Výborné recepty na polievky s brokolicou na 9 rôznych spôsobov. Ktorá bude vaša najobľúbenejšia?

Máte radi lahodnú chuť brokolice?

Hľadáte nové spôsoby jej spracovania?

Vyskúšajte naše recepty na výborné brokolicové polievky 9x inak!

Hodí sa ako skvelá ľahká večera alebo predjedlo a navyše vás v zime skvele zahreje.

Nebojte sa pridávať ingrediencie podľa svojej chuti – brokolica je na to ako stvorená!

Krém z brokolice s kozím syrom

Tento recept na polievku s brokolicou a kozím syrom jednoducho musíte vyskúšať! Je trochu odvážnejšia ako klasická brokolicová polievka s čedarom či iným syrom, pretože kozí syr jej dodáva úplne nový rozmer.

INGREDIENCIA

  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 230 g ružičiek brokolice
  • 280 g kozieho syra
  • 1 lyžička soli
  • ¼ šálky nasekaných mandlí

POSTUP

  1. Vo veľkom hrnci zmiešame kurací vývar, smotanu na šľahanie, ružičky brokolice a kozí syr.
  2. Zmes privedieme do varu a potom varíme 10 až 15 minút.
  3. Vmiešame soľ a potom odstránime z tepla.
  4. Polievku opatrne preložíme do mixéra alebo použijeme ručný ponorný mixér a rozmixujeme.
  5. Podľa potreby dosolíme.
  6. Preložíme do misiek a podávame teplé.
  7. Ozdobíme nasekanými mandľami.
Polievka s brokolicou a kozím syrom servírovaná v mištičke, ktorá je položená na tanieri.
www.ketogasm.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie tyčových mixérov ! Kto vyhral naše v našom porovnaní?

Tradičná brokolicová polievka so smotanou

Výborná hustá polievka do každého počasia. V lete osvieži av zime zahreje. Pokiaľ si k nej opečiete ešte chrumkavý toast, lahodná večera je na svete!

INGREDIENCIA

  • 1 brokolica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 0,5 l vývaru
  • 0,3 l mlieka
  • 1 smotana na varenie
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Brokolicu rozoberieme na ružičky a umyjeme.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno.
  3. Cibuľu s cesnakom orestujeme na masle dozlatista.
  4. Pridáme brokolicu a zalejeme vývarom.
  5. Varíme domäkka.
  6. Vmiešame mlieko a rozmixujeme dohladka.
  7. Ohrievame.
  8. Keď sa polievka takmer varí, vmiešame aj smotanu.
  9. Osolíme.
  10. Okoreníme.
  11. Servírujeme!
Polievka z brokolice servírovaná v miskách a ozdobená ružičkou brokolice.
www.healthyrecipesblogs.com

Polievka z brokolice a karfiolu

Táto polievka je chutná, jednoduchá na prípravu, zdravá, plná vitamínov a zaberie vám iba päť minút! Čo viac si priať?

INGREDIENCIA

  • 1 lyžička olivového oleja
  • ½ brokolica, nakrájaná
  • ½ karfiolu, nakrájaná
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1 lyžička tymiánu, čerstvého (môžete použiť aj sušený)
  • 1 lyžica bazalky, čerstvé (vhodná je aj sušená)
  • 1 šálka čedaru

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame na kolieska a dáme do veľkého hrnca s olivovým olejom.
  2. Restujeme na miernom ohni 3 minúty.
  3. Cesnak nasekáme nahrubo a restujeme ďalšiu minútu.
  4. Medzitým si nahrubo nakrájame brokolicu a karfiol.
  5. Pripravíme si zeleninový vývar.
  6. Do hrnca pridáme brokolicu a karfiol.
  7. Pridáme aj vývar a varíme pätnásť minút.
  8. Vypneme oheň a pridáme syr čedar.
  9. Na servírovanie si ponecháme iba trochu čedaru.
  10. Pridáme tymián, bazalku a horčicu.
  11. Všetko poriadne premiešame a necháme pár minút spojiť chute.
  12. Nakoniec použijeme tyčový mixér a rozmixujeme!
  13. Podávame s čerstvým pečivom a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Karfiolovo-brokolicová polievka servírovaná v miskách, ozdobená strúhaným syrom a čerstvou bylinkou. Vedľa je nakrájaný čerstvý chlieb.
www.hurrythefoodup.com

Ochutnajte tiež naše najzaujímavejšie karfiolové recepty , ktoré sú vhodné ako malý obed, veľká desiata alebo ľahká večera!

