Vynikajúce omáčky k cestovinám 7x inak alebo pripravte si ľahké a rýchle jedlo kedykoľvek počas dňa!

Chcete pripraviť niečo lahodné, ale nemáte práve dostatok času na dlhé vystávanie pri platni?

Potom sa inšpirujte našimi 7 receptami na omáčky na cestoviny, ktoré sú jednoduché, ale pritom úplne luxusné.

Ochutnajte tradičnú paradajkovú omáčku, ale aj napríklad hubovú či cesnakovú.

Ktorá sa stane vašim favoritom?

Talianska paradajková omáčka

Táto autentická talianska omáčka z paradajok je tak rýchla a jednoduchá na prípravu, že ju budete mať hotovú rýchlejšie ako budú uvarené cestoviny. Užite si ju!

Ingrediencie

  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 alebo 5 strúčikov čerstvého cesnaku
  • malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekané
  • cca 850 g krájaných paradajok v konzerve alebo paradajkového pyré, prípadne 500 g čerstvých paradajok (môžete použiť aj cherry paradajky)
  • asi 1 a 1/2 zarovnanej lyžičky morskej soli
  • 3 alebo 4 veľké listy čerstvej bazalky, prípadne ďalšie na ozdobu
  • syr Parmigiano Reggiano, nastrúhaný
  • cestoviny podľa vašej voľby

Postup

  1. Nalejte olej do veľkej panvice na stredne vysokej teplote.
  2. Rozdrvte cesnak a pridajte ho do oleja (ak chcete pikantnú omáčku, môžete v tejto chvíli pridať trochu feferónky, čerstvého alebo sušeného chilli).
  3. Restujte cesnak, kým nezačne hnednúť, potom pridajte petržlenovú vňať.
  4. Zvýšte teplotu na vysokú.
  5. Teraz pridajte paradajky a rýchlo prikryte pokrievkou na asi 30 sekúnd, kým paradajky neprestanú striekať z panvice.
  6. Miešajte vareškou a trochu znížte teplotu.
  7. Je dôležité, aby sa táto omáčka varila rýchlo, pretože sa varí krátko.
  8. Pridajte soľ a ďalej varte rýchlym tempom a často miešajte.
  9. Omáčka rýchlo zhustne, takže ju neprevarujte, asi 5 až 7 minút by malo stačiť.
  10. Omáčku ochutnajte, pokiaľ nebude chutiť dostatočne dobre, asi to chce len trochu viac dosoliť.
  11. Vypnite sporák a pridajte čerstvú bazalku.
  12. Bazalku neoplachujte, pokiaľ to nie je nevyhnutné.
  13. Namiesto toho ju utrite vlhkou papierovou utierkou, aby voda nepokazila chuť a vôňu.
  14. Pridajte omáčku k scedeným cestovinám (niektorú vodu z cestovín si nechajte, aby ste ju mohli pridať späť do cestovín pre prípad, že by boli príliš suché) a ihneď si vychutnajte pokrm s trochou čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano Reggiano a/alebo korenia.
Špagety s paradajkovou omáčkou servírované na tanieri s lístkami bazalky.
www.christinascucina.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na tuniakové cestoviny . Skvelé kombinácie chutí a ingrediencií iba pre vás!

Cuketová omáčka k cestovinám

Luxusná cuketová omáčka s mandľami, kaparmi a citrónom, ktorá vás úplne nadchne! Je zdravá, vynikajúca a zároveň jednoduchá na prípravu. Užite si ju!

Ingrediencie

  • ½ šálky plátku mandlí
  • 2-3 lyžice olivového oleja (voliteľne)
  • 450 g cukiet, nakrájaných na tenké plátky
  • 30 g bazalky
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • kôra z 1 citróna + 2 lyžice šťavy
  • 2 lyžice scedených kaparov
  • 2 lyžice lahôdkového droždia (voliteľne)
  • čierne korenie, podľa chuti
  • soľ, podľa chuti
  • 300 g cestovín

