S týmito receptami na mäsové klátiky odcestujete jedným sústom na Balkán

Až tri druhy mäsa v jednom recepte na čevabčiči, to je priam rajská hudba pre uši všetkých milovníkov mäsa!

Ale pozor, nezabudli sme aj na verných priaznivcov bezmäsých jedál a pripravili sme si pre vás tofu verziu tohto pokrmu.

Nebudete sa stačiť diviť, ako rýchlo táto pochúťka z vášho taniera zmizne!

Nechajte si chutiť!

Srbské grilované čevabčiči

Tieto grilované mäsové páriky z juhovýchodnej Európy, ktoré prekypujú dymovou chuťou, sú ideálne na čerstvý chlieb a nakrájanú cibuľu.

Čo budeme potrebovať

  1. 450 g mletého hovädzieho mäsa
  2. 200 g mletého bravčového mäsa
  3. 3 strúčiky cesnaku
  4. 2 lyžičky soli
  5. Lyžička papriky
  6. Lyžička jedlej sódy

Postup

  1. Pripravíme si veľkú misu
  2. Do nej umiestnime všetky potrebné ingrediencie, ktoré spolu premiešame
  3. S pomocou polievkovej lyžice naberáme mäsovú zmes a tvarujeme páriky s veľkosťou asi 7 centimetrov
  4. Všetky vytvorené čevabčiči rozložíme v jednej vrstve na tanier a prikryjeme ich potravinárskou fóliou
  5. Ten potom preložíme do chladničky a necháme čevabčiči odpočívať aspoň 1 hodinu, najlepšie však cez noc
  6. Keď sú čevabčiči dostatočne odležané, predhrejeme si rúru na 200 stupňov v režime grilu
  7. Mäsové klátiky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry
  8. Tie z každej strany grilujeme približne 4-5 minút, kým nezozlátnu
  9. Hotové čevabčiči podávame s nakrájanou cibuľkou a chlebom
Srbská verzia lahodných mäsových párkov s cibuľou, kyslou smotanou a ajvarom.
Zdroj: golososdelmundo.com

Bosenské mäsové kolíky z jahňacieho mäsa

Tento jednoduchý recept má v kulinárstve bohatú históriu. Predpokladá sa, že do ho Bosny priniesla Osmanskej ríše, ktorá bola v balkánskej oblasti prítomná takmer 500 rokov. Preto neváhajte ochutnať tento rokmi vyskúšaný recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebom.

Čo budeme potrebovať

Na čevabčiči

  1. 600 g mletého hovädzieho mäsa
  2. 300 g mletého jahňacieho mäsa
  3. 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  4. Lyžička soli
  5. Lyžička korenia

Na pita chlieb

  1. 2 lyžičky sušeného droždia
  2. 500 g hladkej múky
  3. 2 lyžičky soli
  4. Lyžica olivového oleja

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame soľ, hovädzie a jahňacie mäso
  2. Mäso spoločne dobre prepracujeme, aby sa rovnomerne spojilo
  3. Prepracované mäso prekryjeme fóliou a dáme cez noc do chladničky oddýchnuť.
  4. Medzitým si pripravíme pita chlieb
  5. Zmiešame si vo veľkom mieste droždie s 300 ml teplej vody
  6. Droždie necháme 5 minút odležať, kým nevzíde kvások a potom pridávame múku, soľ a olej
  7. Zmes vypracujeme do vláčneho cesta
  8. Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú plochu a miesime ho, kým cesto nie je mäkké, hladké a elastické
  9. Keď je cesto pripravené dáme ho do misy ľahko vymastenej olejom a prikryjeme utierkou
  10. Cesto necháme odpočinúť aspoň hodinu, aby nakyslo
  11. Rúru si predhrejeme na 200 – 220 stupňov a plech umiestnime do stredu rúry
  12. Z cesta vytvoríme 8 rovnako veľkých guličiek, ktoré dlaňou sploštíme a potom rozvaľkáme do placiek o veľkosti asi 20 centimetrov
  13. Rozohriaty plech vyberieme z rúry, pomúčime ho a naň položíme rozvaľkané cesto
  14. Rýchlo ho vrátime do rúry a pečieme 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezozlátne
  15. Druhý deň do mäsa pridáme cesnak a korenie
  16. Mokrými rukami začneme z mäsovej zmesi tvarovať klátiky o veľkosti ukazováka
  17. Pred každým novým klátikom si namáčame ruky, aby sa nám zmes na ne nelepila
  18. Predhrejeme si panvicu na strednú teplotu a necháme na nej rozohriať olej
  19. Vytvarované čevabčiči začneme postupne na panvici zo všetkých strán opekať
  20. Podávame ich s pripraveným domácim tureckým chlebom a čerstvo nakrájanou cibuľou
Bosniansky recept na čevabčiči s ajvarom a pita chlebom.
Zdroj: angsarap.net

Čevabčiči v tureckom pita chlebe

Obložená bageta domácimi mäsovými klátikami z troch druhov mäsa, kyslou smotanou a štipľavou čerstvou cibuľkou=lahodná kombinácia. A ešte lepšie je v kombinácii s domácim ajvarom, ktorý nájdete na konci zoznamu našich receptov.

