Recepty na poke bowl sa stali trendom niekoľkých posledných rokov.
Pokiaľ ste, ale do dnešnej doby túto dobrotu neochutnali, nezúfajte a nechajte sa nami inšpirovať!
Skúste svoje vlastné domáce prevedenie, pretože doma chutí všetko lepšie!
Nechajte si chutiť.
Poke bowl s tuniakom
Čo budeme potrebovať
Na rybu
- 350 g tuniaka (nakrájaného na kocky)
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- Lyžica oleja
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- Lyžica medu
- 2 lyžice sezamového oleja
- 50 g jarnej cibuľky (nakrájané)
Na marinádu
- 75 g majonézy
- 2 lyžice omáčky Sriracha
Na náplň do misky
- Veľká uhorka (nakrájaná na tenké plátky)
- 150 g ryže
- Avokádo (nakrájané na tenké plátky)
- 3 reďkovky
- 50 g jarnej cibuľky (nakrájaná)
- Mango (nakrájané na kocky)
- Lyžica sezamových semienok
Postup
- Ryžu si uvaríme podľa návodu
- Keď je ryža hotová dáme jej bokom a necháme ju vychladnúť.
- Do veľkej misy pridáme tuniaka a zmiešame ho so sójovou omáčkou, octom, oboma olejmi, medom, cibuľkou a limetkovou šťavou
- V chladničke ho potom necháme marinovať aspoň 10 minút
- Vo vedľajšej miske si zmiešame majonézu spoločne s omáčkou sriracha a dáme ju bokom
- Na misku si pripravíme všetky ingrediencie a plníme
- Najskôr pridáme ryžu potom vrstvíme tuniaka, avokádo, uhorku a mango
- Takto naplnenú misu posypeme cibuľkou a sezamovými semienkami
- Marinádou, v ktorej sme marinovali tuniaka, pokvapkáme ingrediencie v miske
- A podávame s pikantnou majonézou
Tento recept na poke bowl možno urobiť aj viac interaktívne, najmä ak organizujete večeru s priateľmi. Ingrediencie, ktorými sa misky plnia je možné nechať voľne naservírované a nechať každého nech si zvolí množstvo aj ingrediencie, ktoré chce v miske mať.

Kokosová poke bowl s lososom
Čo budeme potrebovať
Na rybu
- 350 g lososa
- 50 g sójovej omáčky
- 15 ml ryžového octu
- 5 ml sezamového oleja
- 10 g medu
- Lyžička mletého zázvoru
- 3 jarné cibuľky (nakrájané)
Na kokosovú ryžu
- 500 ml vody
- 375 ml kokosového mlieka
- 10 g trstinového cukru
- Štipka soli
- 370 g jazmínovej ryže
- 45 g sypaného kokosu
Na náplň do misky
- ½ šalátové uhorky (nakrájaná na kocky)
- Mango (nakrájané na kocky)
- Avokádo (nakrájané na plátky)
- 135 g makadamových orechov (nasekaných)
- Lyžica sezamových semienok
- Edamame (varený a možno ho nahradiť hráškom alebo fazuľkami)
- Malý kvaka (nakrájaný na plátky)
Na omáčku
- 115 g majonézy
- Strúčik cesnaku
- Lyžička citrónovej šťavy
- Štipka soli
- Lyžica sriracha omáčky
Postup
- V hrnci si zmiešame vodu a kokosové mlieko
- Pridáme cukor, soľ a zmes privedieme do varu
- Keď sa kokosové mlieko začne variť pridáme ryžu a znížime teplotu
- Hrniec prikryjeme a varíme asi 15 minút
- Potom kokosovú ryžu odstránime z platne a necháme ju aspoň 10 minút odstáť
- Potom ryžu premiešame a dáme bokom
- Na marinádu si pripravíme sójovú omáčku so sezamovým olejom, medom, zázvorom a polovicou nakrájanej jarnej cibuľky, premiešame
- Lososa umyjeme a usušíme
- Potom ho nakrájame na malé kocky
- Nakrájaného lososa pridáme do misy s marinádou a premiešame, aby sa kúsky obalili
- Lososa dáme minimálne na 15 minút do chladničky odležať a marinovať
- Medzitým si na omáčku zmiešame všetky potrebné ingrediencie a dáme jej bokom
- Na zostavenie misky začíname s kokosovou ryžou a pridávame zvyšné ingrediencie
- Lyžicu marinovaného lososa, kvaka, uhorky, manga, edamamu a avokáda
- Lososa a avokádu posypeme sezamovými semienkami
- Zvyšok poke bowl posypeme makadamovými orechmi a pokvapkáme jej pripravenou omáčkou

Vegánska poke bowl s tofu
Čo budeme potrebovať
Na tofu
- 75 ml sójovej omáčky
- Lyžica ryžového octu
- ½ lyžice chilli pasty alebo sušeného chilli
- Lyžička sezamového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 10 g zázvoru (ošúpaného a nakrájaného)
- ½ červenej cibule
- 400 g tofu (nakrájaného na kocky)
Na náplň do misky
- ½ uhorky (nakrájaná na plátky)
- 4 reďkovky (nakrájané na plátky)
- Avokádo (nakrájané na kocky)
- Lyžica sezamových semienok
- 2 jarné cibuľky
- Hrsť koriandra
- 250 g ryže alebo quinoi
Postup
- Ryžu alebo quinú si uvaríme podľa návodu vo vode
- Tofu si medzitým rozrežeme na pol
- Vysušíme ho papierovou utierkou a nakrájame ho na menšie kocky
- Na marinádu si v strednej miske zmiešame sójovú omáčku, chilli pastu, sezamový olej, cesnak, zázvor a cibuľu
- Pridáme tofu a necháme 10 minút marinovať
- Na zostavenie misky začneme s ryžou a potom pridávame ďalšie ingrediencie podľa našej chuti

