Preneste sa spolu s nami do zeme vychádzajúceho slnka a pripravte si jeden z týchto receptov na sushi!
Všetky sú jedinečné, jednoduché na prípravu a tak lahodné!
Neváhajte ani chvíľu a objavte topí japonskej kuchyne aj u vás doma.
Pálivá tuniaková rolka (ura maki)
Ohnivo pikantné rolky s tuniakom sashimi v sezamovej omáčke Sriracha, doplnené pikantnou majonézou pre extra šmrnc!
Čo budeme potrebovať
- 35 g uvarenej japonskej krátkozrnnej ryže (pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
- 120 g tuniaka
- 3 lyžičky omáčky sriracha
- ½ lyžičky sezamového oleja
- 2 jarné cibuľky (nakrájané na tenké kolieska)
- 1 list nori (morské riasy)
- 2 lyžice pražených bielych sezamových semienok
- Pikantná majonéza
Na namáčanie prstov
- 60 ml vody (4 polievkové lyžice)
- 2 lyžičky ryžového octu
Postup
- Zhromaždíme si všetky všetky ingrediencie
- Najskôr si pripravíme octovú vodu na namáčanie roliek
- Zmiešame 60 ml vody a 2 lyžičky ryžového octu v malej miske
- Ponorením prstov do octovej vody zabránime tomu, aby sa k nim ryža neprilepila
- Tuniaka nakrájame 0,5 cm kocky
- V strednej miske zmiešame tuniaka, omáčku Sriracha, sezamový olej a trochu zelenej cibuľky
- Riasu nori si rozrežeme na pol
- Položíme pol plátu nori lesklou stranou dole na bambusovú podložku
- Namočíme si prsty do octovej vody a rovnomerne rozprestrite ¾ množstvo ryže na plát nori
- Ryžu posypeme sezamovými semienkami.
- Plát nori otočíme tak, aby strana s ryžou smerovala dole
- Polovicu tuniakovej zmesi dajte na spodný koniec listu nori
- Uchopíme spodný okraj bambusovej rohože
- Prsty ju držíme v miestach kde je položený tuniak
- Zrolujeme ju do tesného valca
- Veľmi ostrým nožom roládu rozkrojíme napoly a potom každú polovicu rozkrojíme na 3 kusy
- Nôž očistíme po niekoľkých rezoch vlhkou handričkou
- Keď sushi rolky krájame, ponoríme si prsty do octovej vody alebo rolku zakryte plastom, aby sa vám ryža nelepila na ruky
- Navrch každého sushi dáme kopček pikantnej majonézy a ozdobíme zvyšnou zelenou cibuľkou
Kalifornská rolka
Kalifornská rolka, plnená krémovým avokádom, sladkým krabím mäsom a chrumkavou uhorkou, je široko ďaleko najobľúbenejším druhom tohto japonského pokrmu.
Čo budeme potrebovať
- 1100 g sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu? )
- 8 listov nori (morské riasy)
- 4 lyžice pražených bielych sezamových semienok
Na náplň
- 250 g vareného krabieho mäsa (použil som 2 konzervy)
- 6 lyžice japonskej majonézy Kewpie
- ½ šalátové uhorky
- 2 avokáda
- ½ citróna
Na octovú vodu na namáčanie prstov
- 4 lyžice vody
- 2 lyžičky ryžového octu
Na ozdobu (nepovinné)
- Lososové ikry
- Ikry z lietajúcich rýb
Postup
- Zhromaždite všetky ingrediencie
- Sushi ryža by mala mať izbovú teplotu
- Bambusovú podložku na sushi zakryte igelitom a pripravte si octovú vodu
- Zmiešame krabie mäso s japonskou majonézou a premiešame
- Uhorku rozpolíme, olúpeme a odstránime semienka
- Nakrájame ju na tenké dlhé prúžky rovnakej dĺžky ako plát nori
- Avokádo olúpeme, vykôstkujeme a nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky
- Vytlačíme naň citrónovú šťavu, aby nezhnedlo
- Odrežeme ⅓ listu nori a použijeme ⅔ listu nori
- Položíme si list nori lesklou stranou dole na bambusovú podložku
- Namočíme si prsty do octovej vody a rovnomerne rozprestrite 135 g ryže na plát nori
- Ryžu posypeme sezamovými semienkami
- Plát nori otočíme tak, aby ryža smerovala dole
- Podložíme si okraj listu nori na spodnej strane bambusovej rohože
- Na spodnú časť listu nori umiestnime uhorku, krabie mäso a avokádo
- Uchopíme spodný okraj podložky a držíme ju v mieste kde je náplň
- Zrolujeme ju do tesného valca
- Hotové rolky neustále prikrývame vlhkou utierkou, aby nevyschli
- Veľmi ostrým nožom rozrežeme každú rolku na polovicu a potom každú polovicu nakrájajte na 3 kusy
- Nezabúdame nôž po každých rezoch očistiť vlhkou handričkou
Dragon roll s vyprážanou krevetou
Naučte sa, ako si doma vyrobiť najlepšiu dračiu rolku alebo sushi s úhorom a krevetou!
