Vyskúšajte tieto recepty z granátových. Dá sa z nich pripraviť oveľa viac ako len šťava!

Granátové jablko patrí medzi superpotravinu z mnohých dôvodov.

Navyše skvele chutí av kuchyni sa dá využiť mnohými spôsobmi.

Pripravili sme si pre vás 5 vynikajúcich receptov s granátovým jablkom, ktoré si zamilujete,

Tak poďme na to!

Koláč s granátovým jablkom

Vyskúšajte tento ľahký a lahodný koláč s jednoduchým zlatistým cestom nazdobeným šťavnatými semienkami z granátového jablka. Je úžasne jemný a príjemne sladký.

INGREDIENCIA

  • 1 šálka semienok z granátového jablka
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 6 lyžíc masla, izbové teploty (plus ďalší na vymazanie formy)
  • 1 šálka cukru
  • 1 vajce
  • ½ šálky cmaru (ALEBO mlieka)
  • 2 čajové lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mandľového extraktu
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru

POSTUP

  1. Dajte semienka z granátového jablka na tanier vyložený papierovou utierkou, aby ste odstránili časť vlhkosti, a dajte bokom.
  2. Umiestnite rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 175 °C.
  3. 23 tortovú formu štedro vymažte maslom.
  4. V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ; dajte bokom.
  5. Vo veľkej mise pomocou elektrického mixéra rozmixujte maslo do krémova.
  6. Pridajte cukor a šľahajte na strednú rýchlosť niekoľko minút, kým nebude svetlý a nadýchaný.
  7. Stlmte mixér a pomaly vmiešajte vajcia, cmar a extrakty.
  8. S mixérom na nízkej úrovni postupne vmiešajte múčnu zmes, kým sa nespoja.
  9. Cesto natrite do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
  10. Na cesto nasypte semienka z granátového jablka a zľahka ich pritlačte.
  11. Posypte kryštálovým cukrom.
  12. Pečte 10 minút.
  13. Potom znížte teplotu rúry na 160 ° C a pokračujte v pečení po dobu 50 až 60 minút, alebo kým vám špáradlo zasunuté do stredu koláča nevyjde čisté.
  14. Formu položte na mriežku a nechajte vychladnúť.
  15. Vychladnutý koláč nakrájajte na mesiačiky a podávajte s čerstvou šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo samotnej.
Kus buchty posypané granátovým jablkom na tanieriku.
www.fivehearthome.com

Detoxikačný čaj z granátového jablka

Pripravte si tento skvelý očisťujúci čaj, za ktorý vám vaše telo poďakuje!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžičky sušenej prasličky
  • 1 lyžička sušenej mäty
  • 1 a 1/2 šálky vody
  • 1 granátové jablko
  • 1 citrón, nakrájaný na tenké plátky

POSTUP

  1. Zavarte vodu vo varnej kanvici, vriacu vodu nalejte do džbánku.
  2. Pridajte prasličku a mätu, nechajte vylúhovať asi 10 minút.
  3. Preceďte cez sitko.
  4. Semená z granátového jablka pokrčte tak, aby ste z nich získali všetku šťavu.
  5. Šťavu pridajte k odvaru z byliniek a premiešajte.
  6. Do pohárov dajte plátky citróna a rovnomerne nalejte čaj.
  7. Podávajte teplé.
Čaj s granátovým jablkom v pohári s plátkami citróna, vedľa ktorej je položený kus čerstvého granátového jablka.
www.detoxiy.com

Losos preliaty omáčkou z granátového jablka

Na tento jednoduchý recept potrebujete iba 4 ingrediencie a výsledok rozhodne stojí za to!

INGREDIENCIA

  • ½ šálky šťavy z granátového jablka
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 4 filety z lososa

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200˚ C.
  2. Do veľkej misy nalejte šťavu z granátového jablka, sójovú omáčku a cesnak.
  3. Všetko dobre premiešajte.
  4. Pridajte lososa a misku prikryte alobalom alebo plastovou fóliou.
  5. Nechajte asi 15 minút marinovať.
  6. Lososa položte (kožou dole) na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 7 minút.
  7. Medzitým v malom hrnci na stredne vysokom ohni zahrejte marinádu.
  8. Priveďte do varu a varte po dobu 3 až 5 minút, kým nebude marináda hustá a sirupovitá.
  9. Lososa po 7 minútach vyberte z rúry a nalejte naň polovicu zredukovanej marinády.
  10. Vráťte lososa do rúry a pečte ďalších 5–7 minút, alebo pokiaľ nebude prepečený.
  11. Lososa preložte na štyri taniere a prelejte zvyškom omáčky.
  12. Podávajte s ryžou, šalátom a/alebo restovanou zeleninou.
Filety z lososa preliate sosom z granátového jablka na plechu.
www.primaverakitchen.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty s lososom , ktoré sú rýchle, zdravé a výživné!

