Ochutnajte lahodné recepty na bravčový šašlik. Obľúbená východoeurópska pochúťka: mäso na špajli

Tieto recepty na šašlik z bravčového mäsa nie sú to isté ako nám známi špíz.

Ukrývajú v sebe tajomstvo, ktoré k nám prišlo z východnej Európy.

O čo ide sa dozviete, keď budete pokračovať ďalej v čítaní a príprave tejto dobroty.

Originálny ruský šašlik z bravčového mäsa

Naučte sa spoločne s nami pripraviť tie najšťavnatejšie a najkrehkejšie grilované bravčové špízy.

Čo budeme potrebovať

  • 2 kg bravčové pliecko
  • 4 stredná žltá cibuľa
  • 1-2 lyžice korenia podľa vášho výberu (pr. ½ lyžice mletého čierneho korenia, ½ lyžice mletej rasce, ½ lyžice cesnakového prášku a ½ lyžice údenej papriky)
  • ½ lyžice soli

Postup

  • Mäso nakrájajte na kocky.
  • Nastrúhajte cibuľu a potom vytlačte šťavu. Šťavu si odložte a dužinu vyhoďte.
  • Vo veľkej mise zmiešajte mäso, cibuľovú šťavu, korenie a soľ.
  • Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo cez noc.
  • Predhrejte rúru alebo gril na stredne vysokú teplotu. Rošty očistite a zľahka naolejujte alebo vymažte plech do rúry.
  • Mäso napichnite na kovové špajle a narovnajte ich na plech.
  • Akonáhle je gril pekne rozpálený, položte špízy na gril a grilujte asi 8 minút, otáčajte zo všetkých strán. Gril môžete na pár minút zakryť.
  • Alebo šašlik vložte do predhriatej rúry na plechu a pečte kým mäso nie je mäkké a prepečené. Môžete ho prikryť aj alobalom, aby sa nespálilo a nevysušilo.
  • Ihneď podávajte.

Šťava z cibule sa v používa, pretože je schopná mäsa zmäknúť a skrehnúť. Môžete použiť aj na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ale výsledný efekt nebude tak dobrý.

Mäsové kocky napichané na kovovej špajli a ugrilované do mäkka.
Zdroj: sweetandsavorybyshinee.com

Bravčový šašlik s pečeňou

Tento šťavnatý, jemný a chutný recept na nemecký šašlik z bravčového mäsa a bravčových jater je perfektným jedlom, ktoré nasýti davy. Všetko podávané v kombinácii s domácim pikantným karí kečupom.

Čo budeme potrebovať

Na šašlik

  • 1 ½ kg bravčového pleca
  • 400 g bravčového bôčika (nakrájaného na plátky)
  • 500 kg papriky (červená, žltá a zelená)
  • 1 kg cibuľa
  • 400 g bravčovej pečene
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Na omáčku

  • 250 ml paradajkového kečupu
  • 4 čajové lyžičky kari
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 2 lyžičky worchesterovej omáčky
  • 2 lyžičky medu
  • 1 lyžička chilli
  • 1 lyžička vody

Postup

  • Bravčové mäso, bravčový bôčik, pečeň a papriky nakrájame na kocky.
  • Olúpte a nakrájajte cibuľu na štvrtky a rozdeľte na jednotlivé časti.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Na špajle striedavo nakladajte mäso a zeleninu.
  • Začnite mäsom, nasleduje paprika, bravčový bôčik, cibuľa, pečeň a potom cibuľa.
  • Na plechy naaranžujte šašliky.
  • Navrch nasypte zvyšnú cibuľu a zvyšné papriky (ak nejaké máte) a zalejte polovicou zeleninového vývaru.
  • Plech vložte do predhriatej rúry a nechajte 30 minút piecť.
  • Medzitým si pripravte omáčku.
  • Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie dohromady a nechajte aspoň hodinu odpočinúť v chladničke.
  • Po 30 minútach vyberte plech z rúry, šašliky otočte a znížte teplotu na 180 °C.
  • Nechajte piecť ďalších 30 minút a hotovo.
  • Na tanier dáme jeden alebo dva šašliky, posypeme soľou, paprikou a karí.
  • Navrch pekne rozotrieme omáčku a ešte raz posypeme paprikou a karí.
  • Podávame s žemľami, domácim chlebom, opečenými zemiakmi alebo hranolkami.

