Ako na sushi, alebo recept na japonskú delikatesu ľahko a rýchlo!

Preneste sa spolu s nami do zeme vychádzajúceho slnka a pripravte si jeden z týchto receptov na sushi!

Všetky sú jedinečné, jednoduché na prípravu a tak lahodné!

Neváhajte ani chvíľu a objavte topí japonskej kuchyne aj u vás doma.

Pálivá tuniaková rolka (ura maki)

Ohnivo pikantné rolky s tuniakom sashimi v sezamovej omáčke Sriracha, doplnené pikantnou majonézou pre extra šmrnc!

Čo budeme potrebovať

  1. 35 g uvarenej japonskej krátkozrnnej ryže (pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
  2. 120 g tuniaka
  3. 3 lyžičky omáčky sriracha
  4. ½ lyžičky sezamového oleja
  5. 2 jarné cibuľky (nakrájané na tenké kolieska)
  6. 1 list nori (morské riasy)
  7. 2 lyžice pražených bielych sezamových semienok
  8. Pikantná majonéza

Na namáčanie prstov

  1. 60 ml vody (4 polievkové lyžice)
  2. 2 lyžičky ryžového octu

Postup

  1. Zhromaždíme si všetky všetky ingrediencie
  2. Najskôr si pripravíme octovú vodu na namáčanie roliek
  3. Zmiešame 60 ml vody a 2 lyžičky ryžového octu v malej miske
  4. Ponorením prstov do octovej vody zabránime tomu, aby sa k nim ryža neprilepila
  5. Tuniaka nakrájame 0,5 cm kocky
  6. V strednej miske zmiešame tuniaka, omáčku Sriracha, sezamový olej a trochu zelenej cibuľky
  7. Riasu nori si rozrežeme na pol
  8. Položíme pol plátu nori lesklou stranou dole na bambusovú podložku
  9. Namočíme si prsty do octovej vody a rovnomerne rozprestrite ¾ množstvo ryže na plát nori
  10. Ryžu posypeme sezamovými semienkami.
  11. Plát nori otočíme tak, aby strana s ryžou smerovala dole
  12. Polovicu tuniakovej zmesi dajte na spodný koniec listu nori
  13. Uchopíme spodný okraj bambusovej rohože
  14. Prsty ju držíme v miestach kde je položený tuniak
  15. Zrolujeme ju do tesného valca
  16. Veľmi ostrým nožom roládu rozkrojíme napoly a potom každú polovicu rozkrojíme na 3 kusy
  17. Nôž očistíme po niekoľkých rezoch vlhkou handričkou
  18. Keď sushi rolky krájame, ponoríme si prsty do octovej vody alebo rolku zakryte plastom, aby sa vám ryža nelepila na ruky
  19. Navrch každého sushi dáme kopček pikantnej majonézy a ozdobíme zvyšnou zelenou cibuľkou
Tuniak v ryžovej rolke a morskej riase nori.
Zdroj: flickr.com

Kalifornská rolka

Kalifornská rolka, plnená krémovým avokádom, sladkým krabím mäsom a chrumkavou uhorkou, je široko ďaleko najobľúbenejším druhom tohto japonského pokrmu.

Čo budeme potrebovať

  1. 1100 g sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu? )
  2. 8 listov nori (morské riasy)
  3. 4 lyžice pražených bielych sezamových semienok

Na náplň

  1. 250 g vareného krabieho mäsa (použil som 2 konzervy)
  2. 6 lyžice japonskej majonézy Kewpie
  3. ½ šalátové uhorky
  4. 2 avokáda
  5. ½ citróna

Na octovú vodu na namáčanie prstov

  1. 4 lyžice vody
  2. 2 lyžičky ryžového octu

Na ozdobu (nepovinné)

