7 skvelých receptov na záhorácku roládu na jednom mieste. Akú vyskúšate ako prvú?

Šťavnaté mäso plnené ľahko kyslasou kapustou, ľahko mastnou od lahodnej slaniny.

Že sa vám zbiehajú sliny?

Tak vyskúšajte tieto výborné recepty na záhorácke závitky!

Pochutí si celá rodina!

Záhorácke závitky z bravčového mäsa

Bravčové mäso naplnené na prasknutie kyslou kapustou a lahodnou tučnou slaninou. Vychutnajte si ho spoločne s omáčkou, ktorú pripravíte zároveň s týmto pokrmom a šťouchaným zemiakom.

Čo budeme potrebovať

Na závitky

  1. 1 kg bravčového stehna
  2. 500 g kyslej kapusty
  3. 200 g údeného bôčika (nakrájaný na kocky)
  4. 150 g sadla
  5. 300 ml vývaru
  6. 50 g hladkej múky
  7. Soľ
  8. Korenie
  9. Cibuľa (nakrájaná nadrobno)

Na zemiaky

  1. 1 kg zemiakov
  2. 2 lyžice masla (alebo masti)
  3. 1 zväzok jarnej cibuľky
  4. Hrsť petržlenovej vňate (nasekané)

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  2. Mäso nakrájame na plátky
  3. Potom ho zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme
  4. ⅔ kapustu zmiešame s nakrájaným bôčikom
  5. Kapustovú zmes rozdelíme do stredu každého plátku
  6. Ten potom zabalíme, ako keby sme balili španielske vtáčiky
  7. A každý balíček oviažeme povrázkom
  8. Závitky naukladáme do pekáča
  9. Ľahko ich podlejeme vodou a vložíme do rúry
  10. V rúre ich pečieme približne 40 minút, kým nie sú dostatočne mäkké
  11. Medzitým si na 100 g sadla do zlatista opečieme cibuľku
  12. Potom pridáme vývar (viď TIP)
  13. Pridáme zvyšok kapusty a pokračujeme vo varení asi 5 minút
  14. Na zvyšných 50 g masti speníme múku a miešame ju, kým nám nezružovie
  15. Múkou zahustíme omáčku, ktorou varíme ďalšiu minútu
  16. Do hrnca s kapustou pridáme hotové závitky a necháme ich tu variť ďalších 5 minút, aby sa chute prepojili
  17. Vedľa v hrnci si vo vriacej osolenej vode uvaríme zemiaky
  18. Tie potom spoločne s maslom rozšťoucháme a zmiešame s jarnou cibuľkou a nasekanou petržlenovou vňaťou

Buď použijeme 300 ml vývaru, alebo 150 ml vývaru spoločne so 150 ml šťavy, ktorá sa nám vypekla zo závitkov .

Závitok z bravčového mäsa plnený kyslou kapustou na omáčke z húb.
Zdroj:noshingwiththenolands.com

Záhorácke závitky z hovädzieho mäsa

mäsovú roládu plníme slaninou, prúžkami kyslej uhorky a orestovanou cibuľkou, vďaka ktorej je obzvlášť chutná. Kus hovädzieho mäsa na roládu, ktoré v recepte používame je rumpsteak, ktorý je obzvlášť krehký a šťavnatý.

Čo budeme potrebovať

  1. 4 plátky hovädzieho mäsa
  2. 700 g kyslej kapusty
  3. 500 ml hovädzieho vývaru
  4. 250 ml červeného vína
  5. 50 g údenej slaniny
  6. 4 cibuľa
  7. Mrkva
  8. Kyslé uhorky
  9. 3 strúčiky cesnaku
  10. 4 lyžice oleja
  11. Lyžica paradajkového pretlaku
  12. Bobkový list
  13. Lyžica masla
  14. 4 lyžičky horčice
  15. Soľ
  16. Korenie
  17. Múka

