Iste každý z nás miluje čokoládu a je ťažké nájsť niekoho, kto nie. Je báječná pri každej príležitosti – pri televízii, s priateľmi, rodinou, pri strese alebo smútku.
Vykúzliť sa z nej dá nespočetné množstvo múčnikov, dezertov a najrôznejších sladkostí a maškrty.
My sme pre vás vybrali tie najlepšie recepty na čokoládovú buchtu.
Inšpirujte sa a nebudete ľutovať!
Čokoládový koláč na plech
Vynikajúca a jednoduchá čokoládová buchta pečená na plechu, ktorú zvládnete „v cuku letu“ a skôr, než príde návšteva.
Ingrediencie
- 300g hladkej múky
- 180-200g cukru krupica
- 200ml mlieka
- 150ml oleja
- 2ks vajec
- 2 lyžice kakaa
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- maslo a čokoláda na polevu
Postup
- V mise vyšľahajte vajíčka s cukrom. Primiešajte mlieko, olej a kakao.
- Nakoniec primiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešajte hladké cesto.
- Plech vymažte maslom a vysypte múkou. Vzniknuté cesto nalejte na plech a dajte do predhriatej rúry na 180 °C.
- Pečte cca 15-20 minút.
- Upečený koláč môžete potrieť marmeládou a nechajte vychladnúť.
- Medzitým, čo koláč chladne, si pripravte polevu.
- V kastróliku rozpustite maslo s čokoládou a miešajte do rozpustenia.
- Vychladnutý koláč polejte čokoládovou polevou, uhlaďte a nechajte stuhnúť.
- Podávajte napríklad s kávou alebo dobrým čajom.

Chcete vyskúšať inú polevu? Skvelé! U nás nájdete mnoho ďalších receptov na čokoládové polevy nielen na pečivo.
Kefírová buchta s čokoládou
Vláčna čokoládová buchta, ktorá vám zachutí. Vyskúšajte!
Ingrediencie na korpus
- 250g hladkej múky
- 100g polohrubej múky
- 120g krupicového cukru
- 1 vajce
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 1 lyžica jedlej sódy
- 200ml rastlinného oleja
- 500ml kefíru
Ingrediencie na polevu
- 200ml kyslej smotany
- 100g čokolády (horké, na varenie)
Postup
- V mise zmiešajte múku s cukrom, jedlou sódou a kakaom.
- V inej mise zmiešajte mokré suroviny – vajcia s olejom a kefírom.
- Sypké suroviny postupne zamiešajte do mokrých a vznikne vám hladké cesto.
- Vzniknuté cesto nalejte na papierom vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C po dobu cca 20 minút.
- Upečenú buchtu nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
- Nechajte rozpustiť čokoládu a vmiešajte kyslú smotanu.
- Na vychladnutú buchtu navrstvite polevu a podávajte.

Čokoládová bublanina s čerešňami
Už ste mali čokoládovú bublaninu? Ak nie, určite stojí za to vyskúšať ju! Upečte si neobvyklý múčnik s čerešňami alebo iným ovocím.
Ingrediencie
- 350g polohrubej múky
- 200g cukru kryštál
- 4ks vajec
- 125ml mlieka
- 120ml oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 lyžice holandského kakaa
- 300g čerešní (alebo iného ovocia)
Postup
- V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom. Pridajte kakao, cukor, vanilkový cukor a premiešajte.
- Primiešajte vajcia, olej a mlieko.
- Vymiešajte dohladka a nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Cesto uhlaďte a navrch rozložte očistené a odkvapkané ovocie.
- Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečte 30 minút.
- Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.

Objavte podobné tipy
Buchta z čokolády Margot
Pokiaľ milujete sladkú tyčinku z kokosu alebo Margotku, je táto čokoládová buchta pre vás tou pravou!
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru krupica
- 2ks vajec
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 tyčinka margot
- 1 čokoláda na varenie
Postup
- V mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- V menšej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Prilejte olej a suroviny zmiešajte s múkou a kypriacim práškom.
- Nakoniec pridajte nastrúhanú margot tyčinku a vzniknuté cesto nalejte na vymastený a vysypaný plech.
- Pečte pri 170 ° C po dobu 15-20 minút.
- Medzitým si rozohrejte čokoládu na varenie.
- Po upečení nechajte piškótu vychladnúť. Na vychladenú buchtu naneste rozohriatu čokoládu, nechajte stuhnúť a podávajte.

