Máte radi lahodnú chuť brokolice?
Hľadáte nové spôsoby jej spracovania?
Vyskúšajte naše recepty na výborné brokolicové polievky 9x inak!
Hodí sa ako skvelá ľahká večera alebo predjedlo a navyše vás v zime skvele zahreje.
Nebojte sa pridávať ingrediencie podľa svojej chuti – brokolica je na to ako stvorená!
Krém z brokolice s kozím syrom
Tento recept na polievku s brokolicou a kozím syrom jednoducho musíte vyskúšať! Je trochu odvážnejšia ako klasická brokolicová polievka s čedarom či iným syrom, pretože kozí syr jej dodáva úplne nový rozmer.
INGREDIENCIA
- 3 šálky kuracieho vývaru
- ½ šálky smotany na šľahanie
- 230 g ružičiek brokolice
- 280 g kozieho syra
- 1 lyžička soli
- ¼ šálky nasekaných mandlí
POSTUP
- Vo veľkom hrnci zmiešame kurací vývar, smotanu na šľahanie, ružičky brokolice a kozí syr.
- Zmes privedieme do varu a potom varíme 10 až 15 minút.
- Vmiešame soľ a potom odstránime z tepla.
- Polievku opatrne preložíme do mixéra alebo použijeme ručný ponorný mixér a rozmixujeme.
- Podľa potreby dosolíme.
- Preložíme do misiek a podávame teplé.
- Ozdobíme nasekanými mandľami.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie tyčových mixérov ! Kto vyhral naše v našom porovnaní?
Tradičná brokolicová polievka so smotanou
Výborná hustá polievka do každého počasia. V lete osvieži av zime zahreje. Pokiaľ si k nej opečiete ešte chrumkavý toast, lahodná večera je na svete!
INGREDIENCIA
- 1 brokolica
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 0,5 l vývaru
- 0,3 l mlieka
- 1 smotana na varenie
- soľ
- korenie
POSTUP
- Brokolicu rozoberieme na ružičky a umyjeme.
- Cibuľu a cesnak nakrájame najemno.
- Cibuľu s cesnakom orestujeme na masle dozlatista.
- Pridáme brokolicu a zalejeme vývarom.
- Varíme domäkka.
- Vmiešame mlieko a rozmixujeme dohladka.
- Ohrievame.
- Keď sa polievka takmer varí, vmiešame aj smotanu.
- Osolíme.
- Okoreníme.
- Servírujeme!

Polievka z brokolice a karfiolu
Táto polievka je chutná, jednoduchá na prípravu, zdravá, plná vitamínov a zaberie vám iba päť minút! Čo viac si priať?
INGREDIENCIA
- 1 lyžička olivového oleja
- ½ brokolica, nakrájaná
- ½ karfiolu, nakrájaná
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica dijonskej horčice
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 lyžička tymiánu, čerstvého (môžete použiť aj sušený)
- 1 lyžica bazalky, čerstvé (vhodná je aj sušená)
- 1 šálka čedaru
POSTUP
- Cibuľu nakrájame na kolieska a dáme do veľkého hrnca s olivovým olejom.
- Restujeme na miernom ohni 3 minúty.
- Cesnak nasekáme nahrubo a restujeme ďalšiu minútu.
- Medzitým si nahrubo nakrájame brokolicu a karfiol.
- Pripravíme si zeleninový vývar.
- Do hrnca pridáme brokolicu a karfiol.
- Pridáme aj vývar a varíme pätnásť minút.
- Vypneme oheň a pridáme syr čedar.
- Na servírovanie si ponecháme iba trochu čedaru.
- Pridáme tymián, bazalku a horčicu.
- Všetko poriadne premiešame a necháme pár minút spojiť chute.
- Nakoniec použijeme tyčový mixér a rozmixujeme!
- Podávame s čerstvým pečivom a ozdobíme čerstvými bylinkami.