Postup

  1. Slaninu nakrájame na malé kocky
  2. Cibuľu nakrájame na tenké plátky
  3. Kyslé uhorky zase rozrežeme na tenké prúžky
  4. Cesnak buď prelisujeme, alebo nasekáme nahrubo
  5. Mrkva nakrájame na tenké kolieska
  6. Vo väčšej panvici si na strednú teplotu orestujeme slaninu s polovicou množstva cibule a trochou oleja
  7. Restujeme po dobu 3 minút a potom stiahneme z platne
  8. Jednotlivé plátky hovädzieho mäsa si osušíme kuchynskou utierkou
  9. Každý plátok potrieme horčicou, osolíme a okoreníme
  10. Pridáme orestovanú slaninu s cibuľou a nakrájané uhorky
  11. Plátky zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
  12. V panvici si rozpustíme maslo s olejom
  13. Pridáme rolády az každej strany ich po dobu 3-4 minút opekáme
  14. Potom rolády vyberieme a dáme bokom
  15. Do panvice pridáme mrkvu, zvyšnú cibuľu, cesnak a pretlak
  16. Zmes začneme restovať
  17. Po 3 minútach restovania, roládu vrátime do panvice
  18. Všetko zalejeme vývarom a červeným vínom
  19. Pridáme bobkový list a všetko privedieme do varu
  20. Varíme tak dlho, kým sa časť tekutiny neodparí
  21. Potom panvicu prikryjeme a na strednú teplotu necháme v panvici dusiť približne 1,5 hodiny
  22. Závitky z panvice vyberieme a dáme bokom
  23. Omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a podľa potreby zahustíme múkou
  24. Kyslú kapustu zahrievame vo veľkom hrnci na miernu teplotu 5-10 minút
  25. Pridáme trochu vývaru a horčice a za občasného miešania prehrievame
  26. Záhorácke závitky podávame na kyslej kapuste, preliate omáčkou z červeného vína a
Závitok z hovädzieho mäsa s kapustou a omáčkou z výpeku.
Zdroj: frugalhausfrau.com

Slovenský záhorácky závitok plnený kyslou kapustou

Táto masová roláda je jednou z najznámejších a najchutnejších jedál na Slovensku. Hovädzia roláda je plnená slaninou, cibuľou, horčicou a nakladanou uhorkou, následne opečená a dusená v neuveriteľne chutnej omáčke.

Čo budeme potrebovať

Na roládu

  1. 8 plátkov hovädzieho mäsa
  2. 3 lyžice horčice
  3. 8 kyslých uhoriek
  4. 400 g kyslej kapusty
  5. Cibuľa (nakrájaná na plátky)
  6. Soľ
  7. Mleté korenie

Na omáčku

  1. Lyžica masla
  2. Lyžica oleja
  3. Stopkový zeler (nakrájaný)
  4. Cibuľa (nakrájaná)
  5. Strúčik cesnaku
  6. Pór (nakrájaný)
  7. Mrkva (nakrájaná
  8. 100 ml červeného vína (suchého)
  9. 200 ml hovädzieho vývaru
  10. Lyžica paradajkového pretlaku
  11. Bobkový list
  12. Lyžička cukru
  13. Soľ
  14. Korenie
  15. 3 lyžice múky (alebo kukuričného škrobu)

