Zaujímate sa o zdravý životný štýl?
Potom ste už iste počuli o surovej čiže raw strave, ktorá sa stáva stále obľúbenejšou.
Vyskúšajte ju v podobe chutných receptov na raw cukroví!
Je zdravé, rýchle, jednoduché a nemusíte sa obávať o svoju štíhlu líniu.
Vďaka jeho výdatnosti ho zjete oveľa menšie množstvo.
Datlovo-mandľové raw cukroví so slnečnicovými semienkami a kakaom
Veľa druhov tohto vianočného pečiva má tvar guličiek. Ich príprava je totiž veľmi jednoduchá. Vyskúšajte!
Ingrediencie:
- 1/4 šálky slnečnicových semienok
- 1/4 šálky mandlí
- 4 datle
- 6 PL nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička perníkového korenia alebo tzv. mixed spice
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 2 PL kokosového oleja
- 1 PL vody
- štipka soli
Postup:
- V kuchynskom robote rozmixujte mandle a slnečnicové semienka.
- Potom pridajte zvyšné ingrediencie, teda datle, kakao, korenie, olej a vodu.
- Zmes premiešajte tak, aby sa jednotlivé suroviny spojili.
- Vytvorte z cesta ručne guličky.
- Vzniknuté raw cukrovinky môžete obaliť do kakaového prášku, rozdrvených mandlí či preliať čokoládovou polevou.
- Skladujte v chladničke.

Mixed spice, ktoré je veľmi obľúbené predovšetkým v anglosaských krajinách, si môžete veľmi jednoducho pripraviť aj vy sami doma. Zmiešajte 2 PL mletého nového korenia, 2 PL mletej škorice, 2 čajové lyžičky mletého klinčeka, 2 čajové lyžičky mletého koriandra, 2 čajové lyžičky mletého zázvoru a 1 čajovú mletého muškátového orieška.
Raw linecké s chia semienkami
Nielen perníčky, ale aj linecké sa dajú pripraviť vo vitariánskom variante. Vyskúšajte ich s chia semienkami.
Ingrediencie:
- 1 šálka lieskových orieškov
- 1 šálka mandľovej múky
- 1 a 1/2 šálky datlí
- 2 čajové lyžičky javorového sirupu
- 2/3 šálky chia semienok
- štipka soli
- malinový džem na zlepenie
Postup:
- Pomocou kuchynského robota rozomeľte lieskové orechy.
- Pridajte mandľovú múku, soľ a datle.
- Spracovávajte, pokiaľ nie je zmes jemne namletá a mierne zlepená.
- Pridajte javorový sirup a chia semienka
- Vzniknuté cesto rozdeľte na dve polovice.
- Pomocou valčeka prvú časť rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát o šírke približne 3 mm.
- Vykrajovače vytvárajte tvary raw cukroví.
- Linecké odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Postup opakujte s druhou polovicou, na ktorú použite vykrajovače s ozdobným stredom.
- Cukrovie uložte na 30 minút do chladničky.
- Následne pomocou malinového džemu jednotlivé časti lineckého pečiva zlepte

Nepečené vianočné perníčky
Perníčky patria k najobľúbenejším druhom vianočného pečiva. Prekvapivo ich možno pripraviť aj v raw podobe!
Ingrediencie:
- 1 šálka datlí
- 1 šálka mandlí
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1 čajová lyžička kokosového cukru alebo mletých mandlí na posypanie
Postup:
- Datle, mandle a orechy rozmixujte kuchynským robotom.
- Pridajte korenie a vypracujte v cesto.
- Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 10 minút do mrazničky.
- Následne cesto vyvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte rôzne tvary raw cukroví.
- Posypte mletými mandľami alebo kokosovým cukrom a skladujte v chladničke.

