Nie je tradičnejšieho múčnika než Čechy toľko obľúbená bábovka. Jemná, nadýchaná, chutí a rýchlo pripravená.
Viete, že tradícia pečenia bábovky siaha u nás až do 17. storočia? Predtým sa dezerty pripravovali predovšetkým z potravín, ktoré bolo možné uchovať cez zimu, a tak vznikla bábovka.
Vláčny dezert však nepatria len do kuchýň našich babičiek, bábovku možno pripraviť tradične i netradične, s polevou, dvojfarebnou, s náplňou … je to na vás. Pre inšpiráciu vám prinášame 9 receptov na domáce torty.
Hrnčekové bábovka dvoch farieb
Pripravte si k popoludňajšej káve lahodný dezert. Príprava je jednoduchá a môžete ju bez obáv zveriť komukoľvek.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 3/4 hrnčeka cukru krupica
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- kakao
POSTUP
- Rozohrejeme rúru na 180 ° C.
- Všetky sypké suroviny zmiešame v mise (s výnimkou kakaa).
- Pridáme tekuté suroviny a vypracujeme na hladké cesto.
- Polovicu cesta oddelíme a vmiešame kakao.
- Do formy na bábovku nalejeme najprv svetlé cesto, potom cesto tmavé.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút.

Tvarohová bábovka s citrónovou polevou
Tvarohová bábovka je tak akurát sladká, vláčna a v kombinácii s citrónovou polevou si ju zaručene zamilujete.
INGREDIENCIE
- 500 g tvarohu
- 150 g masla
- 200 g detskej krupice (možno nahradiť hrubou múkou)
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 100 g cukru múčka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
POSTUP
- Rozohrejeme rúru na 160 ° C.
- Vyšľaháme zmäknuté maslo so žĺtkami, cukrom krupice a citrónovou kôrou.
- Do vyšľahanej peny vmiešame tvaroh.
- Pridáme detskú krupicu, prášok do pečiva a starostlivo premiešame.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a vmiešame do cesta.
- Bábovku vložíme do rúry a pečieme približne 60 minút.
- Po upečení necháme bábovku vychladnúť a pripravíme si polevu.
- Do misky dáme 1 lyžicu horúcej vody a citrónovú šťavu.
- Postupne vmiešavame cukor múčku.
- Cukor zašľahávame metličkou, kým poleva nezíska požadovanú konzistenciu.
- Bábovku zalejeme polevou a podávame.

jogurtová bábovka
Recept pre lenivá popoludní. Využite ingrediencie, ktoré nájdete v špajze.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 vajcia
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 hrnček jogurtu
- 1 kypriaci prášok
- 2 lyžičky škorice
- 2 lyžice kakaa
- cukor múčka
POSTUP
- Rozohrejeme rúru na 180 ° C.
- Všetky suroviny zmiešame v mise a vypracujeme hladké cesto.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút.
- Pri servírovaní posypeme práškový cukrom.

Osvedčená šľahačková bábovka
Nadýchaná, jemná a lahodná. Bábovka, ktorú raz upiecť nestačí.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 3 vajcia
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 šľahačka
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
POSTUP
- Rozohrejeme rúru na 180 ° C.
- Všetky suroviny zmiešame v mise a vypracujeme hladké cesto.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút.
- Pri servírovaní posypeme práškový cukrom.

Objavte podobné tipy
Orechová bábovka ako od babičky
Skvelý recept, o ktorý si povedia všetky vaše kamarátky.
INGREDIENCIE
- 500 g polohrubej múky
- 350 g cukru
- 1 hera
- 5 vajec
- 150 g pomletých vlašských orechov
- 3 lyžice rumu
- 1/4 l mlieka
- 1 kypriaci prášok
- štipka soli
POSTUP
- Rozohrejeme rúru na 170 ° C.
- Oddelíme žĺtky od bielkov.
- Heru, cukor a žĺtky vymiešame.
- Potom pridáme múku, prášok do pečiva, orechy, mlieko, rum a premiešame.
- Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh.
- Sneh starostlivo vmiešame do cesta.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 50 minút.