Postup

  1. Plátky mandlí nasucho opražte na malej panvici dozlatista.
  2. Dajte bokom.
  3. Vo veľkej nerezovej panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja.
  4. Akonáhle sa olej začne trblietať, pridajte plátky cukety.
  5. Rýchlo ich s olejom premiešajte.
  6. Pokiaľ nechcete použiť olej, môžete namiesto toho cukety napariť.
  7. Cukety restujte na strednom ohni za častého miešania, kým všetky nespriehľadní a miestami neskaramelizujú.
  8. Odložte panvicu stranou.
  9. Dajte polovicu mandlí (zvyšok si nechajte na ozdobu), uvarené cukety, olivový olej (ak používate), 2/3 bazalky (nejakú si nechajte na ozdobu), cesnak, citrónovú kôru a šťavu (začnite s 1 polievkovou lyžicou, potom predstáv), kapary, lahôdkové droždie a štipku korenia a soli do kuchynského robota.
  10. Rozmixujte do hladka a dochuťte korením podľa chuti.
  11. Cestoviny uvarte a tesne predtým, než budete pripravení ich scediť, uschovajte si 1 šálku vody.
  12. Dajte cuketovú omáčku do hrnca, pridajte dostatok horúcej vody na z cestovín (možno ju nebudete potrebovať celú), aby sa omáčka uvoľnila, a potom premiešajte s uvarenými cestovinami.
  13. Dobre premiešajte.
  14. Dochuťte, rozdeľte do misiek a ozdobte zvyšnými mandľovými plátkami a bazalkou.
Cestoviny s cuketami, mandľami, kaparami a citrónom servírované na tanieri.
www.lazycatkitchen.com

Omáčka zo 4 syrov

Úžasne krémová a neuveriteľne zamatová omáčka zo 4 rôznych druhov syrov sa perfektne hodí k špagetám. Je to rýchle a jednoduché jedlo, ktoré všetci ocenia!

Ingrediencie

  • 230 g špaget
  • 4 lyžice masla
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky mlieka alebo viac, podľa potreby
  • 1/2 šálky hustej smotany
  • 2 lyžičky talianskeho korenia
  • 1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
  • 1/2 šálky strúhaného syra fontina
  • 1/4 šálky strúhaného syra Gruyere
  • 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky

Postup

  1. Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte cestoviny podľa návodu na obale; dobre sceďte.
  2. V hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
  3. Pridajte cesnak a restujte za častého miešania, kým nebude voňavý, asi 1-2 minúty.
  4. Vmiešajte múku a restujte, kým ľahko nezhnedne, asi 1 minútu.
  5. Postupne zašľahajte mlieko, hustú smotanu a talianske korenie.
  6. Varte za stáleho šľahania, kým sa všetko nezapracuje, asi 1-2 minúty.
  7. Vmiešajte syry a varte, kým mierne nezhustnú, asi 1-2 minúty.
  8. Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridajte podľa potreby viac mlieka.
  9. Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
  10. Vmiešajte cestoviny a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  11. Ihneď podávajte, podľa chuti ozdobené petržlenovou vňaťou a pažítkou.
Špagety so štyrmi druhmi syra servírované v hrnci a posypané čerstvými bylinkami.
www.damndelicious.net

Omáčka z modrého syra so špenátom

Tento delikátny recept obsahuje samé dobré veci. Smotanová omáčka z modrého syra, zdravý špenát, to všetko zamotané do cestovín. Pripravte si s nami vašu novú obľúbenú večeru!

Ingrediencie

  • 230 g krátkych cestovín (campanelle, zitie, penne, farfalle atď.)
  • 230 g baby špenátu (alebo bežného špenátu, bez stoniek a nahrubo nakrájaných)
  • 120 g modrého syra, plus naviac na ozdobu, ak chcete
  • 4 lyžice masla
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale.
  2. Asi minútu pred dokončením naberte šálku vody z cestovín.
  3. Asi 30 sekúnd pred dokončením pridajte špenát a miešajte, kým špenát nezvädne.
  4. Sceďte.
  5. Vráťte cestoviny a špenát do hrnca a pridajte maslo a syr.
  6. Prehadzujte klieštičkami, kým sa maslo a syr nerozpustia a všetko sa nespojí.
  7. Zalejte trochou vody z cestovín, aby vznikla svetlá omáčka.
  8. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa potreby.
  9. Podávajte naraz na nahriatych tanieroch a pridajte na taniere omrvinky z modrého syra.
  10. Dobrú chuť!
Cestoviny s modrým syrom a špenátom servírované na tanieri.
www.framedcooks.com

Hľadáte jedlo, ktoré budete mať na stole do pol hodinky a pritom zasýti celú rodinu? Recepty na cestoviny so špenátom sú tou pravou voľbou! Môžete do nich použiť akýkoľvek syr alebo to, čo máte práve doma.