Čo budeme potrebovať
- 115 g šalátovej uhorky
- 2 avokáda
- ½ citróna
- 2 listy nori (morské riasy)
- 360 g sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
- 8 kusov tempura kreviet (alebo upečených/osmažených)
- 20 g tobiko (ikry z lietajúcich rýb)
Na ozdobu
- Pikantná majonéza Sriracha
- Rybia omáčka
- Pražené čierne sezamové semienka
Na namáčanie rúk
- 60 ml vody
- 2 lyžičky ryžového octu
Postup
- Uhorku nakrájame pozdĺžne na štvrtky
- Odstránime semienka a potom pozdĺžne rozkrojíme napoly
- Nori riasu prepolíme
- Avokádo rozrežeme pozdĺžne okolo kôstky a rozpolíme
- Z avokáda odstránime šupku, nakrájame ho a pokvapkáme citrónovou šťavou
- Plátky avokáda jemne zatlačíme prstami a potom jemne a rovnomerne tlačte stranou noža, pokiaľ nebude dĺžka avokáda približne ako dĺžka sushi rolky
- Bambusovú podložku zabalíme do plastovej fólie a položíme polovicu listu nori lesklou stranou dole
- Prsty si namočíme do octovej vody a na plát nori rozprestrieme ½ šálky sushi ryže
- Otočíme ju a na spodný koniec listu nori vložíme krevetu, prúžky uhorky a tobiko ikry
- Od spodného konca začneme plát nori cez náplň tesne a pevne prevaľovať bambusovou podložkou, kým spodný koniec nedosiahne koniec riasy.
- Na rolku položíme bambusovú podložku a rolku pevne stlačíme
- Avokádo položíme na rolku
- Na rolku položte plastovú fóliu a potom ju preložíme bambusovú podložku
- Rolku pevne pritlačíme, kým sa plátky avokáda neobtočia okolo sushi
- Ale opatrne, aby sme avokádo nepolámali
- Roládu nakrájame nožom na 8 kusov
- Po každom reze nôž očistíme mokrou handričkou
- Odstráňte z roliek plastovú fóliu a prenesme ich na servírovací tanier
- Na každý kúsok sushi dáme tobiko a pokvapkáme ho pikantnou majonézou a navrch nasypeme čiernym sezamom
Ak chcete, nalejte na tanier trochu unagi omáčky, aby ste mohli sushi namáčať.
Lososová rolka so syrom Philadelphia
Jednoduché a lahodné, takto jednoducho môžeme popísať tento recept na sushi, ktorý sme si pre vás pripravili. Vychutnáte si každý jeden kúsok.
Čo budeme potrebovať
- 360 g japonskej ryže (varené a korenené – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu??)
- 2 listy morské riasy nori
- 120 g surového lososa (alebo údeného lososa)
- 100 g smotanového syra
- ½ uhorky
- Lyžička sezamových semienok
Postup
- Sushi ryžu si pripravíme podľa posledného receptu
- Lososa nakrájame na 1 cm tenké prúžky
- Nori riasu si rozpolíme
- Položíme ju na bambusovú podložku lesklým povrchom dole
- Navrstvíme na nej primerané množstvo ryže a riasu otočíme, aby bola ryža dole
- Navrch naložíme lososa, uhorku a smotanový syr
- Pomocou bambusovej podložky začneme rovnomerne rolovať
- Rolku posypeme sezamovými semienkami
- Nakrájame ju na 6-8 kúskov
- Podávame so sójovou omáčkou a wasabi
Hosomaki (základné sushi)
Naučte sa, ako si doma pripraviť lahodný recept na toto sushi. Na začiatok budete potrebovať len pár ingrediencií, ako je tuniak, uhorka, nori a japonská krátkozrnná ryža.
