Pomaly a zľahka pečené bravčové mäsko vo vlastnej šťave s domácou žemľovou alebo kysnutou knedľou, znie ako tá pravá voľba pre nedeľný obed!
Vyskúšajte jeden z týchto troch fantastických receptov na moravského vrabca a pochutnajte si ako už dlho nie.
Kombinácia nadýchanej domácej knedle, s kyslou alebo sladkastou kapustou a krehkým mäsom je klasika, ktorá nikdy nesklame a nikoho neurazí.
Uvarte, ale poriadny kotol, pretože po tejto dobrote sa len zapráši!
Moravský vrabec s kapustou a kysnutou knedľou
Mäso, ktoré sa rozpadne, len keď sa naň pozriete? Presne takto krehké sú tieto výpečky z bravčového mäsa. Mäso prechádza dlhým procesom pečenia, ale odmenou nám sú krehké kúsky mäsa vo vlastnej šťave. A ak chcete, celý recept môžete obohatiť kyslou kapustou a kysnutou knedľou domácej výroby.
Čo budeme potrebovať
- 1,2 kg bravčové pliecko
- 600 g bravčového bôčika bez kosti
- 4 cibuľa
- 10 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky rasce
- 500 ml svetlého piva
- 400 ml hovädzieho vývaru
Na kysnuté knedle
- Lyžička cukru
- 20 g soli
- 2 ks vajcia
- 20 g droždia
- 1 kg polohrubej múky
- 2 ks starších rožkov
- 500 ml mlieka
Na kapustu
- 800 g kyslej kapusty
- 3 lyžice masti
- 2 cibuľa
- Štipka rasce
- Soľ
Postup
- Bravčové mäso a bôčik si nakrájame na menšie kocky
- Kocky potom preložíme do pekáča a pridáme soľ a rascu
- Mäso s korením dobre premiešame, aby sa obalila
- Cesnak olúpeme, a buď ho prelisujeme k mäsu, alebo ho nakrájame na väčšie kusy a pridáme k mäsu
- Nakoniec do pekáča prilejeme pivo a ½ vývaru
- Pekáč s mäsom vložíme do rúry a pečieme ho na 180 stupňov, približne 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké a zlato-hnedé
- Počas pečenia mäso premiešame a podľa potreby prilievame vývar a pivo
- Medzitým si pripravíme knedle a kapustu
- Ľahko si zohrejeme mlieko (musí byť vlažné, nie horúce) a odlejeme si z neho asi 100 ml
- Do odliateho mlieka si nadrobno rozdrobíme droždie a pridáme cukor
- Potom nie teplom mieste necháme vzísť kvások
- Rožky si nakrájame na kocky
- Do misy si preosejeme múku so soľou
- Pridáme vajcia a kvások
- Všetko spoločne dôkladne prepracujeme a vytvoríme ľahko lepivé
- Ak sa nám cesto zdá príliš tuhé vlejeme málinko vlažného mlieka
- Nakoniec pridáme nakrájaný rožok
- Cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť.
- Cesto potom rozdelíme na 4 rovnaké diely, znova prehniteme a vytvoríme knedle
- Tie potom necháme ďalších 15 minút odpočívať
- Knedle potom varíme vo vriacej osolenej vode asi 20 minút (v polovici varenia ich otočíme)
- Ihneď po vybratí z hrnca ich prepichneme vidličkou, aby sa nezrazili
- Nakoniec si pripravíme kapustu
- Na veľkej panvici alebo hrnci si rozpálime masť a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu
- Restujeme dozlatista, potom pridáme kapustu
- Premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a rascou
- Moravského vrabca podávame s kapustou, kysnutou žemľovou knedľou a vypečenou šťavou
Dobre urobené bravčové mäso nemá jedinú chybičku.
Pre ďalšiu inšpiráciu ako si pripraviť krehké mäso plné chuti si vyberte jeden z týchto receptov na bravčové rizoto alebo kotletky z bravčového mäsa , ktoré sú hotové raz, dva a vy si neskutočne pochutnáte.

Moravský vrabec so špenátom a zemiakovou knedľou
Krehúňke mäsko, plné vlastnej šťavy. Takto si predstavujem dokonalé bravčové výpečky. Ale fantazírovanie bolo dosť a vy si takto lahodné mäso môžete pripraviť raz, dva aj u vás doma. Pridajme k nemu ešte poriadnu porciu krémového špenátu, spoločne s pravou zemiakovou knedľou.