  1. Lososové ikry
  2. Ikry z lietajúcich rýb

Postup

  1. Zhromaždite všetky ingrediencie
  2. Sushi ryža by mala mať izbovú teplotu
  3. Bambusovú podložku na sushi zakryte igelitom a pripravte si octovú vodu
  4. Zmiešame krabie mäso s japonskou majonézou a premiešame
  5. Uhorku rozpolíme, olúpeme a odstránime semienka
  6. Nakrájame ju na tenké dlhé prúžky rovnakej dĺžky ako plát nori
  7. Avokádo olúpeme, vykôstkujeme a nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky
  8. Vytlačíme naň citrónovú šťavu, aby nezhnedlo
  9. Odrežeme ⅓ listu nori a použijeme ⅔ listu nori
  10. Položíme si list nori lesklou stranou dole na bambusovú podložku
  11. Namočíme si prsty do octovej vody a rovnomerne rozprestrite 135 g ryže na plát nori
  12. Ryžu posypeme sezamovými semienkami
  13. Plát nori otočíme tak, aby ryža smerovala dole
  14. Podložíme si okraj listu nori na spodnej strane bambusovej rohože
  15. Na spodnú časť listu nori umiestnime uhorku, krabie mäso a avokádo
  16. Uchopíme spodný okraj podložky a držíme ju v mieste kde je náplň
  17. Zrolujeme ju do tesného valca
  18. Hotové rolky neustále prikrývame vlhkou utierkou, aby nevyschli
  19. Veľmi ostrým nožom rozrežeme každú rolku na polovicu a potom každú polovicu nakrájajte na 3 kusy
  20. Nezabúdame nôž po každých rezoch očistiť vlhkou handričkou
Kalifornské sushi s údeným lososom a sójovou omáčkou.
Zdroj: behance.net

Dragon roll s vyprážanou krevetou

Naučte sa, ako si doma vyrobiť najlepšiu dračiu rolku alebo sushi s úhorom a krevetou!

Čo budeme potrebovať

  1. 115 g šalátovej uhorky
  2. 2 avokáda
  3. ½ citróna
  4. 2 listy nori (morské riasy)
  5. 360 g sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
  6. 8 kusov tempura kreviet (alebo upečených/osmažených)
  7. 20 g tobiko (ikry z lietajúcich rýb)

Na ozdobu

  1. Pikantná majonéza Sriracha
  2. Rybia omáčka
  3. Pražené čierne sezamové semienka

Na namáčanie rúk

  1. 60 ml vody
  2. 2 lyžičky ryžového octu

Postup

  1. Uhorku nakrájame pozdĺžne na štvrtky
  2. Odstránime semienka a potom pozdĺžne rozkrojíme napoly
  3. Nori riasu prepolíme
  4. Avokádo rozrežeme pozdĺžne okolo kôstky a rozpolíme
  5. Z avokáda odstránime šupku, nakrájame ho a pokvapkáme citrónovou šťavou
  6. Plátky avokáda jemne zatlačíme prstami a potom jemne a rovnomerne tlačte stranou noža, pokiaľ nebude dĺžka avokáda približne ako dĺžka sushi rolky
  7. Bambusovú podložku zabalíme do plastovej fólie a položíme polovicu listu nori lesklou stranou dole
  8. Prsty si namočíme do octovej vody a na plát nori rozprestrieme ½ šálky sushi ryže
  9. Otočíme ju a na spodný koniec listu nori vložíme krevetu, prúžky uhorky a tobiko ikry
  10. Od spodného konca začneme plát nori cez náplň tesne a pevne prevaľovať bambusovou podložkou, kým spodný koniec nedosiahne koniec riasy.
  11. Na rolku položíme bambusovú podložku a rolku pevne stlačíme
  12. Avokádo položíme na rolku
  13. Na rolku položte plastovú fóliu a potom ju preložíme bambusovú podložku
  14. Rolku pevne pritlačíme, kým sa plátky avokáda neobtočia okolo sushi
  15. Ale opatrne, aby sme avokádo nepolámali
  16. Roládu nakrájame nožom na 8 kusov
  17. Po každom reze nôž očistíme mokrou handričkou
  18. Odstráňte z roliek plastovú fóliu a prenesme ich na servírovací tanier
  19. Na každý kúsok sushi dáme tobiko a pokvapkáme ho pikantnou majonézou a navrch nasypeme čiernym sezamom

Ak chcete, nalejte na tanier trochu unagi omáčky, aby ste mohli sushi namáčať.

