Nemáte čas, ale potrebujete pripraviť teplú večeru?
Potom siahnite po týchto receptoch na kuracie soté.
Prečo je to najlepšia technika varenia sa môžete dozvedieť na konci článku.
Kuracie soté s paprikou na turecký spôsob
Turecké soté z kuracieho mäsa je zdravé a jednoduché jedlo plné stredomorskej chuti. Vyrába sa restovaním kuracích kúskov s cibuľou, paradajkami, paprikou a rôznym korením. Tento pokrm spĺňa všetky očakávania pre ideálne jedlo na všedný deň. Restované kúsky mäsa podávajte s jedným z týchto troch receptov na ryžu .
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 600 g kuracieho stehenného rezňa (alebo pŕs)
- 1 stredná cibuľa (nakrájaná nahrubo)
- 2 zelené papriky
- 2 červené papričky
- 50 g paradajkového pretlaku
- 25 g tureckej pálivej paprikovej pasty
- 1 lyžička pul biber papriky (alebo klasické chilli)
- 1 lyžička cukru
- 250 g paradajky (ošúpané a nahrubo nakrájané)
- 200 ml vody
- 15 g listovej petržlenovej vňate
- soľ
- korenie
Postup
- Zahrejte hrniec na strednú teplotu.
- Pridajte olivový olej a opekajte kura
- Ide o to, aby sa kura osmahlo, nie uvarilo.
- Znížte teplotu na stredne nízku.
- Smažte cibuľu a papriku do zmäknutia, 8–10 minút, pravidelne miešajte av prípade potreby pridajte ďalší olej.
- Pridajte paradajkový pretlak, feferónkovú pastu, pul biber a cukor.
- Vymažte ďalšiu minútu alebo dve za stáleho miešania.
- Pridajte nakrájané paradajky, kuracie mäso (s prípadnou šťavou) a vodu.
- Dobre premiešajte a priveďte do varu, potom nechajte variť, kým sa kura neprevarí, 10–15 minút.
- Stiahnite teplotu a vmiešajte plocholistú petržlenovú vňať.
- Pred podávaním nechajte ďalších 5 minút odležať.

Soté z kuracieho mäsa s ryžou
Vyskúšajte tento špeciálny recept na kuracie soté s korením z Maroka! A z Maroka rovno do Mexika s týmito receptami na kuracie tortilly .
Čo budeme potrebovať
- 200 g hnedej ryže
- 2 lyžičky papriky
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička kurkumy
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky korenia
- 4 kuracie prsia
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 malá cibuľa (nakrájaná)
- 2 strúčiky nakrájaného cesnaku
- 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 125 ml vody
Na špenát
- 1 polievková lyžica olivový oleja
- 400 g špenátu
- 1/2 citróna
Postup
- Pripravte hnedú ryžu podľa návodu na obale.
- V malej miske zmiešajte papriku, rascu, zázvor, kurkumu, škoricu a korenie.
- Kurča položte na tanier alebo koláč, potrite ho zmesou korenia.
- Nechajte kura odležať v korení 1 hodinu.
- Na strednej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Pridajte kura a opekajte 5 minút.
- Znížte teplotu na stredne nízku, pridajte vodu, cibuľu, paradajky a cesnak.
- Prikryte a varte 10 minút, potom kura otočte a varte ďalších 30 minút, kým nie je kura prepečené.
- V hrnci alebo panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte špenát, po hŕstoch, ponechajte dostatok miesta na premiešanie.
- Odoberte z platne a na špenát vytlačte citrón.
- Kuracie soté podávajte so špenátom a ryžou.

Objavte podobné tipy
Restované kuracie mäso s hubami
Táto lahodná večera s kuracím soté a šampiňónmi je pripravená na podávanie za menej ako 30 minút. To je perfektné, keď máte po náročnom dni málo času na prípravu teplej večere. Recept je vyrobený z jednoduchých surovín a všetko je varené v jednej panvici.
Čo budeme potrebovať
- 170 g kuracích pŕs
- soľ
- korenie
- 40 hladkej múky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 500 g šampiňónov (nakrájaných na štvrtky)
- 120 ml zeleninového vývaru
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Vložte múku do plytkej misky.
- Kurča osoľte a okoreňte, potom obaľte v múke a straste prebytok.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej a 1 lyžicu olivového oleja na stredne vysokú teplotu.
- Kurča varte, kým nezhnedne a neprepečie, asi 3 minúty z každej strany.
- Preneste na tanier a voľne prekryte fóliou.
- Znížte teplotu na strednú, pridajte tymián, huby a zvyšné 2 lyžice olivového oleja a varte do zmäknutia 6 minút.
- Pridajte vývar a varte za stáleho miešania, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, asi 3 minúty.
- Dochuťte soľou a korením.
- Vráťte kura na panvicu spolu so šťavou a posypte petržlenovou vňaťou.
Základom pre chutné soté s kuracím mäsom je panvička. Vyberte si tú najlepšiu oceľovú panvicu za našej recenzie a pripravte si nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