Šalát z granátového jablka, baby rukoly a hrušiek so zázvorovým dresingom

Tento luxusný šalát je nabitý vitamínmi a to v podobe granátového jablka, baby rukoly, hrušky a jablka. Navyše rozžiari váš sviatočný stôl a oživí bežnú večeru počas pracovného týždňa.

INGREDIENCIA

Na šalát:

  • ½ šálky pekanových orechov (polky alebo kúsky)
  • 140 g baby rukoly
  • 60 g kozieho syra alebo fety, rozdrobené
  • 1 veľká zrelá hruška, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 červené jablko, nakrájané na tenké plátky
  • semienka z 1 granátového jablka

Na zázvorový dresing:

  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica jablčného octu, podľa chuti
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica javorového sirupu alebo medu
  • 1 lyžička jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • ¼ lyžičky jemnej morskej soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti

POSTUP

  1. Zahrejte panvicu na strednom plameni.
  2. Pekanové orechy na nej za častého miešania opekajte, pokiaľ nebudú voňavé a nezačnú na okrajoch zlátnuť, asi 4 až 5 minút.
  3. Dajte bokom.
  4. Dajte rukolu na veľký servírovací tanier.
  5. Posypte nasekanými pekanovými orechmi a rozdrobeným kozím syrom.
  6. Plátky hrušiek a jabĺk rozložte vejárovito a rozložte ich naprieč šalátom po častiach (viď fotografie).
  7. Celé posypte čerstvým granátovým jablkom.
  8. Na prípravu dresingu zmiešajte všetky ingrediencie a šľahajte, kým sa nespoja.
  9. Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšiu lyžičku octu.
  10. Počkajte sa zaliatím šalátu, kým nebudete pripravení podávať.
  11. Až budete pripravení, ľahko pokvapkajte celý šalát zázvorovým dresingom (možno ho nebudete potrebovať celý).
  12. Podávajte ihneď.
Rukola s plátkami hrušiek a jabĺk, posypaná syrom a ozdobená granátovým jablkom, servírovaná na tácke.
www.cookieandkate.com

Jednoduchý domáci sirup z granátového jablka

Tento sirup je úplne vynikajúci. Je jednoduchý na prípravu a môžete ho použiť do slaných aj sladkých jedál!

INGREDIENCIA

  • 560 ml šťavy z granátového jablka
  • 280 g bieleho cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľne)

POSTUP

  1. Zmiešajte cukor a šťavu vo veľkom hrnci na stredne vysokej teplote.
  2. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Znížte teplotu na stredne nízku a varte za častého miešania 1 hodinu alebo do zhustnutia.
  4. Ochutnajte a vmiešajte citrónovú šťavu, ak chcete väčšiu šmrnc.
  5. Potom preneste do zaváracích pohárov.
Šťava z granátového jablka v pohároch s vedľa položenými kusmi čerstvého granátového jablka.
www.theflourhandprint.com

Ďalšie využitie granátových jabĺk

Z granátového jablka sa tiež robí množstvo koktailov a džúsov, najznámejším nápojom je orientálny nealkoholický nápoj šerbet.

Známy je aj sirup grenadina, ktorý sa často používa v koktailoch. Ďalej sa granátové jablko využíva v studenej kuchyni, kde sa pridáva do mnohých šalátov, v teplej kuchyni sa hodí predovšetkým k hydine, grilovanému mäsu a rybám.

V Ázii sa využíva aj ako korenie, na tento účel sa lepšie hodí divoko rastúce rastliny.

Granátové jablko je superpotravina, ktorú si zamilujete! Viete, ako ho správne olúpať? Ako ho využiť v kuchyni? Či ako ho skladovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku o granátovom jablku !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.