Japonské tradičné rolky s vyprážanou krevetou a majonézou.
Zdroj: marksandspencer.com

Lososová rolka so syrom Philadelphia

Jednoduché a lahodné, takto jednoducho môžeme popísať tento recept na sushi, ktorý sme si pre vás pripravili. Vychutnáte si každý jeden kúsok.

Čo budeme potrebovať

  1. 360 g japonskej ryže (varené a korenené – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu??)
  2. 2 listy morské riasy nori
  3. 120 g surového lososa (alebo údeného lososa)
  4. 100 g smotanového syra
  5. ½ uhorky
  6. Lyžička sezamových semienok

Postup

  1. Sushi ryžu si pripravíme podľa posledného receptu
  2. Lososa nakrájame na 1 cm tenké prúžky
  3. Nori riasu si rozpolíme
  4. Položíme ju na bambusovú podložku lesklým povrchom dole
  5. Navrstvíme na nej primerané množstvo ryže a riasu otočíme, aby bola ryža dole
  6. Navrch naložíme lososa, uhorku a smotanový syr
  7. Pomocou bambusovej podložky začneme rovnomerne rolovať
  8. Rolku posypeme sezamovými semienkami
  9. Nakrájame ju na 6-8 kúskov
  10. Podávame so sójovou omáčkou a wasabi
Lahodná sushi rolka s lososom a krémovým syrom.
Zdroj: everybody-loves-to-eat.tumblr.com

Hosomaki (základné sushi)

Naučte sa, ako si doma pripraviť lahodný recept na toto sushi. Na začiatok budete potrebovať len pár ingrediencií, ako je tuniak, uhorka, nori a japonská krátkozrnná ryža.

Čo budeme potrebovať

Na ryžu

  1. 450 g nevarené japonské krátkozrnné
  2. 540 ml vody
  3. 1 kus kombu (sušená riasa)
  4. 80 ml ryžového
  5. 3 lyžice cukru
  6. 1 ½ lyžičky morskej soli

Na náplň

  1. 1 uhorka
  2. 200 g tuniaka
  3. 1 box fermentovaných sójových bôbov

Na octovú vodu

  1. 60 ml vody
  2. 2 lyžičky ryžového octu

Ku kontumácii

  1. 5 listov nori (morské riasy)
  2. Sójová omáčka
  3. Wasabi (voliteľné)
  4. Zázvor (gari)

Postup

  1. Na prípravu ryže sa prosím pozrite na úplne posledný recept, ktorý je tu uvedený a postupujte podľa neho
  2. Uhorku olúpeme a pozdĺžne rozpolíme a potom ešte toľkokrát, aby nám vzniklo 8 kusov
  3. Zbavíme jej sa semienok
  4. Tuniaka nakrájame na 1 centimetrové prúžky
  5. Pripravíme si octovú vodu, zmiešanie všetkých ingrediencií dohromady
  6. Riasu prekrojíme na polovicu
  7. Na bambusovú podložku položíme polovicu riasy
  8. Riasu pokladáme lesklou stranou dole
  9. Pred samotnou prácou s ryžou si namočíme prsty v octovej vode
  10. Na jednu riasu nanesieme asi 90 g ryže
  11. Nezabudneme si namočiť aj lyžicu alebo akýkoľvek nástroj, ktorý na ryži používame
  12. Ryžu rozprestrieme rovnomerne po riase
  13. Náplň v podobe tuniaka, uhorky a sójových bôbov dáme doprostred ryže
  14. Jedným rýchlym pohybom prevalíme riasu s ryžou cez náplň a pristaňte na druhom konci rolky
  15. Rolku jemne vytvarujeme a utiahneme prsty
  16. Pred krájaním rolky si nôž navlhčíme utierkou
  17. Rolku najskôr rozpolíme na pol a potom každú časť rozrežeme na 3 kusy
  18. Sushi podávame so sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným zázvorom
Základný japonský pokrm z ryže a riasy nori s rôznymi náplňami.
Zdroj: behance.net

Negihama maki (sushi s makrelou)

Jednoduchý recept na rolku zo žltého makrely. Ide o veľmi jemne nakrájanú rybu so zelenou cibuľkou zabalené v ryži a riase nori.

