Granátové jablko patrí medzi superpotravinu z mnohých dôvodov.
Navyše skvele chutí av kuchyni sa dá využiť mnohými spôsobmi.
Pripravili sme si pre vás 5 vynikajúcich receptov s granátovým jablkom, ktoré si zamilujete,
Tak poďme na to!
Koláč s granátovým jablkom
Vyskúšajte tento ľahký a lahodný koláč s jednoduchým zlatistým cestom nazdobeným šťavnatými semienkami z granátového jablka. Je úžasne jemný a príjemne sladký.
INGREDIENCIA
- 1 šálka semienok z granátového jablka
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 6 lyžíc masla, izbové teploty (plus ďalší na vymazanie formy)
- 1 šálka cukru
- 1 vajce
- ½ šálky cmaru (ALEBO mlieka)
- 2 čajové lyžičky čistého vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
POSTUP
- Dajte semienka z granátového jablka na tanier vyložený papierovou utierkou, aby ste odstránili časť vlhkosti, a dajte bokom.
- Umiestnite rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 175 °C.
- 23 tortovú formu štedro vymažte maslom.
- V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ; dajte bokom.
- Vo veľkej mise pomocou elektrického mixéra rozmixujte maslo do krémova.
- Pridajte cukor a šľahajte na strednú rýchlosť niekoľko minút, kým nebude svetlý a nadýchaný.
- Stlmte mixér a pomaly vmiešajte vajcia, cmar a extrakty.
- S mixérom na nízkej úrovni postupne vmiešajte múčnu zmes, kým sa nespoja.
- Cesto natrite do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Na cesto nasypte semienka z granátového jablka a zľahka ich pritlačte.
- Posypte kryštálovým cukrom.
- Pečte 10 minút.
- Potom znížte teplotu rúry na 160 ° C a pokračujte v pečení po dobu 50 až 60 minút, alebo kým vám špáradlo zasunuté do stredu koláča nevyjde čisté.
- Formu položte na mriežku a nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý koláč nakrájajte na mesiačiky a podávajte s čerstvou šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo samotnej.
Detoxikačný čaj z granátového jablka
Pripravte si tento skvelý očisťujúci čaj, za ktorý vám vaše telo poďakuje!
INGREDIENCIA
- 2 lyžičky sušenej prasličky
- 1 lyžička sušenej mäty
- 1 a 1/2 šálky vody
- 1 granátové jablko
- 1 citrón, nakrájaný na tenké plátky
POSTUP
- Zavarte vodu vo varnej kanvici, vriacu vodu nalejte do džbánku.
- Pridajte prasličku a mätu, nechajte vylúhovať asi 10 minút.
- Preceďte cez sitko.
- Semená z granátového jablka pokrčte tak, aby ste z nich získali všetku šťavu.
- Šťavu pridajte k odvaru z byliniek a premiešajte.
- Do pohárov dajte plátky citróna a rovnomerne nalejte čaj.
- Podávajte teplé.
Losos preliaty omáčkou z granátového jablka
Na tento jednoduchý recept potrebujete iba 4 ingrediencie a výsledok rozhodne stojí za to!
INGREDIENCIA
- ½ šálky šťavy z granátového jablka
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- 4 filety z lososa
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200˚ C.
- Do veľkej misy nalejte šťavu z granátového jablka, sójovú omáčku a cesnak.
- Všetko dobre premiešajte.
- Pridajte lososa a misku prikryte alobalom alebo plastovou fóliou.
- Nechajte asi 15 minút marinovať.
- Lososa položte (kožou dole) na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 7 minút.
- Medzitým v malom hrnci na stredne vysokom ohni zahrejte marinádu.
- Priveďte do varu a varte po dobu 3 až 5 minút, kým nebude marináda hustá a sirupovitá.
- Lososa po 7 minútach vyberte z rúry a nalejte naň polovicu zredukovanej marinády.
- Vráťte lososa do rúry a pečte ďalších 5–7 minút, alebo pokiaľ nebude prepečený.
- Lososa preložte na štyri taniere a prelejte zvyškom omáčky.
- Podávajte s ryžou, šalátom a/alebo restovanou zeleninou.
Máme pre vás aj ďalšie recepty s lososom , ktoré sú rýchle, zdravé a výživné!
Objavte podobné tipy
Šalát z granátového jablka, baby rukoly a hrušiek so zázvorovým dresingom
Tento luxusný šalát je nabitý vitamínmi a to v podobe granátového jablka, baby rukoly, hrušky a jablka. Navyše rozžiari váš sviatočný stôl a oživí bežnú večeru počas pracovného týždňa.
INGREDIENCIA
Na šalát:
- ½ šálky pekanových orechov (polky alebo kúsky)
- 140 g baby rukoly
- 60 g kozieho syra alebo fety, rozdrobené
- 1 veľká zrelá hruška, nakrájaná na tenké plátky
- 1 červené jablko, nakrájané na tenké plátky
- semienka z 1 granátového jablka
Na zázvorový dresing:
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica jablčného octu, podľa chuti
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica javorového sirupu alebo medu
- 1 lyžička jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
- ¼ lyžičky jemnej morskej soli
- mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
- Zahrejte panvicu na strednom plameni.
- Pekanové orechy na nej za častého miešania opekajte, pokiaľ nebudú voňavé a nezačnú na okrajoch zlátnuť, asi 4 až 5 minút.
- Dajte bokom.
- Dajte rukolu na veľký servírovací tanier.
- Posypte nasekanými pekanovými orechmi a rozdrobeným kozím syrom.
- Plátky hrušiek a jabĺk rozložte vejárovito a rozložte ich naprieč šalátom po častiach (viď fotografie).
- Celé posypte čerstvým granátovým jablkom.
- Na prípravu dresingu zmiešajte všetky ingrediencie a šľahajte, kým sa nespoja.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšiu lyžičku octu.
- Počkajte sa zaliatím šalátu, kým nebudete pripravení podávať.
- Až budete pripravení, ľahko pokvapkajte celý šalát zázvorovým dresingom (možno ho nebudete potrebovať celý).
- Podávajte ihneď.
Jednoduchý domáci sirup z granátového jablka
Tento sirup je úplne vynikajúci. Je jednoduchý na prípravu a môžete ho použiť do slaných aj sladkých jedál!
INGREDIENCIA
- 560 ml šťavy z granátového jablka
- 280 g bieleho cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľne)
POSTUP
- Zmiešajte cukor a šťavu vo veľkom hrnci na stredne vysokej teplote.
- Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Znížte teplotu na stredne nízku a varte za častého miešania 1 hodinu alebo do zhustnutia.
- Ochutnajte a vmiešajte citrónovú šťavu, ak chcete väčšiu šmrnc.
- Potom preneste do zaváracích pohárov.
Ďalšie využitie granátových jabĺk
Z granátového jablka sa tiež robí množstvo koktailov a džúsov, najznámejším nápojom je orientálny nealkoholický nápoj šerbet.
Známy je aj sirup grenadina, ktorý sa často používa v koktailoch. Ďalej sa granátové jablko využíva v studenej kuchyni, kde sa pridáva do mnohých šalátov, v teplej kuchyni sa hodí predovšetkým k hydine, grilovanému mäsu a rybám.
V Ázii sa využíva aj ako korenie, na tento účel sa lepšie hodí divoko rastúce rastliny.
Granátové jablko je superpotravina, ktorú si zamilujete! Viete, ako ho správne olúpať? Ako ho využiť v kuchyni? Či ako ho skladovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku o granátovom jablku !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!