Už ste skúšali jablčné muffiny?
Ak si neviete si rady s prebytkom jabĺk, tak prečo ich nevyskúšať?
Sú vláčne a šťavnaté.
Recepty, ktoré tu máme, sú jednoduché, chutné a zdravé.
Poďte sa inšpirovať.
Jablčné muffiny so škoricou
Milujete posýpkové koláče? Potom určite nepohrdnete týmito lahodnými jablčnými muffinmi so škoricou. Recept je navyše jednoduchý a rýchlo hotový.
Ingrediencie:
Na posýpku:
- ⅔ hrnčeka polohrubej múky
- ¼ hrnčeka trstinového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 5 lyžíc zmäknutého masla
Na cesto:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ⅛ lyžičky klinčeka
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- 1 hrnček trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnčeka olúpaných a nakrájaných jabĺk na menšie kúsky
Na polevu:
- ½ hrnčeka cukru múčky
- 1 a ½ lyžice plnotučného mlieka
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Zmiešajte si ingrediencie na posýpku.
- Všetky suché ingrediencie na cesto si zmiešajte dohromady.
- Pomocou mixéra si rozmixujte maslo s cukrom do nadýchanej peny (asi 2 minúty).
- Potom pridajte vajcia jedno po druhom a zašľahajte.
- Pridajte vanilkový extrakt a opäť prešľahajte.
- K vyšľahanej zmesi pridajte sypké ingrediencie a opatrne premiešajte.
- Maslom vymastenú a múkou vysypanú formu na muffiny naplňte cestom do ¾ a posypte posýpkou.
- Pečte pri 220 °C asi 5 minút, potom znížte teplotu na 175 °C a pečiete ďalších 10-15 minút.
- Ešte teplé muffiny polejte polevou (ingrediencie na ňu stačí vyšľahať).

Tip: Chceli by ste vyskúšať nové recepty na koláče s posýpkou? Inšpirujte sa našimi receptami na rôzne varianty posýpkových koláčov .
Zdravé muffiny s jablkami a jogurtom
Hľadáte inšpiráciu na nejaké zdravé maškrtenie? Čo tak vyskúšať jablčné muffiny bez cukru? Ale nebojte sa, sladké sú. Sú osladené javorovým sirupom alebo medom.
Ingrediencie na 12 muffinov:
- 1 a ¾ hrnčeka celozrnnej múky
- 1 a ½ lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 hrnček nastrúhaného jablka
- 1 hrnček jabĺk nakrájaných na malé kocky
- ⅓ hrnčeka kokosového alebo olivového oleja
- ½ hrnčeka medu alebo javorového sirupu
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka gréckeho jogurtu
- ½ hrnčeka jablčného pyré (pozri tip nižšie)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- V mise si zmiešajte všetky suché ingrediencie, tj múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, soľ a pridajte nastrúhané aj nakrájané jablká.
- Javorový sirup alebo med a olej spolu vyšľahajte, pridajte vajcia, jablčné pyré, jogurt.
- Sypké ingrediencie prisypte do tekutých a premiešajte.
- Formu na muffiny si vymažte maslom a vysypte múkou. Plňte ich cestom do ¾.
- Pečte na 220 ° C asi 13-16 minút.
- Ak vám nejaké muffiny zostanú, pokojne ich dajte do mrazničky. Vydrží tam až 3 mesiace.