Brokolicová polievka s kuracím mäsom

Tento recept na polievku z brokolice, mrkvy a kuracieho mäsa si zamiluje celá vaša rodina a určite poteší aj tých najnáročnejších stravníkov!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 strednej cibule, nakrájaná na kocky
  • 2 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
  • 5 šálok kuracieho vývaru
  • 2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • 1 šálka vareného kurčaťa, nakrájaného na kúsky
  • 1/2 kilá ružičiek brokolice, nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
  • morská soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti

POSTUP

  1. V hrnci si rozohrejeme olivový olej na stredne vysokom plameni.
  2. Pridáme cibuľu a mrkvu a restujeme, kým cibuľa nie je mäkká a priesvitná, asi 3 minúty.
  3. Vmiešame kuracie vývar, worcesterskú omáčku a varené kura.
  4. Privedieme k miernemu varu a potom znížime teplotu a varíme 3 minúty.
  5. Vmiešame brokolicu a varíme 10 minút alebo kým brokolica nezmäkne.
  6. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a podávame horúce.
Polievka z brokolice, mrkvy a kuracieho mäsa servírovaná v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.foodandwine.com

Brokolicový krém s muškátovým orieškom

Smotana brokolicovú krémovú polievku zjemní a zahustí, muškátový oriešok a cesnak jej dodajú typickú plnú chuť. Skúste pred mixovaním vybrať niekoľko ružičiek brokolice von, polievka bude pri servírovaní lepšie vyzerať a vychutnáte si plnú chuť brokolice.

INGREDIENCIA

  • 1 brokolica
  • soľ
  • lyžička masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • mleté korenie
  • muškátový oriešok
  • 100 ml sladkej smotany

POSTUP

  1. Pripravíme si brokolicu – umyjeme ju a rozdelíme na jednotlivé ružičky.
  2. Spotrebujeme tiež hlúby, ktoré ošúpeme a nakrájame na kocky.
  3. Vezmeme hlbší hrniec, nalejeme do neho vodu a do nej dáme variť brokolicu domäkka spoločne s nakrájaným cesnakom.
  4. Uvarenú brokolicu rozmixujeme tyčovým mixérom.
  5. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom, čiernym korením a prilejeme smotanu.
  6. Krátko povaríme a môžeme servírovať.
Polievka z brokolice v hlbokom tanieri, ozdobená ružičkou brokolice a lístkom bazalky. Vedľa je položená mištička krutónov.
www.diabetesfoodhub.org

Zostala vám polovica brokolice a neviete si rady s hlavným chodom? Vyskúšajte skvelé recepty na zapečenú brokolicu , ktoré si zamilujete!

Polievka z brokolice a mrkvy s čedarom

Okrem brokolicového krému so smotanou je možné uvariť aj brokolicovú polievku doplnenú inou zeleninou. Použiť môžeme mrkvu aj stopkový zeler, ktoré doplníme strúhaným čedarom.

INGREDIENCIA

  • 1 brokolica
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 mrkvy
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté korenie
  • 3 zemiaky
  • 500 ml mlieka
  • 150 g strúhaného čedaru

POSTUP

  1. V hrnci na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, mrkvu a stopkový zeler.
  2. Pridáme rozotrený cesnak a ešte chvíľu restujeme.
  3. Zeleninu osolíme a okoreníme a zasypeme múkou.
  4. Zalejeme vodou a mliekom a pridáme umyté, olúpané a nakrájané zemiaky a varíme.
  5. Po chvíli pridáme k zemiakom variť aj na ružičky rozbranú brokolicu a pokračujeme vo vare.
  6. Ku koncu varu, keď je zelenina už mäkká, pridáme nastrúhaný čedar a necháme ho rozpustiť.
Zeleninová polievka v hrnci.
www.gimmesomeoven.com

Zeleninový krém s Nivou

Vynikajúci krém z brokolice, póru, červené zemiaky a cukety dochutený Nivou uchváti vaše chuťové bunky a vy už nebudete chcieť žiadnu inú polievku!