Čo budeme potrebovať

  1. 680 g mletého bravčového mäsa
  2. 450 g mletého hovädzieho mäsa
  3. 230 g mletého jahňacieho mäsa
  4. Bielok
  5. 2 lyžičky korenia
  6. 2 lyžičky kajenského korenia
  7. 4 strúčiky cesnaku
  8. Lyžička soli
  9. Lyžička jedlej sódy
  10. Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  11. Lyžička papriky
  12. 4 ks bieleho pečiva

Postup

  1. Vo veľkej mise si zmiešame mleté hovädzie, jahňacie a bravčové mäso spoločne s bielkom
  2. Pridáme cesnak, soľ, sódu, oba korenia a papriku
  3. Všetko spoločne premiešame rukami, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili
  4. Z mäsovej zmesi tvarujeme hrubšie klátiky a skladáme ich na tanier
  5. Prikryjeme ich potravinárskou fóliou a preložíme na 1 hodinu do chladničky, aby sa chute rozležali
  6. Rúru si zohrejeme na 200 stupňov na režim grilu
  7. Plech si vyložíme papierom na pečenie alebo ho potrieme olejom
  8. Čevabčiči na plech vyskladáme a dáme do rúry na 30 minút piecť
  9. Hotové mäsové klátiky podávame v nami vybranom bielom pečive zasypané čerstvou cibuľou, poliate kyslou smotanou doplnené o paradajky alebo domáci ajvar
Mäsová nálož v tradičnom tureckom chlebe z kysnutého cesta.
Zdroj: likechocolate.net

Bulharský grilovaný mäsový kebab

Bulharsku ho nájdete pod názvom kebapche. Sú to lahodné kebabové páriky z rôznych druhov mäsa. Nemusíte sa báť, pokiaľ doma práve nemáte dostatok hovädzieho mäsa. Tento recept na bulharskej čevabčiči môžete pripraviť výhradne z mäsa bravčového alebo jahňacieho. Jediné, čo je pre tento recept zásadné je soľ, korenie a rasca.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mletého bravčového mäsa
  2. 450 g mletého hovädzieho mäsa
  3. Lyžička mletej rasce
  4. 25 ml čierneho piva
  5. Vajcia
  6. Soľ
  7. Korenie

Postup

  1. V mise zmiešame mleté bravčové a hovädzie mäso
  2. Pridáme rascu, soľ, korenie a pivo
  3. V samostatnej miske rozšľaháme vajcia, ktoré pridáme k mäsu
  4. Prísady dôkladne premiešame, kým sa spoločne neprepracujú
  5. Takto upravené mäso necháme aspoň 1 hodinu odpočívať
  6. Z masovej zmesi potom začneme tvarovať kolíky
  7. Rozpálime si panvicu s olejom na strednú teplotu a začneme postupne jednotlivé čevabčiči smažiť
  8. Špalíky opekáme z každej strany 7 minút, aby boli zo všetkých strán zlatisté
Bulharská verzia mäsových klátikov s cibuľou a pivom.
Zdroj: chasingthedonkey.com

Chorvátske čevabčiči s chilli

Tento recept je pravdepodobne najlepší a najjednoduchší recept na domáce mäsové páriky, ktorý poznám. Jednoduché na prípravu, neuveriteľne výdatné a chutné. Každý kto je ochutnal sa olizoval až za ušami.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mletého hovädzieho mäsa
  2. 250 g mletého bravčového mäsa
  3. 150 g cibule
  4. 6 strúčikov cesnaku
  5. Lyžička jedlej sódy
  6. 3 lyžičky chilli
  7. 3 lyžice petržlenovej vňate (nasekané)
  8. Štipka korenia
  9. Lyžica sladkej papriky
  10. 2 lyžice pálivej papriky
  11. ½ lyžičky sladkej údené papriky
  12. Štipka soli
  13. 15 ml vody
  14. ¾ lyžice vegety
  15. 2 lyžice strúhanky