Ochutnajte tiež naše najzaujímavejšie karfiolové recepty , ktoré sú vhodné ako malý obed, veľká desiata alebo ľahká večera!
Brokolicová polievka s kuracím mäsom
Tento recept na polievku z brokolice, mrkvy a kuracieho mäsa si zamiluje celá vaša rodina a určite poteší aj tých najnáročnejších stravníkov!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 strednej cibule, nakrájaná na kocky
- 2 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 5 šálok kuracieho vývaru
- 2 lyžičky worcesterskej omáčky
- 1 šálka vareného kurčaťa, nakrájaného na kúsky
- 1/2 kilá ružičiek brokolice, nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
- morská soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
- V hrnci si rozohrejeme olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridáme cibuľu a mrkvu a restujeme, kým cibuľa nie je mäkká a priesvitná, asi 3 minúty.
- Vmiešame kuracie vývar, worcesterskú omáčku a varené kura.
- Privedieme k miernemu varu a potom znížime teplotu a varíme 3 minúty.
- Vmiešame brokolicu a varíme 10 minút alebo kým brokolica nezmäkne.
- Dochutíme soľou a korením podľa chuti a podávame horúce.

Objavte podobné tipy
Brokolicový krém s muškátovým orieškom
Smotana brokolicovú krémovú polievku zjemní a zahustí, muškátový oriešok a cesnak jej dodajú typickú plnú chuť. Skúste pred mixovaním vybrať niekoľko ružičiek brokolice von, polievka bude pri servírovaní lepšie vyzerať a vychutnáte si plnú chuť brokolice.
INGREDIENCIA
- 1 brokolica
- soľ
- lyžička masla
- 1 strúčik cesnaku
- mleté korenie
- muškátový oriešok
- 100 ml sladkej smotany
POSTUP
- Pripravíme si brokolicu – umyjeme ju a rozdelíme na jednotlivé ružičky.
- Spotrebujeme tiež hlúby, ktoré ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Vezmeme hlbší hrniec, nalejeme do neho vodu a do nej dáme variť brokolicu domäkka spoločne s nakrájaným cesnakom.
- Uvarenú brokolicu rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Dochutíme soľou a muškátovým orieškom, čiernym korením a prilejeme smotanu.
- Krátko povaríme a môžeme servírovať.

Zostala vám polovica brokolice a neviete si rady s hlavným chodom? Vyskúšajte skvelé recepty na zapečenú brokolicu , ktoré si zamilujete!
Polievka z brokolice a mrkvy s čedarom
Okrem brokolicového krému so smotanou je možné uvariť aj brokolicovú polievku doplnenú inou zeleninou. Použiť môžeme mrkvu aj stopkový zeler, ktoré doplníme strúhaným čedarom.
INGREDIENCIA
- 1 brokolica
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 mrkvy
- 3 stonky stopkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté korenie
- 3 zemiaky
- 500 ml mlieka
- 150 g strúhaného čedaru
POSTUP
- V hrnci na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, mrkvu a stopkový zeler.
- Pridáme rozotrený cesnak a ešte chvíľu restujeme.
- Zeleninu osolíme a okoreníme a zasypeme múkou.
- Zalejeme vodou a mliekom a pridáme umyté, olúpané a nakrájané zemiaky a varíme.
- Po chvíli pridáme k zemiakom variť aj na ružičky rozbranú brokolicu a pokračujeme vo vare.
- Ku koncu varu, keď je zelenina už mäkká, pridáme nastrúhaný čedar a necháme ho rozpustiť.

