Svieže recepty na poke alebo tie najlepšie havajské plnené misky. Ktorú variantu vyskúšate?

Recepty na poke bowl sa stali trendom niekoľkých posledných rokov.

Pokiaľ ste, ale do dnešnej doby túto dobrotu neochutnali, nezúfajte a nechajte sa nami inšpirovať!

Skúste svoje vlastné domáce prevedenie, pretože doma chutí všetko lepšie!

Nechajte si chutiť.

Poke bowl s tuniakom

Čo budeme potrebovať

Na rybu

  • 350 g tuniaka (nakrájaného na kocky)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • Lyžica oleja
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • Lyžica medu
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 50 g jarnej cibuľky (nakrájané)

Na marinádu

  • 75 g majonézy
  • 2 lyžice omáčky Sriracha

Na náplň do misky

  • Veľká uhorka (nakrájaná na tenké plátky)
  • 150 g ryže
  • Avokádo (nakrájané na tenké plátky)
  • 3 reďkovky
  • 50 g jarnej cibuľky (nakrájaná)
  • Mango (nakrájané na kocky)
  • Lyžica sezamových semienok

Postup

  • Ryžu si uvaríme podľa návodu
  • Keď je ryža hotová dáme jej bokom a necháme ju vychladnúť.
  • Do veľkej misy pridáme tuniaka a zmiešame ho so sójovou omáčkou, octom, oboma olejmi, medom, cibuľkou a limetkovou šťavou
  • V chladničke ho potom necháme marinovať aspoň 10 minút
  • Vo vedľajšej miske si zmiešame majonézu spoločne s omáčkou sriracha a dáme ju bokom
  • Na misku si pripravíme všetky ingrediencie a plníme
  • Najskôr pridáme ryžu potom vrstvíme tuniaka, avokádo, uhorku a mango
  • Takto naplnenú misu posypeme cibuľkou a sezamovými semienkami
  • Marinádou, v ktorej sme marinovali tuniaka, pokvapkáme ingrediencie v miske
  • A podávame s pikantnou majonézou

Tento recept na poke bowl možno urobiť aj viac interaktívne, najmä ak organizujete večeru s priateľmi. Ingrediencie, ktorými sa misky plnia je možné nechať voľne naservírované a nechať každého nech si zvolí množstvo aj ingrediencie, ktoré chce v miske mať.

Ryžová miska so zeleninou a marinovaným tuniakom.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Kokosová poke bowl s lososom

Čo budeme potrebovať

Na rybu

  • 350 g lososa
  • 50 g sójovej omáčky
  • 15 ml ryžového octu
  • 5 ml sezamového oleja
  • 10 g medu
  • Lyžička mletého zázvoru
  • 3 jarné cibuľky (nakrájané)

Na kokosovú ryžu

  • 500 ml vody
  • 375 ml kokosového mlieka
  • 10 g trstinového cukru
  • Štipka soli
  • 370 g jazmínovej ryže
  • 45 g sypaného kokosu

Na náplň do misky

  • ½ šalátové uhorky (nakrájaná na kocky)
  • Mango (nakrájané na kocky)
  • Avokádo (nakrájané na plátky)
  • 135 g makadamových orechov (nasekaných)
  • Lyžica sezamových semienok
  • Edamame (varený a možno ho nahradiť hráškom alebo fazuľkami)
  • Malý kvaka (nakrájaný na plátky)

Na omáčku

  • 115 g majonézy
  • Strúčik cesnaku
  • Lyžička citrónovej šťavy
  • Štipka soli
  • Lyžica sriracha omáčky