Krémová tekvicová omáčka na cestoviny

Ste pripravení na jeden z najchutnejších jesenných receptov s tekvicou? Prinášame vám neuveriteľne jednoduchý návod, ako si pripraviť úžasnú krémovú tekvicovú omáčku k cestovinám.

Ingrediencie

  • 400 g tekvice, nakrájané na kocky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice kokosového oleja, rozpusteného
  • 4 lyžice kokosového mlieka
  • čerstvé lístky šalvie
  • škorica, muškátový oriešok, chilli vločky – podľa chuti
  • soľ a korenie
  • cestoviny podľa vlastného výberu

Postup

  1. K tekvici pridajte kokosový olej a štipku soli.
  2. Dobre premiešajte a pečte pri 200 °C, kým nie je tekvica úplne prepečená.
  3. Pomocou mixéra alebo kuchynského robota z nej urobte pyré.
  4. Na panvicu pridajte olivový olej a lístky šalvie a varte na stredne miernom ohni asi 5 minút.
  5. Pridajte do panvice tekvicové pyré spolu s kokosovým mliekom, štipkou chilli vločiek, škoricou a muškátovým orieškom.
  6. Dochuťte soľou a korením.
  7. Znížte teplotu na minimum a varte 5 minút.
  8. Pridajte uvarené cestoviny podľa vlastného výberu.
  9. Servírujte!
Cestoviny s tekvicovým pyré servírované na tanieri a posypané syrom.
www.gourmandelle.com

Ak ste fanúšikovia tekvice, tak určite vyskúšajte aj recepty na tekvicové rizoto !

Cesnaková omáčka k cestovinám

Na túto lahodnú krémovú cesnakovú omáčku potrebujete iba 6 ingrediencií. Je rýchla a jednoduchá na prípravu, takže ju hravo pripravíte aj v časovom prese.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 a 3/4 šálky smotany na varenie
  • 1/3 šálky nastrúhaného parmezánu
  • 1–2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané (alebo 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Vo veľkej nepriľnavej panvici rozpustite na strednom plameni maslo.
  2. Keď je horúce, pridajte cesnak a za stáleho miešania restujte 30 sekúnd alebo kým nebude voňavý.
  3. Dávajte pozor, aby ste cesnak nespálili.
  4. Vmiešajte múku a za stáleho miešania restujte 1 minútu alebo do svetlo zlatej farby.
  5. Chce to restovať dostatočne dlho, aby múka nechutila surovo.
  6. Postupne zašľahajte smotanu.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Varte do zhustnutia, asi 1-2 minúty, občas premiešajte.
  9. Pokiaľ sa vytvoria nejaké hrudky, stačí ich vyšľahať.
  10. Doba varenia bude závisieť od viacerých faktorov, jedným z nich je veľkosť vašej panvy.
  11. V podstate chcete, aby sa omáčka varila len do zhustnutia.
  12. Vmiešajte parmezán a petržlenovú vňať.
  13. Dajte panvicu zo sporáka.
  14. Omáčka je najlepšia, keď sa podáva ihneď.
  15. Odstavením zhustne.
  16. Servírujte s ľubovoľnými cestovinami.
Omáčka z cesnaku so špagetami servírovaná v hlbokom tanieri a posypaná čerstvými bylinkami.
www.littlebroken.com

Krémová šampiňónová omáčka

Tento rýchly recept pripravíte do 30 minút a urobíte s ním veľkú parádu! Pripravte ho napríklad na rande, aby ste očarili svoj náprotivok, pretože omáčka zo šampiňónov v kombinácii s cestovinami a parmezánom je úplná lahôdka.

