Bažantie mäso je veľmi chutné, zdravé a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov.
My sme si pre vás dnes pripravili luxusné recepty na pečeného bažanta tak, ako ho nepoznáte.
Chcete variáciu s bourbonom a smotanou, pistáciovou plnkou alebo radšej s ostružinami a vareným vínom?
Nech už si vyberiete akokoľvek, zaručene si pochutnáte!
Bažant pečený na masle so smotanou a bourbonom
Tento recept síce zaberie dosť času, keď si pripočítame prípravu, ale rozhodne za to stojí! Dokonale pečený bažant na masle so smotanou, mrkvou, čerstvými bylinkami a bourbonom je totiž úplná delikatesa, ktorú by ste si nemali nechať ujsť!
Čo budete potrebovať
- 6 šálok vody
- 1/5 šálky soli
- 2 lyžice cukru
- 5 celých bobkových listov, rozdrobených
- 2 veľké vetvičky šalvie
- 1 celý bažant
- 1/4 šálky masla izbovej teploty
- 2 lyžice nasekaných čerstvých listov šalvie
- 1 lyžička nasekaných čerstvých listov rozmarínu
- 3 veľké šalotky nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice vody
- 2 plátky slaniny
- 1 veľká vetvička rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
- 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na kolieska
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 3 lyžice kvalitného bourbonu
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
Postup
- Do veľkého hrnca nalejte vodu a priveďte do varu.
- Odstráňte z ohňa, pridajte soľ a cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Pridajte bobkový list a 1 vetvička šalvie.
- Nechajte vodu vychladnúť na izbovú teplotu, pridajte bažanta a zaťažte ho, aby zostal úplne ponorený (môžete použiť vrecko na zips naplnené vodou).
- Vložte hrniec do chladničky.
- Nechajte 4 hodiny lúhovať.
- Bažanta vyberte z nálevu a úplne osušte.
- Bažanta vložte do misky prsiami nahor a nechajte odkrytého v chladničke 2 hodiny až cez noc.
- Rošt dajte do stredu rúry.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- V malej miske zmiešajte maslo, šalvia a rozmarín.
- Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odležať.
- Rozpustite maslo s bylinkami v panvici so silným dnom na stredne vysokej teplote.
- Bažanta rýchlo opečte zo všetkých strán a vložte ho do veľkej panvice vhodnej do rúry alebo do zapekacej misky s rozmermi 23 x 33 cm.
- Znížte teplotu na sporáku.
- Do panvice, v ktorej ste opekali bažanta, pridajte šalotky a resujte, kým nebudú jemne opečené.
- Do zapekacej misy s bažantom pridajte šalotku a maslo.
- Do panvice prilejte 2 lyžice vody a tú potom nalejte k bažantovi.
- Každý plátok slaniny rozkrojte napoly a bažantie prsia obložte slaninou.
- Do dutiny bažanta zasuňte vetvku rozmarínu, zvyšnú vetvku šalvie a strúčiky cesnaku.
- Zviažte nohy.
- Do zapekacej misy nalejte kurací vývar a posypte soľou a korením.
- Mrkva a cibuľu rozhádžte okolo bažanta.
- Bažanta polejte bourbonom a ihneď zapáľte zapaľovačom.
- Bažanta vložte do rúry a pečte 40 minút, každých 15 minút podlievajte, zvláštnu pozornosť venujte nohám.
- Po uplynutí 40 minút pridajte do omáčky v zapekacej mise smotanu a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ vnútorná teplota pŕs nebude 66 °C.
- Vyberte bažanta z rúry a nechajte prikryté voľne odpočívať 10 minút.
- Plnku z bažanta vyhoďte.
- Podávajte s omáčkou a šalotkou zo zapekacej misy.

Bažant z rúry so vareným vínom, šalotkou a černicami
Pokiaľ chcete svoju rodinu či priateľov potešiť niečím naozaj delikátnym, potom vyskúšajte nasledujúci recept. Pečený bažent so vareným vínom, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami je totiž pokrm, na ktorý nikto len tak nezabudne!
