Recept na francúzskej Ratatouille v 4 variantoch. Inšpirujte sa!

Chcete niečo odľahčené na obed, večeru alebo ako prílohu?

Vyskúšajte niektorý z receptov na francúzsky guláš ratatouille, ktorý určite zmizne z tanierov, než poviete švec.

Predstavíme si zeleninové, so šampiňónmi ale aj s kuracím mäsom.

Tradičná ratatolha originál

Recept na ratatouille originál si určite zamiluje každý, kto má rád francúzsku kuchyňu. Pokrm môžete jesť samostatne s chlebom, cestovinami alebo ako prílohu k mäsu.

Ingrediencie

  • 4-6 zrelých červených paradajok
  • 1 stredne veľký baklažán, nakrájaný na kocky
  • 1 veľká červená, oranžová alebo žltá paprika, nakrájaná na štvorce
  • 1 veľká cuketa, nakrájaná na kocky
  • 1kg tekvica či tekvica, nakrájaná na kocky
  • 1 cibuľa, nasekaná na jemno
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžička soli (podľa chuti)
  • 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej bazalky
  • 1/4 lyžičky červenej papriky
  • 1/4 lyžičky sušeného oregana
  • Mleté korenie (podľa chuti)

Postup

  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Vyložte si papierom na pečenie dva veľké plechy.
  • Paradajky očistite, odstráňte jadierka a potom ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Môžete paradajky rozmixovať elektrickým mixérom. Dajte bokom.
  • Na jednom plechu rozložte nakrájaný baklažán pokvapkaný 2 lyžicami olivového oleja a posypaný lyžičkou soli.
  • Na druhý plech dajte papriku, cuketu a tekvicu s 1 lyžicou olivového oleja a ¼ lyžičky soli.
  • Baklažán pečte v rúre na hornom rošte a ostatnú zeleninu na dolnom rošte na 15 minút.
  • Medzitým zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici, pridajte cibuľu a ¼ lyžičky soli. Restujte za občasného miešania, pokiaľ cibuľa nebude mäkká a na okrajoch skaramelizovaná, cca 8 až 10 minút.
  • Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a restujte asi 30 sekúnd. Potom pridajte nastrúhané paradajky, znížte teplotu a nechajte dusiť.
  • Po uplynutí 15 minút vyberte oba plechy z rúry, premiešajte a dajte piecť ešte asi na 10 minút, kým baklažán nebude na okrajoch zlatistý.
  • Opečený baklažán potom vložte do panvice a ostatnú zeleninu nechajte dopiecť, kým papriky neskaramelizujú (cca 5-10 minút).
  • Upečenú zeleninu vložte aj do omáčky. Pokračujte vo varení po dobu ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
  • Panvicu potom odstavte, vmiešajte 1 lyžičku olivového oleja, čerstvú bazalku, korenie a oregano. Dochuťte ďalšou soľou alebo korením podľa chuti.
Zapečená zeleninová zmes
Zdroj: panningtheglobe.com

Ratatouille so šampiňónmi

Tento recept sa nezapeká, preto je jeho príprava naozaj záležitosťou chvíľky. Presvedčte sa sami.

Ingrediencie

  • 450g čerstvých šampiňónov
  • 2 veľké cibule
  • 1 stredný baklažán
  • 2 stredná cuketa
  • 1 červená paprika
  • 2 veľké zrelé paradajky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej alebo čerstvej bazalky
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého korenia

Postup

  • Nakrájajte šampiňóny a cibuľu na silné plátky. Baklažán, cuketu, červenú papriku a paradajky na centimetrové kúsky.
  • Vo veľkej panvici rozpáľte olej, pridajte cibuľu a cesnak.
  • Restujte, kým cibuľa ľahko nezhnedne, asi 5 minút.
  • Potom vmiešajte šampiňóny, baklažán, cuketu, papriku, paradajky, bazalku, soľ a čierne korenie.
  • Zakryte pokrievkou a za občasného miešania nechajte dusiť, kým nie je zelenina mäkká, asi 15 minút. V prípade potreby podlejte trochou vody.
  • Podávajte s chlebom, cestovinami alebo ako prílohu k mäsu.
Tradičné zeleninové ratatolha s chlebom
Zdroj: cookieandkate.com

Ak ste milovníci baklažánu, inšpirujte sa receptami na zapečený baklažán v 4 variantoch.

Francúzske ratatouille zapečené v rúre

Vyskúšajte tiež zdravé zapečené ratatouille, ktoré môžete nakoniec zasypať bylinkovým pestom alebo napríklad kozím syrom.

