Hľadáte niečo čím dostanete vašich hostí do kolien?
Pripravte si jeden z týchto jedinečných receptov na tortu Pavlova, ktorá nadchne naozaj každého!
Chcete jeho mini verziu? Alebo jeho verziu s exotickým ovocím? Vyberte si sami!
Torta Pavlova s jahodami
Nič nie je lepšie ako čerstvé jahody na nadýchanom obláčiku vyšľahaného snehu.
Čo budeme potrebovať
Na sneh
- 4 bielky
- 250 g práškového cukru
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- 1 lyžička kukuričnej múky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na náplň
- 500 g jahôd, olúpaných a rozpolených
- 200 g červených ríbezlí
- 3 lyžice práškového cukru
- 350 ml hustej smotany
Postup
- Rúru rozohrejte na 150 stupňov.
- Ceruzkou vytýčte obvod jedálenského taniera na papieri na pečenie.
- Ručným šľahačom ušľahajte 4 bielky, kým sa nevytvoria tuhé špičky, potom do nich zašľahajte 250 g práškového cukru po 1 lyžici, kým pusinky nebudú lesklé.
- Prišľahajte 1 lyžičku bieleho vínneho octu, 1 lyžičku kukuričnej múky a 1 lyžičku vanilkového extraktu.
- Rozložte pusinky do kruhu, aby strany boli trochu vyššie ako stred.
- Pečte 1 hodinu, potom vypnite a nechajte Pavlovu úplne vychladnúť v rúre.
- Keď pusinky vychladnú, nakrájajte 100 g olúpaných jahôd. Zmiešajte ich so 100 g červených ríbezlí a 2 lyžicami práškového cukru.
- Vložte do kuchynského robota, rozmixujte dohladka a potom ovocnú zmes pretlačte cez sito.
- Vyšľaháme 350 ml smotany so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru a rozotrieme na pusinky.
- Na smotanu dáme zvyšných 400 g olúpaných a rozpolených jahôd a 100 g červených ríbezlí a nakoniec celú dávku zalejeme omáčkou.

Mini Pavlova dezert
Recept na nadýchaný mini zákusok z bielkov je elegantný, krásny a romantický dezert. Je ideálny na Valentína alebo na akúkoľvek inú večeru. Textúra je zvonku svieža, vo vnútri je mäkká ako marshmallow a je plná šľahačky a ovocia.
Čo budeme potrebovať
Na Pavlove
- 6 veľkých vaječných bielkov
- 300 g krupicového cukru
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- ½ lyžice citrónovej šťavy
- ½ lyžice vanilkového extraktu
Na náplň
- 350 ml hustej smotany na šľahanie
- 2 lyžice krupicového cukru
Na polevu
- 950 g čerstvého ovocia (čučoriedky, kivi, maliny, nakrájané jahody atď.)
- 15 lístkov mäty (na ozdobu)
Postup
- Predhrejte rúru na 150 stupňov.
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou mixéra šľahajte 6 bielkov pri vysokej rýchlosti 1 minútu, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Postupne pridávajte cukor a šľahajte 10 minút na vysokú rýchlosť, alebo pokiaľ sa nevytvoria tuhé špičky.
- Rýchlo vmiešajte ½ lyžičky citrónovej šťavy a ½ lyžičky vanilkového extraktu, potom pridajte 2 lyžičky kukuričného škrobu a miešajte, kým sa všetko nepremieša.
- Pomocou zdobiaceho vrecka vytvorte na plechu hniezda.
- Stred odtlačte lyžičkou, aby tu bolo miesto na smotanu.
- Pečte pri 150 stupňoch 1 hodinu a 15 minút, potom rúru vypnite a bez otvárania dvierok nechajte pusinky v horúcej rúre ďalších 30 minút.
- Vonkajšok bude suchý a chrumkavý.
- Nechajte Pavlovu vychladnúť na mriežke.
- Medzitým si pripravte polevu. V studenej miske šľahajte studenú smotanu s 2 lyžicami cukru, kým nebude šľahačka nadýchaná.
- Na Pavlovu nalejte polevu a navrch pridajte čerstvé ovocie.
Rovnako dokonalým, nadýchaným dezertom je táto anjelská torta . Skúste si ho pripraviť podľa nášho receptu!

