Recepty na tenko rozklepaný rezeň z teľacieho mäsa, ktorý poteší každého gurmána. Inšpirujte sa!

Už ste si niekedy skúsili pripraviť recepty na viedenský rezeň? Ak nie, tak to rozhodne musíte ochutnať, pretože to je snáď najlepší kúsok mäsa, čo sa vám kedy objaví na tanieri.

Tenko naklepaný, perfektne osmažený a dokonale šťavnatý, presne taký pokrm vykúzli úsmev na vašich perách a poteší chuťové poháriky.

Prekvapte svojich blízkych nezvyklým obedom či večerou a pripravte im toto jednoduché, ale napriek tomu úplne vynikajúce jedlo po ktorom sa len zapráši.

Dokonca je možné zvoliť aj alternatívu teľacieho mäsa, pokiaľ sa vám ho zrovna nepodarí zohnať.

Tradičný viedenský rezeň

Pokiaľ milujete mäso a vyprážané pokrmy, potom by táto skvelá pochúťka nemala na vašom rodinnom menu chýbať. Teľací rezeň, ktorý sa podáva s plátkom citróna a na niektorých miestach dokonca aj s brusnicovou omáčkou je skutočnou delikatesou. Pre tých z vás, ktorí ste naozaj veľkými milovníkmi tohto typu jedla, sú tu aj ďalšie recepty na vyprážaný rezeň .

Ingrediencie:

  • 4 teľacie rezne
  • Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 vajcia
  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček strúhanky
  • 1 – 2 citróny nakrájané na mesiačiky
  • Masť na vyprážanie (môže byť tiež maslo alebo olej)

Postup:

  • Pripravíme si dva kusy potravinovej fólie, vložíme medzi ne jednotlivé plátky mäsa a každý dôkladne naklepeme na hrúbku cca 0,8 cm.
  • Naklepané rezne z oboch strán osolíme a okoreníme. Potom si pripravíme tácky či taniere na obaľovanie.
  • Na jeden tanier dáme múku, na druhý strúhanku a do tretieho vajca, ktoré vidličkou poriadne našľaháme.
  • Do panvice dáme masť alebo iný tuk, podľa toho čo použijeme a nahrejeme.
  • Nastavíme strednú teplotu a pustíme sa do obaľovania.
  • Obalíme z oboch strán múkou, oklepeme, vložíme do vajíčka, znovu obaľujeme z oboch stra a nakoniec starostlivo obraciame v strúhanke, aby nezostal ani kúsok rezňa vlhký.
  • Snažíme sa strúhanku do rezňa čo najviac vtlačiť, aby na ňom naozaj dobre držala.
  • Takto pripravený rezeň vložíme do rozpáleného tuku a zľahka zatrasieme panvicou, aby sa rezeň neprilepil ku dnu.
  • Smažíme dozlatista z oboch strán cca 2 až 4 minúty, záleží na tom, aký silný rezeň naklepeme.
  • Osmažený rezeň preložíme na tanier, ozdobíme plátkami citróna, pridáme domácu brusnicovú omáčku a môžeme podávať.
  • Ako príloha sú skvelé varené zemiaky.
Luxusný viedenský teľací rezeň s oblohou.
Zdroj: https://ellerepublic.de

Pravý viedenský rezeň na prepustenom masle

Naklepať správne mäso na obaľovanie býva umenie, aby nebolo potrhané, príliš tenké alebo naopak málo naklepané. Na tento druh pokrmu musia byť naso upravené tak akurát, aby bol rezeň dokonalý.