Postup

  • V hrnci si zmiešame vodu a kokosové mlieko
  • Pridáme cukor, soľ a zmes privedieme do varu
  • Keď sa kokosové mlieko začne variť pridáme ryžu a znížime teplotu
  • Hrniec prikryjeme a varíme asi 15 minút
  • Potom kokosovú ryžu odstránime z platne a necháme ju aspoň 10 minút odstáť
  • Potom ryžu premiešame a dáme bokom
  • Na marinádu si pripravíme sójovú omáčku so sezamovým olejom, medom, zázvorom a polovicou nakrájanej jarnej cibuľky, premiešame
  • Lososa umyjeme a usušíme
  • Potom ho nakrájame na malé kocky
  • Nakrájaného lososa pridáme do misy s marinádou a premiešame, aby sa kúsky obalili
  • Lososa dáme minimálne na 15 minút do chladničky odležať a marinovať
  • Medzitým si na omáčku zmiešame všetky potrebné ingrediencie a dáme jej bokom
  • Na zostavenie misky začíname s kokosovou ryžou a pridávame zvyšné ingrediencie
  • Lyžicu marinovaného lososa, kvaka, uhorky, manga, edamamu a avokáda
  • Lososa a avokádu posypeme sezamovými semienkami
  • Zvyšok poke bowl posypeme makadamovými orechmi a pokvapkáme jej pripravenou omáčkou
Miska s lososom, krémovou kokosovou ryžou a pálivou majonézou.
Zdroj: afarmgirlsdabbles.com

Vegánska poke bowl s tofu

Čo budeme potrebovať

Na tofu

  • 75 ml sójovej omáčky
  • Lyžica ryžového octu
  • ½ lyžice chilli pasty alebo sušeného chilli
  • Lyžička sezamového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • 10 g zázvoru (ošúpaného a nakrájaného)
  • ½ červenej cibule
  • 400 g tofu (nakrájaného na kocky)

Na náplň do misky

  • ½ uhorky (nakrájaná na plátky)
  • 4 reďkovky (nakrájané na plátky)
  • Avokádo (nakrájané na kocky)
  • Lyžica sezamových semienok
  • 2 jarné cibuľky
  • Hrsť koriandra
  • 250 g ryže alebo quinoi

Postup

  • Ryžu alebo quinú si uvaríme podľa návodu vo vode
  • Tofu si medzitým rozrežeme na pol
  • Vysušíme ho papierovou utierkou a nakrájame ho na menšie kocky
  • Na marinádu si v strednej miske zmiešame sójovú omáčku, chilli pastu, sezamový olej, cesnak, zázvor a cibuľu
  • Pridáme tofu a necháme 10 minút marinovať
  • Na zostavenie misky začneme s ryžou a potom pridávame ďalšie ingrediencie podľa našej chuti
Naplnená miska zeleninou, mangom a chrumkavým tofu.
Zdroj: carolinawidell.no

Poke bowl s kuracím mäsom

Čo budeme potrebovať

  • ½ hrušky (nastrúhané)
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 30 ml ryžového octu
  • 15 ml medu
  • 15 ml chilli pasty
  • 10 ml sezamového oleja
  • 600 g vykostených kuracích stehien
  • 30 ml rastlinného oleja
  • 350 g hnedej ryže
  • Avokádo (nakrájané na kocky)
  • 200 g uhorky (nakrájané na plátky)
  • 250 g edamame
  • 30 g nakladaného zázvoru
  • Lyžica wasabi pasty
  • 3 lyžice sezamových semienok

Postup

  • Hnedú ryžu si uvaríme podľa návodu
  • Keď je ryža hotová dáme jej bokom a necháme vychladnúť
  • Vo veľkej mise si zmiešame hrušku, sójovú omáčku, ocot, med, chilli pastu a sezamový olej
  • Do marinády pridáme kuracie stehná a premiešame
  • Keď sú stehná obalené v marináde, tak ich dáme na 15 minút odležať do chladničky
  • Na panvici si medzitým rozohrejeme olej na strednú teplotu
  • Kurča vložíme na panvicu a za častého miešania varíme
  • Kurča musí skaramelizovať a byť prepečené, varíme približne 10 minút
  • Mäso potom zložíme z platne a necháme ho zľahka vychladnúť.
  • Ryžu si rozdelíme do štyroch misiek a na nej začneme aranžovať zvyšné ingrediencie
  • Ako posledný vrstvíme kura naň dáme nakladaný zázvor a wasabi pastu
  • Všetko posypeme sezamovými semienkami
  • Podávame s extra sójovou omáčkou na namáčanie
Miska s ryžou plná zeleniny a marinovaného kuracieho mäsa.
Zdroj: vjcooks.com

