Kuracie paličky sú vďačné a chutné jedlo, ktoré nikdy neurazia, ale o to viac dokáže nadchnúť!
My sme si pre vás dnes pripravili 5 vynikajúcich receptov na kuracie paličky, na ktorých si pochutí celá rodina.
Vyskúšajte ich pečené, grilované alebo podávané s dokonalým kapustovým šalátom so šošovkou.
Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!
Pečené kuracie paličky so zeleninou
Pripravte si tento jednoduchý, cenovo dostupný a lahodný pokrm pečený v rúre. Paličky majú veľa chuti av kombinácii s batátmi, paprikou, cherry paradajkami a šampiňónmi tvoria výživné jedlo, ktoré je vhodné pre celú rodinu.
Čo budete potrebovať
- 1 kg kuracích paličiek
- 2 batáty, olúpané a nakrájané
- 1 paprika nakrájaná na kocky
- 1 červená cibuľa nakrájaná na kocky
- ½ šálky cherry paradajok, rozpolených
- ½ šálky šampiňónov nakrájaných na štvrtky
- 4 lyžice balzamika
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička provensálskych byliniek
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
- V miske prešľahajte balzamikový ocot, olej, cesnak a provensálske bylinky a potom dochuťte.
- Kuracie paličky a batáty potrite polovicou prešľahanej zmesi, dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15 minút.
- Vo veľkej miske zmiešajte zeleninu a zvyšnú zmes balzamika a oleja a premiešajte.
- Zeleninovú zmes pridajte k paličkám a batátom a pečte ďalších 15 až 20 minút.
- Užite si to!

Ak ste práve v procese vyberania rúry do kuchyne, potom sa vám možno budú hodiť naše recenzie vstavaných rúr , v ktorých vám poradíme, ako si vybrať tú správnu.
BBQ kuracie paličky z grilu
Tieto grilované BBQ paličky sú ako z iného sveta! Ľahko sa pripravujú, sú plné chuti a dokonale šťavnaté. Stanú sa hitom vašich letných grilovačiek!
Čo budete potrebovať
Na kuracie paličky:
- 1 kg kuracích paličiek
- 1/2 šálky bbq omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
Na korenie:
- 3/4 lyžičky chilli prášku
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky údené papriky
- 1/4 lyžičky cibuľového prášku
- 1/4 lyžičky kajenského korenia (voliteľné)
Postup
- Všetko korenie vložte do misky a lyžicou premiešajte.
- Každú kuraciu paličku osušte papierovými utierkami.
- Paličky pokvapkajte olejom a okoreňte zmesou korenia.
- Dobre premiešajte, aby sa každá palička dôkladne obalila.
- Pokiaľ používate plynový gril, predhrejte ho na cca 200 °C.
- Pridajte kuracie paličky na čisté, dobre naolejované rošty a grilujte.
- Každý kúsok po niekoľkých minútach otočte a grilujte, kým koža nezhnedne a zo všetkých strán nechrumká.
- Znížte teplotu na cca 150 ° C a zatvorte gril.
- Grilujte asi 25 minút, v polovici zastavte, aby ste paličky raz otočili.
- Pokiaľ používate gril na uhlie, vytvorte dve tepelné zóny (jednu so stredne vysokou teplotou a jednu so stredne nízkou teplotou) premiestnením väčšiny dreveného uhlia na jednu stranu grilu.
- Začnite tým, že paličky položíte priamo nad zdroj tepla a každých pár minút ich otočíte, ako koža zhnedne.
- Akonáhle je koža zhnedlá a chrumkavá, presuňte paličky od zdroja tepla do nepriamej (stredne nízkej) zóny ohrevu.
- Prikryte a grilujte ďalších asi 25 minút, v polovici zastavte, aby ste paličky obrátili.
- Nakoniec každú paličku potrite bbq omáčkou.
- Skontrolujte vnútornú teplotu, aby ste sa uistili, že je kura upečené na ~74 °C a ihneď podávajte!