Postup

  1. Hovädzie plátky si rozložíme na pracovnú plochu
  2. Každý plátok potrieme horčicou a posypeme soľou a korením
  3. Na každý plátok mäsa položíme plátok slaniny, uhorky, cibuľu a kapustu
  4. Mäso zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
  5. Vo väčšom hrnci si rozohrejeme maslo a olej
  6. Rolády zo všetkých strán rovnomerne opečieme a potom odložíme bokom
  7. Do rovnakej panvice pridáme cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť
  8. Pridáme cesnak, pór, mrkvu a zeler
  9. Zeleninu varíme asi 5 minút
  10. Zalejeme jej červeným vínom a všetko privedieme do varu
  11. Takto varíme 2-3 minúty, potom teplotu znížime
  12. Pridáme vývar, pretlak, bobkový list, cukor, soľ a korenie
  13. Do panvice pridáme závitky
  14. Panvicu prikryjeme a všetko necháme na nízku teplotu dusiť
  15. Dusíme asi 90 minút
  16. Keď je mäso mäkké, závitky vyberieme z hrnca a dáme bokom
  17. Vypečenú šťavu môžeme (ale nemusíme) preosiať, aby nám zostala len šťava
  18. Ak sme si šťavu preseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme si ju po ruke
  19. Scedenú šťavu privedieme do varu
  20. Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou alebo múkou alebo škrobom
  21. Za stáleho miešania necháme omáčku zhustnúť
  22. Pridáme soľ, korenie a horčicu, všetko podľa chuti
  23. Zo závitkov zložíme povrázok a vrátime späť do omáčky, aby sa prehriali, potom podávame

Pokiaľ dávate prednosť krémovej omáčke, môžete do nej vmiešať hustú smotanu.

Roládu a omáčku podávajte s domácimi Spätzlami alebo domácou žemľovou či zemiakovou knedľou alebo varenými zemiakmi.

Závitky plnené zmesou kapusty a ďalších surovín priamo zo Slovenska.
Zdroj: tastemade.com.br

Bravčové záhorácke závitky s jablkami a hruškou

Recept nie je nič zložité, len má to veľa krokov. Len by sme rozhodne odporučili, aby ste si naň dali čas. Čím viac času a starostlivosti mu budete venovať, tým lepší výsledný pokrm bude.

Čo budeme potrebovať

  1. 1,5 kg bravčovej krkovice
  2. Jablko (nakrájané na kocky)
  3. Hruška (nakrájané na kocky)
  4. Cibuľa (nakrájaná na plátky)
  5. Lyžica masla
  6. Lyžica olivového oleja
  7. ½ lyžičky cukru
  8. Chilli
  9. Lyžička soli
  10. Lyžička korenia
  11. 50 g cukru
  12. 150 ml vývaru
  13. 50 g sušených brusníc
  14. Celý hermelín
  15. 400 g červenej kapusty

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 stupňov
  2. Bravčovú krkovicu opláchneme a osušíme
  3. Mäso prikryjeme potravinárskou fóliou a rozklepeme na tenký plátok
  4. Mäso osolíme, okoreníme a dáme bokom
  5. Na sporáku si rozohrejeme stredne veľkú panvicu a pridáme maslo spoločne s olejom
  6. Tie necháme rozpustiť a pridáme cibuľu
  7. Po 5 minútach varenia pridáme cukor a premiešame
  8. Cibuľu necháme skaramelizovať
  9. Restujeme 10-15 minút
  10. Pridáme nakrájané jablko a hrušku
  11. Premiešame, aby sa všetko spolu spojilo
  12. Po 3 minútach pridáme brusnice a 100 mililitrov vývaru
  13. Miešame, aby sa ingrediencie spojili, a necháme variť po dobu 5-10 minút
  14. Medzitým si do vedľajšieho hrnca dáme červenú kapustu
  15. Pridáme zvyšok vývaru a lyžicu cukru
  16. Premiešame a kapustu necháme za občasného miešania na miernu teplotu prehrievať
  17. Keď plnka začne redukovať, pridáme chilli a cukor
  18. Premiešame, a akonáhle plnka zhustne, zložíme ju z platne
  19. Plnku necháme mierne vychladnúť a potom ju navrstvíme na plátky krkovice
  20. Pridáme na plátky nakrájaný hermelín a kapustu
  21. Krkovicu zarolujeme ako roládu a previažeme povrázkom, aby sa nerozpadla
  22. Závitky naukladáme do pekáča, pridáme vodu a vložíme do predhriatej rúry
  23. Rolády pečieme 60-75 minút
  24. Potom záhorácke závitky vyberieme z rúry, prikryjeme ich alobalom a necháme odpočinúť.
  25. Mäsovú roládu nakrájame na plátky a servírujeme napríklad so zemiakovou knedľou

Skvelou prílohou pre tento recept na záhorácke závitky sú aj zemiakové placky. Nechajte nami inšpirovať rôznymi receptami na zemiakové placky a vychutnajte si tento pokrm ešte o niečo viac!

