Tieto recepty na šašlik z bravčového mäsa nie sú to isté ako nám známi špíz.
Ukrývajú v sebe tajomstvo, ktoré k nám prišlo z východnej Európy.
O čo ide sa dozviete, keď budete pokračovať ďalej v čítaní a príprave tejto dobroty.
Originálny ruský šašlik z bravčového mäsa
Naučte sa spoločne s nami pripraviť tie najšťavnatejšie a najkrehkejšie grilované bravčové špízy.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg bravčové pliecko
- 4 stredná žltá cibuľa
- 1-2 lyžice korenia podľa vášho výberu (pr. ½ lyžice mletého čierneho korenia, ½ lyžice mletej rasce, ½ lyžice cesnakového prášku a ½ lyžice údenej papriky)
- ½ lyžice soli
Postup
- Mäso nakrájajte na kocky.
- Nastrúhajte cibuľu a potom vytlačte šťavu. Šťavu si odložte a dužinu vyhoďte.
- Vo veľkej mise zmiešajte mäso, cibuľovú šťavu, korenie a soľ.
- Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo cez noc.
- Predhrejte rúru alebo gril na stredne vysokú teplotu. Rošty očistite a zľahka naolejujte alebo vymažte plech do rúry.
- Mäso napichnite na kovové špajle a narovnajte ich na plech.
- Akonáhle je gril pekne rozpálený, položte špízy na gril a grilujte asi 8 minút, otáčajte zo všetkých strán. Gril môžete na pár minút zakryť.
- Alebo šašlik vložte do predhriatej rúry na plechu a pečte kým mäso nie je mäkké a prepečené. Môžete ho prikryť aj alobalom, aby sa nespálilo a nevysušilo.
- Ihneď podávajte.
Šťava z cibule sa v používa, pretože je schopná mäsa zmäknúť a skrehnúť. Môžete použiť aj na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ale výsledný efekt nebude tak dobrý.

Bravčový šašlik s pečeňou
Tento šťavnatý, jemný a chutný recept na nemecký šašlik z bravčového mäsa a bravčových jater je perfektným jedlom, ktoré nasýti davy. Všetko podávané v kombinácii s domácim pikantným karí kečupom.
Čo budeme potrebovať
Na šašlik
- 1 ½ kg bravčového pleca
- 400 g bravčového bôčika (nakrájaného na plátky)
- 500 kg papriky (červená, žltá a zelená)
- 1 kg cibuľa
- 400 g bravčovej pečene
- 1,5 l zeleninového vývaru
Na omáčku
- 250 ml paradajkového kečupu
- 4 čajové lyžičky kari
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 2 lyžičky worchesterovej omáčky
- 2 lyžičky medu
- 1 lyžička chilli
- 1 lyžička vody
Postup
- Bravčové mäso, bravčový bôčik, pečeň a papriky nakrájame na kocky.
- Olúpte a nakrájajte cibuľu na štvrtky a rozdeľte na jednotlivé časti.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na špajle striedavo nakladajte mäso a zeleninu.
- Začnite mäsom, nasleduje paprika, bravčový bôčik, cibuľa, pečeň a potom cibuľa.
- Na plechy naaranžujte šašliky.
- Navrch nasypte zvyšnú cibuľu a zvyšné papriky (ak nejaké máte) a zalejte polovicou zeleninového vývaru.
- Plech vložte do predhriatej rúry a nechajte 30 minút piecť.
- Medzitým si pripravte omáčku.
- Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie dohromady a nechajte aspoň hodinu odpočinúť v chladničke.
- Po 30 minútach vyberte plech z rúry, šašliky otočte a znížte teplotu na 180 °C.
- Nechajte piecť ďalších 30 minút a hotovo.
- Na tanier dáme jeden alebo dva šašliky, posypeme soľou, paprikou a karí.
- Navrch pekne rozotrieme omáčku a ešte raz posypeme paprikou a karí.
- Podávame s žemľami, domácim chlebom, opečenými zemiakmi alebo hranolkami.
Ak ste fanúšikmi pečene na nepreberné množstvo spôsobu, potom sa môžete inšpirovať aj v našich receptoch, kde nájdete 6 variantov, ako si pečeň pripraviť . Zamiluje si ich celá rodina.

