Veľká noc je sviatkom, kedy sa celá rodina stretne pri stole. Zároveň je to aj obdobie stretávania susedov a priateľov . Tak nejako sa predpokladá, že po ruke bude vždy nejaké drobné občerstvenie a trocha alkoholu.
Gazdinky sa predbiehajú, kto upečie lepšieho baránka a lepšie nazdobí domácnosť. Čo však príde k chuti je aj drobné slané pohostenie .
Nasaďte si pomyselnú korunu kráľovnej veľkonočnej kuchyne a poďte vykúzliť to najlepšie pohostenie. Príprava nie je náročná a hravo ju zvládnete do pol hodiny.
Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami, koledníci už klopú na dvere.
Slaný závin so syrom
Pochutnajte si na krehkom závine so syrovou náplňou. Zmizne zo stola ako prvý.
Ingrediencie
- 1 lístkové cesto
- 300 g Nivy
- 250 g šunky
- téglik kyslej smotanys
- strúčik cesnaku
- 1 vajce
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C.
- Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme.
- Poukladáme plátky šunky.
- Nivu roztlačíme vidličkou a premiešame s kyslou smotanou.
- Pridáme prelisovaný strúčik cesnaku.
- Cesto so šunkou zabalíme a vzniknú nám 2 nohavice.
- Závin potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do rúry.
- Pečieme približne 30 minút.
- Podávame teplé aj studené.

Tip: pre jarný vzhľad môžete pridať aj špenát.
Cesnakové jednohubky
Jednohubky nikdy nesklamú. Kombinácia cesnaku a jablka vás dostane.
Ingrediencie
- 10 rožkov
- 2 nátierkové maslá
- 100 g tvrdého syra
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 ml mlieka
- 3 jablká
Postup
- Rožky nakrájame na kolieska.
- Pripravíme si nátierku.
- Do misy dáme dve nátierkové maslá a nariedime trochou mlieka tak, aby sa s nimi lepšie pracovalo.
- Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a premiešame.
- Syr si nastrúhame nahrubo a vmiešame do nátierky.
- Pokiaľ sa nám nátierka zdá príliš tuhá, môžeme ešte pridať mlieko.
- Nátierku kladieme vidličkou na jednohubky.
- Jablká nakrájame na tenké plátky a každá plátok ešte prepolíme.
- Jednohubky ozdobíme jablkom a podávame.

Obložené chlebíčky
Chlebíčky sa skvele vynímajú na veľkonočnom stole. Čím farebnejšie ich obložíme, tým hravejšie stôl pôsobí.
Ingrediencie
- 1 veka
- maslo
- 4 uvarené vajcia
- 250 g cherry paradajok
- 50 g šunky
- 50 g suchej salámy
- 100 g plátkového syra
- 1 pohár nakladaných uhoriek
- 1 hrsť petržlenu
Postup
- Veku nakrájame na plátky.
- Plátky veky potrieme maslom.
- Vajcia nakrájame na plátky.
- Na každý chlebíček patrí najskôr štvrtina plátku syra.
- Potom pridáme ruličku šunky alebo suchej salámy.
- Ozdobíme plátkom vajcia a polovicou paradajky alebo plátkom nakladanej uhorky.
- Bodka na záver je zelená petržlenová vňať.
- Podávame.

Pozrite sa, ako sa zdobia chlebíčky . Máme veľa nápadov, aby vaše chlebíčky boli neodolateľné.
Predstavili sme vám tri recepty na skvelé a rýchle veľkonočné pohostenie.
Na podávanie pohostenia sa snažíme predovšetkým upraviť stôl v súlade s veľkonočným obdobím. Využijeme na to textilné doplnky ako sú obrusy a obrúsky, a všetko sa snažíme doplniť sviežou jarnou výzdobou .
Keď k tomu pridáme pekné taniere, vhodné nápoje a dobrú náladu, tak krátke veľkonočné sviatky prežijeme v príjemnej pohode.
Ste vy či skôr koledníci viac na sladké? Vyberte si a upečte pre nich jeden z deviatich rezov !
Klasické plnené vajcia
Máte chuť na klasické plnené vajíčka? Priniesli vám deti z koledy mnoho vajíčok? Potom ich spracujte na túto výbornú chuťovku.
Ingrediencie
- 8 ks vajec natvrdo
- 100 g syra gouda
- soľ a korenie
- bylinky podľa chuti
- 20 g zmäknutého masla
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- soľ a korenie
Postup
- Ošúpané a uvarené vajcia rozpoľte a vyberte žĺtky.
- V miske utrite žĺtky so syrom, zmäknutým maslom a horčicou.
- Dochuťte paprikou, soľou a čiernym korením a náplň vyšľahajte do peny.
- Penou naplňte uvarené bielky a ozdobte bylinkami.
- Podávajte s pečivom a čerstvou zeleninou.

