Vynikajúce recepty na bažanta z rúry na 5 rôznych spôsobov. Vyberte si svoj najobľúbenejší!

Bažantie mäso je veľmi chutné, zdravé a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov.

My sme si pre vás dnes pripravili luxusné recepty na pečeného bažanta tak, ako ho nepoznáte.

Chcete variáciu s bourbonom a smotanou, pistáciovou plnkou alebo radšej s ostružinami a vareným vínom?

Nech už si vyberiete akokoľvek, zaručene si pochutnáte!

Bažant pečený na masle so smotanou a bourbonom

Tento recept síce zaberie dosť času, keď si pripočítame prípravu, ale rozhodne za to stojí! Dokonale pečený bažant na masle so smotanou, mrkvou, čerstvými bylinkami a bourbonom je totiž úplná delikatesa, ktorú by ste si nemali nechať ujsť!

Čo budete potrebovať

  • 6 šálok vody
  • 1/5 šálky soli
  • 2 lyžice cukru
  • 5 celých bobkových listov, rozdrobených
  • 2 veľké vetvičky šalvie
  • 1 celý bažant
  • 1/4 šálky masla izbovej teploty
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých listov šalvie
  • 1 lyžička nasekaných čerstvých listov rozmarínu
  • 3 veľké šalotky nakrájané na tenké plátky
  • 2 lyžice vody
  • 2 plátky slaniny
  • 1 veľká vetvička rozmarínu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na kolieska
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
  • 3 lyžice kvalitného bourbonu
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie

Postup

  • Do veľkého hrnca nalejte vodu a priveďte do varu.
  • Odstráňte z ohňa, pridajte soľ a cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  • Pridajte bobkový list a 1 vetvička šalvie.
  • Nechajte vodu vychladnúť na izbovú teplotu, pridajte bažanta a zaťažte ho, aby zostal úplne ponorený (môžete použiť vrecko na zips naplnené vodou).
  • Vložte hrniec do chladničky.
  • Nechajte 4 hodiny lúhovať.
  • Bažanta vyberte z nálevu a úplne osušte.
  • Bažanta vložte do misky prsiami nahor a nechajte odkrytého v chladničke 2 hodiny až cez noc.
  • Rošt dajte do stredu rúry.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • V malej miske zmiešajte maslo, šalvia a rozmarín.
  • Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odležať.
  • Rozpustite maslo s bylinkami v panvici so silným dnom na stredne vysokej teplote.
  • Bažanta rýchlo opečte zo všetkých strán a vložte ho do veľkej panvice vhodnej do rúry alebo do zapekacej misky s rozmermi 23 x 33 cm.
  • Znížte teplotu na sporáku.
  • Do panvice, v ktorej ste opekali bažanta, pridajte šalotky a resujte, kým nebudú jemne opečené.
  • Do zapekacej misy s bažantom pridajte šalotku a maslo.
  • Do panvice prilejte 2 lyžice vody a tú potom nalejte k bažantovi.
  • Každý plátok slaniny rozkrojte napoly a bažantie prsia obložte slaninou.
  • Do dutiny bažanta zasuňte vetvku rozmarínu, zvyšnú vetvku šalvie a strúčiky cesnaku.
  • Zviažte nohy.
  • Do zapekacej misy nalejte kurací vývar a posypte soľou a korením.
  • Mrkva a cibuľu rozhádžte okolo bažanta.
  • Bažanta polejte bourbonom a ihneď zapáľte zapaľovačom.
  • Bažanta vložte do rúry a pečte 40 minút, každých 15 minút podlievajte, zvláštnu pozornosť venujte nohám.
  • Po uplynutí 40 minút pridajte do omáčky v zapekacej mise smotanu a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ vnútorná teplota pŕs nebude 66 °C.
  • Vyberte bažanta z rúry a nechajte prikryté voľne odpočívať 10 minút.
  • Plnku z bažanta vyhoďte.
  • Podávajte s omáčkou a šalotkou zo zapekacej misy.
Bažant pripravovaný v rúre na masle so smotanou, mrkvou, čerstvými bylinkami a bourbonom servírovaný na tácke s lyžicou a vidličkou.
www.fearlessfresh.com

Bažant z rúry so vareným vínom, šalotkou a černicami

Pokiaľ chcete svoju rodinu či priateľov potešiť niečím naozaj delikátnym, potom vyskúšajte nasledujúci recept. Pečený bažent so vareným vínom, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami je totiž pokrm, na ktorý nikto len tak nezabudne!

