Pripravte si jeden z týchto receptov na ajvar a následne si ho vychutnajte ako prílohu alebo aj hlavný chod k ďalším pokrmom, ktoré sme si pre vás pripravili nižšie!
Táto sladká a jemná omáčka krásne dokreslí chuť každého dobre upečeného mäsa.
Ale môžete si ju vychutnať aj ako hustú polievku v jesennom nečase.
Srbský ajvar z grilovanej zeleniny
Tento recept je určený najmä na letné obdobie, kedy na záhradke každý víkend rozpálite svoj gril a vychutnávate si slnečné lúče pri dobrom jedle, ako sú napríklad tieto recepty na grilované dobroty . Červená paprika a baklažán grilované na drevenom uhlí, totiž dodávajú tejto sladkej a pikantnej srbskej omáčke príjemný nádych dymu.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg červenej papriky
- 750 g baklažánu
- 5 strúčikov čerstvo nasekaného cesnaku
- 60 ml slnečnicového alebo olivového oleja
- Lyžica bieleho octu
- Lyžička soli
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- V grile si zapálime drevené uhlie
- Keď je všetko drevené uhlie zapálené a pokryté šedým popolom nahrnieme uhlíky na jednu stranu grilu
- Umiestnime grilovací rošt na miesto a zakryjeme ho
- Gril necháme 5 minút predhriať
- Potom očistíme a naolejujeme grilovací rošt
- Papriky položíme na rozpálenú stranu grilu (tam kde sú uhlíky) a pečieme, 10-15 minút kým celé nesčernejú
- Prenesieme ich z grilu do veľkej misy, zakryjeme plastovým obalom a necháme odležať, kým nevychladnú, aby sa dali olúpať, približne 20 minút
- Z paprík odstránime pripálenú šupku, semená a jadrovníky
- Zatiaľ čo papriky chladnú, poprepichujeme šupku baklažánu po celom povrchu vidličkou
- Umiestnime baklažán na chladnú stranu grilu (tam kde nie sú uhlíky)
- Prikryjeme a pečieme asi 30 minút, kým šupka nestmavne a nezvrásni sa a baklažán nebude rovnomerne mäkký, keď ho stlačíte kliešťami
- V polovici pečenia baklažán otočíme, aby sa rovnomerne opekol
- Baklažán vyberieme z grilu a necháme ho odležať, kým nevychladne, aby sa s ním dalo pracovať
- Potom ho orežeme a pozdĺžne rozkrojíme
- Lyžicou vydlabeme dužinu baklažánu a šupku vyhodíme
- Pečenú červenú papriku, dužinu z baklažánu a cesnak vložíme do kuchynského robota s oceľovou čepeľou
- Mixujeme, kým zelenina nie je hrubo nasekaná
- Pridáme olej, ocot a soľ a znova mixujeme, kým sa všetko spolu nepremieša a nezapracuje do jemnej štruktúry
- Omáčku vložíme do panvice a privedieme do varu
- Potom teplotu znížime a za občasného miešania varíme po dobu 30 minút
- Ajvar zložíme z platne a dochutíme soľou a korením
- Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho ihneď servírujeme alebo ho uložíme do vzduchotesnej nádoby a skladujeme v chladničke po dobu až dvoch týždňov

Ajvar z paprík a baklažánov
Ajvar je srbská zmes pečeného baklažánu a sladkej papriky a niekedy je označovaný ako vegetariánsky kaviár. Je to skvelá príloha k mäsám, najmä potom jahňaciemu, kedy recept s jahňacím mäsom nájdete nižšie v tomto článku, ale tiež si ho môžete vychutnať ako nátierku, viď sekcia TIP.
Čo budeme potrebovať
- 1,5 kg baklažánov
- 6 veľkých červených paprík
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 5 strúčikov cesnaku (nasekaný nahrubo)
- Šťava z 1 citróna
- 125 ml kvalitného olivového oleja
- Lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Rúru predhrejeme na 250 stupňov
- Baklažán po celom povrchu prepicháme vidličkou
- Umyté baklažány a papriky položíme na plech s papierom na pečenie a opekáme asi 30 minút v rúre, kým ich šupka nesčernie
- Pečenú zeleninu vložíme do misy
- Prikryjeme ich igelitom a necháme 10 minút v pare
- Potom olúpeme a vyhodíme sčernelé šupky, stonky a semená
- Vo veľkej miske zeleninu roztlačíme alebo nakrájame, podľa toho, akú konzistenciu ajvaru chceme mať
- Dochutíme soľou a korením
- Pridáme cesnak a citrónovú šťavu a za stáleho miešania vmiešame olej
- Ajvar dáme do misy a podľa chuti posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobu
Skúste v kuchynskom robote zmiešať:
300 g ajvaru
100 g ovčieho syra (alebo kozieho syra)
Strednú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Štipku korenia
3 lyžice kyslej smotany
Vezmite si po ruke čerstvý bochník chleba (alebo si ho upečte podľa nášho receptu na domáce pečivo ) a naneste ajvar. Posypte ju trochou soli a korenia, položte na ňu váš obľúbený syr, ktorý mimochodom môžete zapiecť, a vychutnajte si túto lahodnú nátierku z ajvaru.

