Recepty na kura na grile pre maškrtné jazýčky. Inšpirujte sa!

Hľadáte recepty na grilované kura, nech ste pripravení na novú grilovaciu sezónu?

Neváhajte sa inšpirovať v našom článku a vychutnať si nami vybrané pochúťky.

Kurča je samo o sebe vynikajúce mäso, a keď si dáte na príprave záležať, uvidíte, ako si pochutnáte.

Klasické grilované kura

Keď sa kura griluje, chutí snáď ešte lepšie ako z rúry. Tento recept je skvelý v tom, že sa kura potiera zmesou citrónovej šťavy, rozmarínu a cesnaku, vďaka čomu dokáže podráždiť chuťové bunky. Mrknite aj na najlepšie recepty na pečené kuracie mäso na jednom mieste a skúste porovnať chuť z rúry s grilovaným mäsom.

Ingrediencie:

  • 6 litrov studenej vody
  • 1/2 hrnčeka soli
  • 1 kura (cca 1 500 g – 2 000 g)
  • 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 2 polievkové lyžice rozmarínových listov
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup:

  • Pripravíme si hrniec alebo misu s objemom 8 litrov a viac.
  • Nalejeme do nej vodu, prisypeme soľ a dôkladne premiešame.
  • Vložíme kura, zaklopíme a uložíme na 24 hodín do chladničky.
  • Nasledujúci deň si najskôr nahrejeme gril (plynový, na drevené uhlie, skrátka čo kto máme).
  • Do misy robota dáme na plátky nakrájaný citrón, nasekaný rozmarín, prelisovaný cesnak, olivový olej a korenie.
  • Zapneme na najvyšší stupeň a dôkladne rozmixujeme.
  • Vznikne nám jemná kašovitá zmes, ktorú si zatiaľ odložíme nabok.
  • Kurča vyberieme zo slaného nálevu a opláchneme pod tečúcou studenou vodou.
  • Potom dôkladne osušíme kuchynskými papierovými utierkami.
  • Položíme na tácku a zo všetkých strán potrieme hotovou citrónovou zmesou.
  • Takto pripravené kura necháme na tácke odpočívať 15 – 20 minút.
  • Medzitým sa nám nahrial gril, takže nastal čas umiestniť kura rovno do strednej časti roštu.
  • Necháme grilovať po dobu 7 – 8 minút a potom otočíme na druhú stranu, kde grilujeme opäť až 8 minút.
  • Následne presunieme kura na chladnejšiu časť grilu a zaklopíme vekom.
  • Grilujeme zhruba 60 – 90 minút, pričom po hodine skontrolujeme pomocou teplomera, akú má mäso teplotu.
  • Vo finále kura zložíme z grilu na servírovací tanier a necháme ešte pred porciovaním 15 minút odpočívať.
  • Servírujeme so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, grilovanou zeleninou alebo len tak so zeleninovým šalátom.
Kurča na grile s citrónom, rozmarínom a cesnakom.
Zdroj: https://leitesculinaria.com/

Kurča na bylinkách

Bylinky sú v gastronómii nenahraditeľné. Dokážeme s nimi vykúzliť neuveriteľnú chuť i arómu, vďaka čomu aj obyčajné mäso je super mäso. Keď to spojíme s kuraťom, výsledok je jemný, diétny a úplne vynikajúci.

Ingrediencie:

  • 8 stredne veľkých šalotiek
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • Šťava z polovice citróna
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kura (1 500 g)

Postup:

  • Rozmarín s cesnakom nasekáme, cibuľu s petržlenovou vňaťou nakrájame najemno a zatiaľ dáme bokom.
  • Pripravíme si gril, ideálne pokiaľ máme ten čo je na drevené uhlie.
  • Zahrejeme ho a pustíme sa do prípravy mäsa.
  • V miske zmiešame všetky uvedené ingrediencie, aby vznikla hladká zmes.
  • Odoberieme 2 lyžice zmesi a vložíme do dutiny kurčaťa.
  • Zostávajúcu zmes starostlivo rozotrieme na celé kura.
  • To položíme na gril prsíčkami hore tak, aby bolo umiestnené na stredne časti pečenia roštu.
  • Zaklopíme vekom a pečieme cca 1 hodinu a 20 minút, pričom v polovici pečenia kura otočíme prsiami dole.
  • Hotové kura ihneď servírujeme. Ako príloha je super grilovaná zelenina či hranolky.
Bylinkové kura pečené na grile.
Zdroj: https://www.bettycrocker.com/

Dusená rukola s kuraťom z grilu

Kurča má na grile úplne špecifickú chuť. Keď ho navyše pripravíte s vhodnou prílohou, nemôže sa stať, že by vám nechutilo. V tomto recepte bude kuraciemu mäsu perfektne sekundovať čerstvé rukola.

