Recepty na domáce chrumkavé praclíky ako z pekárne. Naučte sa s nami ako ich urobiť

Pečivo je jednoducho základ, ale málokedy nájdete dobrý recept na domáce praclíky.

Už nemusíte hľadať ďalej s nami sa naučíte, ako si ich vyrobiť ľahko a rýchlo!

Chrumkajte si s nami.

Jednoduché domáce praclíky so soľou

Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy. Mäkké praclíkové cesto musí pred tvarovaním odpočívať iba 10 minút.

Čo budeme potrebovať

  • 360 ml vlažnej vody
  • 7 g instantného alebo aktívneho sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
  • 470-500 g hladkej múky
  • hrubá morská soľ na posypanie

Kúpeľ z jedlej sódy

  • 120 g jedlej sódy
  • 2 200 ml vody

Postup

  • Do teplej vody rozšľaháme droždie. Nechajte 1 minútu oddýchnuť.
  • Všľahajte soľ, hnedý cukor a rozpustené maslo.
  • Pomaly pridajte múku. Miešajte, kým cesto nezhustne a neprestane lepiť. Do cesta pichnite prstom – ak sa vráti späť, je pripravené na miesenie.
  • Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu. Cesto miesime 3 minúty a vytvarujeme guľu.
  • Ľahko prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Dva plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou pečiacou podložkou.
  • Nakrájajte cesto na 40 g guličky.
  • Cesto rozvaľkajte, aby vznikol povraz.
  • Vytvorte z cesta kruh tak, že oba konce v hornej časti kruhu spojíte. Zatočte konce k sebe. Zakrútené konce dajte späť dole k sebe a zatlačte ich dole, aby ste vytvorili tvar praclíka. Ako na to sa dozviete vo videu pod receptom.
  • Vo veľkom hrnci priveďte do varu jedlú sódu a vodu.
  • Vhoďte 1–2 praclíky do vriacej vody na 20–30 sekúnd.
  • Každý praclík posypte hrubou morskou soľou. Opakujte so zvyšnými praclíkmi.
  • Nakoniec po kúpeli praclíky pečte 12–15 minút dozlatista.
  • Vyberte z rúry a podávajte teplé napríklad so syrovou omáčkou.
  • Ak ich chcete znovu zahriať, vložte ich na niekoľko sekúnd do mikrovlnnej rúry alebo pečte pri teplote 180 °C po dobu 5 minút.
Zlatisté praclíky upečené v vrúte so soľou.
Zdroj: aberdeenskitchen.com
How to Shape Bavarian-Style Soft Pretzels
Zdroj: FineCooking Ako jednoducho zamotať praclík – začiatok videa od 1 minúty.

Domáce praclíky v čokoláde

Tieto praclíky sú ochutené horkou a bielou čokoládou a ozdobené posypom. Super ľahká dobrota, ktorá je ideálna pre každú príležitosť. Jednoduchší recept na sladké doma vyrobené praclíky nenájdete!

Čo budeme potrebovať

  • 50 malých praclíkov
  • 340 g čokoládových lupienkov (biele, tmavé)
  • 120 g farebného posypu
  • 1 lyžica tuku

Postup

  • Vložte čokoládu do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a pridajte tuk.
  • Zahrievajte v mikrovlnnej rúre, kým sa čokoláda nerozpustí. Miešajte do hladka.
  • Ak namáčate praclíky, použite vidličku na potiahnutie každého praclíka v čokoláde, a potom poklepaním vidličkou o stenu misky odstráňte prebytočnú čokoládu.
  • Pomocou špáradla položte, každý praclík z vidličky na papier, a potom každý praclík posypte posypom.
  • Necháme praclíky odležať do sucha.

Ako sladké tak slané praclíky sú skvelým spôsobom, ako oživiť každé letné pohostenie a grilovačku. Servírujte aj svieže letné malinovky bez kalórií ! Chutia naozaj skvele!
Alebo si môžete pripraviť svieže čerstvé šťavy vďaka najkvalitnejším odšťavovačom, ktoré sme pre vás zrecenzovali .

Farebne ozdobené praclíky čokoládou a posypkou.
Zdroj: society19.com

Nemecké praclíkové tyčinky

Tieto ľahko sladkasté, mäkké, tmavé praclíkové tyčinky môžete jesť samotné alebo s horčicou. Skúste náš postup, kde vám bude stačiť iba jediný hrnček.