Bábovka s vaječným koňakom
Vaječný koňak nemusia nájsť využitie iba v období Vianočných sviatkov. Prinášame vám recept na bábovku s vaječným koňakom , na ktoré si iste pochutnáte.
INGREDIENCIE
- 30 dkg polohrubej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 5 vajec
- 20 dkg práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml oleja
- 250 ml vaječného koňaku
POSTUP
- Vajcia, pieskový a vanilkový cukor vyšľaháme do peny.
- Pridáme olej, vaječný koňak, prášok do pečiva a nakoniec múku.
- Olejom vymastenú a múkou vysypanú bábovku formu naplníme vzniknutým cestom a pečieme v predhriatej rúre.
- Ešte horúcu bábovku vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Bábovka s jablkami
Jablkami krásne zvláčnime každý múčnik. Prečo je teda vyskúšať aj v našom receptu na bábovku s jablkami ? Pretože výsledok je vynikajúci!
INGREDIENCIE
- 3 vajcia
- 250 g práškového cukru
- 300 g polohrubej múky
- prášok do pečiva
- 1 škoricový cukor
- 120 g rastlinného tuku
- 350 g strúhaných jabĺk
- hrozienka
POSTUP
- Najprv vymiešame žĺtky s cukrom a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a so škoricovým cukrom.
- Potom vmiešame opatrne tuhý sneh z bielkov, strúhaná jablká a nakoniec hrozienka.
- Cesto dáme do olejom vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku a zvoľna pečieme asi 25 minút.
- Po upečení bábovku vyklopíme a môžeme pocukrovať práškovým cukrom.

Hrozienka nie sú dvakrát uznávanou surovinou, preto do bábovky dať môžeme, ale nemusíme. Ak chcete, môžete do bábovky s jablkami pridať aj orechy, ktoré skvele doplnia chuť
Ak chceme môžeme si časť cesta odliať a zafarbiť ho kakaom, môžeme pridať strúhaný kokos, čokoládu alebo škoricu.
Bábovka s pudingom
Všetci iste vieme, že z pudingu možno urobiť rýchly a jednoduchý dezert, ale puding má viac využitie než si asi myslíte.
Vyskúšajte recept na bábovku s pudingom , ktorá je ozajstná delikatesa.
INGREDIENTS
- 5 vajec
- 20 dkg cukru krupice
- 1,5 dl oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- puding s príchuťou podľa chuti
POSTUP
- Z 5 bielkov a 10 dkg cukru ušľaháme tuhý sneh.
- V druhej nádobe vymiešame 5 žĺtkov a 10 dkg cukru.
- Zmesi opatrne zmiešame dokopy, pridáme olej a kypriaci prášok a puding.
- Cesto postupne lejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme pri 180 ° C asi 40 minút.
- Upečenú bábovku vyklopíme a môžeme pocukrovať.

Ak chceme mať bábovku farebnú , môžeme namiesto jedného pudingu pridať napríklad tri, napríklad jahodový, čokoládový, vanilkový .
Postup je rovnaký, len pred primiešaním pudingu, rozdelíte zmes na tri časti a do každej vmiešate jeden puding. Z výsledku budú mať radosť určite aj vaše deti.
Bábovka s čokoládou a orechmi
Milovníci čokolády určite ocenia náš recept na bábovku s čokoládou .
INGREDIENCIE
- 5 vajec
- 15 dkg rastlinného tuku
- 25 dkg tvarohu
- 25 dkg práškového cukru
- 35 dkg polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 dl mlieka
- 10 dkg mletých vlašských orechov alebo lieskových jadier
- 10 dkg Nutelly alebo strúhanej čokolády na varenie
POSTUP
- Bielky oddelíme od žĺtkov a ušľaháme z nich tuhý sneh.
- Žĺtky vymiešame s cukrom a zmäknutým tukom do peny.
- Po lyžiciach pridáme tvaroh, mlieko a dobre premiešame.
- Nakoniec do cesta striedavo po lyžiciach pridávame a vmiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej vmiešame Nutelu alebo nastrúhanú čokoládu a do druhej orechy.
- Obe cestá striedavo vkladáme do tukom vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a potom vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 50 minút.

K bábovke na akýkoľvek spôsob bude určite vynikajúca aj zmrzlina. Neviete aká? Vyberte si z našich receptov na rýchle banánovej zmrzliny.
Predstavili sme vám päť jednoduchých receptov na toľko obľúbenú bábovku.
Ak nevlastníte silikónovú formu, nezabudnite bábovkovú formu vytrieť tukom a vysypať múkou. Vyhnete sa tak prilepeniu cesta.
Nebojte sa skúšať, bábovke pristane okrem už uvedených ingrediencií napríklad čokoláda, vanilka či kokos.