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 pór, iba biela časť, nakrájaný na plátky
  • 1 brokolica, hrubo nakrájaná
  • 2 cukety, nakrájané
  • 1 červený zemiak, olúpaný, jemne nakrájaný
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 75 g Nivy, rozdrobené
  • 80 ml smotany na varenie

POSTUP

  1. Rozohrejeme si olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
  2. Pridáme pór a varíme za stáleho miešania 5 minút alebo do zmäknutia.
  3. Ďalej pridáme brokolicu, cuketu, zemiakov a vývar a privedieme do varu.
  4. Znížime teplotu na minimum a varíme za občasného miešania 15 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
  5. Zložíme z ohňa a necháme 10 minút trochu vychladnúť.
  6. K zeleninovej zmesi pridáme syr a rozmixujeme do hladka.
  7. Zmes dáme na mierny plameň prehriať.
  8. Pridáme smotanu a premiešame.
  9. Ochutnáme a dochutíme soľou a korením.
  10. Dobrú chuť!
Krém z brokolice, póru, červené zemiaky a cukety servírovaný v miske a ozdobený Nivou s vedľa položeným pečivom.
www.taste.com.au

Máme pre vás aj ďalšie recepty na husté krémové polievky 8x inak : jedlo, ktoré zasýti a navyše skvele chutí!

Krémová polievka z brokolice a špargle (paleo)

Lahodná kombinácia so zelenou špargľou dodá polievke pôsobivú farbu a sviežu chuť. Využite špargľovú sezónu a vyskúšajte originálne spojenie dvoch skutočne zelených zelenín.

INGREDIENCIA:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 75 g nakrájanej cibule
  • 1 zväzok nakrájanej zelenej špargle
  • 1 nakrájaná brokolica zbavená tvrdej stonky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 30 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice estragónu

POSTUP:

  • Vo veľkom hrnci mierne rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekanú cibuľku a restujeme dozlatista.
  • Pridáme špargľu, brokolicu a cesnak a 5 minút restujeme za stáleho miešania.
  • Zalejeme vývarom a varíme cca 20 – 25 minút domäkka.
  • Osolíme a okoreníme.
  • Rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
  • Zložíme z ohňa.
  • V malej miske zmiešame kokosové mlieko a citrónovú šťavu.
  • Podávame ozdobené citrónovým kokosovým mliekom a nasekaným estragónom.
Zeleninová polievka v hlbokých tanieroch, ozdobená kokosovým mliekom a estragónom.
www.blog.paleohacks.com

Chcete ochutnať aj ďalšie netradičné dobroty z brokolice? Vyskúšajte recepty na brokolicové šaláty na niekoľko spôsobov!

Brokolicovo-špenátová polievka so sadeným vajcom

Táto luxusná krémová polievka z brokolice, baby špenátu, póru a zemiakov je dotiahnutá k dokonalosti vďaka sadenému vajcu, ktoré na konci pridáte. Doprajte si túto pochúťku už dnes!

INGREDIENCIA

  • 1 pór nakrájaný na plátky
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 2 brokolica
  • 2 zemiaky nakrájané na kocky
  • 6 šálok zeleninového vývaru alebo vody
  • 3 šálky baby špenátu
  • 5 vetvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • morská soľ podľa chuti
  • 1 štipka červeného chilli alebo podľa chuti
  • mleté čierne korenie
  • 4 sadené vajcia
  • 4 lyžice čerstvých byliniek na ozdobu

POSTUP

  1. Nakrájame a dobre opláchneme pór.
  2. Necháme odkvapkať na papierových utierkach.
  3. V liatinovom hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme pór so štipkou morskej soli, kým nebude priehľadný.
  4. Medzitým si nakrájame zemiaky a brokolicu na malé kúsky.
  5. Do hrnca pridáme červené chilli, cesnak a zemiaky a premiešame.
  6. Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a privedieme do varu.
  7. Pridáme brokolicu, tymian a bobkový list a necháme spoločne prevariť do mäkka, asi tak 10 minút.
  8. Vyhodíme bobkový list a pomocou ručného mixéra rozmixujeme polievku v hrnci na hladkú a krémovú.
  9. Dochutíme morskou soľou a stiahneme z ohňa.
  10. Do polievky pridáme baby špenát, premiešame a na pár minút prikryjeme pokrievkou.
  11. Špenát z pary a tepla zvädne.
  12. Podávame horúce so sadeným vajcom navrchu a pekne pokvapkané extra panenským olivovým olejom.
Polievka z brokolice, baby špenátu, póru a zemiakov servírovaná v hlbokom tanieri a ozdobená sadeným vajcom.
www.ciaoflorentina.com

Pripravili sme si pre vás podrobný článok o brokolici . Prečo je taká zdravá a ako si ju pripraviť? Prečítajte si viac!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.