Jednoduché recepty na zapekané fazule

Keď sa povedia fazuľu, spomeniete si na školskú jedáleň alebo trampské kotlík?

Opusťme predsudky voči tejto zdraviu prospešné potravine, a poďme si ju zapiecť.

Fazuľa patrí medzi strukoviny a ako každá strukovina sú aj fazuľa v našej strave cenným zdrojom rastlinných bielkovín .

Okrem toho obsahujú potrebné množstvá nerastných látok, napríklad fosforu, vápnika a železa. Nezanedbateľný je aj ich obsah vlákniny.

Dosť však rečí a poďme už si túto výbornú pochúťku pripraviť.

Zapečené bielej fazule s pivom

Pre recept je doporučené použitie vrchne kvaseného piva, tzv. ALE. Môžete však nahradiť aj klasickým pivom, čo máte v chladničke.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • rozmarín
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 150 ° C.
  2. Slaninu opečieme dochrumkava a dáme bokom.
  3. Na miernom plameni osmažíme cibuľu a cesnak.
  4. Vmiešame med a horčicu.
  5. Pridáme fazuľu, ocot, pivo a vývar.
  6. Dochutíme rozmarínom, soľou a korením.
  7. Zmes prelejeme do zapekacej misy a pečieme približne dve hodiny.
  8. Podávame s plátkami slaniny.

Hotový recept na chutné pečené bielej fazule

Fazuľa zapečené v zemiaku

Kto by nemal rád pečené zemiaky. Vyskúšajte ich chutnú kombinácii s fazuľou.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 2 veľké zemiaky
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 1/2 zeleru nastrúhaného nahrubo
  • 200 g uvarených fazúľ
  • 1 paradajka nakrájané na kúsky
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • pažítka na ozdobu

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 200 ° C.
  2. Ošúpeme zemiaky a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou.
  3. Zemiaky pečieme v rúre približne 60 minút.
  4. Medzitým na panvici orestujeme mrkvu a zeler.
  5. Pridáme fazuľu, rajčiny a restujeme ďalších 5 minút.
  6. Zalejeme 50 ml vody, sladkú papriku a worcesterskou omáčkou.
  7. Starostlivo premiešame.
  8. Zemiaky rozpolíme a prelejeme zmesou.
  9. Pečieme ďalších 20 až 30 minút.
  10. Posypeme pažítkou a podávame.

Hotový recept zmes na zapečené fazuľa so zemiakmi

Pro přípravu nejen těchto pokrmů můžete využít kvalitních titanových pánví – s nimi půjde práce v kuchyni ještě lépe od ruky.

Talianske zapečené fazuľa so syrom

Chuť Taliansko nie sú len cestoviny a pizza. Ochutnajte tieto zapečené fazuľa inšpirované južnou Európou.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/2 cibule nasekaná nahrubo
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 2 veľké paradajky
  • hrsť čerstvého rozmarínu
  • 400 g uvarených fazúľ
  • 1/3 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • korenie troch farieb
  • soľ
  • 1/2 hrnčeka nastrúhaného syra Fontina

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 200 ° C.
  2. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak a posolíme.
  3. Do panvice pridáme nakrájané paradajky a nasekaný rozmarín.
  4. Miešame 5 minút.
  5. Pridáme fazuľu a polovicu parmezánu.
  6. Osolíme, okoreníme.
  7. Zmes prelejeme do zapekacej misy a posypeme zvyškom parmezánu a syra Fontina.
  8. Pečieme 15 až 20 minút.
  9. Posypeme rozmarínom a podávame.

Hotový chutný recept na zapečené fazuľa so syrom

Britská klasika: zapečené fazuľa s paradajkami

Túto lahôdku si môžete ako pravý Angličan dopriavať po ránu, zasýti však aj ako obed či večera.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 400 g bielych uvarených fazúľ
  • 1 lyžička repkového oleja
  • 1/2 cibule nasekanej nadrobno
  • 1 rozdrvený strúčik cesnaku
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 klinček
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • cukor
  • soľ

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 125 ° C.
  2. Na oleji orestujeme cibuľu a cesnak.
  3. Pridáme bylinky a paradajky.
  4. Vmiešame worčestrovou omáčku.
  5. Podľa chuti pridáme cukor a soľ.
  6. Do zapekacej misy vložíme fazuľu a prelejeme zmesou.
  7. Pečieme v rúre približne 2 hodiny.
  8. Podávame s toasty.

Hotový recept na delikátne zapečené fazuľa s paradajkami

Fazuľa zapečené s mletým mäsom

Potešte svojich stravníkov a pripravte im túto kovbojskú pochúťku.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • repkový olej
  • 300 g mletého hovädzieho
  • 1/2 cibule nasekanej najemno
  • 1/2 červenej papriky nasekané najemno
  • 400 g uvarených fazúľ
  • 2 lyžice barbecue omáčky
  • 4 lyžice kečupu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1/2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 4 plátky slaniny

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  2. Na panvici orestujeme cibuľu a papriku.
  3. Pridáme hovädzie a fazuľa.
  4. Vmiešame ostatné ingrediencie s výnimkou slaniny.
  5. Zmes umiestnime do zapekacej misy a poukladáme plátky slaniny.
  6. Zakryjeme alobalom a pečieme 45 minút.
  7. Zložíme alobal a dopekáme ďalších 10 minút.

Hotový recept na vynikajúce fazuľa zapečené s mäsom

Čo sa fazuli nedostáva, sú vitamíny A a C, ktoré pomerne jednoducho dodáme prídavky masla a smotany a prílohou z čerstvej zeleniny.

Vhodnými prílohami k zapečeným fazuli sú ďalej ryže či pečivo. Vlastné pečivo si môžete pripraviť aj pomocou našich receptov.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.