Objavte podobné tipy
Mäso na špajli s mletým bravčovým mäsom
Každý má rád tajný recept na šašlik, ktorý sa obvykle dedí z rodiny na rodinu. O tom, aký krehký a chutný mäsový špíz je, často rozhoduje tajná marináda, o ktorú sa s vami podelíme.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg mletého bravčového mäsa
- 1 lyžička bobkového listu v prášku
- 4 stredné cibule (nakrájané nadrobno)
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky korenia podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 250 ml minerálnej vody
- pálivá paprika (voliteľne)
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte mäso, nakrájanú cibuľu, bobkový list, soľ, olej a vodu.
- Rukami všetko premiešajte, dajte cez noc do chladničky marinovať, minimálne však na 4 hodiny.
- Mäso tvarujte do guličiek a tie potom opatrne napichnite na kovové špajle a položte ich na plech do rúry.
- Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
- Vložte šašlik do rúry a pečte prikrytý alobalom približne 30 minút.
- Potom alobal zložte a pečte ďalších 20 minút.

Najlepšie pokrmy východoeurópskej kuchyne
Lahodné recepty na šašlik nie sú jediné, ktoré k nám z východnej Európy prišli. Poďte sa pozrieť, aké ďalšie dobroty nám táto časť sveta môže ponúknuť a my si na nich môžeme pochutnať!
Syrniki
Syrniki sú obľúbeným ruským dezertom pozostávajúci z vyprážaných tvarohových palaciniek, ktoré sú obvykle zdobené medom, ovocným džemom, kyslou smotanou alebo jablčným pyré. Tvaroh sa tradične najprv osladí cukrom, potom sa spojí s múkou do cesta, ktoré sa smaží na rozpálenom oleji, kým nezíska zlatohnedú farbu. Syrniki je možné podávať na raňajky alebo ich konzumovať ako chutný dezert po veľkom jedle. A môžete k nim podávať výbornú kávu, ktorú si pripravíte v najlepšom kávovare. Aký si vybrať sa dozviete z recenzie na Tchibo kávovary u nás na webe .
Lobiani
Lobiani je obľúbený gruzínsky chlieb, ktorý sa tradične konzumuje na Barbaroba, sviatok svätej Barbory. Je plnený roztlačenými fazuľami a ochutený cibuľou, petržlenovou vňaťou, koriandrom a čiernym korením. Cesto sa skladá z múky, droždia, soli a vody. Existuje aj chlieb nazývaný rachuli lobiani, ktorý sa pripravuje so slaninou pre extra chuť. Názov lobiani je odvodený z gruzínskeho slova pre fazuľu, lobio.
Pampushka
Pampushki sú malé ukrajinské kysnuté buchty. Dajú sa pripraviť v sladkej aj slanej verzii. Cesto sa obvykle skladá z mlieka, múky, vajec, cukru, masla, droždia, oleja a soli a následne sa z neho tvarujú malé guličky. Sladká verzia je často plnená prísadami, ako je ovocný džem, čučoriedky, čerstvé ovocie alebo tvaroh, zatiaľ čo slané nemajú náplň, ale sú tradične ochutené cesnakovou omáčkou a podávajú sa s borščom.
Zhur
Żurek je tradičná bieloruská polievka charakteristická svojou výrazne kyslou chuťou, ktoré pochádza z kvasenia chleba a ražnej múky. Polievka tiež obsahuje mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu, ako sú zemiaky a huby. Niekedy sa podáva v jedlej miske z chleba, kedy je bežné pridať do polievky polovicu natvrdo uvareného vajcia ako ozdobu.