Čo budeme potrebovať

  1. 1 ½ šálky sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
  2. 100 g žltochvosté makrely
  3. 1 list nori (morské riasy)
  4. 3 lyžice jarnej cibuľky (nakrájaná na drobné kolieska)

Na namáčanie prstov

  1. 60 ml vody
  2. 2 lyžičky ryžového octu

Na podávanie

  1. Sójová omáčka
  2. Wasabi
  3. Nakladaný červený zázvor

Postup

  1. Rybu nakrájame na drobné, ani nie centimetrové kocky
  2. Na bambusovú podložku potiahnutú plastom položíme ½ listu nori lesklou stranou dole
  3. Namočíme si prsty do octovej vody, ktorú sme získali zmiešaním vody a octu
  4. Na riasu rovnomerne rozprestrieme ¾ šálky ryže
  5. Polovicu nakrájanej makrely položíme na spodný koniec listu nori a pridáme cibuľku
  6. Uchopíme spodný okraj bambusovej rohože a ten pevne držíme
  7. Riasy zrolujeme do tesného valca
  8. Zdvihneme okraj bambusovej podložky a pokračujte v rolovaní dopredu, pričom na podložku stále vytvárame jemný tlak
  9. Veľmi ostrým nožom rolku rozkrojíme napoly a potom každú polovicu nakrájame na 3-4 diely.
  10. Zakaždým očistite nôž vlhkou handričkou
  11. Sushi podávame s nakladaným zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou
Rolky plnené makrelou, avokádom a zeleninou.
Zdroj: behance.net

Temaki sushi (plnené kornúty z morských rias)

Urobte si sushi doma s jednoduchým ručne rolovaným sushi s názvom Temaki Sushi. Všetci v rodine (alebo na večierku) sa budú baviť rolovaním plátkov nori okolo sushi ryže a ich obľúbených náplní!

Čo budeme potrebovať

  1. 90 g sushi ryže (varené a ochutené – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
  2. 10 listov nori (morské riasy)

Na plnenie

  1. Ryby – losos, tuniak, kranas, makrela, tuniak, pražma, lososové ikry, úhor)
  2. Uhorky
  3. Kľúčiky reďkovky
  4. Nakladaná reďkev daikon

Postup

  1. Ryby si pokrájame na tenké plátky
  2. Riasy nori nakrájame na polovice alebo štvrtiny
  3. K ruke si pripravíme uvarenú ryžu a listy nory
  4. Dôležité je pri tomto recepte na temaki sushi mať suché ruky
  5. Riasu si položíme lesklou stranou dole na dlaň a na ľavú tretinu nori položíme tenkú vrstvu ryže
  6. Pokiaľ používame ¼ plátu nori, vložíme ryžu a náplň do stredu a zrolujeme strany ako taco
  7. Náplne umiestnime (list shiso, uhorku, surovú rybu a klíčky reďkovky daikon) zvisle doprostred ryže
  8. Preložíme ľavý dolný roh nori a začnite rolovať do tvaru kužeľa
  9. Pokračujeme v rolovaní, kým sa nevytvorí kužeľ
  10. Do pravého dolného rohu vložíme kúsok ryže, ktorý použijeme ako lepidlo, a pevne uzavrieme
  11. Postup opakujeme so všetkými plátkami rias
  12. Podávame s nakladaným zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou
Kornúť z riasy nori plnený ryžou a rybou.
Zdroj: reishunger.de

Nigiri sushi s mušľami

Čo budeme potrebovať

  1. 2 mušle na sushi (hrebenatky)
  2. 60 g sushi ryže (varená a ochutená pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu? )
  3. Wasabi (voliteľné)

Na namáčanie rúk

  1. 60 ml vody
  2. 2 lyžičky ryžového octu

Na ozdobu

  1. 2 lyžičky ikier z lietajúcich rýb
  2. 2 lyžičky pikantnej majonézy Sriracha
  3. Pažítka

