Šťavnaté mäso plnené ľahko kyslasou kapustou, ľahko mastnou od lahodnej slaniny.
Že sa vám zbiehajú sliny?
Tak vyskúšajte tieto výborné recepty na záhorácke závitky!
Pochutí si celá rodina!
Záhorácke závitky z bravčového mäsa
Bravčové mäso naplnené na prasknutie kyslou kapustou a lahodnou tučnou slaninou. Vychutnajte si ho spoločne s omáčkou, ktorú pripravíte zároveň s týmto pokrmom a šťouchaným zemiakom.
Čo budeme potrebovať
Na závitky
- 1 kg bravčového stehna
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g údeného bôčika (nakrájaný na kocky)
- 150 g sadla
- 300 ml vývaru
- 50 g hladkej múky
- Soľ
- Korenie
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
Na zemiaky
- 1 kg zemiakov
- 2 lyžice masla (alebo masti)
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- Hrsť petržlenovej vňate (nasekané)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Mäso nakrájame na plátky
- Potom ho zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme
- ⅔ kapustu zmiešame s nakrájaným bôčikom
- Kapustovú zmes rozdelíme do stredu každého plátku
- Ten potom zabalíme, ako keby sme balili španielske vtáčiky
- A každý balíček oviažeme povrázkom
- Závitky naukladáme do pekáča
- Ľahko ich podlejeme vodou a vložíme do rúry
- V rúre ich pečieme približne 40 minút, kým nie sú dostatočne mäkké
- Medzitým si na 100 g sadla do zlatista opečieme cibuľku
- Potom pridáme vývar (viď TIP)
- Pridáme zvyšok kapusty a pokračujeme vo varení asi 5 minút
- Na zvyšných 50 g masti speníme múku a miešame ju, kým nám nezružovie
- Múkou zahustíme omáčku, ktorou varíme ďalšiu minútu
- Do hrnca s kapustou pridáme hotové závitky a necháme ich tu variť ďalších 5 minút, aby sa chute prepojili
- Vedľa v hrnci si vo vriacej osolenej vode uvaríme zemiaky
- Tie potom spoločne s maslom rozšťoucháme a zmiešame s jarnou cibuľkou a nasekanou petržlenovou vňaťou
Buď použijeme 300 ml vývaru, alebo 150 ml vývaru spoločne so 150 ml šťavy, ktorá sa nám vypekla zo závitkov .

Záhorácke závitky z hovädzieho mäsa
mäsovú roládu plníme slaninou, prúžkami kyslej uhorky a orestovanou cibuľkou, vďaka ktorej je obzvlášť chutná. Kus hovädzieho mäsa na roládu, ktoré v recepte používame je rumpsteak, ktorý je obzvlášť krehký a šťavnatý.
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky hovädzieho mäsa
- 700 g kyslej kapusty
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 250 ml červeného vína
- 50 g údenej slaniny
- 4 cibuľa
- Mrkva
- Kyslé uhorky
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice oleja
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Bobkový list
- Lyžica masla
- 4 lyžičky horčice
- Soľ
- Korenie
- Múka
Postup
- Slaninu nakrájame na malé kocky
- Cibuľu nakrájame na tenké plátky
- Kyslé uhorky zase rozrežeme na tenké prúžky
- Cesnak buď prelisujeme, alebo nasekáme nahrubo
- Mrkva nakrájame na tenké kolieska
- Vo väčšej panvici si na strednú teplotu orestujeme slaninu s polovicou množstva cibule a trochou oleja
- Restujeme po dobu 3 minút a potom stiahneme z platne
- Jednotlivé plátky hovädzieho mäsa si osušíme kuchynskou utierkou
- Každý plátok potrieme horčicou, osolíme a okoreníme
- Pridáme orestovanú slaninu s cibuľou a nakrájané uhorky
- Plátky zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
- V panvici si rozpustíme maslo s olejom
- Pridáme rolády az každej strany ich po dobu 3-4 minút opekáme
- Potom rolády vyberieme a dáme bokom
- Do panvice pridáme mrkvu, zvyšnú cibuľu, cesnak a pretlak
- Zmes začneme restovať
- Po 3 minútach restovania, roládu vrátime do panvice
- Všetko zalejeme vývarom a červeným vínom
- Pridáme bobkový list a všetko privedieme do varu
- Varíme tak dlho, kým sa časť tekutiny neodparí
- Potom panvicu prikryjeme a na strednú teplotu necháme v panvici dusiť približne 1,5 hodiny
- Závitky z panvice vyberieme a dáme bokom
- Omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a podľa potreby zahustíme múkou
- Kyslú kapustu zahrievame vo veľkom hrnci na miernu teplotu 5-10 minút
- Pridáme trochu vývaru a horčice a za občasného miešania prehrievame
- Záhorácke závitky podávame na kyslej kapuste, preliate omáčkou z červeného vína a