Čo budete potrebovať
- 60 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 bažanti
- soľ a korenie podľa chuti
- 12 šalotiek, olúpaných
- 110 g slaniny
- 175 g malých šampiňónov
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 tyčinka škorice
- 3 hviezdičky anízu
- 0,5 lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 4 vetvičky tymiánu
- 300 ml vareného vína
- 100 ml portského vína
- kôra a šťava z 1 pomaranča
- 10 g hladkej múky
- 150 g černíc
- pastiňákové pyré, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vo veľkom hrnci vhodnom do rúry rozpustite 25 g masla spolu s 1 lyžicou olivového oleja.
- Bažanty osoľte a okoreňte, a keď maslo začne prskať, pridajte jedného z bažantov do hrnca a celého ho opečte (trvá to asi 5 minút).
- Preložte na tanier a opakujte s druhým bažantom.
- Do čistého hrnca pridajte 25 g masla a 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, nechajte poriadne rozpáliť, pridajte šalotku a slaninu a restujte, kým nezozlátnu.
- Pridajte šampiňóny a opekajte dozlatista.
- Pridajte cesnak.
- Zložte hrniec z ohňa.
- Bažanty vráťte do hrnca, urovnajte ich vedľa seba prsiami hore a pridajte bobkové listy, tyčinku škorice, aníz, muškátový oriešok a vetvičky tymiánu.
- Dobre dochuťte trochou soli a korenia.
- Zalejte vareným vínom, portským a pridajte pomarančovú kôru a šťavu.
- Všetko priveďte do varu, prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 45–50 minút.
- Keď sú bažanti upečení, vyberte ich z hrnca, položte na doštičku a nechajte 5–10 minút odpočívať.
- Múku a zvyšných 10 g masla zmiešajte dohromady, aby ste vytvorili pastu, ktorú potom po malých kúskoch pridajte do hrnca.
- Omáčku znovu prešľahajte až k bodu varu, aby mierne zhustla.
- Pridajte černice a stiahnite z ohňa.
- Nakrájajte a podávajte polovicu bažanta na osobu, ozdobeného slaninou, šalotkou a šampiňónmi, s veľkým množstvom omáčky a pastierskym pyré.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Pečený bažant so zeleninou so sladkokyslou omáčkou
Nie je nad sladkokyslú chuť! A presne tu nájdete v nasledujúcom recepte. Bažant pečený spoločne s tekvicou, baby zemiakmi, šalotkami a slaninou sa totiž podáva s luxusnou omáčkou z jablčného džúsu a kuracieho vývaru. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 2 bažanti, každý s hmotnosťou cca 800 g
- 2 lyžice 30 ml jablčného octu
- 1 lyžica 15 ml hrubej soli
- 2 lyžičky trstinového cukru
- cca 1 kg tekvica Hokkaido, neolúpané, nakrájané na 2 cm hrubé plátky
- 12 baby zemiakov, rozpolených
- šalotiek, olúpaných a rozpolených
- 6 strúčikov cesnaku, nelúpaných
- 225 g slaniny nakrájanej na veľké kúsky
- 2 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 60 g trstinového cukru
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 l kuracieho vývaru
- 250 ml jablčného džúsu
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 1 lyžica vody
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- V pekáčiku potrite močiare jablčným octom.
- V malej miske zmiešajte hrubú soľ a trstinový cukor.
- Bažanty potrite soľnou zmesou.
- Zakryte a dajte na 4 až 24 hodín do chladničky.
- Dajte rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 200 °C.
- Sceďte a osušte bažanty.
- Vo veľkom pekáči premiešajte tekvicu, zemiaky, šalotku, cesnak a slaninu s olejom.
- Bažanty položte na zeleninu.
- Pečte asi 1 hodinu a 30 minút alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do stehna bez toho, aby ste sa dotkli kosti, neukáže 82 °C.
- Medzitým v hrnci priveďte do varu trstinový cukor, jablkový ocot, cesnak a korenie.
- Pokračujte vo varení, kým omáčka neskaramelizuje, asi 2 minúty.
- Pridajte vývar a jablkový džús.
- Varte na strednom plameni asi 45 minút alebo pokiaľ sa omáčka nezredukuje na polovicu.
- Vo vode rozpustite kukuričný škrob.
- Za stáleho šľahania vlejte do omáčky zmes kukuričného škrobu.
- Varte 2 minúty.