Postup

  1. Mušle očistíme
  2. Navlhčite si ruky v octovej vode, ktorú sme si vyrobili zmiešaním všetkých ingrediencií na ňu
  3. Vezmeme guličku sushi ryže o veľkosti polievkovej lyžice
  4. Jemne vytlačíme ryžu v pravej ruke, aby sme vytvorili obdĺžnikový blok so zaoblenými hranami (pre lepšiu predstavu sa pozrite na video návod hneď pod receptom)
  5. Každý vytvorený bloček ryže ozdobíme malým kúskom wasabi (ak chcete) a nakoniec pridáme hrebenatku
  6. Ku každému kúsku hrebenatky pridáme tobiko ikrami a pikantnú majonézu

V tomto recepte nie je problém hrebenatky nahradiť inou morskou rybou alebo iným morským plodom. Pre vegánsku a vegetariánsku verziu možno použiť napríklad nakladanú reďkev, čerstvú avokádu alebo aj osmažené tofu. Pre lepšiu predstavu ako toto sushi vytvoriť sa pozrite na video uvedené nižšie.

A pretože rýb nie je nikdy dosť a omega 3 mastné kyseliny podporujú našu imunitu, vrhnite sa na niektorý z týchto lahodných receptov s rybami a vychutnajte si ich aj v tepelnej úprave!

Ryžový vankúšik pokrytý rybou alebo inou prísadou.
Zdroj: isabellas.dk
How to Make Nigiri Sushi 【Sushi Chef Eye View】
Zdroj: How To Sushi

Vegetariánske aj vegánske sushi s baklažánom

Nezabudli sme ani na stravníkov, ktorí neholdujú mäsu alebo živočíšnym výrobkom aj pre nich existuje mnoho variantov ako si tento lahodný japonský pokrm pripraviť a vychutnať.

Čo budeme potrebovať

  1. 4-5 riasy nori
  2. 2 šálky sushi ryže
  3. 3 lyžice ryžového octu
  4. Lyžica javorového sirupu
  5. ½ lyžičky morskej soli

Na náplň

  1. 2 lyžice sezamových semienok
  2. 1½ lyžičky opečeného sezamového oleja
  3. 2 lyžice tamari alebo sójovej omáčky
  4. 2 malé baklažány
  5. Lyžica javorového sirupu
  6. 4 lyžice ryžového octu
  7. ½ lyžičky pikantné chilli omáčky
  8. 30 g baby špenátu
  9. Mrkva
  10. Uhorka (ošúpaná, nakrájaná na plátky bez semienok)

Na podávanie

  1. Wasabi
  2. Tamari
  3. Sójová omáčka
  4. Nakladaný zázvor

Postup

  1. Ryžu si uvaríme podľa návodu uvedenom na úplnom závere receptov
  2. Sezamové semienka jemne opečieme na rozpálenej panvici, kým nezozlátnu a nebudú voňavé
  3. Marinádu na baklažán pripravíme tak, že zmiešame sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, ryžový ocot a chilli omáčku
  4. Pridáme sezamové semienka a dáme bokom
  5. Baklažán nakrájame pozdĺžne na 1,5 centimetrové plátky
  6. Plátky baklažánu z oboch strán a necháme asi 60 minút stranou, aby soľ vytiahla prípadnú horkosť
  7. Soľ opláchneme a baklažán osušíme
  8. Rozohrejeme si panvicu na stredne vysokú teplotu.
  9. Po rozohriatí potrieme panvicu trochou oleja a poukladáme na ňu plátky baklažánu
  10. Necháme ich domäkka variť a trochu pripáliť
  11. Takto ho varíme asi 5 minút z každej strany
  12. Plátky zložíme z ohňa a necháme ich vychladnúť
  13. Každý plátok nakrájame pozdĺžne na 3 dlhé prúžky a potrieme ich marinádou
  14. Bambusovú podložku zabalíme do potravinárskej fólie
  15. Riasu nori na podložku položíme lesklou stranou dole
  16. Vezmeme trochu vychladené sushi ryže a rovnomerne ju rozprestrieme na plát nori, pričom úplne hore ponecháme 1 cm okraj na uzavretie rolky
  17. Čerstvý špenát, mrkva, kúsky uhorky a kúsky baklažánu dáme do dlhého radu pozdĺž spodného okraja listu nori
  18. Ponecháme pod ingredienciami trochu miesta, aby sme mohli list nori preložiť cez náplň
  19. Pomocou podložky pomaly začneme rolku rolovať pevne stláčať
  20. Akonáhle sa dostaneme na koniec, ponoríme si prst do vody a utrite vodou okraj rolky, aby sa uzavrela
  21. Dokončíme rolovanie a rolku dáme bokom
  22. Akonáhle zrolujeme všetky sushi rolky, nakrájame ich ostrým nožom na 1 cm plátky
  23. Podávame ich s nakladaným zázvorom, wasabi a tamari
Vegetariánske sushi plnené zeleninou.
Zdroj: myeclecticbites.com