Ak ste fanúšikmi pečene na nepreberné množstvo spôsobu, potom sa môžete inšpirovať aj v našich receptoch, kde nájdete 6 variantov, ako si pečeň pripraviť . Zamiluje si ich celá rodina.

Tácka s mäsom na špajli z bravčovej pečene a pliecka.
Zdroj: leitesculinaria.com

Mäso na špajli s mletým bravčovým mäsom

Každý má rád tajný recept na šašlik, ktorý sa obvykle dedí z rodiny na rodinu. O tom, aký krehký a chutný mäsový špíz je, často rozhoduje tajná marináda, o ktorú sa s vami podelíme.

Čo budeme potrebovať

  • 2 kg mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžička bobkového listu v prášku
  • 4 stredné cibule (nakrájané nadrobno)
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky korenia podľa chuti
  • 2 lyžice oleja
  • 250 ml minerálnej vody
  • pálivá paprika (voliteľne)

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte mäso, nakrájanú cibuľu, bobkový list, soľ, olej a vodu.
  • Rukami všetko premiešajte, dajte cez noc do chladničky marinovať, minimálne však na 4 hodiny.
  • Mäso tvarujte do guličiek a tie potom opatrne napichnite na kovové špajle a položte ich na plech do rúry.
  • Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
  • Vložte šašlik do rúry a pečte prikrytý alobalom približne 30 minút.
  • Potom alobal zložte a pečte ďalších 20 minút.
Mleté mäso napichnuté na špajli s omáčkou.
Zdroj: diethood.com

Najlepšie pokrmy východoeurópskej kuchyne

Lahodné recepty na šašlik nie sú jediné, ktoré k nám z východnej Európy prišli. Poďte sa pozrieť, aké ďalšie dobroty nám táto časť sveta môže ponúknuť a my si na nich môžeme pochutnať!

Syrniki

Syrniki sú obľúbeným ruským dezertom pozostávajúci z vyprážaných tvarohových palaciniek, ktoré sú obvykle zdobené medom, ovocným džemom, kyslou smotanou alebo jablčným pyré. Tvaroh sa tradične najprv osladí cukrom, potom sa spojí s múkou do cesta, ktoré sa smaží na rozpálenom oleji, kým nezíska zlatohnedú farbu. Syrniki je možné podávať na raňajky alebo ich konzumovať ako chutný dezert po veľkom jedle. A môžete k nim podávať výbornú kávu, ktorú si pripravíte v najlepšom kávovare. Aký si vybrať sa dozviete z recenzie na Tchibo kávovary u nás na webe .

Lobiani

Lobiani je obľúbený gruzínsky chlieb, ktorý sa tradične konzumuje na Barbaroba, sviatok svätej Barbory. Je plnený roztlačenými fazuľami a ochutený cibuľou, petržlenovou vňaťou, koriandrom a čiernym korením. Cesto sa skladá z múky, droždia, soli a vody. Existuje aj chlieb nazývaný rachuli lobiani, ktorý sa pripravuje so slaninou pre extra chuť. Názov lobiani je odvodený z gruzínskeho slova pre fazuľu, lobio.

Pampushka

Pampushki sú malé ukrajinské kysnuté buchty. Dajú sa pripraviť v sladkej aj slanej verzii. Cesto sa obvykle skladá z mlieka, múky, vajec, cukru, masla, droždia, oleja a soli a následne sa z neho tvarujú malé guličky. Sladká verzia je často plnená prísadami, ako je ovocný džem, čučoriedky, čerstvé ovocie alebo tvaroh, zatiaľ čo slané nemajú náplň, ale sú tradične ochutené cesnakovou omáčkou a podávajú sa s borščom.

Zhur

Żurek je tradičná bieloruská polievka charakteristická svojou výrazne kyslou chuťou, ktoré pochádza z kvasenia chleba a ražnej múky. Polievka tiež obsahuje mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu, ako sú zemiaky a huby. Niekedy sa podáva v jedlej miske z chleba, kedy je bežné pridať do polievky polovicu natvrdo uvareného vajcia ako ozdobu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.