- Pečené bažanty so zeleninou podávajte preliate omáčkou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty z bažantieho mäsa , nielen pre milovníkov zveriny!
Bažant plnený pistáciovou plnkou
Máme pre vás zase niečo nové! Skúste tentoraz bažanta naplniť plnkou z mletého mäsa, masla, slaniny a pistácií. Nevšedná kombinácia, ktorú si obľúbite!
Čo budete potrebovať
- 2 bažanti (každý s hmotnosťou asi 520 g)
- 50 g masla, zmäknutého
- 6 plátkov slaniny, rozpolených
Na plnku:
- 15 g masla
- ½ cibule
- 1 pór, okrájaný a nakrájaný nadrobno
- 3 plátky slaniny
- 125 g uvareného mletého bravčového mäsa
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaného tymiánu
- 1 lyžička nasekanej šalvie
- 100 g ošúpaných a nakrájaných pistácií
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Na plnku rozohrejte na panvici maslo a cibuľu s pórom na ňom zľahka opekajte asi 8 minút, kým nezmäknú.
- Pridajte nakrájanú slaninu a opekajte ďalšie 3–4 minúty, kým nebude chrumkavá.
- Nechajte zmes vychladnúť na panvici a potom preložte do misky.
- Vmiešajte mleté mäso, bylinky a nasekané pistáciové oriešky.
- Dobre premiešajte a okoreňte.
- Bažanty pripravte tak, že vnútro dutín vytrite kuchynskou utierkou a potom plnku rozdeľte plnku medzi dutiny.
- Vonkajšok bažantov okoreňte a potrite maslom.
- Cez bažanty prehoďte plátky slaniny.
- Bažanty položte na kus alobalu, ktorý je dostatočne veľký, aby oba bažanty zabalil.
- Vytvorte balíček tak, že zdvihnete okraje alobalu a hore ponecháte otvor, aby mohla unikať para.
- Balíček dajte do hlbokej misy vhodnej do rúry a nalejte do nej 100 ml vody – to pomôže udržať vtáky vlhké.
- Pečte v rúre 45–55 minút, každých 20 minút podlievajte.
- Na posledných 15 minút zložte alobal.
- Hotové bažanty vyberte z rúry a nechajte 10 minút odpočívať.
- Podávajte pol bažanta na osobu.

Medovo-pomarančový pečený bažant
Na tento recept nepotrebujete veľa ingrediencií, ale napriek tomu si neuveriteľne pochutnáte. Bažant s chuťou medu a pomarančov je lahôdkou, ktorú si budete chcieť pripravovať znova a znova.
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky masla alebo margarínu, zmäkčeného
- 2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 2 lyžice medu
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 2 bažanti (každý s hmotnosťou cca 1 až 1,5 kg)
- 1/2 šálky pomarančového likéru alebo vody
- 1 šálka kuracieho vývaru
Postup
- Rúru predhrejte na 175°C.
- Na plnku rozohrejte na panvici maslo a cibuľu s pórom na ňom zľahka opekajte asi 8 minút, kým nezmäknú.
- V malej miske miešajte maslo, pomarančovú kôru, soľ, korenie, med a jarnú cibuľku.
- Bažanty vložte prsiami hore do plytkého pekáča.
- U každého bažanta, počnúc zadným otvorom, prsty jemne oddeľte kožu od pŕs.
- Maslovú zmes natrite na bažantie prsia pod kožu.
- V prípade potreby pripevnite kožu k mäsu špáradlom.
- Vložte teplomer na mäso tak, aby špička bola v najhrubšej časti vnútornej strany stehenného svalu a nedotýkala sa kosti.
- Pečte odkryté asi 45 minút alebo pokiaľ teplomer neukáže 82 °C.
- Preneste bažanty na servírovací tanier a voľne prikryte alobalom.
- Do pekáča nalejte pomarančový likér a vývar a zoškrabte z neho opečené kúsky.
- Zmes prelejte litrového hrnca.
- Za občasného miešania priveďte do varu.
- Varte asi 15 minút za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na 1 šálku.
- Bažanty podávajte s omáčkou.

A čo naše najlepšie recepty s pomarančom ? Máme pre vás sladké aj slané varianty!
A ako vám naše dnešné recepty na pečeného bažanta chutili? Napíšte nám do komentárov!