Originálne recepty na pečivo s anízom 8x inak. Je lahodné, voňavé a pomáha proti žalúdočným nevoľnostiam!

Máte radi aromatické maškrty?

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na anízové pečivo!

Má nielen krásnu vôňu, ale tiež nezameniteľnú chuť.

V neposlednom rade priaznivo pôsobí na trávenie, čo môže počas vianočných sviatkov tiež prísť vhod.

Ktorý variant si obľúbite najviac?

Jednoduché anízové pečivo

Aníz dodá tomuto cukroví jedinečnú chuť aj intenzívnu arómu. Vychutnajte ho ich v kombinácii s čajom či kávou.

Ingrediencie:

  • 220 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 5 g mletého anízu
  • 8 g prášku do pečiva
  • vajcia na potretie

Postup:

  1. Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva.
  2. Rozklepnite vajcia, žĺtky dajte do malej misky a bielky do veľkej misy.
  3. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  4. V inej mise utrite maslo s cukrom, pridajte žĺtky a vyšľahajte do krémovej konzistencie.
  5. Opatrne vmiešajte sneh z bielkov a mletý aníz.
  6. Postupne vmiešajte tiež múku.
  7. Prikryté cesto nechajte cez noc odležať na kuchynskej linke, nie v chladničke.
  8. Predhrejte rúru na 200°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  9. Cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku približne pol centimetra.
  10. Pomocou rozmanitých vykrajovačov vykrájať anízové pečivo.
  11. Pred vložením do rúry potrite pečivo rozšľahaným vajcom.
  12. Pečte približne 5 minút dozlatista.
Vianočné pečivo v tvare hviezdičiek s anízom.
zdroj: migrainereliefrecipes.com

Chuť a vôňu vášho vianočného pečiva môžete zvýrazniť nielen anízom, ale aj ďalším korením. Inšpirujte sa receptami na korenené pečivo . Použiť môžete napríklad škoricu, muškátový oriešok, zázvor či klinčeky.

Vianočné anízové perníčky s vanilkovou polevou

Perníčky nemusia byť vždy len z medu a zmesi korenia. Zaujímavým variantom s anízom je tento recept. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutia.

Ingrediencie:

  • 2 šálky masla
  • 1 žĺtok
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky cukru kryštál
  • 3 PL mlieka
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky anízového extraktu

Poleva

  • 1/4 šálky masla
  • 2 šálky práškového cukru
  • 3-4 PL mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • vianočné posypky

Postup:

  1. Mixérom vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  2. Pridajte aníz, žĺtok a mlieko a opäť vyšľahajte.
  3. V samostatnej mise preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  4. Zmes pridajte k mokrým prísadám a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  5. Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou a vložte na 2-3 hodiny alebo pred noc do chladničky.
  6. Predhrejte si rúru na 170°C.
  7. Plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  8. Cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou rozmanitých vykrajovačov vykrájajte anízové perníčky.
  9. Pečte približne 7-10 minút dozlatista.
  10. Anízové pečivo nechajte vychladnúť av medziobdobí si pripravte polevu.
  11. Zmiešajte všetky ingrediencie v malej miske a šľahajte, kým nedosiahnete nadýchanú konzistenciu maslového krému, podľa potreby pridajte viac mlieka alebo cukru.
  12. Každý perníček následne jemne potrite polevou a podľa potreby ozdobte posypom.
Vianočné perníčky s anízom a vanilkovou polevou.
zdroj: thecrumbykitchen.com

Na ozdobu tohto anízového pečiva môžete využiť niektorý z našich receptov na tie polevy na perníčky .

Tradičné talianske anízové pečivo

Lahodné, aromatické a mäkké, tak by sa dalo charakterizovať toto pôvodne talianske vianočné pečivo.

Ingrediencie:

  • 1 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/4 šálky masla
  • 3 vajcia
  • 1 PL čistého anízového extraktu
  • 1 čajová lyžička mletého anízu
  • 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva

Poleva

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 PL mlieka
  • 1/4 čajovej lyžičky čistého anízového extraktu
  • vianočné posypky

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 100°C.
  2. Dva plechy vyložte papierom na pečenie.
  3. Do stredne veľkej misy dajte múku a prášok do pečiva.
  4. V inej mise vyšľahajte maslo a cukor elektrickým mixérom.
  5. Následne po jednom zašľahajte vajcia, pridajte anízový extrakt, mletý aníz a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  6. Po častiach pridávajte zmes múky.
  7. Vypracujte v cesto.
  8. Na pripravené plechy na pečenie pomocou lyžice vytvorte sušienky.
  9. Anízové pečivo pečte približne 5-7 minút.
  10. Keď cukroví chladne, pripravte si polevu na ozdobenie.
  11. Vyšľahajte práškový cukor, mlieko a anízový extrakt dohladka.
  12. Vršky vianočných sušienok namáčajte do polevy a potom ich posypte posypkami.
  13. Nechajte stuhnúť.
Tradičné talianske vianočné anízové pečivo.
zdroj: growagoodlife.com

Nepečené vianočné guličky s anízom

Rýchle čokoládovo-hľuzové pralinky, ktoré sa vám budú v ústach len rozplývať.

