Až tri druhy mäsa v jednom recepte na čevabčiči, to je priam rajská hudba pre uši všetkých milovníkov mäsa!
Ale pozor, nezabudli sme aj na verných priaznivcov bezmäsých jedál a pripravili sme si pre vás tofu verziu tohto pokrmu.
Nebudete sa stačiť diviť, ako rýchlo táto pochúťka z vášho taniera zmizne!
Nechajte si chutiť!
Srbské grilované čevabčiči
Tieto grilované mäsové páriky z juhovýchodnej Európy, ktoré prekypujú dymovou chuťou, sú ideálne na čerstvý chlieb a nakrájanú cibuľu.
Čo budeme potrebovať
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky soli
- Lyžička papriky
- Lyžička jedlej sódy
Postup
- Pripravíme si veľkú misu
- Do nej umiestnime všetky potrebné ingrediencie, ktoré spolu premiešame
- S pomocou polievkovej lyžice naberáme mäsovú zmes a tvarujeme páriky s veľkosťou asi 7 centimetrov
- Všetky vytvorené čevabčiči rozložíme v jednej vrstve na tanier a prikryjeme ich potravinárskou fóliou
- Ten potom preložíme do chladničky a necháme čevabčiči odpočívať aspoň 1 hodinu, najlepšie však cez noc
- Keď sú čevabčiči dostatočne odležané, predhrejeme si rúru na 200 stupňov v režime grilu
- Mäsové klátiky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry
- Tie z každej strany grilujeme približne 4-5 minút, kým nezozlátnu
- Hotové čevabčiči podávame s nakrájanou cibuľkou a chlebom

Bosenské mäsové kolíky z jahňacieho mäsa
Tento jednoduchý recept má v kulinárstve bohatú históriu. Predpokladá sa, že do ho Bosny priniesla Osmanskej ríše, ktorá bola v balkánskej oblasti prítomná takmer 500 rokov. Preto neváhajte ochutnať tento rokmi vyskúšaný recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebom.
Čo budeme potrebovať
Na čevabčiči
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g mletého jahňacieho mäsa
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
Na pita chlieb
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 500 g hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- Lyžica olivového oleja
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame soľ, hovädzie a jahňacie mäso
- Mäso spoločne dobre prepracujeme, aby sa rovnomerne spojilo
- Prepracované mäso prekryjeme fóliou a dáme cez noc do chladničky oddýchnuť.
- Medzitým si pripravíme pita chlieb
- Zmiešame si vo veľkom mieste droždie s 300 ml teplej vody
- Droždie necháme 5 minút odležať, kým nevzíde kvások a potom pridávame múku, soľ a olej
- Zmes vypracujeme do vláčneho cesta
- Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú plochu a miesime ho, kým cesto nie je mäkké, hladké a elastické
- Keď je cesto pripravené dáme ho do misy ľahko vymastenej olejom a prikryjeme utierkou
- Cesto necháme odpočinúť aspoň hodinu, aby nakyslo
- Rúru si predhrejeme na 200 – 220 stupňov a plech umiestnime do stredu rúry
- Z cesta vytvoríme 8 rovnako veľkých guličiek, ktoré dlaňou sploštíme a potom rozvaľkáme do placiek o veľkosti asi 20 centimetrov
- Rozohriaty plech vyberieme z rúry, pomúčime ho a naň položíme rozvaľkané cesto
- Rýchlo ho vrátime do rúry a pečieme 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezozlátne
- Druhý deň do mäsa pridáme cesnak a korenie
- Mokrými rukami začneme z mäsovej zmesi tvarovať klátiky o veľkosti ukazováka
- Pred každým novým klátikom si namáčame ruky, aby sa nám zmes na ne nelepila
- Predhrejeme si panvicu na strednú teplotu a necháme na nej rozohriať olej
- Vytvarované čevabčiči začneme postupne na panvici zo všetkých strán opekať
- Podávame ich s pripraveným domácim tureckým chlebom a čerstvo nakrájanou cibuľou

Čevabčiči v tureckom pita chlebe
Obložená bageta domácimi mäsovými klátikami z troch druhov mäsa, kyslou smotanou a štipľavou čerstvou cibuľkou=lahodná kombinácia. A ešte lepšie je v kombinácii s domácim ajvarom, ktorý nájdete na konci zoznamu našich receptov.
Čo budeme potrebovať
- 680 g mletého bravčového mäsa
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- 230 g mletého jahňacieho mäsa
- Bielok
- 2 lyžičky korenia
- 2 lyžičky kajenského korenia
- 4 strúčiky cesnaku
- Lyžička soli
- Lyžička jedlej sódy
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- Lyžička papriky
- 4 ks bieleho pečiva
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame mleté hovädzie, jahňacie a bravčové mäso spoločne s bielkom
- Pridáme cesnak, soľ, sódu, oba korenia a papriku
- Všetko spoločne premiešame rukami, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili
- Z mäsovej zmesi tvarujeme hrubšie klátiky a skladáme ich na tanier
- Prikryjeme ich potravinárskou fóliou a preložíme na 1 hodinu do chladničky, aby sa chute rozležali
- Rúru si zohrejeme na 200 stupňov na režim grilu
- Plech si vyložíme papierom na pečenie alebo ho potrieme olejom
- Čevabčiči na plech vyskladáme a dáme do rúry na 30 minút piecť
- Hotové mäsové klátiky podávame v nami vybranom bielom pečive zasypané čerstvou cibuľou, poliate kyslou smotanou doplnené o paradajky alebo domáci ajvar