Objavte podobné tipy
Plnené veľkonočné vajcia s tuniakom
Ingrediencie
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 lyžice syra typu Lučina
- 1 lyžica dijonskej horčice
- lyžice citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- 8ks vajec
Postup
- Uvarené a olúpané vajcia rozpoľte, potom vyberte žĺtky.
- Tie v mise zmiešajte s lučinou, tuniakom, horčicou, citrónovou šťavou.
- Nakoniec ochuťte soľou, čiernym korením alebo iným korením a náplň naneste do pripravených bielkov.
- Ozdobte bylinkami a podávajte s čerstvým pečivom.

Veľkonočné vajcia s lososovou náplňou
Ingrediencie
- 100 g údeného lososa
- 150 g žervé
- 80 g masla
- 1 limetka
- mleté korenie alebo chilli
- 8 ks vajec
Postup
- Uvarte vajcia a olúpte. Z bielkov potom vyberte žĺtky.
- Žĺtky v mise zmiešajte so žervé, maslom, údeným lososom. Môžete vymixovať, ale nemusíte.
- Pokvapkajte limetkou, ochuťte čiernym korením, prípadne chilli.
- Náplň naneste do vydlabaných bielkov, ozdobte napríklad pažítkou, petržlenovou vňaťou či inými bylinkami a podávajte.

Plnené vajcia so šunkou
Ingrediencie
- 8 ks vajec
- 100 g kvalitnej šunky
- 50 g taveného syra
- 50 g masla
Postup
- Z olúpaných a uvarených vajec vydlabajte žĺtky a dajte ich do misky.
- Žĺtky zmiešajte s taveným syrom, maslom a nastrúhanou alebo nadrobno nakrájanou kvalitnou šunkou. Môžete dochutiť soľou, čiernym korením alebo napríklad horčicou.
- Zmes plňte do vydlabaných bielkov, ozdobte podľa chuti a podávajte.

Kanapky z vajec
Ingrediencie
- 12 plátkov celozrnnej bagety
- 12 lyžičiek ochutenej majonézy
- 6 ks vajec
- údený losos na plátky
- 1 ks citróna
- 12 vetvička čerstvého kôpru
Postup
- Vajcia uvaríme natvrdo (12-15 minút).
- Vychladnuté olúpeme a nakrájame ich na plátky.
- Na plátok bagety položíme plátok vajcia, kúsok lososa, opäť plátok vajca a kúsok lososa a zakončíme plátkom vajca.
- Ozdobíme majonézou, kúskom citróna a vetvička kôpru.

Crudités k Veľkej noci
Ingrediencie
- obľúbená surová zelenina (uhorky, mrkva, šaláty, reďkovky…)
- tepelne upravená zelenina (zemiaky, špargľa, brokolica…)
- vajcia
Postup
- Zeleninu ktorú treba tepelne spracovať, očistíme, nakrájame a môžeme upiecť v rúre, poprípade uvariť s korením a soľou.
- Zvyšnú zeleninu očistíme a nakrájame.
- Zeleninu pripravíme na veľký tanier.
- Pridáme obľúbené dipy.
Inšpirujte sa našimi receptami na skvelé dipy !

Pokiaľ dávate ale prednosť tradičnej klasike, určite si môže pochutnať aj na tradičnom slanom pečive doplnené napríklad údeninou alebo vínom.
Vrelo odporúčame tiež pečivo plnené , na ktoré máme aj mnoho báječných receptov!