Objavte podobné tipy
Zákusok Pavlova s exotickým ovocím
Urobte dojem na svojich priateľov a rodinu týmto receptom na exotickú Pavlovu.
Čo budeme potrebovať
- 6 vajec (oddelených)
- 270 g práškového cukru
- 2 lyžičky kukuričnej múky
- 1 lyžička bieleho octu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 300 ml hustej smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 limetky (šťava)
- Jemne nastrúhaná kôra z 2 limetiek
- 2 banány (nakrájané na tenké plátky)
- 3 kivi (ošúpané, nakrájané na tenké plátky)
- 2 karamboly (nakrájané na tenké plátky)
- 2-3 maracuji (dužina)
Postup
- Predhrejte rúru na 120 °C.
- Plech do rúry vyložte alobalom.
- Potrieme ho rozpusteným maslom a poprášime kukuričnou múkou.
- Označte na papier na pečenie kruh s priemerom 24 cm.
- Pomocou elektrického mixéra ušľahajte bielky v čistej suchej mise, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Postupne po 1 lyžici pridávajte cukor a po každom pridaní dobre šľahajte, pokiaľ pusinky nebudú husté a lesklé a cukor sa nerozpustí.
- Pridajte kukuričnú múku, ocot a vanilku a šľahajte, kým sa nespoja.
- Lyžicou naneste sneh na fóliu, pričom ako vodítko použite vyznačený kruh.
- Pečte v rúre 1 ½ hodiny alebo pokiaľ nebude Pavlova na dotyk suchá.
- Vypnite rúru. Nechajte Pavlovu v rúre s pootvorenými dvierkami úplne vychladnúť.
- Pomocou elektrického mixéra ušľahajte smotanu a práškový cukor v miske, kým sa nevytvoria pevné vrcholy.
- Na vrch Pavlovej lyžičkou naneste krém.
- Nalejte limetkovú šťavu do misky. Pridajte plátky banánu a premiešajte, aby sa obalili šťavou. Ozdobte Pavlovu banánom, kivi, karamboly, maracujem a kôrou z limetky.
Čo servírovať k dokonalej torte? No predsa dokonalú kávu! Vďaka týmtoskvelým automatickým kávovarom , ktoré prešli našou recenziou, sa vaši hostia budú cítiť, ako v prvotriednej kaviarni!

Najčastejšie chyby pri príprave receptu na tortu Pavlova
- Príliš rýchle pridávanie cukru
Nepridávajte cukor naraz, ale skôr po lyžiciach a posupne zašľahávajte. Ďalšiu várku cukru pridajte, až potom, čo je predošlá dávka poriadne zapracovaná do bielkov.
- Použitie špinavej misy
Bohužiaľ aj najmenšie zvyšky oleja na vnútrajšku vašej misy, alebo dokonca malé smietko žĺtka, zabráni tomu, aby vaše bielky správne penili, bez ohľadu na to, ako silne ich šľaháte.
- Vajcia nemajú izbovú teplotu
Vaječné bielky vytvoria lepšie, vzdušnejšie pusinky, pokiaľ budú mať izbovú teplotu. Veľa ľudí vyťahuje vajcia 10 alebo 15 minút, alebo dokonca 30, pred použitím z chladničky.
- Šľahanie vaječných bielkov príliš dlho
Jednou z najčastejších chýb je nešľahanie vajec dostatočne dlho alebo príliš pomalá rýchlosť, čo znamená, že bielok nedosiahne tuhý vrchol a namiesto toho dosiahne iba medzi fázy. Môže sa ale stať aj opak, ak ich šľaháte príliš dlho, bielky nakoniec prekročia maximálnu tuhosť a vznikne akási zrnitá konzistencia.
- Pečenie pusiniek príliš nízko
Pokiaľ si všimnete, že sa na povrchu pusinky počas pečenia tvoria kvapky kvapaliny, je to známka toho, že teplota vašej rúry je príliš nízka. Riešenie, zvýšte teplotu a skráťte dobu pečenia. Všimnite si tiež, že plne upečená pusinka by sa mala ľahko odlepiť od plechu, keď ju zdvihnete. Pokiaľ sa sa stále lepí k plechu, pečte ju ešte pár minút a znovu vyskúšajte.