Tip: Ako na jablčné pyré? Potrebné množstvo jabĺk si olúpte a nakrájajte na kocky. V malom množstve vriacej vody ich uvarte domäkka (môžete pridať trochu cukru a škorice), a potom rozmixujte tyčovým mixérom. Ďalším variantom je využiť jablčnú desiatu.
Jablkové muffiny a vlašskými orechmi
Na prípravu nebudete potrebovať váhu. Stačí hrnček s objemom 250 ml. Hrnčekové recepty sú rýchle a obľúbené. Máte ich radi aj vy?
Ingrediencie:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ hrnčeka cukru
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 1 a ½ lyžičky škorice
- ½ hrnčeka vychladnutého masla
- 1 veľké jablko
- ⅓ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- 1 vajce
- ⅔ hrnčeka mlieka
- 2 lyžice trstinového cukru
Postup:
- V mise si zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, ½ lyžičky škorice a soľ.
- Pridajte na malé kúsky nakrájané maslo a dôkladne premiešajte.
- ¼ hrnčeka tejto drobenky dajte bokom na posypanie a primiešajte k nej 1 lyžičku škorice a 2 lyžice trstinového cukru.
- Ku ⅔ mrveničky pridajte nakrájané jablko a orechy.
- Vajcia a mlieko spolu vyšľahajte, pridajte k omrvinke s jablkom, orechy a dôkladne premiešajte.
- Cesto nalejte do formy na muffiny do ¾ a posypte posýpkou.
- Pečte na 205 ° C asi 15-20 minút.

Objavte podobné tipy
Jablčné muffiny s ovsenými vločkami
Jablká, ovsené vločky, škorica a hrozienka sú nielen výbornou kombináciou na domácej müsli, ale aj na tieto skvelé, rýchle jablčné muffiny. Môžete si ich dopriať na raňajky aj desiatu. Navyše sa výborne hodí aj pre malé deti.
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky ovsených vločiek
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- ½ lyžičky škorice
- 1 hrnček cmaru alebo mlieka
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka jablčného pyré
- 1 veľké nakrájané jablko
- ¼ hrnčeka hrozienok
Postup:
- Ovsené vločky zmiešajte so škoricou, práškom do pečiva, vajcami, cmarom a jablčným pyré.
- Pridajte na malé kocky nakrájané jablko, hrozienka a dôkladne premiešajte.
- Cesto nalejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy na muffiny.
- Pečte pri 175 ° C asi 25-30 minút.
- V chladničke (uzavretej v nádobe) vydrží aj týždeň.

Videorecept nájdete tu:
Vegan banánové muffiny bez vajec
Aj na vegánov sme mysleli. Tento recept na koláčiky akurát do ruky je bez všetkých živočíšnych produktov.
Ingrediencie na 12 muffinov:
- 1 a ½ hrnčeka na kocky nakrájaného jablka + ¼ hrnčeka na posypanie
- 2 lyžice múky
- 1 lyžičky škorice
- ½ hrnčeka zrelého roztlačeného banánu
- ¾ hrnčeka cukru
- ½ hrnčeka vanilkového mandľového mlieka
- ⅓ hrnčeka zmäknutého kokosového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Postup:
- Zmiešajte banán, cukor, mlieko, olej, škoricu a muškátový oriešok.
- Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
- Pokiaľ je cesto príliš tuhé, pridajte trochu mlieka navyše.
- Hotovým cestom naplňte vymastené a vysypané formičky na muffiny.
- Navrch nasypte ¼ hrnčeka jabĺk na ozdobu.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 205 ° C na dobu asi 15-18 minút.

Recept na muffiny bez lepku
Pre vás, kto nesmiete lepok, máme tento recept. Tieto jablkové muffiny v kombinácii s burákovým maslom a voňavým korením vyzerajú veľmi dobre, čo? Navyše neobsahujú biely cukor. Ten je nahradený medom.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka jablčného pyré
- ½ hrnčeka arašidového masla
- 1 vajce
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- 3 lyžice medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- ¾ –1 hrnček na kúsky nakrájaného jablka
Postup:
- V mixéri si rozmixujte všetky ingrediencie okrem jabĺk.
- Potom k tejto rozmixovanej zmesi pridajte jablko.
- Pečte na 205 °C asi 10 minút.

Tak čo, ktorý recept na muffiny vás najviac zaujal?
Jablká skvele pasujú k drobcovi, jogurtu, orechom, vločkám, banánom, škoricu aj hrozienkám.
Možno už sa vám vybavuje nejaká obľúbená varianta…
A čo sa k muffinom ešte hodí? Iste váš obľúbený nápoj, napríklad káva. Ako sa pripravuje v kávovaroch Siemens ?
Pozrite sa na ďalšie recepty na muffiny, čiže zákusky akurát do ruky a inšpirujte sa!