Ingrediencie:

  • 350 g šľahačky
  • 25 g mletého anízu
  • 500 g mliečnej čokolády
  • 80 g medu
  • 80 g masla
  • 70 g horkej čokolády
  • 50 g kakaového prášku
  • 50 g práškového cukru

Postup:

  1. Zmiešajte smotanu na šľahanie a aníz v hrnci a priveďte do varu.
  2. Odstavte z ohňa a nechajte aníz 5 minút lúhovať.
  3. Mliečnu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
  4. Do rozpustenej čokolády pridajte med.
  5. Smotanu s anízom preceďte do rozpustenej čokolády a medu.
  6. Metličkou vyšľahajte do krémovej konzistencie.
  7. Pridajte maslo a miešajte, kým nie je zmes hladká.
  8. Vzniknutú zmes nalejte do zapekacej misky vyloženej papierom na pečenie do výšky približne dvoch centimetrov.
  9. Prikryte potravinovou fóliou a dajte na 2 hodiny do chladničky.
  10. Vychladnutú čokoládovo-anízovú zmes nakrájajte na približne dva centimetre veľkej kocky.
  11. Rozpustite horkú čokoládu.
  12. Ručne z kocky vytvarujte guľôčku a ponorte ju do rozpustenej čokolády.
  13. Guľôčku vyberte a obaľte v kakaovom prášku alebo práškovom cukre, prípadne v zmesi oboch, aby ste získali rozmanitý vzhľad.
  14. Odkladajte na tanier s papierom na pečenie a následne uchovávajte v chladničke.
Nepečené vianočné guličky s anízom.
zdroj: kuali.com

Okrem receptov na anízové pečivo môžete čokoládu využiť aj pri príprave mnohých ďalších druhov čokoládových cukroviniek . Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami!

Springerle alebo Vianočné sušienky s anízovými semienkami

Springerle sú nemecké sušienky s anízovou príchuťou, ktoré majú už najmenej 700 rokov starú tradíciu. Cez vianočné sviatky sa často dávali ako darčeky. Tradične sa tvorí pomocou špeciálneho vyrezávaného valčeka.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 3 šálky práškového cukru
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky kvalitného čistého anízového oleja
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • kôra z jedného citróna
  • 2 PL celých anízových semienok

Postup:

  1. Vajcia vyšľahajte do peny.
  2. Po troškách pridajte práškový cukor spolu s vanilkovým extraktom a anízovým olejom.
  3. Po pridaní všetkého práškového cukru pokračujte v šľahaní zmesi po dobu 10 minút.
  4. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  5. Pridajte polovicu múčnej zmesi do mokrej zmesi spolu s citrónovou kôrou a šľahajte po dobu 15 minút.
  6. Pridajte zvyšnú múku a šľahajte ďalších 5 minút.
  7. Cesto by malo byť veľmi mäkké, ale nie mokré a lepivé.
  8. Z cesta vytvarujte guľu, sploštite ju na tvar disku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu alebo lepšie cez noc.
  9. Druhý deň cesto rozvaľkajte na hrúbku asi jedného centimetra.
  10. Pomocou valčeka alebo formičiek a ostrého noža vytvorte jednotlivé tvary anízových cukroviniek.
  11. Na panvici na strednom ohni opražte celé anízové semienka, kým nebudú aromatické, a dávajte pozor, aby sa nepripálili.
  12. Anízové semienka následne rozprestrite na plech s papierom na pečenie.
  13. Na anízové semienka na plechu položte anízové pečivo.
  14. Nechajte springerle sušiť pri izbovej teplote celých 24 hodín.
  15. Po uplynutí 24 hodín sušenia položte na pult vlhkú utierku a jemne na ňu Springerle pritlačte, aby sa spodná časť sušienok navlhčila.
  16. Springerle vráťte späť na plech.
  17. V rúre predhriatej na 150 °C pečte približne 20-25 minút.
  18. Nenechajte sušienky zozlátnuť, majú zostať veľmi bledé, v podstate rovnakej farby, ako keď ste ich vložili do rúry.
  19. Springerle nechajte úplne vychladnúť.
  20. Skladujte vo vzduchotesných nádobách s kúskom jablka, aby anízové pečivo zmäklo.
Nemecké vianočné springerle s anízovými semienkami.
zdroj: daringgourmet.com

Voňavé pečivo s anízom a škoricou

Škorica sa pri vianočnom pečení využíva veľmi často, vyskúšajte jej spojenie s anízom.