Rýchle recepty ocení každý, kto nestíha alebo skrátka nechce tráviť hodiny pri platni. Preto pre vás máme 5 receptov na hrnčekové buchty . Skúste!
Tvarohovo-čokoládové pokušenie
Túto čokoládovú buchtu s tvarohom si všetci zamilujú. Upečte ju pre vašich blízkych a uvidíte sami, že nezostane ani kúsok.
Ingrediencie na cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 1/2 hrnčeka oleja
- 3ks vajec
- 1/2 hrnčeka mlieka alebo vody
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 2-3 lyžice kakaa holandského typu
Ingrediencie na náplň
- 2 vaničky mäkkého tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2ks žĺtkov
- 1/2 vanilkového pudingu v prášku
Postup
- Najprv preosejte múku s kypriacim práškom do pečiva. Pridajte vajíčka, mlieko (vodu), olej, cukor a holandské kakao.
- Všetko zmiešajte do hladka a cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. (Prípadne vymastený maslom a vysypaný múkou.)
- V inej mise zmiešajte tvaroh s polovicou pudingu v prášku. Pridajte vanilkový cukor a dva žĺtky.
- Náplň s tvarohom dajte do silnejšieho igelitového vrecúška, odstrihnite mu rožek a podľa fantázie nanášajte náplň na pripravené kakaové cesto.
- Môžete robiť mriežku, vlnky, rôzne obrázky, či čokoľvek, čo vás napadne.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 ° C po dobu 50-60 minút.
- Po upečení môžete posypať práškovým cukrom a podávajte napríklad so zmrzlinou, šľahačkou alebo rozohriatou čokoládou.

Čokoládové brownie
Túto americkú klasiku si nesmiete nechať ujsť. Jedinečná a extra čokoládová buchta, na ktorú existuje hromada receptov. My si predstavíme tú najlepšiu – klasickú.
Ingrediencie
- 350g čokolády (aspoň 70%)
- 250g masla
- 3ks vajec
- 250g cukru krupica
- 85g hladkej múky
- 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 160 °C. Formu (hranatú) alebo menší pekáčik vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo spoločne s čokoládou.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej peny. Potom túto vaječnú hmotu opatrne vmiešajte do rozpustenej čokolády s maslom.
- Čokoládovú zmes zmiešajte s preosiatu múkou zmiešanou s kypriacim práškom a cesto vymiešajte dohladka.
- Vlejte ho do formy a pečte po dobu 30-35 minút. Povrch by mal byť na dotyk pevný, lesklý a suchý. Vnútro by potom malo zostať hutný a drobet tekutý.
- Na špajli by vám mali zostať vlhké drobčeky.
- Upečený múčnik nechajte vychladnúť aspoň hodinu. Počas tejto doby vám ešte spevní.
- Po vychladnutí nakrájajte na štvorčeky a podávajte.

Zaujal vás recept? Tento múčnik sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Inšpirujte sa našimi receptami na čokoládové brownies !
Dôvody, prečo jesť čokoládu
Najviac zdravou surovinou v nami známej čokoláde je iba kakao. Čím viac kakaa, tým logicky lepšie. Aby sa dalo povedať, že čokoláda je zdravá, musí byť obsah kakaa v nej minimálne 70%.
Dôležitá je aj jej kvalita. Záleží totiž aj na tom, akým spôsobom bola vyrobená. Viac cenných látok sa uchová v čokoláde, ktorá sa vyrábala šetrným sušením, pražením a spracovaním kakaových bôbov.
Možno si hovoríte, že je taká čokoláda až príliš horká. Pokiaľ ale ochutnáte čokoládu od naozaj dobrého výrobcu, zistíte potom, že chuť takejto čokolády je jemná a bez horkastého chvosta a pachuti.
Čokoládu by sme mali pravidelne zaraďovať do našich jedálnych lístkov, pretože je výbornou prevenciou proti infarktu, zlepšuje prekrvenie a znižuje krvný tlak, znižuje riziko cukrovky, pomáha znižovať váhu, stimuluje mozog a pomáha v prevencii proti Alzheimerovi.