Ako vyrobiť lahodnú domácu paštétu? 8 receptov, s ktorými to ľahko zvládnete

Mäsové nátierky sú skutočnou delikatesou.

Môžete si ich síce kúpiť, ale ich príprava doma má nesporné výhody.

Skvele si pochutnáte, ušetríte a nebude si telo zaťažovať konzervantmi, stabilizátormi a inými pridanými látkami.

Skúste naše recepty na domáce paštéty. Sú ľahké a lahodné.

Domáca pečeňová paštéta s jablkami

Povarte pečeň s jablkami, šalotkou a bylinkami a získajte skvelú mäsovú pomazánku. Je to je jednoduché!

Ingrediencie

  • 500 g kuracej pečene
  • 6 lyžíc masla izbovej tepltoty
  • 2 plátky slaniny
  • 4 malé šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 a ½ lyžičky čerstvého tymiánu
  • 1 jablko
  • 1 lyžica šalvie
  • 60 ml brandy
  • 1 lyžička soli
  • korenie

Postup

  • Pečeň očistite, odrežte z nich tuk a tkanivá a dajte do chladničky.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice masla, pridajte na malé kúsky nakrájanú slaninu a opečte do zlatista.
  • Pridajte najemno nakrájané šalotky a cesnak a opekajte kým cibuľka nezosklovatí.
  • Pridajte pečeň, na kúsky nakrájané jablko, šalvia, tymián a varte za občasného miešania, kým jablká nezmäknú a pečeň nebudú vnútri len ľahko ružovkastá.
  • Zmes preložte do mixéra.
  • Na panvicu nalejte brandy a pozvoľna ohrievajte, pritom zošrabujte kúsky z dna panvice. Varte asi minútu a potom nalejte do mixéra.
  • Pridajte soľ a rozmixujte dohladka.
  • Primiešajte maslo a korenie podľa chuti.
  • Preložte do pohárov. Pre dlhšie skladovanie prelejte paštétu v pohári 1-2 lyžicami rozpusteného masla, takto vydrží v chladničke jeden až dva týždne.
Paštéta natretá na plátku opečeného chleba a pohára s domácou mäsovou nátierkou
Zdroj: michaelolivier.co.za

Ak máte radi vnútornosti, určite vyskúšajte aj ďalšie recepty na hydinovú pečeň .

Výborná domáca paštéta z bôčika

Luxusná domáca bravčová nátierka z pečeného mäsa známa aj ako rilletes. Čím dlhšie zostane v rúre, tým viac sa potom rozplýva na jazyku.

Ingrediencie

  • 600 g bravčového bôčika
  • 400 g bravčovej pečene
  • 2 cibuľa
  • 150 g sadla
  • soľ
  • korenie
  • bobkový list
  • 1 lyžička tymiánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 guličky nového korenia
  • štipka muškátového orieška

Postup

  • Cibuľu olúpte a pokrájajte na kolieska, pečeň očistite, mäso nechajte vcelku.
  • Pekáčik vymažte masťou, vložte doň mäso a cibuľu, olúpaný cesnak, bobkový list, niekoľko guličiek korenia a nové korenie, navrch pridajte 2 lyžice masti a dajte piecť na 1,5 hodiny.
  • Niekoľkokrát, podľa potreby, mäso podlejte a otočte.
  • Pridajte pečeň a pečte ešte 20 minút.
  • Bôčik, pečeň, cibuľu a cesnak a výpiek (bez korenia) preložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom, prípadne pridajte masť, premiešajte a môžete podávať, alebo paštétu preložte do pohárov, zalejte malou vrstvou rozpustenej masti a skladujte v chladničke 1-2 týždne.
Domáce rilletes natreté na bagetke a uskladnené v hrnci
Zdroj: thespruceeats.com

Vegánska hubová paštéta

Hľadáte vegánsku nátierku na spôsob paštéty, chcete trochu odľahčiť svoj jedálniček, alebo len vyskúšať niečo nové? Skúste tento recept na jednoduchú domácu paštétu z húb.

Ingrediencie

  • 50 g vlašských orechov
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g šampiňónov
  • soľ
  • korenie
  • rozmarín
  • petržlen

Postup

  • Vo väčšej panvici nasucho opečte pokrájané vlašské orechy, občas premiešajte nech sa nepripália.
  • Vložte ich do mixéra a na panvici rozohrejte olivový olej.
  • Vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte pokiaľ nezosklovatí.
  • Pridajte pokrájané huby, cesnak, bylinky, soľ a korenie a za stáleho miešania opekajte 5-8 minút.
  • Vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
  • Podávajte na opečenom hrianke alebo bagetke.
Hubová paštétová nátierka v miske ozdobená čerstvými bylinkami a podávaná s krekrami
Zdroj: hespruceeats.com

Radi by ste si kúpili novú varnú dosku do kuchyne. Náš test na indukčné varné dosky vám môže pomôcť s výberom.