Postup

  1. Mleté mäso dáme do veľkej misy
  2. Cibuľu si nadrobno nakrájame a cesnak si nastrúhame alebo prelisujeme
  3. Pridáme ich do misy k mäsu
  4. Ďalej pridáme nasekanú petržlenovú vňať, všetky papriky, jedlú sódu, strúhanku, vodu, podravku, soľ a korenie
  5. Ručne prepracujeme do jednotného cesta
  6. Misu zakryjme potravinárskou fóliou a necháme 1 až 2 hodiny odpočívať v chladničke
  7. Z masovej zmesi potom tvarujeme klátiky o veľkosti 7-10 centimetrov
  8. Na rozpálenej panvici s olejom potom jednotlivé kolíky, za stáleho otáčania, 12-14 minút grilujeme
  9. Čevabčiči musia byť zlatisté a dobre prepečené
Chorvátske mäsové páriky s chilli a ryžou.
Zdroj: whereismyspoon.co

Vegetariánske čevabčiči z tofu

Patríte medzi zástancov bezmäsých jedál? Naša vegetariánska aj vegánska verzia obľúbených mäsových párčekov je robená presne vám na mieru.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g tofu (nastrúhaného nahrubo)
  2. Červená paprika (nakrájaná nadrobno)
  3. 100 g strúhanky
  4. 2 malé cibule (nakrájané nadrobno)
  5. 3 vajcia
  6. 4 šampiňóny (nakrájané nadrobno)
  7. 1 lyžica údené papriky
  8. Soľ
  9. Korenie
  10. Lyžica petržlenu
  11. Lyžica kokosového oleja

Postup

  1. Všetky potrebné ingrediencie umiestnime do misy
  2. Všetko spolu zamiešame a vypracujeme jednotné cesto
  3. Z cesta potom tvoríme klátiky o veľkosti ukazováka
  4. Potom si rozohrejeme na strednú teplotu panvicu a pridáme kokosový olej
  5. Keď je olej rozpustený, začneme postupne jednotlivé kolíky smažiť
  6. Čevabčiči vyprážame rovnomerne zo všetkých strán, aby boli chrumkavé
Vegetariánska aj vegánska verzia tradičného balkánskeho pokrmu.
Zdroj: biancazapatka.com

Ajvar omáčka

Pripravte sa na to, že sa zamilujete do kombinácie grilovanej červenej papriky s grilovaným baklažánom. Stačí jedno sústo a budete chcieť túto srbskú omáčku podávať ku všetkému, od chleba po mäso a dokonca aj k zelenine!

Čo budeme potrebovať

  1. 4 veľké červené papriky
  2. Stredne veľký baklažán
  3. 30 ml olivového oleja
  4. 2 strúčiky cesnaku
  5. 2 lyžičky bieleho octu
  6. Soľ
  7. Korenie

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
  2. Plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
  3. Baklažán nakrájame na veľké kúsky a vyložíme na plech
  4. K nemu pridáme červenú papriku nakrájanú na polovice
  5. Plech vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút, aby papriky chytili odtieň čiernej
  6. Potom zeleninu vyberieme, umiestnime ju do veľkej misy a tú zakryjeme fóliou alebo igelitovou taškou
  7. Takto zeleninu necháme 20 minút bokom
  8. Po vychladnutí odstránime z baklažánu aj papriky šupky a papriky zbavíme jadrovníka
  9. Papriku a baklažán dáme do kuchynského robota a pridáme cesnak, olej, ocot, soľ a korenie
  10. Mixujeme dovtedy, kým ajvar nie je hladký
  11. Vzniknutú omáčku preložíme do hrnca
  12. V hrnci jej na nízku teplotu varíme, kým nezhustne
  13. Omáčku ochutnajte a podľa svojich preferencií dochuťte
  14. Zložte z platne a pred podávaním nechajte vychladnúť
Tradičná balkánska omáčka z papriky a baklažánu, ktorá sa hodí ku všetkému.
Zdroj: einmalnachschlagbitte.com

Balkánska kuchyňa je vo svojej podstate veľmi rozmanitá. Kuchyňa v tomto regióne je formovaná hneď niekoľkými vplyvmi, najmä potom európskymi a západo-ázijskými.

V dôsledku migrácie sa balkánska kuchyňa šírila aj viac západne do Európy a je možné ju ochutnať napríklad vo Viedni alebo v Nemecku, kde sú otvorené aj typické rómske reštaurácie, ktoré sa dlhodobo tešia vysokej popularite.

Ak by ste radi ochutnali ďalšie podobné recepty, inšpiráciu hľadajte v týchto receptoch s mletým mäsom .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.