Ingrediencie:

  • 1 zväzok čerstvého rozmarínu
  • 1 kura s hmotnosťou cca 1 500 g
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 balenie čerstvé rukoly
  • 1 fľaštička nakladaných perlových cibuliek

Postup:

  • Najskôr si dôkladne zahrejeme gril na drevené uhlie.
  • Akonáhle získa uhlie na vonkajšej strane biely nádych, rozdelíme ho na dve časti a nahrnieme každú polovicu na jednu stranu grilu tak, aby bol stred prázdny.
  • Rozdeľte na obe kôpky uhlia vetvičky rozmarínu.
  • Kurča osolíme a okoreníme zo všetkých strán, vrátane vnútorného priestoru.
  • Takto ochutené kurča položíme na stred roštu prsíčkami nahor.
  • Gril zaklopíme a mäso necháme grilovať zhruba 50 minút.
  • Potom preneste kura na servírovací tanier a necháme 10 minút odpočinú.
  • Medzitým dáme do panvice olej, zahrejeme na miernom ohni a prihodíme rukolu.
  • Za stáleho miešania dusíme až kým rukola tzv. nezvädne. Trvá to asi minútku.
  • Osolíme, okoreníme, naposledy zamiešame a potom hneď rozdeľujeme na taniere.
  • Pridáme hotové kura a môžeme podávať s nakladanými cibuľkami.
  • Niekto si k tomu robí aj hranolky, ale nie sú potrebné.
Grilované kura s rukolou dusenou na panvici.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Kurča na grile s barbecue omáčkou

Ak existuje populárna omáčka, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni, potom je to jednoznačne barbecue. Má svoju špecifickú a úplne nezameniteľnú chuť i arómu. V kombinácii s kuracím mäsom je úplne super.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura (1 400 až 1 600 g)
  • Morská soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1/2 hrnčeka klasickej barbecue omáčky

Postup:

  • Začneme tým, že nahrejeme gril a nachystáme si ho na tzv. nepriame grilovanie.
  • Nahriate uhlie rozhrnieme do strán, aby sa v strede grilu utvorilo menej rozpálené miesto.
  • Kurča opláchneme zo všetkých strán aj vo vnútri a dôkladne osušíme pomocou kuchynských papierových utierok.
  • Osolíme, okoreníme a položíme do strednej časti roštu prsíčkami nahor.
  • Zaklopíme vekom a necháme grilovať zhruba 1 a pol hodiny.
  • Zhruba v polovici pečenia kura otočíme a grilujeme z druhej strany.
  • Hlavne je potrebné udržovať po celú dobu dostatočne rozpálený gril, takže v priebehu grilovania dopĺňame pár hrstí dreveného uhlia.
  • Asi 15 minút pred koncom pečenia odklopíme znova gril a potrieme kura omáčkou barbecue z oboch strán.
  • Potom zaklopíme veko, a ešte necháme zvyšných 15 minút grilovať.
  • Dôležité je, aby malo mäso v najsilnejšej časti stehna teplotu 160 °C.
  • Keď je kura hotové, preložíme ho z grilu, zakryjeme alobalom a necháme ešte 20 minút odpočívať.
  • Potom ho môžeme servírovať.
Barbecue kura z grilu podľa receptu Marthy Stewart.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Šťavnaté kura v stredomorskom štýle

Stredomorská kuchyňa je veľmi obľúbená a keď si v jej duchu pripravíme kura na grile, olízneme všetkých desať, a ešte si budeme chcieť niekoľkokrát pridať. Receptúra obsahuje niekoľko druhov vynikajúceho korenia, s ktorým sa dajú vykúzliť dokonalé chuťovky.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Šťava a kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 1 polievková lyžica sušeného oregana
  • 1 lyžica čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička koriandra
  • 1 lyžička papriky
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia (kto má rád pikantnejšie, môže dať aj celú lyžičku)
  • 14 strúčikov olúpaného cesnaku
  • 1 celé kura (cca 1 600 g – 2 000 g)