Čo budeme potrebovať
Na vrabce
- 500 g bravčového pliecka
- 250 g bravčového bôčika
- 2 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- Lyžička drvenej rasce
- 100 ml vody (alebo hovädzieho vývaru)
- Soľ (podľa potreby)
- Korenie (podľa potreby)
Na špenát
- 3 lyžice masla
- Cibuľa
- 600 g mrazeného sekaného špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml 31% smotany
- Soľ (podľa potreby)
Na knedľu
- 250 g zemiakov
- 110 g múky z ovsených vločiek
- Soľ (podľa potreby)
Postup
- Rúru si zapneme na 150 stupňov
- Bravčové mäso s bôčikom pokrájame na väčšie kocky
- Pridáme ho do pekáča a dôkladne ho osolíme, okoreníme a dochutíme rascou
- Potom pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa mäso v korení úplne obalilo
- Olúpeme si cibuľu a nakrájame ju na veľmi malé kocky
- Cibuľu potom nasypeme do pekáča, cez ňu pridáme mäso a všetko podlejeme vodou alebo vývarom
- Pozor, aby sme nepridali zbytočne veľa vývaru, inak nám cibuľka neskaramelizuje, mäso by nemalo plávať
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme ho pri 150 stupňoch 2-3 hodiny
- Mäso počas pečenia pravidelne kontrolujeme, miešame a podľa potreby podlievame
- Keď je mäso hotové, vyberieme ho z pekáča a vypečenú šťavu prelejeme do čistého hrnca a postavíme ho na platňu
- Šťavu s cibuľkou necháme na vysokú teplotu ešte restovať, aby dostala intenzívnejšiu chuť
- Keď je šťava hotová, vlejeme do nej ďalších 100 ml vody a všetko rozmixujeme do hladkej a hustej omáčky
- Omáčku necháme ešte asi 15 minút prebublávať pri nízkej teplote
- Ochutnáme a podľa potreby dochutíme čiernym korením a soľou, pridáme mäso a zmes udržujeme v teple
- Na špenát si v hrnci rozpustíme maslo a na ňom si orestujeme dozlatista najemno nakrájanú cibuľku
- Akonáhle je cibuľka zlatistá pridáme špenát a 10 varíme, kým sa zo špenátu neodparí časť vody
- Pridáme smotanu a prelisovaný cesnak a necháme prebublávať na nízkej teplote
- Ochutnáme a podľa našich preferencií dochutíme soľou, cesnakom alebo korením
- Na knedle si dáme variť do osolenej vody olúpané zemiaky
- Keď sú zemiaky uvarené, dáme ich vychladnúť a potom ich najemno nastrúhame
- Do strúhaných zemiakov pridáme soľ a postupne pridávame múku
- Najskôr bude cesto lepivé, ale s viacerými múky vytvorí hladké zemiakové cesto
- Keď je cesto hotové, dáme ho na 10-15 minút odležať
- Potom si z neho na pomúčenej doske vyvaľkáme šišky, ktoré dáme variť do osolenej vriacej vody
- Knedľa sa bude variť asi 8 minút, keď vypláva tak ho vyberieme z hrnca

Objavte podobné tipy
Bravčové výpečky v rúre s červenou kapustou
Recept na moravského vrabca nebol nikdy jednoduchší! V pár krokoch pred vami bude ležať toto lahodné jedlo, ktorým nikoho neurazíte, ba naopak! Urobte si ho pre istotu viac, pretože sa po ňom len zapráši.
Čo budeme potrebovať
- 2 ks cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g sadla (na vymazanie pekáča)
- 500 g bravčového pleca
- 250 g bravčového bôčika bez kosti
- 100 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 3 lyžičky soli
- 2 lyžičky korenia
- Štipka rasce
Na červenú kapustu
- Červená kapusta (nakrájaná najemno)
- 2 bobkové listy
- Aníz
- ½ lyžičky mletej škorice
- 200 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 50 g cukru kryštál
- 75 ml jablčného octu
- 2 jablká (zbavené jadrovníkmi a nakrájané na mesiačiky)
Postup
- Rúru si zapneme na 200 stupňov
- Cibuľu si olúpeme a nakrájame na kolieska
- Ošúpané strúčiky cesnaku nakrájame na plátky
- Pekáč na mäso vymažeme masťou (nebojte sa poriadne vrstvy masti)
- Cesnak spoločne s cibuľou potom navrstvíme do pekáča
- Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky a pridáme do misy
- Tam mäso dôkladne osolíme, okoreníme, pridáme rascu a poriadne všetko premiešame
- Nekorenené bravčové mäso nasypeme do pekáča k cibuli a cesnaku a pridáme 50 ml vývaru
- Pekáč s mäsom prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry
- Moravské vrabce pečieme asi 1 hodinu
- V priebehu pečenia mäso otáčame a podľa potreby podlievame vývarom
- Keď je mäso dostatočne mäkké, zložíme pokrievku a pokračujeme v pečení, kým nie je zlatisté ďalších 30 minút
- Medzitým si pripravíme kapustu
- Všetky ingrediencie okrem jabĺk dáme do veľkého hrnca a okoreníme
- Hrniec dáme na platňu a zapneme ho na strednú teplotu
- Kapustu v hrnci privedieme do varu
- Potom teplotu znížime a varíme ďalších 30 minút
- Pridáme jablká a pokračujeme vo varení po dobu 15 minút, kým nezmäknú
- Moravského vrabca podávame a červenou kapustou a vypečenou šťavou z výpečkov
Neviete si rady, akú prílohu k tomuto receptu na moravského vrabca naservírovať?