Čo budeme potrebovať
Na ryžu
- 450 g nevarené japonské krátkozrnné
- 540 ml vody
- 1 kus kombu (sušená riasa)
- 80 ml ryžového
- 3 lyžice cukru
- 1 ½ lyžičky morskej soli
Na náplň
- 1 uhorka
- 200 g tuniaka
- 1 box fermentovaných sójových bôbov
Na octovú vodu
- 60 ml vody
- 2 lyžičky ryžového octu
Ku kontumácii
- 5 listov nori (morské riasy)
- Sójová omáčka
- Wasabi (voliteľné)
- Zázvor (gari)
Postup
- Na prípravu ryže sa prosím pozrite na úplne posledný recept, ktorý je tu uvedený a postupujte podľa neho
- Uhorku olúpeme a pozdĺžne rozpolíme a potom ešte toľkokrát, aby nám vzniklo 8 kusov
- Zbavíme jej sa semienok
- Tuniaka nakrájame na 1 centimetrové prúžky
- Pripravíme si octovú vodu, zmiešanie všetkých ingrediencií dohromady
- Riasu prekrojíme na polovicu
- Na bambusovú podložku položíme polovicu riasy
- Riasu pokladáme lesklou stranou dole
- Pred samotnou prácou s ryžou si namočíme prsty v octovej vode
- Na jednu riasu nanesieme asi 90 g ryže
- Nezabudneme si namočiť aj lyžicu alebo akýkoľvek nástroj, ktorý na ryži používame
- Ryžu rozprestrieme rovnomerne po riase
- Náplň v podobe tuniaka, uhorky a sójových bôbov dáme doprostred ryže
- Jedným rýchlym pohybom prevalíme riasu s ryžou cez náplň a pristaňte na druhom konci rolky
- Rolku jemne vytvarujeme a utiahneme prsty
- Pred krájaním rolky si nôž navlhčíme utierkou
- Rolku najskôr rozpolíme na pol a potom každú časť rozrežeme na 3 kusy
- Sushi podávame so sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným zázvorom
Negihama maki (sushi s makrelou)
Jednoduchý recept na rolku zo žltého makrely. Ide o veľmi jemne nakrájanú rybu so zelenou cibuľkou zabalené v ryži a riase nori.
Čo budeme potrebovať
- 1 ½ šálky sushi ryže (varená a ochutená – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
- 100 g žltochvosté makrely
- 1 list nori (morské riasy)
- 3 lyžice jarnej cibuľky (nakrájaná na drobné kolieska)
Na namáčanie prstov
- 60 ml vody
- 2 lyžičky ryžového octu
Na podávanie
- Sójová omáčka
- Wasabi
- Nakladaný červený zázvor
Postup
- Rybu nakrájame na drobné, ani nie centimetrové kocky
- Na bambusovú podložku potiahnutú plastom položíme ½ listu nori lesklou stranou dole
- Namočíme si prsty do octovej vody, ktorú sme získali zmiešaním vody a octu
- Na riasu rovnomerne rozprestrieme ¾ šálky ryže
- Polovicu nakrájanej makrely položíme na spodný koniec listu nori a pridáme cibuľku
- Uchopíme spodný okraj bambusovej rohože a ten pevne držíme
- Riasy zrolujeme do tesného valca
- Zdvihneme okraj bambusovej podložky a pokračujte v rolovaní dopredu, pričom na podložku stále vytvárame jemný tlak
- Veľmi ostrým nožom rolku rozkrojíme napoly a potom každú polovicu nakrájame na 3-4 diely.
- Zakaždým očistite nôž vlhkou handričkou
- Sushi podávame s nakladaným zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou
Temaki sushi (plnené kornúty z morských rias)
Urobte si sushi doma s jednoduchým ručne rolovaným sushi s názvom Temaki Sushi. Všetci v rodine (alebo na večierku) sa budú baviť rolovaním plátkov nori okolo sushi ryže a ich obľúbených náplní!
Čo budeme potrebovať
- 90 g sushi ryže (varené a ochutené – pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu?)