Nedokážete si Vianoce predstaviť bez klasických perníčkov? Inšpirujte sa našimi receptami na tie najlepšie medové perníčky !
Vianočné mrkvové košíčky s kokosovým krémom
Jednoduché a chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, na ktoré okrem zázvoru potrebujte aj niekoľko ďalších druhov korenia.
Ingrediencie:
- 10 datlí
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 1/2 šálky datlí
- 1 pomaranč
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- 4 PL strúhaného kokosu
- 2 mrkvy
Krém
- 400 ml kokosového mlieka z konzervy
- 2 PL javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Datle a vlašské orechy rozmixujte v kuchynskom robote na lepkavú a drobivú hmotu.
- Zmes vtlačte do pripravených silikónových formičiek na košíčky a vložte do mrazničky.
- Z pomaranča odstráňte kôru, ktorú použijete na ozdobu.
- Vložte všetky prísady okrem mrkvy do kuchynského robota a rozmixujte ich do jednoliatej hmoty.
- Preneste do misy a potom nastrúhajte mrkvu.
- Premiešajte a nechajte 15 minút odležať.
- Vyberte z mrazničky formičky s orechovo-datlovým základom a doplňte ich mrkvovou zmesou.
- Vložte opäť na aspoň 2 hodiny do mrazničky.
- Tesne pred uplynutím dvoch hodín si pripravte kokosový krém.
- Kokosové mlieko vyšľahajte do krémovej konzistencie a za chodu prístroja pridávajte javorový sirup a vanilku.
- Opatrne vyberte košíčky z formičiek a pomocou zdobítka ozdobte kopčekom kokosového krému a pomarančovou kôrou.

Veľmi potrebným prístrojom na prípravu receptov na raw cukroví sú kuchynské roboty a šľahače. V prípade, že si nie ste istí, ako si elektrický ručný šľahač vybrať , môžete sa pozrieť na náš porovnávací test.
Objavte podobné tipy
Vanilkové raw guličky s čokoládovou polevou a marcipánom
Máte radi chuť a vôňu vanilky? Nahraďte klasické vanilkové rožky týmito raw guličkami.
Ingrediencie:
- 80 g mletých mandlí
- 100 g datlí
- 130 g sušených marhúľ
- šťava z polovice pomaranča a polovice citróna
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého korenia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Poleva
- 50 g kakaového masla
- 3 PL nesladeného kakaového prášku
- 2 PL raw sladidlá
- štipka soli
Marcipán
- 150 g celých mandlí namočených vo vode po dobu aspoň 4 hodín
- 2 PL agávového nektáru
- 1 čajová lyžička spiruliny v prášku
- 1 čajová lyžička šťavy z repy
Postup:
- Vložte všetky ingrediencie na guličky do kuchynského robota, rozmixujte a vytvorte homogénne cesto.
- Z cesta ručne vytvarujte guličky, ktoré odložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Následne si pripravte čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli na veľmi miernom ohni rozpustite kakaové maslo.
- Vmiešajte doň kakaový prášok, sladidlo a štipku soli. Čokoládovú polevu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Raw cukroví v tvare guličiek napichnite na vidličku a namáčajte ich do čokoládovej polevy. Odkladajte späť na plech.
- V prípade priania môžete guličky ozvláštniť aj bielou čokoládovou polevou.
- Následne vložte plech s guličkami na 20 minút do chladničky, aby poleva stuhla.
- Medzitým si pripravte marcipán. Olúpte mandle a kuchynským robotom ich rozmixujte.
- Do mandlí pridajte agávový sirup a znova mixujte.
- Ak chcete raw marcipán farebný, pridajte do jednej časti špirulínový prášok a do druhej šťavu z červenej repy.
- Marcipánom ozdobte hornú časť guličiek.

Lahodné raw cukroví z orechov a datlí
Okrem mandlí môžete na prípravu „surových“ cukroviniek využiť aj vlašské, lieskové alebo kešu orechy. Dodajú mu mierne odlišnú chuť.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 1/2 šálky kešu
- 1/2 šálky datlí
- štipka soli
- 3 PL psyllium šupiek
- 3/4 šálky kokosového oleja
- 3/4 šálky javorového sirupu
- 1 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Kuchynským robotom rozmixujte vlašské orechy a kešu.
- Pridajte datle a soľ. Mixujte zmes dovtedy, kým sa jednotlivé suroviny dokonale nespoja.
- Pridajte psyllium. Opäť zmes mixujte.
- Vylejte zmes do zapekacej misky a rukami ju starostlivo roztlačte až do okrajov.
- Následne pripravte čokoládovú polevu.
- V mixéri zmiešajte kokosový olej, javorový sirup, kakao a vanilku.
- Vytvorte hladkú polevu a rozotrite ju po orechovo-datlovej zmesi v miske.
- Vložte zapekaciu misku na 2 hodiny do mrazničky.
- Po vybratí nakrájajte na malé kúsky.