Objavte podobné tipy
Poke bowl s kuracím mäsom
Čo budeme potrebovať
- ½ hrušky (nastrúhané)
- 60 ml sójovej omáčky
- 30 ml ryžového octu
- 15 ml medu
- 15 ml chilli pasty
- 10 ml sezamového oleja
- 600 g vykostených kuracích stehien
- 30 ml rastlinného oleja
- 350 g hnedej ryže
- Avokádo (nakrájané na kocky)
- 200 g uhorky (nakrájané na plátky)
- 250 g edamame
- 30 g nakladaného zázvoru
- Lyžica wasabi pasty
- 3 lyžice sezamových semienok
Postup
- Hnedú ryžu si uvaríme podľa návodu
- Keď je ryža hotová dáme jej bokom a necháme vychladnúť
- Vo veľkej mise si zmiešame hrušku, sójovú omáčku, ocot, med, chilli pastu a sezamový olej
- Do marinády pridáme kuracie stehná a premiešame
- Keď sú stehná obalené v marináde, tak ich dáme na 15 minút odležať do chladničky
- Na panvici si medzitým rozohrejeme olej na strednú teplotu
- Kurča vložíme na panvicu a za častého miešania varíme
- Kurča musí skaramelizovať a byť prepečené, varíme približne 10 minút
- Mäso potom zložíme z platne a necháme ho zľahka vychladnúť.
- Ryžu si rozdelíme do štyroch misiek a na nej začneme aranžovať zvyšné ingrediencie
- Ako posledný vrstvíme kura naň dáme nakladaný zázvor a wasabi pastu
- Všetko posypeme sezamovými semienkami
- Podávame s extra sójovou omáčkou na namáčanie

Havajská poke bowl s mangom
Čo budeme potrebovať
Na majonézu
- 3 lyžice majonézy
- Lyžica stiracha omáčky
Na marinádu
- 3 lyžice sójovej omáčky
- Lyžička ryžového octu
- Lyžička sezamového oleja
- ½ lyžičky sušeného zázvoru
- ½ lyžičky wasabi pasty
- Lyžička cukru kryštál
Na náplň do misky
- 350 g jazmínovej ryže
- 150 g listového pekinského šalátu
- 300 g lososa
- Malá šalátová uhorka (nakrájaná na plátky)
- Mango (nakrájané na kocky)
- Avokádo (nakrájané na kocky
Na ozdobu
- Hrsť koriandra
- Jarná cibuľka
- Sezamové semienka
Postup
- Jazmínovú ryžu si uvaríme podľa návodu
- Keď je ryža uvarená premiešame ju a dáme odstáť bokom
- Na pálivú majonézu si zmiešame majonézu spoločne s srirachom v menšej miske
- Misku zakryjeme a vložíme do chladničky
- Vo vedľajšej miske si medzitým na marinádu zmiešame všetky potrebné ingrediencie a premiešame
- Do zmesi vložíme lososa a dobre všetko premiešame
- Misku znovu zakryjeme a vložíme do chladničky, aby sa mäso marinovalo
- Na zostavenie misiek začneme s ryžou a potom pridávame zvyšné ingrediencie
- Začíname so šalátom, potom pridávame lososa, uhorku, mango a avokádo
- Poke bowl posypeme koriandrom, jarnou cibuľkou a semienkami sezamu
- Nakoniec pokvapkáme pálivou majonézou a podávame
Ak nie ste priaznivci surovej ryby, tak vyskúšajte jeden z týchto receptov na pečeného lososa av tomto recepte na poke bowl ho vymeňte. Bude to výborné tak ako tak!

Karfiolová poke bowl s batátmi
Čo budeme potrebovať
- ½ karfiolu (nakrájaný na kúsky)
- Lyžica olivového oleja
- Lyžička kurkumy
- Štipka soli
- 100 g quinoi
- 150 g pekinskej kapusty
- 200 g batátov
- 250 g údeného lososa
- Avokádo (nakrájaného na plátky)
- Lyžica sezamových semienok
- ½ červenej cibule (nakrájaná na plátky)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Plech si vyložíme papierom na pečenie a rozložíme naň kúsky karfiolu
- Pokvapkáme ho olivovým olejom a vložíme ho do rúry
- V rúre ho pečieme 30 minút
- Medzitým si dáme uvariť quinú a batáty
- Quinú varíme podľa návodu, na obale
- Batáty vložíme do vody a varíme, kým nie sú mäkké
- Karfiol, batáty aj quinú necháme vychladnúť
- Keď sú ingrediencie vychladnuté začneme misky zostavovať
- Začneme s karfiolom, varenou quinou, šalátom a sladkými zemiakmi
- Poke bowl dozdobíme zvyšnými ingredienciami vrátane údeného lososa

V poslednej dobe sa všade objavuje termín poke bowl, ale čo to vlastne znamená? Tento pokrm sa vyznačuje tým a je tak aj pomenovaný, že obsahuje na malé kocky nakrájané sírové ryby. Miska je podávaná buď ako predjedlo, ale môže to byť aj hlavný chod. Tento tradičný pokrm sa k nám dostal originálne z Havaja.