Dokonalé recepty so zemiakmi, šunkou a brokolicou zapečených v rúre. Ochutnajte ich všetky!

Vychutnajte si recepty so zemiakmi, šunkou a brokolicou, a to všetko do zlatista zapečené!

Viete si predstaviť niečo lepšie?

My teda rozhodne nie, a preto sa s týmto pokrmom chceme podeliť aj s vami.

Zapečené zemiaky so šunkou a brokolicou

Tento syrovo zemiakový, brokolicový a šunkový plech je dokonalým jedlom, ktoré vám nezaberie veľa času! Tento recept je skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky šunky a zemiakov v rýchlom a jednoduchom jedle! Zvyškov sa môžete tiež jednoducho zbaviť s prípravou tých najlepších talianskych panini , ktoré musíte ochutnať.

Čo budeme potrebovať

  • 3 predvarené a nakrájané zemiaky
  • 300 g ružičiek brokolice
  • 250 g nakrájanej šunky

Na syrovú omáčku

  • 30 g masla
  • 40 g nakrájanej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 120 ml hustej smotany
  • 300 g strúhaného syra čedar
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia

Na posypanie

  • 250 g strúhaného syra čedar

Postup

  • Pridajte 3 zemiaky do stredne veľkého hrnca a varte ich asi 10 minút.
  • Odstráňte z platne a nechajte vychladnúť.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Vymažte si pekáč sprejom na varenie.
  • V hlbokej panvici rozohrejte na strednú teplotu maslo, pridajte šalotku a cesnak a restujte, kým nebudú ingrediencie voňavé.
  • Vmiešame mlieko, smotanu, nastrúhaný čedar, soľ a korenie.
  • Zmes priveďte do varu za občasného miešania.
  • Keď zmes zhustne, zložte z platne a odstavte.
  • Do pekáča navrstvíme nakrájané predvarené zemiaky, brokolicu a šunku.
  • Zalejte všetko syrovou omáčkou.
  • Posypte strúhaným syrom čedar a pečte 20–25 minút, kým nie sú zemiaky uvarené a mäkké.
  • Pred podávaním nechajte pokrm aspoň 10 minút odpočinúť.
Zapekacia miska plná zemiakov so šunkou všetko zakryté roztaveným syrom.
Zdroj: ohsweetbasil.com

Pečené zemiaky s kuracou šunkou a brokolicou

Potrebujte rýchly recept na zapečené zemiaky so šunkou a brokolicou? Potom si musíte pripraviť ten náš! Každý člen rodiny si toto jednoduché jedlo zamiluje. Alebo si pripravte jednoduché zapečené zemiaky s kuracím mäsom . Je to hlavný chod s prílohou v jednom!

Čo budeme potrebovať

  • 350 g kuracej šunky (nakrájané na kocky)
  • 200 g majonézy (alebo gréckeho jogurtu)
  • 6 malých zemiakov (nakrájaných na štvrtky)
  • 500 g ružičiek brokolice (nakrájané na kocky)
  • 200 g parmezánu (strúhaného)
  • 125 g syra čedar (nastrúhaného)
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)

Postup

  • Vymažte pekáč maslom alebo sprejom na varenie.
  • V strednej miske šunku, zemiaky, brokolicu, majonézu, čierne korenie a cesnak.
  • Zmes rovnomerne rozprestrite do pripraveného pekáča.
  • Navrch nasypte parmezán a čedar.
  • Vložte pekáčik do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečte asi 45 minút, alebo kým nie sú a zemiaky mäkké.
Na tanieriku naservírované krémové zemiaky s brokolicou.
Zdroj: therealfooddietitians.com

Zemiaky zapečené v rúre so šunkou, brokolicou a slaninou

Pokiaľ milujete jedlá z jedného kastróla, potom je pre vás tento recept na zapečené zemiaky so šunkou a brokolicou ideálny! S vrstvou taveného syra pokrývajúceho slaninu a zeleninu je to jednoduchá rodinná večera na ktorýkoľvek deň v týždni! Ešte jednoduchšie sú potom tieto cestovinové šaláty so šunkou , ktoré tiež budú chutiť všetkým.

Čo budeme potrebovať

  • 5 lyžíc masla
  • 6 stredných zemiakov (nakrájaných na kocky)
  • 1 nakrájaná červená paprika
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička papriky
  • 6 nakrájaných plátkov slaniny
  • 1 brokolica
  • 250 g strúhaného syra čedar

Postup

  • Rozohrejte rúru na 200 stupňov av zapekacej mise rozpustite maslo.
  • Zemiaky a papriku vhoďte do misy so soľou, mletým čiernym korením a paprikou.
  • Pečte v rúre 20 minút.
  • Medzitým si pripravte brokolicu tak, že nakrájate ružičky na kúsky veľkosti sústa.
  • Do misky pridajte brokolicu a slaninu, všetko premiešajte a dajte misku späť do rúry na ďalších 15–20 minút, kým nie sú zemiaky mäkké a brokolica uvarená.
  • Teraz navrch nasypte syr. Začne sa sám rozpúšťať, ale pokiaľ to chcete urýchliť, môžete pokrm vložiť späť do rúry na ďalších 5 minút.
Zapekacia misa plná krehkej slaniny a do zlatista upečené cibuľky.
Zdroj: bhg.com

Zapečené zemiaky s brokolicou, šunkou a mozzarellou

Zapečené zemiakové šupky plnené smotanovou, nadýchanou zemiakovou kašou, s poriadnou dávkou mozzarelly, chrumkavou krehkou brokolicou a samozrejme – šunkou! Mozzarellu si môžete vychutnať aj v ďalších podobách, ktoré nájdete v týchto receptoch s týmto talianskym syrom .

