6 báječných receptov na buchtu z čokolády. Sladké pokušenie pre každého

Iste každý z nás miluje čokoládu a je ťažké nájsť niekoho, kto nie. Je báječná pri každej príležitosti – pri televízii, s priateľmi, rodinou, pri strese alebo smútku.

Vykúzliť sa z nej dá nespočetné množstvo múčnikov, dezertov a najrôznejších sladkostí a maškrty.

My sme pre vás vybrali tie najlepšie recepty na čokoládovú buchtu.

Inšpirujte sa a nebudete ľutovať!

Čokoládový koláč na plech

Vynikajúca a jednoduchá čokoládová buchta pečená na plechu, ktorú zvládnete „v cuku letu“ a skôr, než príde návšteva.

Ingrediencie

  • 300g hladkej múky
  • 180-200g cukru krupica
  • 200ml mlieka
  • 150ml oleja
  • 2ks vajec
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • maslo a čokoláda na polevu

Postup

  • V mise vyšľahajte vajíčka s cukrom. Primiešajte mlieko, olej a kakao.
  • Nakoniec primiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešajte hladké cesto.
  • Plech vymažte maslom a vysypte múkou. Vzniknuté cesto nalejte na plech a dajte do predhriatej rúry na 180 °C.
  • Pečte cca 15-20 minút.
  • Upečený koláč môžete potrieť marmeládou a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým, čo koláč chladne, si pripravte polevu.
  • V kastróliku rozpustite maslo s čokoládou a miešajte do rozpustenia.
  • Vychladnutý koláč polejte čokoládovou polevou, uhlaďte a nechajte stuhnúť.
  • Podávajte napríklad s kávou alebo dobrým čajom.
Buchta s čokoládovou polevou.
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Chcete vyskúšať inú polevu? Skvelé! U nás nájdete mnoho ďalších receptov na čokoládové polevy nielen na pečivo.

Kefírová buchta s čokoládou

Vláčna čokoládová buchta, ktorá vám zachutí. Vyskúšajte!

Ingrediencie na korpus

  • 250g hladkej múky
  • 100g polohrubej múky
  • 120g krupicového cukru
  • 1 vajce
  • 2 lyžice kakaa holandského typu
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 200ml rastlinného oleja
  • 500ml kefíru

Ingrediencie na polevu

  • 200ml kyslej smotany
  • 100g čokolády (horké, na varenie)

Postup

  • V mise zmiešajte múku s cukrom, jedlou sódou a kakaom.
  • V inej mise zmiešajte mokré suroviny – vajcia s olejom a kefírom.
  • Sypké suroviny postupne zamiešajte do mokrých a vznikne vám hladké cesto.
  • Vzniknuté cesto nalejte na papierom vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C po dobu cca 20 minút.
  • Upečenú buchtu nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
  • Nechajte rozpustiť čokoládu a vmiešajte kyslú smotanu.
  • Na vychladnutú buchtu navrstvite polevu a podávajte.
Kakaová buchta s čokoládo-smotanovou polevou.
Zdroj: instructables.com

Čokoládová bublanina s čerešňami

Už ste mali čokoládovú bublaninu? Ak nie, určite stojí za to vyskúšať ju! Upečte si neobvyklý múčnik s čerešňami alebo iným ovocím.

Ingrediencie

  • 350g polohrubej múky
  • 200g cukru kryštál
  • 4ks vajec
  • 125ml mlieka
  • 120ml oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 300g čerešní (alebo iného ovocia)

Postup

  • V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom. Pridajte kakao, cukor, vanilkový cukor a premiešajte.
  • Primiešajte vajcia, olej a mlieko.
  • Vymiešajte dohladka a nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
  • Cesto uhlaďte a navrch rozložte očistené a odkvapkané ovocie.
  • Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečte 30 minút.
  • Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.
Nakrájaná bublanina s kakaom a uvareným čajom.
Zdroj: tartistry.com

Buchta z čokolády Margot

Pokiaľ milujete sladkú tyčinku z kokosu alebo Margotku, je táto čokoládová buchta pre vás tou pravou!

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 2ks vajec
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 tyčinka margot
  • 1 čokoláda na varenie

Postup

  • V mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  • V menšej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Prilejte olej a suroviny zmiešajte s múkou a kypriacim práškom.
  • Nakoniec pridajte nastrúhanú margot tyčinku a vzniknuté cesto nalejte na vymastený a vysypaný plech.
  • Pečte pri 170 ° C po dobu 15-20 minút.
  • Medzitým si rozohrejte čokoládu na varenie.
  • Po upečení nechajte piškótu vychladnúť. Na vychladenú buchtu naneste rozohriatu čokoládu, nechajte stuhnúť a podávajte.
Kokosová buchta na spôsob margot tyčinky.
Zdroj: mnamky-recepty.webnovinky.sk

Rýchle recepty ocení každý, kto nestíha alebo skrátka nechce tráviť hodiny pri platni. Preto pre vás máme 5 receptov na hrnčekové buchty . Skúste!