Zavarený ajvar z cukety
Ak nie ste fanúšikom baklažánu, nevadí, tento recept na srbskú omáčku, baklažán úplne vynecháva. Pochutnajte si na kombinácii sladkej papriky a cukety. Čerešničkou na torte tohto receptu je, že si ho môžete zavariť a uchovať tak na neskoršiu konzumáciu.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg cukety
- 1 kg červenej papriky
- 1,5 liter vody
- 50 ml octu
- Korenie
- 30 ml oleja
- Cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- Cesnak podľa chuti
Postup
- Cuketu a papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky
- Vo veľkom hrnci začneme variť vodu
- Pridáme ocot a premiešame
- Vložíme papriku a cuketu
- Zeleninu varíme asi 15 minút
- Scedíme a uvarenú zeleninu dáme do kuchynského robota
- Zeleninu rozmixujeme
- Do hrnca vrátime ajvar a hrniec umiestnime späť na platňu
- Pridáme olej, cibuľu, cesnak, korenie a soľ
- Zmes varíme asi pol hodiny
- Medzitým si ohrejeme zaváracie poháre
- Horúci ajvar nalejeme do horúcich pohárov, hrdlo pohárov utrieme a uzavrieme viečkom
- Poháre obrátime dnom nahor a necháme ich vychladnúť
- Takto zavarený ajvar nám vydrží až jeden rok

Na čo ajvar použiť?
Vyššie sme vám priniesli rôzne recepty na domáci ajvar, poďte sa s nami pozrieť, k čomu ho vlastne môžeme servírovať.
Vyskúšajte jeden z týchto luxusných receptov z ajvaru a nebudete sa stačiť čudovať, k čomu všetkému sa táto skvelá omáčka z pečených paprík hodí.
Čevabčiči s domácim ajvarom
Týmto receptom budete musieť začať deň vopred, aby ste zaistili, že mleté mäso absorbuje všetky chute cesnaku a sladkej papriky. Najlepšie je mäsové šišky servírovať so sladkou omáčkou z baklažánu a paprík, kyslou smotanou, citrónom a opečeným chlebom.
Čo budeme potrebovať
- 300 gramov mletého bravčového mäsa
- 700 gramov mletého hovädzieho mäsa
- Cibuľa (jemne nakrájaná)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 200 ml perlivej minerálnej vody
- Vajcia (ľahko rozšľahané)
- 2 lyžice olivového oleja
- Kyslá smotana
- Plátky citróna
- Chlieb
- Domáci ajvar (vyberte si z receptov uvedených vyššie)
Postup
- Rukami zmiešame v miske bravčové a hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, sódu, papriku, lyžičku soli a korenia
- Zapracovávame, kým sa všetko dobre nespojí
- Postupne vmiešavame minerálnu vodu a vajcia, pokiaľ zmes nemá konzistenciu ako pasta
- Zo zmesi vytvarujeme šišky s dĺžkou 10 cm a šírkou 2 cm
- Vyskladáme ich na plech plech vyložený papierom na pečenie a prikryjeme ich potravinárskou fóliou a necháme cez noc v chlade
- Čevabčiči vyberieme z chladničky 20 minút pred varením
- Rozpálime si veľkú panvicu na strednú teplotu
- Mäsové šišky potrieme olejom
- Vložíme na panvicu a pečieme asi 10 minút zo všetkých strán, kým nezhnednú a neprepečú sa
- Podávame s ajvarom, kyslou smotanou, kolieskami citróna a chlebom
Pre ešte zdravšiu verziu nahraďte mäsové čevabčiči šošovkovými a pochutnajte si na tomto pokrme s ajvarom ešte viac. Načerpajte u nás inšpiráciu na najlepšie šošovkové placky a vykúzlite si tradičný srbský pokrm trochu netradične.

Objavte podobné tipy
Raňajky po macedónsku s ajvarom
Nádherné rustikálne jedlo pripravené s pečenými vajcami v ochutenej omáčke z pečenej červenej papriky. Macedónska Shakshuka je ideálne raňajkové jedlo pripravené na jednej panvici, ktoré nasýti aj hladný dav.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Lyžička lístkov čerstvého tymiánu
- Lyžička sušeného tymiánu
- 700 g domáceho ajvaru (vyberte si z receptov uvedených vyššie)
- Soľ
- Korenie
- 150 gramov rozdrobené fety
- 5 vajec
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Medzitým si rozpálime panvicu na stredne vysokú teplotu
- Na rozohriatu panvicu pridáme olej
- Do rozpáleného oleja vhodíme cibuľu a opekáme ju 2 minúty, kým nezmäkne
- Pridáme cesnak a varím ďalších 20 sekúnd
- Pridáme doma vyrobený ajvar a všetko spoločne premiešame
- Dochutíme soľou a korením
- Vmiešame 75 g rozdrobenej fety
- Za stáleho miešania varíme 8 minút
- Panvicu odstránime z platne
- Ochutnáme a poprípade ešte dochutíme soľou a korením
- Lyžicou urobíme v omáčke 4 až 5 jamiek
- Do každej jamky pridáme vajcia
- Celú zmes vložíme do rúry a pečieme 12 až 14 minút, kým sa vajcia neupečú
- Vyberieme z rúry a necháme 5 minút oddýchnuť
- Shakshuku ozdobíme zostávajúcou fetou a petržlenovou vňaťou