Slovenský záhorácky závitok plnený kyslou kapustou
Táto masová roláda je jednou z najznámejších a najchutnejších jedál na Slovensku. Hovädzia roláda je plnená slaninou, cibuľou, horčicou a nakladanou uhorkou, následne opečená a dusená v neuveriteľne chutnej omáčke.
Čo budeme potrebovať
Na roládu
- 8 plátkov hovädzieho mäsa
- 3 lyžice horčice
- 8 kyslých uhoriek
- 400 g kyslej kapusty
- Cibuľa (nakrájaná na plátky)
- Soľ
- Mleté korenie
Na omáčku
- Lyžica masla
- Lyžica oleja
- Stopkový zeler (nakrájaný)
- Cibuľa (nakrájaná)
- Strúčik cesnaku
- Pór (nakrájaný)
- Mrkva (nakrájaná
- 100 ml červeného vína (suchého)
- 200 ml hovädzieho vývaru
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Bobkový list
- Lyžička cukru
- Soľ
- Korenie
- 3 lyžice múky (alebo kukuričného škrobu)
Postup
- Hovädzie plátky si rozložíme na pracovnú plochu
- Každý plátok potrieme horčicou a posypeme soľou a korením
- Na každý plátok mäsa položíme plátok slaniny, uhorky, cibuľu a kapustu
- Mäso zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
- Vo väčšom hrnci si rozohrejeme maslo a olej
- Rolády zo všetkých strán rovnomerne opečieme a potom odložíme bokom
- Do rovnakej panvice pridáme cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť
- Pridáme cesnak, pór, mrkvu a zeler
- Zeleninu varíme asi 5 minút
- Zalejeme jej červeným vínom a všetko privedieme do varu
- Takto varíme 2-3 minúty, potom teplotu znížime
- Pridáme vývar, pretlak, bobkový list, cukor, soľ a korenie
- Do panvice pridáme závitky
- Panvicu prikryjeme a všetko necháme na nízku teplotu dusiť
- Dusíme asi 90 minút
- Keď je mäso mäkké, závitky vyberieme z hrnca a dáme bokom
- Vypečenú šťavu môžeme (ale nemusíme) preosiať, aby nám zostala len šťava
- Ak sme si šťavu preseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme si ju po ruke
- Scedenú šťavu privedieme do varu
- Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou alebo múkou alebo škrobom
- Za stáleho miešania necháme omáčku zhustnúť
- Pridáme soľ, korenie a horčicu, všetko podľa chuti
- Zo závitkov zložíme povrázok a vrátime späť do omáčky, aby sa prehriali, potom podávame
Pokiaľ dávate prednosť krémovej omáčke, môžete do nej vmiešať hustú smotanu.
Roládu a omáčku podávajte s domácimi Spätzlami alebo domácou žemľovou či zemiakovou knedľou alebo varenými zemiakmi.