Tvarohovo-čokoládové pokušenie

Túto čokoládovú buchtu s tvarohom si všetci zamilujú. Upečte ju pre vašich blízkych a uvidíte sami, že nezostane ani kúsok.

Ingrediencie na cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 3ks vajec
  • 1/2 hrnčeka mlieka alebo vody
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 2-3 lyžice kakaa holandského typu

Ingrediencie na náplň

  • 2 vaničky mäkkého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2ks žĺtkov
  • 1/2 vanilkového pudingu v prášku

Postup

  • Najprv preosejte múku s kypriacim práškom do pečiva. Pridajte vajíčka, mlieko (vodu), olej, cukor a holandské kakao.
  • Všetko zmiešajte do hladka a cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. (Prípadne vymastený maslom a vysypaný múkou.)
  • V inej mise zmiešajte tvaroh s polovicou pudingu v prášku. Pridajte vanilkový cukor a dva žĺtky.
  • Náplň s tvarohom dajte do silnejšieho igelitového vrecúška, odstrihnite mu rožek a podľa fantázie nanášajte náplň na pripravené kakaové cesto.
  • Môžete robiť mriežku, vlnky, rôzne obrázky, či čokoľvek, čo vás napadne.
  • Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 ° C po dobu 50-60 minút.
  • Po upečení môžete posypať práškovým cukrom a podávajte napríklad so zmrzlinou, šľahačkou alebo rozohriatou čokoládou.
Dvojfarebná buchta z kakaa a tvarohovo-pudingovej náplne.
Zdroj: diejungskochenundbacken.de

Čokoládové brownie

Túto americkú klasiku si nesmiete nechať ujsť. Jedinečná a extra čokoládová buchta, na ktorú existuje hromada receptov. My si predstavíme tú najlepšiu – klasickú.

Ingrediencie

  • 350g čokolády (aspoň 70%)
  • 250g masla
  • 3ks vajec
  • 250g cukru krupica
  • 85g hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 160 °C. Formu (hranatú) alebo menší pekáčik vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo spoločne s čokoládou.
  • V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej peny. Potom túto vaječnú hmotu opatrne vmiešajte do rozpustenej čokolády s maslom.
  • Čokoládovú zmes zmiešajte s preosiatu múkou zmiešanou s kypriacim práškom a cesto vymiešajte dohladka.
  • Vlejte ho do formy a pečte po dobu 30-35 minút. Povrch by mal byť na dotyk pevný, lesklý a suchý. Vnútro by potom malo zostať hutný a drobet tekutý.
  • Na špajli by vám mali zostať vlhké drobčeky.
  • Upečený múčnik nechajte vychladnúť aspoň hodinu. Počas tejto doby vám ešte spevní.
  • Po vychladnutí nakrájajte na štvorčeky a podávajte.
Extra čokoládový múčnik zvaný brownie s chrumkavou krustičkou.
Zdroj: thestayathomechef.com

Zaujal vás recept? Tento múčnik sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Inšpirujte sa našimi receptami na čokoládové brownies !

Dôvody, prečo jesť čokoládu

Najviac zdravou surovinou v nami známej čokoláde je iba kakao. Čím viac kakaa, tým logicky lepšie. Aby sa dalo povedať, že čokoláda je zdravá, musí byť obsah kakaa v nej minimálne 70%.

Dôležitá je aj jej kvalita. Záleží totiž aj na tom, akým spôsobom bola vyrobená. Viac cenných látok sa uchová v čokoláde, ktorá sa vyrábala šetrným sušením, pražením a spracovaním kakaových bôbov.

Možno si hovoríte, že je taká čokoláda až príliš horká. Pokiaľ ale ochutnáte čokoládu od naozaj dobrého výrobcu, zistíte potom, že chuť takejto čokolády je jemná a bez horkastého chvosta a pachuti.

Čokoládu by sme mali pravidelne zaraďovať do našich jedálnych lístkov, pretože je výbornou prevenciou proti infarktu, zlepšuje prekrvenie a znižuje krvný tlak, znižuje riziko cukrovky, pomáha znižovať váhu, stimuluje mozog a pomáha v prevencii proti Alzheimerovi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.