Máme pre vás aj ďalšie recepty na grilovanú hydinu 5x inak. Vyskúšajte napríklad grilované kačacie prsia či úžasnú glazovanú morku. Mňam!
Objavte podobné tipy
Kuracie s ryžou a fazuľami z jednej panvice
Jednoduchá večera z jednej panvice z kuracích paličiek, aromatického korenia, sušeného ovocia, ryže, fazule a čerstvých byliniek, ktorú si môžete prispôsobiť svojej chuti a potešiť tak svoje chuťové bunky.
Čo budete potrebovať
- 8 kuracích paličiek
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 lyžička mletej škorice alebo rímskej rasce
- 1 lyžička mletej kurkumy, karí korenia alebo mletého koriandra
- 1/2 šálky bielej ryže
- 425 g konzervovaných fazule, prepláchnutých
- 1/2 šálky sušeného ovocia, ako je ríbezle, hrozienka, čerešne alebo brusnice (voliteľne)
- 1/2 lyžičky drvených vločiek chilli (voliteľne)
- 1/4 šálky nahrubo nasekaných jemných byliniek, ako je koriander, petržlenová vňať, mäta, bazalka a/alebo kôpor
Postup
- Ochuťte paličky zo všetkých strán lyžičkou soli a lyžičkou čierneho korenia.
- Rozpáľte olej vo veľkej hlbokej panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte paličky a restujte, raz v polovici otočte, kým koža nezíska zlatohnedú farbu, celkom asi 10 minút.
- Preneste na tanier.
- Pridajte cibuľu, škoricu a kurkumu na tuk v panvici a restujte na stredne vysokom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko nerozvonia, asi 1 minútu.
- Pridajte ryžu a miešajte, aby sa obalila korením.
- Pridajte 1 a 1/4 šálky horúcej vody, zoškrabnite opečené kúsky z panvice, potom vmiešajte fazuľu, sušené ovocie (ak používate), červené chilli (ak používate) a zvyšné 1/2 lyžičky soli.
- Paličky vložte späť do panvice a priveďte tekutinu do varu.
- Okamžite znížte teplotu na minimum, prikryte a varte, kým ryža nezmäkne a kura nie je prepečené, 20–25 minút.
- Odstráňte z ohňa a nechajte 5 minút sedieť.
- Našuchorte ryžu vidličkou a potom posypte bylinami.
- Nechajte si chutiť!

Vyskúšajte aj naše praktické a rýchle recepty z jedného hrnca , po ktorých sa len zaprášia. Ochutnajte ich všetky!
Kuracie paličky na mede
Pečené kuracie paličky marinované v dokonalej omáčke z medu, sójovej omáčky a cesnaku sú všetko, len nie nudné! Skvelý pokrm na náročné pracovné dni, kedy nemáte čas tráviť hodiny v kuchyni.
Čo budete potrebovať
- 1/4 šálky medu
- 6 lyžíc sójovej omáčky
- 1 lyžička sezamového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- soľ a korenie
- 10 kuracích paličiek
- 1 lyžička pražených sezamových semienok na ozdobu
- 2 jarné cibuľky, nakrájané na kocky
- ryža, na podávanie
Postup
- V malej miske zmiešajte med, sójovú omáčku, sezamový olej, cesnak, zázvor a štipku soli a korenia.
- Paličky osoľte, okoreňte, ochuťte a vložte do vrecka na zips.
- Nalejte k nim tekutú zmes, vrecko uzavrite, odstráňte čo najviac vzduchu a marinujte v chladničke aspoň dve hodiny (najlepšie cez noc).
- Marinádu nevyhadzujte.
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Paličky položte na plech vyložený alobalom alebo papierom na pečenie.
- Pečte približne 35 minút (každých 10 minút zalievajte marinádou) alebo pokiaľ teplomer vložený do najhrubšej časti neukáže 74ºC.
- Paličky posypte sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou a podávajte s ryžou.

Paličky marinované v javorovom sirupe so šalátom zo šošovky a kapusty
Tieto kuracie paličky sú marinované v luxusnej zmesi javorového sirupu a sherry octu, pečené do dokonalosti a podávané s vynikajúcim šalátom zo šošovky, hrášku a kapusty. Delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 12 kuracích paličiek
- 125 ml javorového sirupu
- 60 ml sherry octu
- 2 lyžičky údené papriky
- 100 ml olivového oleja
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké krúžky (môžete použiť mandolínu)
- 1 lyžička korenia sumac (alebo aj sumah či skúmavka)
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 400 g konzervované šošovky
- 1 šálka mrazeného hrášku, rozmrazeného
- ¼ červenej kapusty (môžete použiť aj bielu), jemne nakrájanú
- 1 šálka lístkov mäty a plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekaných, plus navyše na podávanie
Postup
- Urobte tri 5mm zárezy ostrým nožom na každej strane každej paličky.
- V miske zmiešajte javorový sirup, polovicu octu, papriku a 2 lyžice olivového oleja.
- Pridajte paličky, okoreňte a premiešajte, aby sa obalili.
- Marinujte 15 minút (alebo dlhšie, pokiaľ to čas dovolí).
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Paličky s marinádou dajte do veľkého pekáča a pečte, podlievajte každých 10 minút, po dobu 50 minút alebo pokiaľ nie sú prepečené a dozlatista.
- Výpok nalejte do malého hrnca a varte 3 minúty alebo do zhustnutia.
- Dajte bokom.
- Paličky voľne zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým zmiešajte v miske cibuľu, zvyšný ocot, škumpu a ½ lyžičky soli a nechajte 5 minút odležať.
- Sceďte a octový nálev dajte do malej misky s horčicou a zvyšným olejom, okoreňte a premiešajte.
- Do veľkej misy dajte šošovku, hrášok, kapustu a bylinky.
- K šošovkovej zmesi pridajte dresing, okoreňte a premiešajte.
- Šalát dajte na veľký tanier, navrch dajte paličky a tie potrite redukovanou marinádou.
- Posypte čerstvými bylinkami.

A ako sa vám naše dnešné recepty na kuracie paličky páčili? Napíšte nám do komentárov!