- 10 listov nori (morské riasy)
Na plnenie
- Ryby – losos, tuniak, kranas, makrela, tuniak, pražma, lososové ikry, úhor)
- Uhorky
- Kľúčiky reďkovky
- Nakladaná reďkev daikon
Postup
- Ryby si pokrájame na tenké plátky
- Riasy nori nakrájame na polovice alebo štvrtiny
- K ruke si pripravíme uvarenú ryžu a listy nory
- Dôležité je pri tomto recepte na temaki sushi mať suché ruky
- Riasu si položíme lesklou stranou dole na dlaň a na ľavú tretinu nori položíme tenkú vrstvu ryže
- Pokiaľ používame ¼ plátu nori, vložíme ryžu a náplň do stredu a zrolujeme strany ako taco
- Náplne umiestnime (list shiso, uhorku, surovú rybu a klíčky reďkovky daikon) zvisle doprostred ryže
- Preložíme ľavý dolný roh nori a začnite rolovať do tvaru kužeľa
- Pokračujeme v rolovaní, kým sa nevytvorí kužeľ
- Do pravého dolného rohu vložíme kúsok ryže, ktorý použijeme ako lepidlo, a pevne uzavrieme
- Postup opakujeme so všetkými plátkami rias
- Podávame s nakladaným zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou
Nigiri sushi s mušľami
Čo budeme potrebovať
- 2 mušle na sushi (hrebenatky)
- 60 g sushi ryže (varená a ochutená pozri posledný recept ako pripraviť sushi ryžu? )
- Wasabi (voliteľné)
Na namáčanie rúk
- 60 ml vody
- 2 lyžičky ryžového octu
Na ozdobu
- 2 lyžičky ikier z lietajúcich rýb
- 2 lyžičky pikantnej majonézy Sriracha
- Pažítka
Postup
- Mušle očistíme
- Navlhčite si ruky v octovej vode, ktorú sme si vyrobili zmiešaním všetkých ingrediencií na ňu
- Vezmeme guličku sushi ryže o veľkosti polievkovej lyžice
- Jemne vytlačíme ryžu v pravej ruke, aby sme vytvorili obdĺžnikový blok so zaoblenými hranami (pre lepšiu predstavu sa pozrite na video návod hneď pod receptom)
- Každý vytvorený bloček ryže ozdobíme malým kúskom wasabi (ak chcete) a nakoniec pridáme hrebenatku
- Ku každému kúsku hrebenatky pridáme tobiko ikrami a pikantnú majonézu
V tomto recepte nie je problém hrebenatky nahradiť inou morskou rybou alebo iným morským plodom. Pre vegánsku a vegetariánsku verziu možno použiť napríklad nakladanú reďkev, čerstvú avokádu alebo aj osmažené tofu. Pre lepšiu predstavu ako toto sushi vytvoriť sa pozrite na video uvedené nižšie.
A pretože rýb nie je nikdy dosť a omega 3 mastné kyseliny podporujú našu imunitu, vrhnite sa na niektorý z týchto lahodných receptov s rybami a vychutnajte si ich aj v tepelnej úprave!
Objavte podobné tipy
Vegetariánske aj vegánske sushi s baklažánom
Nezabudli sme ani na stravníkov, ktorí neholdujú mäsu alebo živočíšnym výrobkom aj pre nich existuje mnoho variantov ako si tento lahodný japonský pokrm pripraviť a vychutnať.
Čo budeme potrebovať
- 4-5 riasy nori
- 2 šálky sushi ryže
- 3 lyžice ryžového octu
- Lyžica javorového sirupu
- ½ lyžičky morskej soli
Na náplň
- 2 lyžice sezamových semienok
- 1½ lyžičky opečeného sezamového oleja
- 2 lyžice tamari alebo sójovej omáčky
- 2 malé baklažány
- Lyžica javorového sirupu
- 4 lyžice ryžového octu
- ½ lyžičky pikantné chilli omáčky
- 30 g baby špenátu
- Mrkva
- Uhorka (ošúpaná, nakrájaná na plátky bez semienok)
Na podávanie
- Wasabi
- Tamari
- Sójová omáčka
- Nakladaný zázvor
Postup
- Ryžu si uvaríme podľa návodu uvedenom na úplnom závere receptov
- Sezamové semienka jemne opečieme na rozpálenej panvici, kým nezozlátnu a nebudú voňavé
- Marinádu na baklažán pripravíme tak, že zmiešame sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, ryžový ocot a chilli omáčku
- Pridáme sezamové semienka a dáme bokom
- Baklažán nakrájame pozdĺžne na 1,5 centimetrové plátky
- Plátky baklažánu z oboch strán a necháme asi 60 minút stranou, aby soľ vytiahla prípadnú horkosť
- Soľ opláchneme a baklažán osušíme
- Rozohrejeme si panvicu na stredne vysokú teplotu.