Ingrediencie

  • 450g baklažánu
  • 2 malé cukety, nakrájané na polkruhy
  • 1 červená alebo oranžová paprika, nakrájaná na veľké kúsky
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 4 cherry paradajky, nakrájané na plátky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 250 ml konzervovaného paradajkového pretlaku alebo pasírovaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 75g mäkkého kozieho syra (podľa chuti)
  • 2 lyžice bazalkového pesta (podľa chuti)

Postup

  • Predhrejte si rúru na 190°C.
  • Baklažán ošúpte, alebo ponechajte, orežte štipku a nakrájajte na kocky. Cuketu nakrájajte na plátky.
  • Vložte baklažán do veľkej misy s cuketou, paprikou a cibuľou. Pokvapkajte olivovým olejom, 1 čajovou lyžičkou soli, nasekaným tymiánom a premiešajte.
  • Nalejte paradajkový pretlak do pekáča alebo zapekacej misy a zmiešajte ho s 1/2 lyžičky soli, cesnakom, korením a rozotrite aj po stranách pekáča.
  • Potom na pretlaku rozprestrite nakrájanú zeleninu, navrch položte cherry paradajky a pečte po dobu 30-35 minút.
  • Hotové ratatouille posypte kozím syrom a pokvapkáme pestom.
Zapečený francúzsky guláš s kozím syrom
Zdroj: familystylefood.com

Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely vstavaných rúr , zaujíma vás, ako to dopadlo? Dozviete sa, ako si najlepšie vybrať.

Ratatolha s kuracím mäsom

Síce je tento pokrm známy ako vegetariánsky, nie je ale zakázané pripraviť si ratatouille s kuracím mäsom. Príprava je opäť jednoduchá a hotovo budete mať do hodinky.

  • Kuracie stehná, krídla (podľa chuti a preferencií)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica čerstvých tymiánových listov
  • 1 baklažán, nakrájaný na kúsky
  • 1 stredná cuketa, nakrájaná na kúsky
  • 1 stredná tekvica či tekvica, nakrájaná na kúsky
  • 450g olúpaných paradajky, nastrúhaných na hrubo
  • 1/2 hrnčeka domáceho kuracieho vývaru
  • Nasekané listy čerstvej bazalky

Postup

  • Najprv si mäso očistite a potom ho osoľte a okoreňte z oboch strán.
  • Vo veľkej panvici zohrejte 2 lyžice oleja a kura sprudka osmažte, kým nebude zlatisté, cca 5 minút. Rovnako postupujte s druhou stranou kurčaťa.
  • Potom kura preneste na tanier a dajte bokom.
  • Do rovnakej panvice pridajte ďalšiu lyžicu oleja a na ňom osmažte cibuľu do zlatista asi 1 minútu. Pridajte cesnak, tymián a štipku soli.
  • Ďalej pridajte nakrájaný baklažán, cuketu, tekvicu a premiešajte. Pridajte paradajky, nalejte vývar a premiešajte.
  • Vložte do omáčky kuracie kúsky, znížte teplotu a duste za občasného miešania, cca 20-25 minút.
  • Nakoniec dochuťte soľou a korením, posypte bazalkou a podávajte.
Kuracie mäso na zelenine
Zdroj: skinnytaste.com

Baklažán a cuketa=zdroj prospešných látok

Baklažán je jednoročná rastlina príbuzná so zemiakmi a paradajkou. Je okrem iného zdrojom sodíka a kyseliny listovej (teda vitamínu B9), taktiež pomáha predchádzať vzniku voľných radikálov v tele.

Čo je veľmi zaujímavé, že obsahuje viac nikotínu oproti iným jedlým rastlinám. Nemusíte sa však obávať závislosti, pretože je v ňom zanedbateľné množstvo v porovnaní s množstvom nikotínu, ktoré prijímate pasívnym fajčením.

Tiež cuketa je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Obsahuje totiž množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko, až k jadrám buniek a tým ovplyvňuje celkové zdravie a dodáva energiu. Okrem horčíka, vápnika, železa, draslíka a fosforu je zdrojom vlákniny.

Cuketa je skutočne zdravou potravinou, čomu nasvedčuje fakt, že skvele detoxikuje organizmus. Okrem toho, že vie telo vyčistiť od toxínov, je vďaka obsahu vody málo kalorická, teda vhodná pri znižovaní hmotnosti a redukčných diétach.

Pre ďalšie zeleninové jedlá sa inšpirujte týmito 4 receptami na zdravú a chutnú zeleninu . Napríklad ako prílohu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.