Ingrediencie:

  • 3 šálky celozrnnej múky
  • 1 vajce
  • 1 šálka masla
  • 1 a 3/4 šálky cukru
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletého anízu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 150°C.
  2. Plechy vyložte papierom na pečenie.
  3. Maslo a tri štvrtiny šálky cukru vyšľahajte do svetlej a nadýchanej peny.
  4. Do zmesi pridajte mletý aníz a vajcia, dôkladne premiešajte.
  5. Pridajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  6. Vzniknuté cesto rozdeľte na dve časti, ktoré zabaľte do potravinovej fólie.
  7. Vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
  8. V stredne veľkej mise zmiešajte zvyšný hrnček cukru so škoricou.
  9. Na dosku rozvaľkajte prvú časť cesta na hrúbku asi jedného centimetra.
  10. Z rozváľaného cesta vykrájajte pomocou vykrajovačov anízové pečivo.
  11. Každé pečivo následne obaľte v škoricovo-cukrovej zmesi a položte na pripravený plech.
  12. Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta.
  13. Pečte približne 12-15 minút.
Vianočné sušienky so škoricou a anízom.
zdroj: thespruceeats.com

Máte radi vôňu a chuť škorice? Vyskúšať môžete aj naše ďalšie recepty na škoricové pečivo !

Vianočné anízové makrónky

Máte slabosť pre tradičnú francúzsku cukrovinku. S týmto receptom si môžete ľahko vytvoriť jej skvelú vianočnú variantu.

Ingrediencie:

  • 1 šálka cukru
  • 1 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 a 1/2 čajovej lyžičky mletých anízového semienok

Postup:

  1. Vajcia šľahajte do peny.
  2. Postupne pridávajte cukor a po celý čas šľahajte.
  3. Po pridaní cukru pokračujte v šľahaní zmesi pri stredne vysokých otáčkach po dobu 5 minút.
  4. Zmiešajte v mise múku, prášok do pečiva a soľ.
  5. Pridajte suché prísady do zmesi vajec a cukru a šľahajte pri strednej rýchlosti 3 minúty.
  6. Vmiešajte mletý aníz.
  7. Zo vzniknutého cesta pomocou lyžice na plech s papierom na pečenie vytvorte anízové placky.
  8. Anízové pečivo nechajte stáť pri izbovej teplote odkrytej aspoň 8 hodín.
  9. Následne si predhrejte rúru na 140 °C.
  10. Pečte približne 10 minút dozlatista.
  11. Vyberte vianočné makrónky z rúry, počkajte 5 minút a potom ich stierkou uvoľnite z papiera na pečenie.
Anízové vianočné makrónky.
zdroj: kingarthurbaking.com

Vítaným pomocníkom nielen na prípravu anízového vianočného pečiva je kvalitný šľahač. Ak neviete, ako si elektrický ručný šľahač vybrať , môže sa pozrieť na náš veľký porovnávací test.

Vianočné hviezdičky s anízom

Jednoduché a chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, na ktoré okrem anízu potrebujte len niekoľko ďalších ingrediencií, ktoré máte bežne v špajze.

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1 čajová lyžička mletého anízu
  • 1 čajová lyžička anízového extraktu

Polevu:

  • 2 šálky práškového cukru
  • 3 čajové lyžičky anízového extraktu
  • 2 PL mlieka
  • vianočné posypky

Postup:

  1. Maslo a cukor vyšľahajte pomocou ručného mixéra, kým sa dobre nespoja.
  2. Pridajte anízový extrakt a vmiešajte ho do maslovej zmesi.
  3. Postupne pridávajte mletý aníz a múku.
  4. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 15 minút do chladničky.
  5. V medziobdobí si predhrejte rúru na 170 ° C a plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  6. Vychladené cesto rozvaľkajte valčekom.
  7. Pomocou vykrajovačov v tvare hviezdičky či iných anízových cukroviniek vykrájajte.
  8. Plech s cukrovinkami vložte do rúry a pečte približne 15 mnúť
  9. Keď anízové pečivo chladne, pripravte si polevu.
  10. Jednoducho spoločne vyšľahajte cukor, mlieko a anízový extrakt.
  11. Pomocou zdobítka polevu na pečivo naneste a na záver ozdobte vianočnými posypkami.
Vianočné pečivo v tvare hviezdičiek s anízovými semienkami a polevou.
zdroj: lordbyronskitchen.com

Aníz a kuchyňa

Aníz je považovaný za jedno z najdlhšie známych korenín. Pochádza pravdepodobne z Egypta a za jeho veľké rozšírenie vďačíme starým Rimanom. Tí ho používali najmä na dochucovanie rozmanitých druhov mäsa a zeleniny. Svojou sladkastou chuťou sa podobá sladkému drievkam a z tohto dôvodu sa tiež pridával do najrôznejších cukroviniek.

Už od staroveku sa využívali aj liečivé účinky anízu, predovšetkým v súvislosti s dýchacími ťažkosťami. Od stredoveku sú známe pozitívne účinky anízu na tráviacu sústavu. Pri veľkých stredovekých hostinách sa na zlepšenie trávenia podávali anízové semienka obaľované v cukre. Okrem receptov na anízové pečivo ho možno pridávať aj do najrôznejších sušienok, pečiva či krémov. V neposlednom rade ho nájdeme aj v alkoholických nápojoch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.