Objavte podobné tipy
Bravčové záhorácke závitky s jablkami a hruškou
Recept nie je nič zložité, len má to veľa krokov. Len by sme rozhodne odporučili, aby ste si naň dali čas. Čím viac času a starostlivosti mu budete venovať, tým lepší výsledný pokrm bude.
Čo budeme potrebovať
- 1,5 kg bravčovej krkovice
- Jablko (nakrájané na kocky)
- Hruška (nakrájané na kocky)
- Cibuľa (nakrájaná na plátky)
- Lyžica masla
- Lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky cukru
- Chilli
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
- 50 g cukru
- 150 ml vývaru
- 50 g sušených brusníc
- Celý hermelín
- 400 g červenej kapusty
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 stupňov
- Bravčovú krkovicu opláchneme a osušíme
- Mäso prikryjeme potravinárskou fóliou a rozklepeme na tenký plátok
- Mäso osolíme, okoreníme a dáme bokom
- Na sporáku si rozohrejeme stredne veľkú panvicu a pridáme maslo spoločne s olejom
- Tie necháme rozpustiť a pridáme cibuľu
- Po 5 minútach varenia pridáme cukor a premiešame
- Cibuľu necháme skaramelizovať
- Restujeme 10-15 minút
- Pridáme nakrájané jablko a hrušku
- Premiešame, aby sa všetko spolu spojilo
- Po 3 minútach pridáme brusnice a 100 mililitrov vývaru
- Miešame, aby sa ingrediencie spojili, a necháme variť po dobu 5-10 minút
- Medzitým si do vedľajšieho hrnca dáme červenú kapustu
- Pridáme zvyšok vývaru a lyžicu cukru
- Premiešame a kapustu necháme za občasného miešania na miernu teplotu prehrievať
- Keď plnka začne redukovať, pridáme chilli a cukor
- Premiešame, a akonáhle plnka zhustne, zložíme ju z platne
- Plnku necháme mierne vychladnúť a potom ju navrstvíme na plátky krkovice
- Pridáme na plátky nakrájaný hermelín a kapustu
- Krkovicu zarolujeme ako roládu a previažeme povrázkom, aby sa nerozpadla
- Závitky naukladáme do pekáča, pridáme vodu a vložíme do predhriatej rúry
- Rolády pečieme 60-75 minút
- Potom záhorácke závitky vyberieme z rúry, prikryjeme ich alobalom a necháme odpočinúť.
- Mäsovú roládu nakrájame na plátky a servírujeme napríklad so zemiakovou knedľou
Skvelou prílohou pre tento recept na záhorácke závitky sú aj zemiakové placky. Nechajte nami inšpirovať rôznymi receptami na zemiakové placky a vychutnajte si tento pokrm ešte o niečo viac!

Roláda z mletého mäsa plnená kapustou
Pokrmy z bravčového mäsa a kyslej kapusty sú súčasťou menu v každej východoeurópskej reštaurácii a hlavné suroviny sú obľúbenou súčasťou každej európskej domácnosti.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 300 g kyslej kapusty
- 2 mrkvy
- Cibuľa
- Lyžička rasce
- 4 plátky slaniny
- Hrsť petržlenu
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky cibule v prášku
- Lyžička worcesterskej omáčky
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- 25 ml vody
- 2 lyžice oleja
Postup
- Kapustu dáme do sitka, zľahka ho prepláchneme a necháme odkvapkať
- Vytlačíme z neho prebytočnú vodu a umiestnime ho do stredne veľkej misy
- Na platni začneme zahrievať panvicu s olejom
- Cibuľu, mrkvu a slaninu si nakrájame na kocky
- Cibuľu potom pridáme do panvice a restujeme ju do zlatista
- Po chvíli pridáme nakrájanú mrkvu
- Vmiešame kyslú kapustu, slaninu, lyžičku soli, korenia a rasce
- Za stáleho miešania vyprážame asi 15 minút
- Potom zmes zložíme z platne a dáme bokom
- V strednej miske zmiešame mleté bravčové mäso, zvyšnú soľ, korenie, petržlen, cesnak, cibuľový prášok a vajcia
- Všetko zmiešame dohromady a pridáme worcesterskú omáčku a vodu
- Mäso s korením dôkladne prepracujeme
- Mäsovú zmes rovnomerne rozprestrieme na papier na pečenie a vytvarujeme z nej obdĺžnik
- Kapustovú zmes navrstvíme na mäso
- Keď máme hotovo, mäso zarolujeme
- Pekáč vymastíme olejom alebo maslom a závitok do neho, „švom“ dole položíme
- Závitok potrieme trochou oleja a vložíme ju do rúry
- Pečieme na 180 stupňov po dobu 45-60 minút
- Potom mäso vyberieme z rúry a necháme ho 10 minút odpočívať
- Závitok nakrájame na plátky a podávame ho s obľúbenou omáčkou
S čím záhorácky závitok podávať? Určite s niektorou z našich perfektných domácich prílohových omáčok , z ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Odviažte sa a vyskúšajte aj tie sladké.