- Po rozohriatí potrieme panvicu trochou oleja a poukladáme na ňu plátky baklažánu
- Necháme ich domäkka variť a trochu pripáliť
- Takto ho varíme asi 5 minút z každej strany
- Plátky zložíme z ohňa a necháme ich vychladnúť
- Každý plátok nakrájame pozdĺžne na 3 dlhé prúžky a potrieme ich marinádou
- Bambusovú podložku zabalíme do potravinárskej fólie
- Riasu nori na podložku položíme lesklou stranou dole
- Vezmeme trochu vychladené sushi ryže a rovnomerne ju rozprestrieme na plát nori, pričom úplne hore ponecháme 1 cm okraj na uzavretie rolky
- Čerstvý špenát, mrkva, kúsky uhorky a kúsky baklažánu dáme do dlhého radu pozdĺž spodného okraja listu nori
- Ponecháme pod ingredienciami trochu miesta, aby sme mohli list nori preložiť cez náplň
- Pomocou podložky pomaly začneme rolku rolovať pevne stláčať
- Akonáhle sa dostaneme na koniec, ponoríme si prst do vody a utrite vodou okraj rolky, aby sa uzavrela
- Dokončíme rolovanie a rolku dáme bokom
- Akonáhle zrolujeme všetky sushi rolky, nakrájame ich ostrým nožom na 1 cm plátky
- Podávame ich s nakladaným zázvorom, wasabi a tamari
Ako pripraviť sushi ryžu?
Ako vieme základom kvalitného receptu na sushi je nepochybne kvalitná ryža. Pokiaľ tento komponent zabudnete alebo naň zatvoríte, nikdy nedosiahnete perfektný výsledok a bude nasledovať sklamanie z celého procesu. Preto je NUTNÉ používať správny druh ryže, ktorý je pre tento pokrm určený, a to japonskú krátkozrnnú ryžu. Bez nej táto japonská delikatesa nikdy nebude pravou japonskou delikatesou.
Sushi ryža pre 5-6 porcií
Toto množstvo vytvorí 7-11 sushi roliek
- 450 g nevarenej japonskej krátkozrnnej ryže
- 540 ml vody
- 1 kus sušená riasy (kombu – voliteľná)
- 80 ml sushi octu (ochutený ryžový ocot)
- 3 lyžice cukru
- 1 ½ lyžičky morskej soli
Sushi ryža pre 3-4 porcie
Toto množstvo vytvorí 5-7 sushi roliek)
- 300 g nevarenej japonskej krátkozrnnej ryže
- 360 ml vody
- 1 kus sušená riasy (kombu – voliteľná)
- 4 lyžice sushi octu
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička morskej soli
Postup
- Než začneme variť ryžu, tak ju musíme dôkladne prepláchnuť
- Ryžu dôkladne krúživými pohybmi premývame po dobu 15-20 sekúnd, potom vodu vylejeme
- Tento postup opakujeme, kým voda nie je číra
- Keď je voda takmer číra, tak ju scedíme
- Skontrolujeme riasu kombu, či na nej nie sú nejaké nečistoty, poprípade ich utrieme vlhkou handričkou
- Dobre odkvapkanú ryžu vložíme do ryžovaru a pridáme 620 ml vody
- Riasu položíme na ryžu
- Pred varením necháme ryžu vo vode namočenú po dobu 20-30 minút
- Potom začnite s varením
- Ryžu v ryžovare varíme podľa návodu k prístroju
- Potom jej necháme 15 minút odpočívať
- Medzitým si v malom hrnci na miernu teplotu v octe rozpustíme soľ a cukor
- Premiešame a zmes vlejeme do uvarenej ryže a premiešame drevenou vareškou
- Necháme ju vychladiť na izbovú teplotu
Ryžu je možné uvariť aj na sporáku. Zvolíme rovnaký postup ako pri ryžovare. Hrniec prikryjeme a ryžu na sushi na strednú teplotu varíme po dobu 10 minút. Potom ju necháme ešte 15 minút odpočívať. Potom ďalej postupujeme rovnako od bodu 12 v recepte .