Závitok z bravčového mäsa plnený červenou kapustou, hruškou a jablkom.
Zdroj: natashaskitchen.com

Roláda z mletého mäsa plnená kapustou

Pokrmy z bravčového mäsa a kyslej kapusty sú súčasťou menu v každej východoeurópskej reštaurácii a hlavné suroviny sú obľúbenou súčasťou každej európskej domácnosti.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mletého bravčového mäsa
  2. 300 g kyslej kapusty
  3. 2 mrkvy
  4. Cibuľa
  5. Lyžička rasce
  6. 4 plátky slaniny
  7. Hrsť petržlenu
  8. Lyžička soli
  9. Lyžička korenia
  10. 2 strúčiky cesnaku
  11. 2 lyžičky cibule v prášku
  12. Lyžička worcesterskej omáčky
  13. 2 vajcia
  14. 100 g strúhanky
  15. 25 ml vody
  16. 2 lyžice oleja

Postup

  1. Kapustu dáme do sitka, zľahka ho prepláchneme a necháme odkvapkať
  2. Vytlačíme z neho prebytočnú vodu a umiestnime ho do stredne veľkej misy
  3. Na platni začneme zahrievať panvicu s olejom
  4. Cibuľu, mrkvu a slaninu si nakrájame na kocky
  5. Cibuľu potom pridáme do panvice a restujeme ju do zlatista
  6. Po chvíli pridáme nakrájanú mrkvu
  7. Vmiešame kyslú kapustu, slaninu, lyžičku soli, korenia a rasce
  8. Za stáleho miešania vyprážame asi 15 minút
  9. Potom zmes zložíme z platne a dáme bokom
  10. V strednej miske zmiešame mleté ​​bravčové mäso, zvyšnú soľ, korenie, petržlen, cesnak, cibuľový prášok a vajcia
  11. Všetko zmiešame dohromady a pridáme worcesterskú omáčku a vodu
  12. Mäso s korením dôkladne prepracujeme
  13. Mäsovú zmes rovnomerne rozprestrieme na papier na pečenie a vytvarujeme z nej obdĺžnik
  14. Kapustovú zmes navrstvíme na mäso
  15. Keď máme hotovo, mäso zarolujeme
  16. Pekáč vymastíme olejom alebo maslom a závitok do neho, „švom“ dole položíme
  17. Závitok potrieme trochou oleja a vložíme ju do rúry
  18. Pečieme na 180 stupňov po dobu 45-60 minút
  19. Potom mäso vyberieme z rúry a necháme ho 10 minút odpočívať
  20. Závitok nakrájame na plátky a podávame ho s obľúbenou omáčkou

S čím záhorácky závitok podávať? Určite s niektorou z našich perfektných domácich prílohových omáčok , z ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Odviažte sa a vyskúšajte aj tie sladké.

Roláda z mletého mäsa plnená kapustou, syrom a slaninou.
Zdroj: lisasdinnertimedish.com

Záhorácky závitok v slanine

Lahodná a šťavnatá krkovica zabalená do ešte šťavnatejšej slaniny dovediete tento recept k úplnej dokonalosti.

