Mokré a suché ingrediencie zmiešame do jednej misy a vytvoríme cesto
- Cesto necháme 5 minút oddýchnuť
- Na zahriatej panvici rozpustíme maslo
- Na panvici tvoríme malé placky, ktoré pečieme z každej strany do zlatista
- Očistíme jahody a nakrájame ich na väčšie kusy
- Dáme ich do hrnca spoločne s citrónovou šťavou a cukrom
- Jahody privedieme do varu a potom znížime teplotu
- Jahody za stáleho miešania varíme približne 7 minút
- Kúsky jahôd môžete (ale nemusíte) rozmixovať tyčovým mixérom dohladka
- Krém ochutnajte a doslaďte podľa vašej chuti
- Zložte hrniec z platne a nechajte zmes schladiť
- Keď je, zmes studená primiešajte vajcia, žĺtky a soľ
- Šľahajte, kým sa zmes úplne nespojí
- Zmes presunieme znova na sporák a na strednú teplotu varíme, kým zmes nezačne hustnúť
- Výsledná zmes bude mať konzistenciu tvarohu
- Nakoniec primiešame maslo
- Lievance podávame s teplým jahodovým tvarohom a javorovým sirupom
Jahôd nie je nikdy dosť a ak aj vy ste milovníkmi všetkého jahodového, nebojte sa vyskúšať aj ďalšie recepty na jahodové dezerty .

V každom recepte je potrebné mať kvalitnú panvičku. Ak síce doma panvicu máte, ale už nie je najmladšia a lievance sa na nej skôr pripaľujú ako pečú. Pozrite sa na recenzie týchto nerezových panvíc , ktoré sa hodia na akékoľvek kuchárske úkony.
Všetky lievance si môžete dochutiť podľa vlastných preferencií. Mojou najobľúbenejšou kombináciou je rozpustené arašidové maslo s javorovým sirupom a hromadou lesného ovocia!
Pokiaľ si, ako sa hovorí, nie ste istí v kramflekoch a predsa len potrebuje trochu poradiť. Tu sme pre vás pripravili video, ktoré vám ukáže čo a ako. Hlavne sa zamerajte na konzistenciu cesta, ktoré je pre dobre upečené lievance zásadné.