Čo budeme potrebovať

  • 1/2 hrnčeka svetlo hnedého cukru
  • voda
  • 2 balíčky aktívne suché droždie
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 5 3/4 šálok hladkej múky
  • maslo
  • 3/4 hrnčeka jedlej sódy
  • 1 veľké vajcia rozšľahané s 1 lyžicou vody
  • hrubá soľ

Postup

  • Vo veľkej mise rozmiešajte hnedý cukor v 2 hrncoch teplej vody, kým sa nerozpustí.
  • Pridáme rozdrobené droždie a necháme asi 5 minút odstáť, aby nabehlo.
  • Vmiešajte rastlinný olej a 3 hrnčeky múky. Vmiešajte zvyšné 2 3/4 hrnčeka múky. Cesto bude ľahko lepivé.
  • Cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu a hneťte. Pokiaľ je cesto veľmi lepivé, zapracujte až o 1/4 hrnčeka viac múky.
  • Preneste cesto do veľkej, olejom vymastenej misy, zakryte plastovým obalom a nechajte stáť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí objem, asi 45 minút.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Tri veľké plechy vyložte papierom na pečenie a papier namažte maslom.
  • Cesto nakrájame na 24 kúskov.
  • Každý kúsok zrolujte do tyčiniek.
  • Preneste tyčinky na pripravené plechy a ponechajte medzi nimi aspoň 5 cm.
  • Nechajte ich odkryté stáť, aby sa nafúkli, asi 25 minút.
  • Vo veľkom hlbokom hrnci rozmiešajte jedlú sódu v 2 litroch vody a priveďte do varu na vysokej teplote.
  • Znížte teplo na miernu.
  • Do hrnca s vriacou vodou pridajte asi 6 praclíkových tyčiniek na 30 sekúnd.
  • Tyčinky praclíkov preložte na papierové utierky, aby odkvapkali, a potom ich vráťte na plechy a rovnomerne ich rozmiestnite.
  • Praclíkové tyčinky potrieme vajcom a posypeme soľou.
  • Pečte do hneda, asi 10 minút.
Plech na pečenie plný veľkých a mäkkých domácich praclíkov s dipom.
Zdroj: gatherforbread.com

Aké dipy podávať k domácim praclíkom?

Pripadá vám, že podávať len praclíky je veľmi obyčajné? Potom k nim pripravte aj tieto lahodné dipy, ktoré ich chuť skvele podčiarknu.

Pikantná syrová omáčka

  • 230 g taveného syra
  • 60 g hustej smotany
  • 1 malá jalapeno (nakrájaná na kocky)
  • 30 g bielej cibule (nakrájané na kocky)
  • 1 lyžica koriandra
  • 30 g cherry paradajok (nakrájaných na kocky)
  • šťava z polovice z limetky
  • čierne korenie podľa chuti

Postup

  • Do hrnca na stredne miernu teplotu pridajte všetky ingrediencie okrem limetkovej šťavy a čierneho korenia.
  • Keď sa syr začne rozpúšťať, znížte teplotu na minimum. Dobre premiešajte, kým nebude hladký.
  • Podľa chuti vmiešame limetkovú šťavu a čierne korenie.

Domáci horčičný dip

  • 125 g majonézy
  • 2 lyžičky cesnakového prášku
  • 30 g medovej horčice
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Postup

  • V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Miešajte, kým sa dobre nespoja.

Lososová nátierka na praclíky

  • 230 g smotanového syra
  • 60 g kyslej smotany
  • 60 g majonézy
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice kapar, odkvapkaných
  • ¼ lyžičky Tasbasco
  • 110 g údeného lososa (nakrájaného nahrubo)
  • 2 lyžice čerstvého nasekaného kôpru
  • 2 lyžice čerstvé nasekané pažítky
  • Soľ

Postup

  • Zmiešajte smotanový syr, kyslú smotanu, majonézu, citrónovú šťavu, kapary a Tabasco.
  • Pridajte lososa, kôpor a pažítku a soľ a miešajte, kým sa všetko nezmieša.
  • Ochutnajte a prípadne dosoľte.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.