Štika patrí medzi veľmi známe ryby na českom území.
Rybári určite nie sú na vážkach, ako túto dravú rybu pripraviť.
Pokiaľ ale napriek tomu potrebujete poradiť, môžete sa inšpirovať.
Šťuka na masle s bielou maslovou omáčkou
Jednoduchá a za pár minút hotová šťuka s omáčkou z masla.
INGREDIENCIA:
- 600-800 g filet zo šťuky
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica masla
- 500 g cherry paradajok
- ½ čínskej kapusty
- citrón
- soľ
- korenie
Omáčka:
- ½ dl smotany na šľahanie
- ½ dl bieleho vína
- 40 ml bieleho vínneho octu
- 350 g studeného masla
- 2 lyžice nasekaného šalotky
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Rybu si očistíme, osušíme, osolíme, operíme a pokvapkáme citrónom.
- Dáme smažiť na panvicu s rozpáleným olejom a maslom.
- Vyprážame z každej strany 3-4 minúty v závislosti od hrúbky ryby.
- Ku koncu na panvicu dáme cherry paradajky a chvíľku restujeme.
- Čínsku kapustu dáme na minútu do vriacej osolenej vody.
- A teraz sa pustíme do prípravy omáčky.
- V malej rajnici si rozohrejeme šalotku, smotanu s bielym vínom, štipkou soli, korenia a octom do varu.
- Ako prvé môžeme variť sprudka, akonáhle docielime bod varu, plameň stlmíme a budeme pomaly redukovať na zhruba 4 lyžice tekutiny.
- Potom začneme pridávať na kocky nakrájané maslo a budeme miešať do jeho rozpustenia.
- Akonáhle bude rozpustené, na 2 sekundy prestaneme miešať, a potom rýchlo prelejeme do omáčnika (nenechávame v horúcom hrnci, omáčka by sa zrazila).
- Rybu podávame podestlanú čínskou kapustou spolu s touto jemnou omáčkou a cherry paradajkami.

Bylinková pečená šťuka
Voňavý tymián, rozmarín, koriander, petržlenová vňať so šťukou. Recept na bylinkový zážitok s citrónom.
INGREDIENCIA:
- 1,5 kg šťuky
- 50g zmes čerstvých byliniek (rozmarín, tymián, koriander, petržlenová vňať)
- 1 ks citrón
- 3 ks vaječného bielka
- hladká múka
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
- soľ
- drvená rasca
POSTUP:
- Rybu si vypitváme, očistíme a umyjeme.
- Narežeme ju po oboch stranách a osolíme zvonku aj zvnútra.
- Bylinky si nasekáme na jemno.
- Štiku si obalíme v múke, a potom potrieme rozmiešaným bielkom.
- Posypeme bylinkami (aj vo vnútri).
- Dáme do pekáča vymasteného olejom a dookola poukladáme kúsky masla.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C dozlatista.
- Pred podávaním poukladáme plátky citróna.

Objavte podobné tipy
Šťuka pečená v rúre na citrónoch
Alebo vyskúšajte túto jednoduchú šťuku. Recept na citrónoch je svieži a hodí sa pokojne aj ku kúsku pečiva.
INGREDIENCIA:
- 750 g filet zo šťuky
- 125 g masla
- 1 citrón
- talianske korenie
POSTUP:
- Štiku nakrájame na tenké kúsky veľkosti kráľovskej krevety.
- Rúru si rozohrejeme na 180 ° C a nachystáme si plech, ktorý vyložíme alobalom a rozprestrieme naň kocky masla.
- Plech dáme do rúry, maslo sa nám medzitým krásne rozpustí.
- V medzičase si nakrájame citrón na tenké plátky.
- Na citrón potom naukladáme šťuku.
- Všetko posypeme talianskym korením.
- Dáme do rúry a pečieme 8 minút, potom vytiahneme, rybu otočíme, osolíme a okoreníme a dáme dopiecť na ďalších 7-8 minút.

Tu môžete žmurknúť aj na videorecept:
Pečená šťuka so zeleninou
Slávnostný recept na šťuku. Perfektne sa hodí k pečeným zemiakom.
INGREDIENCIA:
- asi 1 kg šťuky
- malý zeler
- 2 mrkvy
- kôra z ½ citróna
- 1 smotana na varenie
- petržlenová vňať
- olivový olej
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Štiku si vypitvame, umyjeme a vnútro naplníme na plátky nakrájanou zeleninou a kôrou.
- Celú rybu osolíme, okoreníme, potrieme olejom a dáme piecť na 200 °C.
- Počas pečenia podlievame smotanou.
- Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Morská šťuka na grile v marináde
A nakoniec máme skvelý tip na grilovací recept na šťuku.
INGREDIENCIA:
- 1 kg filé zo šťuky
- ¼ hrnčeka rastlinného oleja
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- ¼ lyžičky worcesteru
- štipka chilli
- ⅛ hrnčeka citrónovej šťavy
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky papriky
POSTUP:
- Pripravíme si marinádu zmiešaním oleja, petržlenu, worcesteru, chilli, citrónovej šťavy, soli a korenia.
- Filety si umyjeme, osušíme, namočíme do marinády na pol hodiny a necháme pri izbovej teplote.
- Potom ryby otočíme a necháme marinovať aj z druhej strany ďalších 30 minút.
- Grilujeme na rozpálenom grile z každej strany zhruba 5-8 minút.
- Nakoniec posypeme paprikou.

Štiku si môžeme dopriať v dusené, vyprážané aj grilované podobe. Nie je ani špekulácia o tom, že by stačila na výborný rybí vývar. Dokonca je na vás, ako si ju naporciujete. Porciovať sa ani nemusí, ale naopak sa môže upiecť či ugrilovať v celku. Stačí ju vypitvať, vnútro potom môžete nadívať podľa ľubovôle.
Najjednoduchší spôsob je pečenie na masle, ku ktorému pridáme rascu, soľ a korenie. Vyniká aj s koreňovou zeleninou alebo s omáčkou zo smotany.
Ako prílohu môžete zvoliť zemiaky na mnoho spôsobov , ale pochodila by aj s čerstvou domácou bagetou .
Pre ďalšiu inšpiráciu ešte musíme podotknúť ďalšie recepty na morské ryby .