Ako správne sushi zabaliť?
Tu je kompletný postup a návod ako správne rôzne typy sushi zabaliť.
- Hosomaki – naša základná rolka 02:24
- Uramaki – naša pálivá tuniaková rolka 05:46
- Tatemaki – naša dragon roll s vyprážanou krevetou 08:29
- Temaki – naše plnené kornúty z morských rias 11:27
Náplne do sushi
Vegetariánske
- uhorka
- avokádo
- špargľa
- jalapeno
- jarná cibuľa
- mrkva
- bambusové klíčky
- šalát
- papriky
- červená cibuľa
- reďkev
- batať
- tofu
- mango
- ananás
Klasické
- údený losos
- tuniak
- čerstvý losos
- úhor
- treska
- vyprážané, marinované kura (napr. na spôsob terriyaki)
- krevety
- krabie tyčinky
- vyprážané vajcia
Na ozdobu
- chia semienka
- sezamové semienka
- tenké plátky ryby
- krevetový alebo krabí šalát
- plátky mandlí
- drvené pekanové orechy
- nakrájané mango
- nakrájanú jarnú cibuľku
- šalát z morských rias
- avokádo
- kaviár
S čím sushi podávame?
Sushi sa nikdy nekonzumuje samostatne. Aby jeho skvelá chuť vynikla, je potrebné ho doplniť o typické japonské prílohy. Nižšie si ukážeme, ktoré to sú.
Sójová omáčka – Môžete použiť sójovú omáčku sashimi alebo bežnú japonskú sójovú omáčku
Wasabi (japonský chren) – Pravé japonské wasabi je drahé a ťažko sa zháňa. Zelená pasta, ktorá sa podáva alebo ju konzumujeme v reštauráciách, veľmi často nie je skutočné wasabi. Skutočné wasabi si môžete kúpiť v internetových obchodoch
Gari (nakladaný zázvor) – tiež nazývaný sushi zázvor, gari sa často podáva a jej spoločne so sushi, a je jeho nevyhnutnou súčasťou. Ľahko sladká, korenená a osviežujúca vôňa zázvoru pomáha vyčistiť ústa medzi jednotlivými kúskami, čo vám umožní vychutnať si rôzne druhy rýb a ďalších chutí.
Edamame – Tieto ľahko varené alebo dusené sójové bôby sa podávajú ako predjedlo pred samotným sushi.
Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je najbežnejším podávaným nápojom.
Saké – vyslovované ako „sah-keh“ je fermentované ryžové víno podávané teplé alebo studené.
Druhy sushi
- Maki (norimaki) – typ sushi, kde sa ryža a ingrediencie starostlivo zarolujú do plátku riasy nori, ktorá sa potom nakrája na menšie kúsky
- Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ alebo „zabalené“ sushi – vyrába sa omotaním širokého pruhu riasy nori okolo ryžového bloku, pričom sa hore ponecháva dostatok miesta na naplnenie rôznymi prísadami
- Temaki – je nový typ sushi s tvarom pripomínajúcim kornút zmrzliny. Pri výrobe sa ryža a prísady balia do plátu nori riasy zabalené do kužeľovitého tvaru
- Narezushi – pokrm z rýb konzervovaný niekoľko mesiacov až niekoľko rokov v soli a ryži
- Nigiri – skladá sa z ručne tvarovaného valčeka ryže s ľubovoľným počtom prísad na svojom povrchu
- Temari – vyrába sa z malej gule z vytvarovanej z ryže s tenkou vrstvou ryby alebo iných prísad
- Inari-zushi – vo svojej najbežnejšej forme neobsahuje žiadne ryby a je pomerne sladké. Inari je kúsok tofu v podobe vrecka, ktorý sa dusí v korení z mirinu, sójovej omáčky, dashi a cukru
- Chirashizushi – v preklade „rozsypané sushi“, je miska plná ryže s radom pridaných ingrediencií, s obľúbenými prísadami vrátane kúskov lososa, chobotnice, uhorky, vyprážané vaječné omelety a varených kreviet