Objavte podobné tipy
Bulharský grilovaný mäsový kebab
Bulharsku ho nájdete pod názvom kebapche. Sú to lahodné kebabové páriky z rôznych druhov mäsa. Nemusíte sa báť, pokiaľ doma práve nemáte dostatok hovädzieho mäsa. Tento recept na bulharskej čevabčiči môžete pripraviť výhradne z mäsa bravčového alebo jahňacieho. Jediné, čo je pre tento recept zásadné je soľ, korenie a rasca.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- Lyžička mletej rasce
- 25 ml čierneho piva
- Vajcia
- Soľ
- Korenie
Postup
- V mise zmiešame mleté bravčové a hovädzie mäso
- Pridáme rascu, soľ, korenie a pivo
- V samostatnej miske rozšľaháme vajcia, ktoré pridáme k mäsu
- Prísady dôkladne premiešame, kým sa spoločne neprepracujú
- Takto upravené mäso necháme aspoň 1 hodinu odpočívať
- Z masovej zmesi potom začneme tvarovať kolíky
- Rozpálime si panvicu s olejom na strednú teplotu a začneme postupne jednotlivé čevabčiči smažiť
- Špalíky opekáme z každej strany 7 minút, aby boli zo všetkých strán zlatisté

Chorvátske čevabčiči s chilli
Tento recept je pravdepodobne najlepší a najjednoduchší recept na domáce mäsové páriky, ktorý poznám. Jednoduché na prípravu, neuveriteľne výdatné a chutné. Každý kto je ochutnal sa olizoval až za ušami.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 150 g cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- Lyžička jedlej sódy
- 3 lyžičky chilli
- 3 lyžice petržlenovej vňate (nasekané)
- Štipka korenia
- Lyžica sladkej papriky
- 2 lyžice pálivej papriky
- ½ lyžičky sladkej údené papriky
- Štipka soli
- 15 ml vody
- ¾ lyžice vegety
- 2 lyžice strúhanky
Postup
- Mleté mäso dáme do veľkej misy
- Cibuľu si nadrobno nakrájame a cesnak si nastrúhame alebo prelisujeme
- Pridáme ich do misy k mäsu
- Ďalej pridáme nasekanú petržlenovú vňať, všetky papriky, jedlú sódu, strúhanku, vodu, podravku, soľ a korenie
- Ručne prepracujeme do jednotného cesta
- Misu zakryjme potravinárskou fóliou a necháme 1 až 2 hodiny odpočívať v chladničke
- Z masovej zmesi potom tvarujeme klátiky o veľkosti 7-10 centimetrov
- Na rozpálenej panvici s olejom potom jednotlivé kolíky, za stáleho otáčania, 12-14 minút grilujeme
- Čevabčiči musia byť zlatisté a dobre prepečené

Vegetariánske čevabčiči z tofu
Patríte medzi zástancov bezmäsých jedál? Naša vegetariánska aj vegánska verzia obľúbených mäsových párčekov je robená presne vám na mieru.
Čo budeme potrebovať
- 500 g tofu (nastrúhaného nahrubo)
- Červená paprika (nakrájaná nadrobno)
- 100 g strúhanky
- 2 malé cibule (nakrájané nadrobno)
- 3 vajcia
- 4 šampiňóny (nakrájané nadrobno)
- 1 lyžica údené papriky
- Soľ
- Korenie
- Lyžica petržlenu
- Lyžica kokosového oleja
Postup
- Všetky potrebné ingrediencie umiestnime do misy
- Všetko spolu zamiešame a vypracujeme jednotné cesto
- Z cesta potom tvoríme klátiky o veľkosti ukazováka
- Potom si rozohrejeme na strednú teplotu panvicu a pridáme kokosový olej
- Keď je olej rozpustený, začneme postupne jednotlivé kolíky smažiť
- Čevabčiči vyprážame rovnomerne zo všetkých strán, aby boli chrumkavé

Ajvar omáčka
Pripravte sa na to, že sa zamilujete do kombinácie grilovanej červenej papriky s grilovaným baklažánom. Stačí jedno sústo a budete chcieť túto srbskú omáčku podávať ku všetkému, od chleba po mäso a dokonca aj k zelenine!
Čo budeme potrebovať
- 4 veľké červené papriky
- Stredne veľký baklažán
- 30 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky bieleho octu
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
- Baklažán nakrájame na veľké kúsky a vyložíme na plech
- K nemu pridáme červenú papriku nakrájanú na polovice
- Plech vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút, aby papriky chytili odtieň čiernej
- Potom zeleninu vyberieme, umiestnime ju do veľkej misy a tú zakryjeme fóliou alebo igelitovou taškou
- Takto zeleninu necháme 20 minút bokom
- Po vychladnutí odstránime z baklažánu aj papriky šupky a papriky zbavíme jadrovníka
- Papriku a baklažán dáme do kuchynského robota a pridáme cesnak, olej, ocot, soľ a korenie
- Mixujeme dovtedy, kým ajvar nie je hladký
- Vzniknutú omáčku preložíme do hrnca
- V hrnci jej na nízku teplotu varíme, kým nezhustne
- Omáčku ochutnajte a podľa svojich preferencií dochuťte
- Zložte z platne a pred podávaním nechajte vychladnúť

Balkánska kuchyňa je vo svojej podstate veľmi rozmanitá. Kuchyňa v tomto regióne je formovaná hneď niekoľkými vplyvmi, najmä potom európskymi a západo-ázijskými.
V dôsledku migrácie sa balkánska kuchyňa šírila aj viac západne do Európy a je možné ju ochutnať napríklad vo Viedni alebo v Nemecku, kde sú otvorené aj typické rómske reštaurácie, ktoré sa dlhodobo tešia vysokej popularite.
Ak by ste radi ochutnali ďalšie podobné recepty, inšpiráciu hľadajte v týchto receptoch s mletým mäsom .