Vyskúšajte tieto klzáky čiže chlpaté knedle , sú úplne fantastické a mäsko s kapustou krásne doplní!

Ako perfektne pripraviť bravčové mäso?
Keď dôjde na hodovanie, ťažko sa odoláva tanieru plného jemného bravčového mäsa s dokonalou chrumkavou kôrkou. S trochou know-how si vy a vaša rodina môžete vychutnať šťavnaté mäso s chrumkavou kôrkou akýkoľvek deň v roku. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako si krok za krokom pripravíte neskutočne lahodné mäsko.
Mäso osušte papierovou utierkou. Malým ostrým nožom hlboko narežte kožu v rozostupoch 1 cm bez toho, aby ste rezali do mäsa.
Narezané mäso dajte na hodinu alebo cez noc do chladničky. To pomáha vysušiť kožu a po upečení bude ešte chrumkavejšie.
Mäso potrieme 1 lyžicou oleja a ochutíme troškou soli. Olej aj soľ votrieme dôkladne do zárezov.
Mäso položte na mriežku vo vnútri plechu a pečte pri 240 ° C, kým kôra nepopraská.
Zapnite rúru na 180 °C a pečte 30–35 minút na kg, podľa toho, ako máte radi mäso prepečené.
Po upečení nechajte pečienku 10 minút odpočinúť, než ju krájate.
Tipy
Jednou z najdôležitejších vecí pri varení bravčovej pečienky je čo najviac osušiť kožu, než začnete variť.
Pokiaľ chcete vypečenú kožu, hľadajte dobrý pomer medzi tukom, kožou a mäsom. Najvhodnejšími časťami sú stehno, rebrá, chrbát a pliecko.
Ak nechcete výpečky, zvoľte mäso bez kože, ako je bravčová bábika. Tento kus má menej tuku, takže sú aj zdravšie.
Bravčové mäso uložte do najchladnejšej časti chladničky. Pokiaľ ho neskonzumujete do dvoch dní, môžete bravčové zmraziť až na šesť mesiacov.
Vložte bravčové mäso do vzduchotesnej nádoby alebo uzatvárateľného plastového vrecka.
Na rozmrazenie je treba 24 – 48 hodín, pri izbovej teplote, v závislosti od veľkosti pečienky.
Všeobecne platí, že pri pečení bravčového mäsa s kožou predhrejte rúru na 220 °C, aby kôrka bola chrumkavá, a potom znížte teplotu na 180 °C, aby bolo mäso hotové.
Aby ste si bravčovú pečienku vychutnali čo najšťavnatejšiu, pečte ju, aby v strede zostala jemne ružová.
Po vybratí bravčového mäsa z rúry zakryte pekáč alobalom a pred rozkrájaním ho nechajte asi 10 minút odpočívať. Vďaka tomu sa šťava usadí, čo pomáha udržať mäso mäkké a šťavnaté.
Rozdiel: moravský vrabec vs výpečky
Ľahko sa stáva, že sú moravské vrabce zamieňané s bravčovými výpečkami a naopak. Ako to teda vlastne je? Čo tieto pokrmy od seba odlišuje?
Moravský vrabec je na kúsky nakrájané a do mäkka pečené mäso s vyšším obsahom tuku.
A teraz pozor! Moravský vrabec je pripravovaný v zmesi korenia rasce, cesnaku a cibule. A práve cesnak s cibuľou od seba vrabce, s ďalšími druhmi bravčových mäsových výpečkov, odlišujú.
Oba pokrmy sú podávané s prílohami ako sú knedle a kapusta. Všetky recepty ako na moravského vrabca tak na bravčové výpečky s kapustou (červenou i bielou), s knedľami (zemiakovými aj žemľovými), nájdete tu v tomto článku!
Nechajte si s nami chutiť!