Ingrediencie

  • 700 g šampiňónov
  • soľ
  • 250 g cestovín linguine, špaget alebo fettuccine
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/4 šálky jemne nasekané šalotky
  • 1 lyžica lisovaného cesnaku
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu alebo 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1/4 lyžičky drvených červených čili vločiek
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/3 šálky creme fraiche alebo hustej smotany
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Z húb odrežte stonky.
  2. Nakrájajte klobúčiky na kúsky veľkosti sústa.
  3. Priveďte do varu 5-6 litrov vody spolu so 4 lyžicami soli.
  4. Cestoviny varte podľa návodu na obale, pokiaľ nie sú al dente.
  5. Pred scedením cestovín odoberte 1 šálku vriacej vody a odložte.
  6. Zatiaľ čo sa cestoviny varí, zahrejte olej vo veľkej panvici (najlepšie nepriľnavé) na stredne vysokú teplotu.
  7. Pridajte do panvice huby a rozložte ich do jednej vrstvy.
  8. Restujte 5 minút bez miešania.
  9. Pretrepte panvicu a premiešajte huby.
  10. Varte ďalších 5 minút.
  11. V tomto okamihu by huby mali získať nejakú farbu a uvoľňovať trochu tekutiny.
  12. Pridajte 1 lyžičku soli, šalotku, cesnak, tymian a chilli a dobre premiešajte.
  13. Varte, kým šalotka nezmäkne, asi 2 minúty.
  14. K hubám pridajte citrónovú šťavu, creme fraiche a petržlenovú vňať.
  15. Duste, kým omáčka nezhustne.
  16. Pridajte 1/3 šálky odloženej vody a miešajte, zoškrabujte panvicu, aby sa uvoľnili zhnedlé kúsky.
  17. Uvarené cestoviny dajte do panvice a pomocou klieští vmiešajte omáčku.
  18. Pokiaľ sa vám omáčka zdá suchá, pridajte ešte trochu vody z cestovín.
  19. Odoberte z platne, posypte parmezánom a podávajte.
Špagety s hubovou omáčkou servírované v hlbokom tanieri s vidličkou.
www.familystylefood.com

Cestoviny pripravujeme nielen s omáčkami, ale výborne chutia aj zapekané cestoviny , ktoré omáčkou v pekáčiku polejeme a krátko zapečieme.

10 zlatých pravidiel, ako pripraviť cestoviny ako pravý Talian

  1. Do vody nikdy nepridávajte olej .
    Olej sa oddelí a pláva na povrchu vody a nezabráni tomu, aby sa cestoviny zlepili. Jediný spôsob, ako zabrániť zlepovaniu kúskov cestovín, je použiť veľa vody. Na každých 100 gramov suchých cestovín budete potrebovať jeden liter vody.
  2. Priveďte vodu do varu.
    Ak chcete cestoviny al dente, potom je varenie vody nevyhnutné, pretože cestoviny musia byť v kontakte s vodou čo najmenej. Ďalším dôležitým aspektom je, že vriaca voda želatinuje škroby obsiahnuté v cestovinách, čím sa stanú stráviteľnými.
  3. Soľ pridávajte až vo chvíli, keď sa voda varí.
    Ak pridáte soľ do studenej vody, oneskorí sa doba, za akú voda dosiahne bod varu.
  4. Pri varení udržujte vysokú teplotu.
    Uvaríte cestoviny rýchlejšie a je to jediný spôsob, ako dosiahnuť cestoviny al dente. Akonáhle znížite teplotu, skončíte s kašovitými cestovinami.
  5. Nelámte špagety ani iné dlhé cestoviny.
    Dôležitá je dĺžka. Keď špagety namotáte na vidličku, pomôže vám to efektívnejšie zachytiť omáčku. Vložte špagety do vriacej vody a jemne ich zatlačte dole.
  6. Ochutnávajte a nehádžte s cestovinami na stenu.
    Jediný správny spôsob, ako spoznať, že sú cestoviny hotové, je ich ochutnať. Cestoviny by mali byť dostatočne mäkké, aby sa do nich dalo uhryznúť bez pocitu chrumkania, ale stále dosť tvrdé.
  7. Neoplachujte ich.
    Cestoviny sceďte, ale nikdy ich nepreplachujte: chcete, aby na ich povrchu zostali škroby, jedine tak sa na nich omáčka lepšie prichytí. Tiež nechcete zastaviť proces varenia, ktorý pokračuje, kým nie sú cestoviny na tanieri.
  8. Dajte cestoviny do uvarenej omáčky, zapnite oheň a pár minút prevarte .
    Pokiaľ je vaša omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody z varenia, ktorá má dostatok škrobu, obohatí omáčku a prilepí sa k cestovinám.
  9. Ihneď podávajte.
    Cestoviny sa najlepšie podávajú horúce a čerstvo uvarené.
  10. Urobte zo zvyškov cestovín nový pokrm.
    Neohrievajte svoje zvyšky cestovín: v mikrovlnnej rúre ani na panvici, stále budú chutiť hrozne. Namiesto toho z nich urobte ďalšie jedlo. V Taliansku sa zvyšky cestovín obvykle pečú s ďalšími ingredienciami, ako je údené mäso, mozzarella, varené vajcia a zelenina, aby sa vyrobilo to, čomu sa hovorí pasticcio.

A aká omáčka najviac chutila vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.