Polievka z ajvaru
Skvelý recept do chladných jesenných dní, ktorý vás zahreje z vonku aj zvnútra.
Čo budeme potrebovať
- 2 červené cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 g cukety
- 4 lyžice olivového oleja
- Soľ
- Korenie
- 150 g ajvaru (vyberte si z receptov uvedených vyššie)
- 1 ½ l zeleninového vývaru
Postup
- Cibuľu nakrájame nahrubo a cesnak nakrájame na plátky
- Cuketu umyjeme a odkrojíme konce a nakrájame ju na plátky
- V hrnci rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu a podusíme ju
- Pridáme plátky cukety a začneme restovať
- Všetko dochutíme soľou a korením
- Vmiešame ajvar a pridáme zeleninový vývar
- Polievku privedieme do varu a varíme asi 20 minút na miernu teplotu
- Podávame s opečeným toastovým chlebom

Jahňacie mäso s ajvarovou omáčkou
Najlepšie však chutí ajvar s mäsom. Niet pochýb o tom, že sa táto omáčka najlepšie hodí k mäsitým pokrmom, najmä k jahňaciemu mäsu. Preto tento recept musíte vyskúšať aj u vás doma!
Čo budeme potrebovať
- 300 g jahňacieho stehna (nakrájané na kocky)
- 200 g bielych fazule (z konzervy)
- 100 g zelených fazuliek
- 20 g petržlenu
- Strúčik cesnaku
- Cuketa
- Cibuľa
- 20 gramov masla
- Soľ
- Korenie
- Ajvar ((vyberte si z receptov uvedených vyššie)
Postup
- Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejeme olej na vysokú teplotu
- Pridajte jahňacie mäso a opekáme asi 4 až 5 minút z každej strany, kým nie je prepečené
- Vyberieme ho z panvice a preložíme ho do misy, ktorú prikryjeme, aby mäso zostalo teplé
- Medzitým rozohrejeme na vysokú teplotu olej v panvici
- Pridáme cibuľu a zvyšný cesnak
- Varíme a miešame asi 1 minútu
- Vhodíme fazuľu a varíme ďalšie 2 minúty
- Pridáme cuketu a maslo
- Pokračujeme vo varení asi 2 minúty, potom pridáme ajvar a všetko necháme spoločne prevariť
- Jahňacie mäso podávame s cuketovou zmesou, ozdobené petržlenovou vňaťou

Čo je ajvar?
Ajvar je tradičná pochúťka balkánskej kuchyne . Pôvod názvu je turecký a pochádza z osmanského slova Havyar, čo znamená kaviár.
Tento názov získal najskôr vďaka paprike, ktorú obsahuje. Jej textúra, po rozomletí mlynčekom na mäso, bola tvorená malými kúskami podobné kaviáru.
Spor o prvý pripravený Ajvar je stále otvorený a nevyriešený a prebieha medzi Srbskom, Severnou Macedónskom a Slovinskom.
Ajvar sa tradične pripravuje na konci septembra, počas obdobia kedy zrejú Rogy, čo sú srbské sladké červené papriky.
Pravdepodobne najznámejšia oblasť pre Ajvar je okolo srbského mesta Leskovac, kde sú papriky považované za obzvlášť dobré a kvalitné. Tu je výroba paprík tak životne dôležitá, že sa Leskovcom prezýva Paprikari!
Ajvar sa bežne pripravuje v rôznych stupňoch pikantnosti. Menej pikantná verzia sa volá Slatko, zatiaľ čo tá najpálivejšia sa volá Ljuto.
V Leskovci sa pochúťka pripravuje len s paprikou. V niekoľkých ďalších oblastiach Balkánu sa paprika mieša s malým množstvom baklažánu a cesnaku.
Okrem toho sú hlavné variácie Ajvaru:
LIUTENICA – obohatená o čerstvé paradajky a petržlenovú vňať.
PINDJUR – v tomto prípade sú baklažány obzvlášť dominantné a zmiešané s paprikou a paradajkovou omáčkou.
MELITZANO – pripravené so zelenou paprikou, baklažánom a horčicou.
Najtradičnejšie párovanie je s grilovanými čevabčičmi a ďalším grilovaným mäsom, v tomto prípade je bežné používať pikantnejší variant zvaný Ljuto.
Jemná variácia zvaná Slatko sa podáva len tak namazaná na krajcoch chleba ako predjedlo alebo desiata.
Ajvar je tiež vynikajúci v kombinácii s grilovanými rybami, ako sú pstruhy alebo kapry.