Máte radi rozmanité druhy orechov? Recepty na raw cukroví nie sú jediné, v ktorých ich môžete využiť. Upečte si aj ďalšie druhy orechového vianočného pečiva !
Vitariánske guľôčky zo sušených marhúľ, brusníc a kokosu
Chutné neodolateľné pečivo, v ktorom sa skvele snúbi sušené ovocie, kokos a korenie.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky sušených marhúľ
- 1/2 šálky horúcej vody
- 4 šálky strúhaného kokosu
- 1 šálka mandľovej múky
- 1 šálka hrozienok
- 1/2 šálky sušených brusníc
- 1/2 šálky datľovej pasty
- 1/4 šálky chia semienok
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička mandľového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky pomarančového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- strúhaný kokos, nasekané sušené brusnice, nasekané pistácie, mandľová múka a kakaový prášok na obalenie
Postup:
- Sušené marhule namočte na 15 minút do horúcej vody a medzitým si pripravte ostatné ingrediencie.
- Preneste namočené marhule spolu s vodou z namáčania do misy kuchynského robota.
- Zredukujte na pyré, pridajte strúhaný kokos a mandľovú múku a spracovávajte, kým nevznikne lepkavá zmes.
- Pridajte zvyšok ingrediencií a spracovávajte ich pulzným spôsobom, kým nevznikne tvárne cesto.
- Z cesta ručne vytvorte guličky, ktoré odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na záver raw cukroví obaľte, niektoré guličky v strúhanom kokose, iné, v nasekaných brusniciach či pistáciách, ďalšie v kakau či mandľovej múke.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Okrem receptov na raw cukroví, môžete škoricu použiť aj pri príprave voňavých škoricových cukroviniek !
Vianočné kokosové raw tyčinky
Ak ste zástancovia skôr jednoduchých receptov, tieto kokosové tyčinky s minimom ingrediencií sú presne pre vás.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 3/4 šálky kokosového cukru
- 1/2 šálky kokosového mlieka z konzervy
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1/2 šálky kokosovej múky
- 1/2 šálky čokoládových kvapiek
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte kokosový olej, kokosový cukor, kokosové mlieko a vanilku.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte kokosovú múku a potom aj čokoládové kvapky.
- Vzniknutú zmes vložte do pekáča či formy a roztlačte prstami, lyžičkou či špachtľou.
- Dajte na aspoň 2 hodiny do mrazničky.
- Následne nakrájajte na tyčinky.

Kokos je v rozmanitých podobách súčasťou veľkého množstva vianočných pochúťok. Ak si chcete jeho chuť užiť naplno, vyskúšajte naše recepty na kokosové pečivo .
Raw strava a raw cukroví
V doslovnom preklade znamená raw surový, jedná sa teda o potravu, ktorá nie je tepelne spracovaná. Táto strava je založená na myšlienke, že tepelne upravené jedlo stráca svoje cenné živiny. Z tohto dôvodu sa tak pri príprave raw pokrmov nesmie presiahnuť teplota 42 °C. Okrem označenia surová strava sa dá stretnúť aj s výrazom živá strava alebo vitariánstvo.
Zásady vitariánstva teda znamenajú nekonzumovať žiadne varené, dusené, pečené či vyprážané jedlá. Recepty na raw cukroví sú toho príkladom, pretože v žiadnom z nich sa cukroví nevkladá do rúry. Najčastejšími surovinami, ktoré sa pri príprave raw cukroví využívajú, sú predovšetkým datle, mandle, orechy, semienka a rozmanité druhy korenia. Použiť je možné aj rôzne sušené ovocie či med.