Čo budeme potrebovať

Na plnku

  1. 300 g suchého ražného chleba (nakrájaný na kocky)
  2. 150 g kyslej kapusty
  3. 50 g cibule
  4. 50 g zeleru
  5. 100 g tvrdého syra (nakrájaného)
  6. Hrsť petržlenu
  7. ½ lyžičky rasce
  8. ½ lyžičky mletej šalvie
  9. Lyžička soli
  10. ½ lyžičky korenia
  11. 50 ml kuracieho vývaru

Na závitok

  1. 2 kg bravčovej krkovice
  2. Soľ
  3. Korenie
  4. 750 g slaniny (nakrájané)

Postup

  1. Na plnku všetky ingrediencie zmiešame v jednej veľkej mise, kým sa dobre nespoja a dáme jej bokom
  2. Bravčovú krkovicu opláchneme a osušíme
  3. Ľahko jej naklepeme, aby sa vytvorili slabšie plátky
  4. Mäso z oboch strán osolíme a koreníme
  5. Na pracovnú plochu si dáme niekoľko vrstiev potravinárskej fólie
  6. Rozprestrieme slaninu
  7. Na slaninu do stredu položíme krkovicu
  8. Na krkovicu navrstvíme plnku a zabalíme ako roládu
  9. Závitok previažeme povrázkom
  10. Rúru si zapneme na 160 stupňov
  11. Závitok vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a vložíme do rúry
  12. Tam ho pečieme 60-90 minút
  13. Vyberieme ho z rúry, necháme ho 10 minút odpočinúť a môžeme servírovať

Tento recept na záhorácke závitky je možné pripraviť aj v domácej udiarni. Udiareň si zahrejeme na 160 stupňov. Závitok vložíme priamo na rošt, prikryjeme ho a necháme ho 2 hodiny údiť. Po 2 hodinách skontrolujeme teplotu a pokračujeme v údení ďalšiu hodinu.

Roláda z bravčového mäsa obalená v chrumkavej slanine a plnená kapustou.
Zdroj: recipetineats.com

Mäsová roláda plnená kapustou

Záhorácky závitok z mletého mäsa je niečo čo musíte vyskúšať. Mäso sa rozplýva na jazyku a náplň v ňom je skvele dochutená, takže nie je možné, aby taniere po obede nezostali prázdne.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mletého bravčového
  2. 50 g strúhanky
  3. Vajcia
  4. Lyžička soli
  5. Štipka korenia
  6. ½ lyžičky worcesterskej omáčky
  7. 500 g kyslej kapusty
  8. ½ cibule
  9. 6 plátkov slaniny

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  2. V mise si zmiešame bravčové mäso, strúhanku, vajcia, soľ, korenie a worcesterskú omáčku
  3. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili
  4. Mäsovú zmes si na papieri na pečenie rozložíme do tvaru obdĺžnika
  5. V miske si zmiešame kyslú kapustu a nadrobno nakrájanú cibuľu
  6. Túto zmes potom rovnomerne rozprestrieme na mäsovú placku
  7. Mäso zrolujeme
  8. „Švom“ dole umiestnime závitok do pekáča
  9. Navrch umiestnime slaninu
  10. Vložíme do rúry a pečieme asi 60 minút na 160 stupňov
  11. Keď je záhorácky závitok hotový, tak ho necháme 5 minút odpočinúť a potom podávame
Mäsová roláda plnená kyslou kapustou.
Zdroj: eatineatout.ca

Kyslá kapusta je vitamínová bomba. Pýši sa celým radom benefitov, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie a my by sme sa jeho kontumácii určite nemali vyhýbať.

Kyslá kapusta má málo kalórií, čo je plus pre tých, ktorí sa sústredia na svoju diétu.

Ďalej je to potravina s protizápalovými účinkami a ďalšími liečivými benefitmi. Vedľa toho, že kapusta obsahuje široké spektrum probiotík, antioxidantov a vlákniny, obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovú, vápnik, draslík a mnoho ďalšieho.

Pre vytúžený efekt, stačí konzumovať pár lyžičiek denne a účinky sa rýchlo dostavia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.