Čo budete potrebovať

  • 60 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 bažanti
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 12 šalotiek, olúpaných
  • 110 g slaniny
  • 175 g malých šampiňónov
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 tyčinka škorice
  • 3 hviezdičky anízu
  • 0,5 lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 300 ml vareného vína
  • 100 ml portského vína
  • kôra a šťava z 1 pomaranča
  • 10 g hladkej múky
  • 150 g černíc
  • pastiňákové pyré, na podávanie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Vo veľkom hrnci vhodnom do rúry rozpustite 25 g masla spolu s 1 lyžicou olivového oleja.
  • Bažanty osoľte a okoreňte, a keď maslo začne prskať, pridajte jedného z bažantov do hrnca a celého ho opečte (trvá to asi 5 minút).
  • Preložte na tanier a opakujte s druhým bažantom.
  • Do čistého hrnca pridajte 25 g masla a 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, nechajte poriadne rozpáliť, pridajte šalotku a slaninu a restujte, kým nezozlátnu.
  • Pridajte šampiňóny a opekajte dozlatista.
  • Pridajte cesnak.
  • Zložte hrniec z ohňa.
  • Bažanty vráťte do hrnca, urovnajte ich vedľa seba prsiami hore a pridajte bobkové listy, tyčinku škorice, aníz, muškátový oriešok a vetvičky tymiánu.
  • Dobre dochuťte trochou soli a korenia.
  • Zalejte vareným vínom, portským a pridajte pomarančovú kôru a šťavu.
  • Všetko priveďte do varu, prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 45–50 minút.
  • Keď sú bažanti upečení, vyberte ich z hrnca, položte na doštičku a nechajte 5–10 minút odpočívať.
  • Múku a zvyšných 10 g masla zmiešajte dohromady, aby ste vytvorili pastu, ktorú potom po malých kúskoch pridajte do hrnca.
  • Omáčku znovu prešľahajte až k bodu varu, aby mierne zhustla.
  • Pridajte černice a stiahnite z ohňa.
  • Nakrájajte a podávajte polovicu bažanta na osobu, ozdobeného slaninou, šalotkou a šampiňónmi, s veľkým množstvom omáčky a pastierskym pyré.
Bažanti pripravovaní v rúre so vareným vínom, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami v hrnci na doske.
www.eatgame.co.uk

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?

Pečený bažant so zeleninou so sladkokyslou omáčkou

Nie je nad sladkokyslú chuť! A presne tu nájdete v nasledujúcom recepte. Bažant pečený spoločne s tekvicou, baby zemiakmi, šalotkami a slaninou sa totiž podáva s luxusnou omáčkou z jablčného džúsu a kuracieho vývaru. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 2 bažanti, každý s hmotnosťou cca 800 g
  • 2 lyžice 30 ml jablčného octu
  • 1 lyžica 15 ml hrubej soli
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • cca 1 kg tekvica Hokkaido, neolúpané, nakrájané na 2 cm hrubé plátky
  • 12 baby zemiakov, rozpolených
  • šalotiek, olúpaných a rozpolených
  • 6 strúčikov cesnaku, nelúpaných
  • 225 g slaniny nakrájanej na veľké kúsky
  • 2 lyžice olivového oleja

Na omáčku:

  • 60 g trstinového cukru
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 250 ml jablčného džúsu
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 1 lyžica vody
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • V pekáčiku potrite močiare jablčným octom.
  • V malej miske zmiešajte hrubú soľ a trstinový cukor.
  • Bažanty potrite soľnou zmesou.
  • Zakryte a dajte na 4 až 24 hodín do chladničky.
  • Dajte rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 200 °C.
  • Sceďte a osušte bažanty.
  • Vo veľkom pekáči premiešajte tekvicu, zemiaky, šalotku, cesnak a slaninu s olejom.
  • Bažanty položte na zeleninu.
  • Pečte asi 1 hodinu a 30 minút alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do stehna bez toho, aby ste sa dotkli kosti, neukáže 82 °C.
  • Medzitým v hrnci priveďte do varu trstinový cukor, jablkový ocot, cesnak a korenie.
  • Pokračujte vo varení, kým omáčka neskaramelizuje, asi 2 minúty.
  • Pridajte vývar a jablkový džús.
  • Varte na strednom plameni asi 45 minút alebo pokiaľ sa omáčka nezredukuje na polovicu.
  • Vo vode rozpustite kukuričný škrob.
  • Za stáleho šľahania vlejte do omáčky zmes kukuričného škrobu.
  • Varte 2 minúty.
  • Pečené bažanty so zeleninou podávajte preliate omáčkou.
Bažanti na plechu s tekvicou, baby zemiakmi, šalotkami a slaninou,
www.ricardocuisine.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty z bažantieho mäsa , nielen pre milovníkov zveriny!