Ingrediencie:

  • 4 až 8 teľacích rezňov (možno použiť aj kuracie či morčacie prsia, pokiaľ nemáme teľacie mäso)
  • Soľ podľa chuti
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 3 ľahko rozšľahané vajcia
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 hrnček jemnej strúhanky
  • Prepustené maslo (do cca 2 – 3 cm výšky panvice)

Postup:

  • Jednotlivé plátky mäsa dáme medzi dva mikrotenové vrecká a od stredu naklepávame smerom von na hrúbku cca 0,5 cm. Snažíme sa naklepávať opatrne a jemne, aby nedošlo k poškodeniu mäsa.
  • Predhrejeme si rúru na pečenie na 100 stupňov, pretože tam potom budeme uchovávať už osmažené rezne, ktoré vyberieme hotové z panvice, aby zostali horúce.
  • Medzitým osolíme všetky rezne z oboch strán a necháme 5 minút odležať.
  • Pripravíme si tácky, na ktoré dáme múku a strúhanku, ale aj misku na vajíčka, ktoré rozšľaháme s mliekom.
  • Do panvice dáme prepustené maslo a zohrejeme na 175 až 180 stupňov.
  • Mäso obalíme klasicky v múke, dôkladne oklepeme, vložíme do vaječnej zmesi, starostlivo namočíme a nakoniec obaľujeme v strúhanke. Tú dobre natlačíme do mäsa, aby bolo naozaj dobre obalené.
  • Vložíme do rozpáleného tuku a chvíľku hýbeme panvicou, aby nedošlo k prilepeniu rezňa na dno panvice. Rezeň by mal v tuku ľahko plávať, aby bol dokonale osmažený.
  • Každý rezeň vyprážame zhruba 2 minúty z každej strany, až kým nezískajú zlatistý odtieň s nádychom svetlej hnedej farby.
  • Než všetky osmažíme, ukladáme si tie hotové do predhriatej rúry, aby neboli pri servírovaní studené.
  • Potom už len stačí ozdobiť podľa fantázie a podávať napríklad so zemiakmi, chlebom alebo pokojne s chrumkavou hústičkou, prípadne prihodiť napríklad batátové hranolky.
Perfektne naklepaný jemný rezeň v chrumkavej strúhanke.
Zdroj: https://honest-food.net

Prečo práve viedenský rezeň?

Klasické rezne sa v našich domácnostiach pripravujú na rôzne príležitosti, či už je to oslava narodenín, nejaký večierok alebo aj na Vianoce na štedrovečernú večeru, zvlášť ak pri tabuli zasadnú aj jedinci, ktorí nekonzumujú kapra.

Avšak pre slávnostnejšie príležitosti stojí za to pripraviť pravý viedenský rezeň, čo je vlastne kvalitný kus teľacieho mäsa, ktoré treba naozaj dôkladne rozklepať na tenký plátok, aby bol cez celý tanier.

Jasné, že nie každý si potrpí na to, aby mal na tanieri rezeň veľkosti kolesa od vozidla, ale verte, že to poteší. Keď k tomu ešte prihodíte hranolky s citrónom, alebo zemiakový šalát je o luxusný obed postarané.

Ako mäso sa používa teľacie stehno, respektíve orech, prípade vrchný šál. Wiener Schnitzel, ako sa správne tento rezeň nazýva, musí byť šťavnatý, jemný az kvalitného mäsa.

Pokiaľ si pôjdete mäso kúpiť k mäsiarovi, je dobré ho požiadať, aby vám odrezal mäso tak, že odkrojí plátok len do polovice ak tomu ukrojí ešte druhý. Ten odrežú až do konca, takže bude plátok vlastne dvojitý a ten potom stačí iba rozložiť, vyklepať a budete mať rezeň väčší ako je tanier.

Keď sa rezeň obalí v trojobale, musí sa osmažiť v optimálne rozpálenom tuku. Ideálne je prepustené maslo, ale môže sa samozrejme použiť aj olej alebo aj masť. Panvicu nesmieme preplňovať, aby sa jednotlivé plátky nedotýkali a tuk nepretekal.

Hovorí sa, že cisárovi Františku Jozefovi I. bol odporúčaný ako úžasný pokrm kotleta, ktorá sa mala obaľovať v zmesi strúhanky a obľúbeného parmezánu. Lenže kuchár jeho cisárskej výsosti parmezán nemal, takže namiesto neho použil múku a vajcia, no a viedenský rezeň bol na svete.

Samozrejme, že je to iba jeden z mnohých príbehov vzniku a nie je možné ho nijako overiť. Niekto tvrdí, že sa takýto pokrm vo viedenských kuchyniach vyskytoval už dávno predtým, ale vždy ich to len jedna pani rozprávala.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.