Havajská poke bowl s mangom

Čo budeme potrebovať

Na majonézu

  • 3 lyžice majonézy
  • Lyžica stiracha omáčky

Na marinádu

  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • Lyžička ryžového octu
  • Lyžička sezamového oleja
  • ½ lyžičky sušeného zázvoru
  • ½ lyžičky wasabi pasty
  • Lyžička cukru kryštál

Na náplň do misky

  • 350 g jazmínovej ryže
  • 150 g listového pekinského šalátu
  • 300 g lososa
  • Malá šalátová uhorka (nakrájaná na plátky)
  • Mango (nakrájané na kocky)
  • Avokádo (nakrájané na kocky

Na ozdobu

  • Hrsť koriandra
  • Jarná cibuľka
  • Sezamové semienka

Postup

  • Jazmínovú ryžu si uvaríme podľa návodu
  • Keď je ryža uvarená premiešame ju a dáme odstáť bokom
  • Na pálivú majonézu si zmiešame majonézu spoločne s srirachom v menšej miske
  • Misku zakryjeme a vložíme do chladničky
  • Vo vedľajšej miske si medzitým na marinádu zmiešame všetky potrebné ingrediencie a premiešame
  • Do zmesi vložíme lososa a dobre všetko premiešame
  • Misku znovu zakryjeme a vložíme do chladničky, aby sa mäso marinovalo
  • Na zostavenie misiek začneme s ryžou a potom pridávame zvyšné ingrediencie
  • Začíname so šalátom, potom pridávame lososa, uhorku, mango a avokádo
  • Poke bowl posypeme koriandrom, jarnou cibuľkou a semienkami sezamu
  • Nakoniec pokvapkáme pálivou majonézou a podávame

Ak nie ste priaznivci surovej ryby, tak vyskúšajte jeden z týchto receptov na pečeného lososa av tomto recepte na poke bowl ho vymeňte. Bude to výborné tak ako tak!

Miska s ryžou, lososom a sladkým mangom.
Zdroj: vlourish.com

Karfiolová poke bowl s batátmi

Čo budeme potrebovať

  • ½ karfiolu (nakrájaný na kúsky)
  • Lyžica olivového oleja
  • Lyžička kurkumy
  • Štipka soli
  • 100 g quinoi
  • 150 g pekinskej kapusty
  • 200 g batátov
  • 250 g údeného lososa
  • Avokádo (nakrájaného na plátky)
  • Lyžica sezamových semienok
  • ½ červenej cibule (nakrájaná na plátky)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  • Plech si vyložíme papierom na pečenie a rozložíme naň kúsky karfiolu
  • Pokvapkáme ho olivovým olejom a vložíme ho do rúry
  • V rúre ho pečieme 30 minút
  • Medzitým si dáme uvariť quinú a batáty
  • Quinú varíme podľa návodu, na obale
  • Batáty vložíme do vody a varíme, kým nie sú mäkké
  • Karfiol, batáty aj quinú necháme vychladnúť
  • Keď sú ingrediencie vychladnuté začneme misky zostavovať
  • Začneme s karfiolom, varenou quinou, šalátom a sladkými zemiakmi
  • Poke bowl dozdobíme zvyšnými ingredienciami vrátane údeného lososa
Ryžová miska s opečeným karfiolom a batátmi.
Zdroj: pumpkinandpeanutbutter.com

V poslednej dobe sa všade objavuje termín poke bowl, ale čo to vlastne znamená? Tento pokrm sa vyznačuje tým a je tak aj pomenovaný, že obsahuje na malé kocky nakrájané sírové ryby. Miska je podávaná buď ako predjedlo, ale môže to byť aj hlavný chod. Tento tradičný pokrm sa k nám dostal originálne z Havaja.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.