Bažant plnený pistáciovou plnkou

Máme pre vás zase niečo nové! Skúste tentoraz bažanta naplniť plnkou z mletého mäsa, masla, slaniny a pistácií. Nevšedná kombinácia, ktorú si obľúbite!

Čo budete potrebovať

  • 2 bažanti (každý s hmotnosťou asi 520 g)
  • 50 g masla, zmäknutého
  • 6 plátkov slaniny, rozpolených

Na plnku:

  • 15 g masla
  • ½ cibule
  • 1 pór, okrájaný a nakrájaný nadrobno
  • 3 plátky slaniny
  • 125 g uvareného mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekaného tymiánu
  • 1 lyžička nasekanej šalvie
  • 100 g ošúpaných a nakrájaných pistácií

Postup

  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Na plnku rozohrejte na panvici maslo a cibuľu s pórom na ňom zľahka opekajte asi 8 minút, kým nezmäknú.
  • Pridajte nakrájanú slaninu a opekajte ďalšie 3–4 minúty, kým nebude chrumkavá.
  • Nechajte zmes vychladnúť na panvici a potom preložte do misky.
  • Vmiešajte mleté mäso, bylinky a nasekané pistáciové oriešky.
  • Dobre premiešajte a okoreňte.
  • Bažanty pripravte tak, že vnútro dutín vytrite kuchynskou utierkou a potom plnku rozdeľte plnku medzi dutiny.
  • Vonkajšok bažantov okoreňte a potrite maslom.
  • Cez bažanty prehoďte plátky slaniny.
  • Bažanty položte na kus alobalu, ktorý je dostatočne veľký, aby oba bažanty zabalil.
  • Vytvorte balíček tak, že zdvihnete okraje alobalu a hore ponecháte otvor, aby mohla unikať para.
  • Balíček dajte do hlbokej misy vhodnej do rúry a nalejte do nej 100 ml vody – to pomôže udržať vtáky vlhké.
  • Pečte v rúre 45–55 minút, každých 20 minút podlievajte.
  • Na posledných 15 minút zložte alobal.
  • Hotové bažanty vyberte z rúry a nechajte 10 minút odpočívať.
  • Podávajte pol bažanta na osobu.
Bažanti v slanine plnení plnkou na tanieri s príborom.
www.waitrose.com

Medovo-pomarančový pečený bažant

Na tento recept nepotrebujete veľa ingrediencií, ale napriek tomu si neuveriteľne pochutnáte. Bažant s chuťou medu a pomarančov je lahôdkou, ktorú si budete chcieť pripravovať znova a znova.

Čo budete potrebovať

  • 1/2 šálky masla alebo margarínu, zmäkčeného
  • 2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 2 lyžice medu
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
  • 2 bažanti (každý s hmotnosťou cca 1 až 1,5 kg)
  • 1/2 šálky pomarančového likéru alebo vody
  • 1 šálka kuracieho vývaru

Postup

  • Rúru predhrejte na 175°C.
  • Na plnku rozohrejte na panvici maslo a cibuľu s pórom na ňom zľahka opekajte asi 8 minút, kým nezmäknú.
  • V malej miske miešajte maslo, pomarančovú kôru, soľ, korenie, med a jarnú cibuľku.
  • Bažanty vložte prsiami hore do plytkého pekáča.
  • U každého bažanta, počnúc zadným otvorom, prsty jemne oddeľte kožu od pŕs.
  • Maslovú zmes natrite na bažantie prsia pod kožu.
  • V prípade potreby pripevnite kožu k mäsu špáradlom.
  • Vložte teplomer na mäso tak, aby špička bola v najhrubšej časti vnútornej strany stehenného svalu a nedotýkala sa kosti.
  • Pečte odkryté asi 45 minút alebo pokiaľ teplomer neukáže 82 °C.
  • Preneste bažanty na servírovací tanier a voľne prikryte alobalom.
  • Do pekáča nalejte pomarančový likér a vývar a zoškrabte z neho opečené kúsky.
  • Zmes prelejte litrového hrnca.
  • Za občasného miešania priveďte do varu.
  • Varte asi 15 minút za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na 1 šálku.
  • Bažanty podávajte s omáčkou.
Upečený bažant položený na doske.
www.bettycrocker.com

A čo naše najlepšie recepty s pomarančom ? Máme pre vás sladké aj slané varianty!

A ako vám naše dnešné recepty na pečeného bažanta chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.