Ako pripraviť sushi ryžu?

Ako vieme základom kvalitného receptu na sushi je nepochybne kvalitná ryža. Pokiaľ tento komponent zabudnete alebo naň zatvoríte, nikdy nedosiahnete perfektný výsledok a bude nasledovať sklamanie z celého procesu. Preto je NUTNÉ používať správny druh ryže, ktorý je pre tento pokrm určený, a to japonskú krátkozrnnú ryžu. Bez nej táto japonská delikatesa nikdy nebude pravou japonskou delikatesou.

Sushi ryža pre 5-6 porcií

Toto množstvo vytvorí 7-11 sushi roliek

  1. 450 g nevarenej japonskej krátkozrnnej ryže
  2. 540 ml vody
  3. 1 kus sušená riasy (kombu – voliteľná)
  4. 80 ml sushi octu (ochutený ryžový ocot)
  5. 3 lyžice cukru
  6. 1 ½ lyžičky morskej soli
Sushi ryža na veľké množstvo sushi roliek.
Zdroj: twitter.com

Sushi ryža pre 3-4 porcie

Toto množstvo vytvorí 5-7 sushi roliek)

  1. 300 g nevarenej japonskej krátkozrnnej ryže
  2. 360 ml vody
  3. 1 kus sušená riasy (kombu – voliteľná)
  4. 4 lyžice sushi octu
  5. 2 lyžice cukru
  6. 1 lyžička morskej soli
Sushi ryža na malé množstvo sushi roliek.
Zdroj: hangrywhitemale.com

Postup

  1. Než začneme variť ryžu, tak ju musíme dôkladne prepláchnuť
  2. Ryžu dôkladne krúživými pohybmi premývame po dobu 15-20 sekúnd, potom vodu vylejeme
  3. Tento postup opakujeme, kým voda nie je číra
  4. Keď je voda takmer číra, tak ju scedíme
  5. Skontrolujeme riasu kombu, či na nej nie sú nejaké nečistoty, poprípade ich utrieme vlhkou handričkou
  6. Dobre odkvapkanú ryžu vložíme do ryžovaru a pridáme 620 ml vody
  7. Riasu položíme na ryžu
  8. Pred varením necháme ryžu vo vode namočenú po dobu 20-30 minút
  9. Potom začnite s varením
  10. Ryžu v ryžovare varíme podľa návodu k prístroju
  11. Potom jej necháme 15 minút odpočívať
  12. Medzitým si v malom hrnci na miernu teplotu v octe rozpustíme soľ a cukor
  13. Premiešame a zmes vlejeme do uvarenej ryže a premiešame drevenou vareškou
  14. Necháme ju vychladiť na izbovú teplotu

Ryžu je možné uvariť aj na sporáku. Zvolíme rovnaký postup ako pri ryžovare. Hrniec prikryjeme a ryžu na sushi na strednú teplotu varíme po dobu 10 minút. Potom ju necháme ešte 15 minút odpočívať. Potom ďalej postupujeme rovnako od bodu 12 v recepte .

Klasická, tradičná japonská ryža na sushi.
Zdroj: chopstickchronicles.com

Ako správne sushi zabaliť?

Tu je kompletný postup a návod ako správne rôzne typy sushi zabaliť.