Zeleninový krém s Nivou
Vynikajúci krém z brokolice, póru, červené zemiaky a cukety dochutený Nivou uchváti vaše chuťové bunky a vy už nebudete chcieť žiadnu inú polievku!
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 pór, iba biela časť, nakrájaný na plátky
- 1 brokolica, hrubo nakrájaná
- 2 cukety, nakrájané
- 1 červený zemiak, olúpaný, jemne nakrájaný
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 75 g Nivy, rozdrobené
- 80 ml smotany na varenie
POSTUP
- Rozohrejeme si olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
- Pridáme pór a varíme za stáleho miešania 5 minút alebo do zmäknutia.
- Ďalej pridáme brokolicu, cuketu, zemiakov a vývar a privedieme do varu.
- Znížime teplotu na minimum a varíme za občasného miešania 15 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
- Zložíme z ohňa a necháme 10 minút trochu vychladnúť.
- K zeleninovej zmesi pridáme syr a rozmixujeme do hladka.
- Zmes dáme na mierny plameň prehriať.
- Pridáme smotanu a premiešame.
- Ochutnáme a dochutíme soľou a korením.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj ďalšie recepty na husté krémové polievky 8x inak : jedlo, ktoré zasýti a navyše skvele chutí!
Krémová polievka z brokolice a špargle (paleo)
Lahodná kombinácia so zelenou špargľou dodá polievke pôsobivú farbu a sviežu chuť. Využite špargľovú sezónu a vyskúšajte originálne spojenie dvoch skutočne zelených zelenín.
INGREDIENCIA:
- 1 lyžica olivového oleja
- 75 g nakrájanej cibule
- 1 zväzok nakrájanej zelenej špargle
- 1 nakrájaná brokolica zbavená tvrdej stonky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- soľ a korenie na dochutenie
- 30 ml kokosového mlieka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice estragónu
POSTUP:
- Vo veľkom hrnci mierne rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekanú cibuľku a restujeme dozlatista.
- Pridáme špargľu, brokolicu a cesnak a 5 minút restujeme za stáleho miešania.
- Zalejeme vývarom a varíme cca 20 – 25 minút domäkka.
- Osolíme a okoreníme.
- Rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
- Zložíme z ohňa.
- V malej miske zmiešame kokosové mlieko a citrónovú šťavu.
- Podávame ozdobené citrónovým kokosovým mliekom a nasekaným estragónom.

Chcete ochutnať aj ďalšie netradičné dobroty z brokolice? Vyskúšajte recepty na brokolicové šaláty na niekoľko spôsobov!
Brokolicovo-špenátová polievka so sadeným vajcom
Táto luxusná krémová polievka z brokolice, baby špenátu, póru a zemiakov je dotiahnutá k dokonalosti vďaka sadenému vajcu, ktoré na konci pridáte. Doprajte si túto pochúťku už dnes!
INGREDIENCIA
- 1 pór nakrájaný na plátky
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
- 2 brokolica
- 2 zemiaky nakrájané na kocky
- 6 šálok zeleninového vývaru alebo vody
- 3 šálky baby špenátu
- 5 vetvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- morská soľ podľa chuti
- 1 štipka červeného chilli alebo podľa chuti
- mleté čierne korenie
- 4 sadené vajcia
- 4 lyžice čerstvých byliniek na ozdobu
POSTUP
- Nakrájame a dobre opláchneme pór.
- Necháme odkvapkať na papierových utierkach.
- V liatinovom hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme pór so štipkou morskej soli, kým nebude priehľadný.
- Medzitým si nakrájame zemiaky a brokolicu na malé kúsky.
- Do hrnca pridáme červené chilli, cesnak a zemiaky a premiešame.
- Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a privedieme do varu.
- Pridáme brokolicu, tymian a bobkový list a necháme spoločne prevariť do mäkka, asi tak 10 minút.
- Vyhodíme bobkový list a pomocou ručného mixéra rozmixujeme polievku v hrnci na hladkú a krémovú.
- Dochutíme morskou soľou a stiahneme z ohňa.
- Do polievky pridáme baby špenát, premiešame a na pár minút prikryjeme pokrievkou.
- Špenát z pary a tepla zvädne.
- Podávame horúce so sadeným vajcom navrchu a pekne pokvapkané extra panenským olivovým olejom.

Pripravili sme si pre vás podrobný článok o brokolici . Prečo je taká zdravá a ako si ju pripraviť? Prečítajte si viac!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!