Postup:

  • Začneme tým, že vezmeme kuchynské nožnice na hydinu, položíme kura prsiami dole a vystrihneme mu chrbticu po celej dĺžke.
  • Kurča otočíme a poriadne zatlačíme na prsia, aby sa čo najviac roztiahla a znížila sa tak jeho výška.
  • Pomocou nožníc odstránime aj špičky krídiel.
  • Osušíme kuchynskými papierovými utierkami a dôkladne osolíme.
  • Do misky dáme olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, tymián, korenie a prelisované strúčiky cesnaku.
  • Marinádu premiešame a nanesieme pod kožu aj na povrch kurčaťa.
  • Vezmeme veľkú misu, položíme do nej kura a prelejeme zvyškom marinády.
  • Predhrejeme si gril a zľahka potrieme rošt olejom.
  • Položíme kura na gril, zaklopíme veko a necháme grilovať zhruba 1 hodinu.
  • Počas pečenia mäso pravidelne kontrolujeme a podľa potreby priebežne otáčame, aby sa grilovalo rovnomerne.
  • Keď je kurča hotové, zložíme ho z grilu a necháme 10 minút odpočinúť, až potom ho naporciujeme a servírujeme.
Stredomorské kura s kajenským korením.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com/

Ako správne grilovať kura?

Ideálny a rýchly spôsob, ako pripraviť celé kura je na grile. Pokiaľ sa má pokrm podariť, je nutné venovať príprave skutočnú starostlivosť, rovnako ako správne uskladniť mäso či vybrať vhodné korenie. Ako na to?

Skladovanie mäsa a hygiena

Ak existuje mäso, ktoré sa naozaj rýchlo kazí, potom je to jednoznačne kuracie. Balíček s mäsom je dobré umiestniť do plastového vrecka a dať na také miesto, kde sa nebude dotýkať iných potravín.

Kedykoľvek pripravujeme kura, musíme po ňom čo najdôkladnejšie umyť dosky/rezné dosky, nože, všetky použitia riadu aj pracovnú dosku.

To isté platí pri servírovaní. Nikdy nesmieme používať rovnaký tanier, kde bolo predtým kura v surovej podobe.

Zeleninu a ostatné rozhodne nemôžeme krájať rovnakým nožom, ktorým sme predtým krájali kuracie mäso. Nevyhnutné je aj dôkladné umytie rúk v teplej mydlovej vode, a to ako pred prípravou mäsa, tak aj potom.

Rozmrazovanie kurčaťa

Mäso musí byť úplne rozmrznuté, nikdy nie je dobré grilovať len čiastočne alebo vôbec rozmrazené mäso. Dôvodom je to, že mäso v takom stave sa nemôže poriadne prepiecť a zároveň nedôjde k likvidácii nežiaducich škodlivých baktérií.

Marináda je dôležitá

Pokiaľ marinujeme mäso, musíme ho nechať v chladničke. Ak budeme marinádu aplikovať až keď je mäso na grile, rozhodne treba ju nechať v chladničke až kým s ňou nebudeme potierať mäso.

Štetec či mašlovačku, ktorá sa dotkne kuracieho mäsa, je nutné čo najdôkladnejšie umyť v teplej vode s čistiacim prostriedkom.

Príprava grilu

Zásadné je mať vhodne rozpálený gril. Keď tomu tak nebude, potom sa kura ľahko prilepí na rošt. To nehrozí pri použití marinády či potretí mriežky/roštu olejom. Zároveň s tým platí, že mäso položené na horúci gril zaistí, že sa bude ľahšie otáčať.

Čo je dobré si ešte strážiť?

  • Zatváranie poklopu grilu.
  • Marinády rýchlo černejú, takže je nutné mäso pri grilovaní strážiť.
  • Je dôležité používať nástroje určené na grilovanie, aby si človek nepopálil prsty.
  • Každý by si mal zaobstarať teplomer na mäso, aby bola možná kontrola teploty.
  • Kedykoľvek skončíme s grilovaním musíme oškrabať grilovaciu mriežku a pokiaľ možno vyčistiť celý gril.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.