Čo budeme potrebovať

  • 6 veľkých zemiakov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ

Na náplň

  • 250 g smotanového syra
  • 200 g masla
  • 250 g mozzarelly
  • 1/2 lyžice soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej horčice
  • 1/4 lyžičky papriky
  • 400 g brokolice
  • 300 g šunky

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Zemiaky umyjeme, potrieme olivovým olejom, dochutíme soľou a dáme na plech.
  • Pečte 60 – 90 minút, kým nebudú upečené a mäkké. Podľa veľkosti zemiakov.
  • Vyberte zemiaky z rúry, ale nechajte rúru zapnutú, znížte teplotu na 180 stupňov.
  • Nechajte zemiaky vychladnúť po dobu 15–30 minút, kým nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať.
  • Medzitým nakrájajte brokolicu na ružičky a vložte do sklenenej misky s 125 ml vody a dajte do mikrovlnnej rúry na vysoký výkon na 2 minúty, kým nezmäkne, a potom nakrájajte na menšie kúsky.
  • Nakrájajte šunku.
  • Keď zemiaky vychladnú, vodorovne ich rozpoľte.
  • Veľkou lyžicou vydlabajte stred a vložte vydlabané zemiaky na plech. Nechajte trochu zemiakov v šupke, tak vytvorí lodičku na náplň.
  • Do misy s vydlabanými stredmi zemiakov pridajte maslo, mozzarellu, smotanový syr, soľ, korenie, mletú horčicu a papriku.
  • Mixujte, kým sa zmes nespojí a nebude krémová.
  • Do zemiakovej zmesi vmiešajte šunku a brokolicu.
  • Zmes rovnomerne rozdeľte medzi všetky šupky zemiakov.
  • Zmes ešte posypte mozzarellou.
  • Vložte zemiaky do rúry a pečte ďalších 20 minút, kým sa náplň nezahreje a syr sa nerozpustí.
  • Ozdobte čerstvým mletým čiernym korením a pažítkou alebo zelenou cibuľkou.

Aby vaša plniaca zmes mohla byť krémovo hladká, je potrebné mať po ruke kvalitný a výkonný tyčový mixér . Aký si vybrať, aby vám dlho vydržal a slúžil sa dozviete v našej recenzii!

Upečený rozpolený zemiak naplnený zmesou syra a brokolice.
Zdroj: chelseasmessyapron.com

Sú zemiaky dobré pre zdravie?

Zemiaky sú vo svete veľmi obľúbeným jedlom a spôsobov, ako si ich vychutnať, je nespočetné množstvo. Možno si ale hovoríte, či sú zdravé. Tu sú základné informácie, ktoré vás presvedčia, že sú.

Bohaté na živiny
Jeden stredne veľký pečený červenohnedý zemiak so šupkou má 164 kalórií, 4,6 g bielkovín, žiadny tuk, 37 g sacharidov a asi 4 g vlákniny. Zemiaka je tiež nabitá živinami, vrátane vitamínu C, B1, ktorý prospieva ľudskému rastu a vývoju; folát, ktorý pomáha pri tvorbe červených krviniek; a vitamínu B6, ktorý pomáha proti ochoreniam ako je anémia.

Podporuje výkon pri cvičení
Sacharidy a živiny, ktoré zemiaky poskytujú, z nich robia vynikajúci zdroj paliva pred alebo počas cvičenia.

Pokiaľ hľadáte plnohodnotný variant jedla pre lepší výkon pri vašom tréningu, zvážte, či si pred ním nezahryznete pár malých zemiakov alebo malé až stredne veľké pečené zemiaky.

Môže pomôcť s reguláciou hmotnosti
Zemiaky okrem vlákniny obsahujú aj rezistentný škrob. Rezistentný škrob je jedinečný druh sacharidu, ktorý vaše telo nedokáže stráviť.

Zemiaky majú tendenciu viac zasycovať ako iné škrobové sacharidy, ako sú cestoviny a ryža. To znamená, že sa pri konzumácii zemiakov cítite sýti, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti.

Najlepší spôsob, ako variť zemiaky
Keď sa zemiaky uvaria so šupkou zachová sa viac živín, čím sa zabráni vyplavovaniu minerálov do vody. A chladenie zemiakov po uvarení zvyšuje obsah rezistentného škrobu.
Zemiaky sú neuveriteľne všestranné. Vychutnajte si ich na raňajky ako súčasť zeleninovej miešačky s vajcami alebo cícerom alebo ich nakrájajte ako základ pre zapečenú frittatu.

Pridajte varené, vychladené zemiaky do šalátov alebo ako prílohu alebo pred tréningovú desiatu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.