How To Roll Sushi with The Sushi Man
Zdroj: The Sushi Man
  • Hosomaki – naša základná rolka 02:24
  • Uramaki – naša pálivá tuniaková rolka 05:46
  • Tatemaki – naša dragon roll s vyprážanou krevetou 08:29
  • Temaki – naše plnené kornúty z morských rias 11:27

Náplne do sushi

Vegetariánske

  • uhorka
  • avokádo
  • špargľa
  • jalapeno
  • jarná cibuľa
  • mrkva
  • bambusové klíčky
  • šalát
  • papriky
  • červená cibuľa
  • reďkev
  • batať
  • tofu
  • mango
  • ananás

Klasické

  • údený losos
  • tuniak
  • čerstvý losos
  • úhor
  • treska
  • vyprážané, marinované kura (napr. na spôsob terriyaki)
  • krevety
  • krabie tyčinky
  • vyprážané vajcia

Na ozdobu

  • chia semienka
  • sezamové semienka
  • tenké plátky ryby
  • krevetový alebo krabí šalát
  • plátky mandlí
  • drvené pekanové orechy
  • nakrájané mango
  • nakrájanú jarnú cibuľku
  • šalát z morských rias
  • avokádo
  • kaviár

S čím sushi podávame?

Sushi sa nikdy nekonzumuje samostatne. Aby jeho skvelá chuť vynikla, je potrebné ho doplniť o typické japonské prílohy. Nižšie si ukážeme, ktoré to sú.

Sójová omáčka – Môžete použiť sójovú omáčku sashimi alebo bežnú japonskú sójovú omáčku

Wasabi (japonský chren) – Pravé japonské wasabi je drahé a ťažko sa zháňa. Zelená pasta, ktorá sa podáva alebo ju konzumujeme v reštauráciách, veľmi často nie je skutočné wasabi. Skutočné wasabi si môžete kúpiť v internetových obchodoch

Gari (nakladaný zázvor) – tiež nazývaný sushi zázvor, gari sa často podáva a jej spoločne so sushi, a je jeho nevyhnutnou súčasťou. Ľahko sladká, korenená a osviežujúca vôňa zázvoru pomáha vyčistiť ústa medzi jednotlivými kúskami, čo vám umožní vychutnať si rôzne druhy rýb a ďalších chutí.

Edamame – Tieto ľahko varené alebo dusené sójové bôby sa podávajú ako predjedlo pred samotným sushi.

Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je najbežnejším podávaným nápojom.

Saké – vyslovované ako „sah-keh“ je fermentované ryžové víno podávané teplé alebo studené.

Druhy sushi

  • Maki (norimaki) – typ sushi, kde sa ryža a ingrediencie starostlivo zarolujú do plátku riasy nori, ktorá sa potom nakrája na menšie kúsky
  • Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ alebo „zabalené“ sushi – vyrába sa omotaním širokého pruhu riasy nori okolo ryžového bloku, pričom sa hore ponecháva dostatok miesta na naplnenie rôznymi prísadami
  • Temaki – je nový typ sushi s tvarom pripomínajúcim kornút zmrzliny. Pri výrobe sa ryža a prísady balia do plátu nori riasy zabalené do kužeľovitého tvaru
  • Narezushi – pokrm z rýb konzervovaný niekoľko mesiacov až niekoľko rokov v soli a ryži
  • Nigiri – skladá sa z ručne tvarovaného valčeka ryže s ľubovoľným počtom prísad na svojom povrchu
  • Temari – vyrába sa z malej gule z vytvarovanej z ryže s tenkou vrstvou ryby alebo iných prísad
  • Inari-zushi – vo svojej najbežnejšej forme neobsahuje žiadne ryby a je pomerne sladké. Inari je kúsok tofu v podobe vrecka, ktorý sa dusí v korení z mirinu, sójovej omáčky, dashi a cukru
  • Chirashizushi – v preklade „rozsypané sushi“, je miska plná ryže s radom pridaných ingrediencií, s obľúbenými prísadami vrátane kúskov lososa, chobotnice, uhorky, vyprážané vaječné omelety a varených kreviet

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.