Záhorácky závitok v slanine
Lahodná a šťavnatá krkovica zabalená do ešte šťavnatejšej slaniny dovediete tento recept k úplnej dokonalosti.
Čo budeme potrebovať
Na plnku
- 300 g suchého ražného chleba (nakrájaný na kocky)
- 150 g kyslej kapusty
- 50 g cibule
- 50 g zeleru
- 100 g tvrdého syra (nakrájaného)
- Hrsť petržlenu
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžičky mletej šalvie
- Lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 50 ml kuracieho vývaru
Na závitok
- 2 kg bravčovej krkovice
- Soľ
- Korenie
- 750 g slaniny (nakrájané)
Postup
- Na plnku všetky ingrediencie zmiešame v jednej veľkej mise, kým sa dobre nespoja a dáme jej bokom
- Bravčovú krkovicu opláchneme a osušíme
- Ľahko jej naklepeme, aby sa vytvorili slabšie plátky
- Mäso z oboch strán osolíme a koreníme
- Na pracovnú plochu si dáme niekoľko vrstiev potravinárskej fólie
- Rozprestrieme slaninu
- Na slaninu do stredu položíme krkovicu
- Na krkovicu navrstvíme plnku a zabalíme ako roládu
- Závitok previažeme povrázkom
- Rúru si zapneme na 160 stupňov
- Závitok vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a vložíme do rúry
- Tam ho pečieme 60-90 minút
- Vyberieme ho z rúry, necháme ho 10 minút odpočinúť a môžeme servírovať
Tento recept na záhorácke závitky je možné pripraviť aj v domácej udiarni. Udiareň si zahrejeme na 160 stupňov. Závitok vložíme priamo na rošt, prikryjeme ho a necháme ho 2 hodiny údiť. Po 2 hodinách skontrolujeme teplotu a pokračujeme v údení ďalšiu hodinu.

Mäsová roláda plnená kapustou
Záhorácky závitok z mletého mäsa je niečo čo musíte vyskúšať. Mäso sa rozplýva na jazyku a náplň v ňom je skvele dochutená, takže nie je možné, aby taniere po obede nezostali prázdne.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého bravčového
- 50 g strúhanky
- Vajcia
- Lyžička soli
- Štipka korenia
- ½ lyžičky worcesterskej omáčky
- 500 g kyslej kapusty
- ½ cibule
- 6 plátkov slaniny
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- V mise si zmiešame bravčové mäso, strúhanku, vajcia, soľ, korenie a worcesterskú omáčku
- Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili
- Mäsovú zmes si na papieri na pečenie rozložíme do tvaru obdĺžnika
- V miske si zmiešame kyslú kapustu a nadrobno nakrájanú cibuľu
- Túto zmes potom rovnomerne rozprestrieme na mäsovú placku
- Mäso zrolujeme
- „Švom“ dole umiestnime závitok do pekáča
- Navrch umiestnime slaninu
- Vložíme do rúry a pečieme asi 60 minút na 160 stupňov
- Keď je záhorácky závitok hotový, tak ho necháme 5 minút odpočinúť a potom podávame

Kyslá kapusta je vitamínová bomba. Pýši sa celým radom benefitov, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie a my by sme sa jeho kontumácii určite nemali vyhýbať.
Kyslá kapusta má málo kalórií, čo je plus pre tých, ktorí sa sústredia na svoju diétu.
Ďalej je to potravina s protizápalovými účinkami a ďalšími liečivými benefitmi. Vedľa toho, že kapusta obsahuje široké spektrum probiotík, antioxidantov a vlákniny, obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovú, vápnik, draslík a mnoho ďalšieho.
Pre vytúžený efekt, stačí konzumovať pár lyžičiek denne a účinky sa rýchlo dostavia.