Kuracie mäso restované na panvici s kari
Tento recept na soté s kuracím mäsom a karí je vhodný pre celú rodinu a je dostatočne ľahký na prípravu v rušnom týždni. Podávajte s basmati ryžou a večera je hotová! Pre ďalšiu inšpiráciu na kura na kari sa pozrite na naše recepty.
Čo budeme potrebovať
- 750 g kuracích pŕs
- soľ
- čierne korenie
- 2½ lyžičky karí
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1 stredne žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
- 240 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžičky cukru
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 60 g gréckeho jogurtu
- hrsť nasekaného čerstvého koriandra
Postup
- Kurča rovnomerne posypte ¾ lyžičky soli, ¼ lyžičky korenia a 1 lyžičkou karí.
- Zahrejte 1 ½ lyžice oleja na panvici na vysokú teplotu.
- Pridajte kura a za občasného miešania varte asi 3 minúty, kým ľahko nezhnedne.
- Čiastočne uvarené kura preložte do čistej misky a dajte bokom.
- Pridajte zvyšné 1½ lyžice oleja do panvice a nastavte teplotu na strednú.
- Pridajte cibuľu a za občasného miešania opekajte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
- Vmiešajte cesnak, zázvor a zvyšné 1½ lyžičky karí a varte, kým sa nerozvonia, ešte asi minútu.
- Vývar a kukuričný škrob prešľahajte, aby sa kukuričný škrob rozpustil, a potom pridajte na panvicu spolu s cukrom a ⅛ lyžičkou soli.
- Priveďte do varu, potom stiahnite plameň na strednej a varte, kým omáčka pekne nezhustne, asi 5 minút.
- Pridajte hrášok a čiastočne varené kura na panvicu, stiahnite teplotu na minimum a varte, kým nie je kura prepečené, niekoľko minút.
- Zložte z platne a vmiešajte jogurt a koriander. Potom dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte s basmati ryžou.

Čo je to soté?
Soté/restovanie/opekanie je metóda varenia jedla suchým teplom, ktorá využíva malé množstvo oleja alebo tuku v plytkej panvici pri relatívne vysokej teplote.
Sauté pochádza z francúzskeho slovesa sauter, čo znamená „skákať“. Skákanie sa týka spôsobu, akým kúsky jedla na panvici preskakujú, keď je vlhkosť vytláčaná vysokým teplom panvice a oleja.
Druhy jedál na restovanie
Prakticky všetky jedlá je možné restovať až na výnimky.
Napríklad jahňacie stehno alebo hruďou, ktoré potrebujú dusenie dlhšiu dobu, nie je adeptom na restovanie. Dokonca aj jemné steaky, ktoré sú hrubé cez 3 cm, je možné najprv opiecť na panvici a potom dokončiť v rúre. Opekanie je lepšia metóda pre tenšie kusy mäsa, ako sú ryby, teľacie, bravčové a kuracie rezne, alebo mäso nakrájané na menšie kúsky alebo rezančeky.
Dusiť možno akúkoľvek zeleninu, najmä jemnejšiu zeleninu: zelené fazuľky, špargľa, huby, cuketu a papriku.
Tvrdšie odrody, ako sú zemiaky a iná koreňová zelenina, môže byť potrebné vopred nakrájať na menšie kúsky alebo predvariť vo vriacej vode. Majte na pamäti, že restovanie je rýchle varenie, takže jedlo musí byť malé a dostatočne krehké, aby bol stred hotový, než zhnedne vonkajšia strana.
Výhody soté
Čas: Možno neexistuje rýchlejší spôsob, ako uvariť večeru, pretože restovanie používa relatívne vysokú teplotu na rýchle opekanie mäsa a zeleniny.
Chuť: Vysoká teplota znamená viac chuti.
Textúra: Metóda varenia suchým teplom umožňuje rýchle varenie jedla bez toho, aby sa zmenilo na kašovitú.
Výživa: Restovanie zahŕňa použitie malého množstva oleja na varenie jedla v krátkom čase, pričom si zachováva živiny.