Domáca husia paštéta

Paštéta z husacej pečene alebo foie gras je francúzska delikatesa. Pripravuje sa skôr výnimočne, ale chuťovo je veľmi bohatá a štruktúrou pripomína maslo. Ak máte k dispozícii kvalitnú husaciu pečeň určite túto pochúťku vyskúšajte.

Ingrediencie

  • 600 g husacej pečene
  • 70 ml sladšieho bieleho vína (napr. muškát)
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Ak používate mrazenú pečeň, nechajte ju 24 hodín vopred rozmrazovať v chladničke.
  • Rúru rozohrejte na 160 °, pečeň rozdeľte na laloky a starostlivo očistite od červených škvŕn a zvyškov žiliek.
  • Osoľte a okoreňte zo všetkých strán a vložte do pekáča, podlejte vínom, zakryte a celý pekáč vložte do plechu, alebo väčšieho pekáča as malou vrstvou vody.
  • Pečte 40 minút, kontrolujte vodu, prípadne dolejte.
  • Vyberte z rúry a lyžicou odoberte vrchnú vrstvu tuku, dajte ju do pohára na neskôr.
  • Pečeň nechajte v pekáčiku, priamo na ne vložte alobal a zaťažte nejakým ťažkým predmetom, napríklad plnou plechovkou.
  • Nechajte v chladničke do druhého dňa.
  • Odstráňte kryt, rozpustite tuk, ktorý ste si dali bokom a nalejte do na paštétu, nechajte odležať ďalších 24 hodín.
  • Potom môžete rozkrájať na plátky a podávať.

Alebo môžete postupovať podľa videoreceptu:

How to Make Foie Gras Terrine - Best Foie Gras Terrine Recipe - Foie Gras Recipe
4 plátky foie gras vyskladané na tanieriku a ozdobené rukolou
Zdroj: foiegras-groliere.com

Rýchla domáca paštéta z kuracej pečene

Výroba domácej paštéty nemusí byť nič zložité – presvedčte sa sami!

Ingrediencie

  • 400 g kuracej pečene
  • 300 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 šalotky
  • 2 lyžice brandy
  • paštétové korenie
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Kuraciu pečeň očistite, odrojte blanky a šľachy, umyte a osušte.
  • V hrnci rozpustite 2 lyžice masla, pridajte nasekaný cesnak a nadrobno nakrájané šalotky a opekajte 5 minút.
  • Pridajte pečeň a tymián a opekajte ďalších 5 minút.
  • Zalejte brandy, prehrejte, z masla si oddeľte 50 ga dajte bokom, do hrnca pridajte zvyšné maslo a muškátový oriešok, za stáleho miešania nechajte maslo úplne rozpustiť.
  • Preložte zmes do mixéra a rozmixujte do hladka.
  • Paštétu preložte do pohárov, zvyšné maslo odstavené stranou rozohrejte a rovnomerne rozlejte do pohárov na paštétu.
  • Nechajte odležať aspoň 3 hodiny.
Domáca pečeňová paštéta ozdobená petržlenovou vňaťou v zapekacej miske a natretá na bagetke
Zdroj: allrecipes.com

Zavarená domáca zabíjačková paštéta

Táto masová nátierka vám vďaka zavareniu vydrží až niekoľko mesiacov. Je výživná a plná chuti.

Ingrediencie

  • 800 g bravčového pleca
  • 400 g bravčovej pečene
  • 2 vajcia
  • 1 väčšia cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica masti
  • soľ
  • korenie
  • muškátový oriešok
  • štipka škorice
  • ½ lyžičky sladkej papriky

Postup

  • Mäso umyte, osušte a pokrájajte na kocky, dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 160 °.
  • Cibuľu nakrájajte na kúsky a orestujte na masti.
  • Pečeň umyte a očistite a pomeľte v mlynčeku na mäso.
  • Mäso aj cibuľu nechajte vychladnúť a potom tiež rozomeľte v mlynčeku.
  • Vajcia zmiešajte vo väčšej mise s výpekom z mäsa a rozšľahajte vidličkou.
  • Pridajte pomletú pečeň, pomleté mäso a cibuľu, nadrobno nasekaný cesnak a korenie a poriadne premiešajte.
  • Zmesou plňte čisté zaváracie poháre zhruba 2 cm pod okraj.
  • Do každého pohára pridajte 0,5 – 1 cm rozpustenej masti, zaviečkujte a zavarte 1 hodinu pri 85 °.
Niekoľko pohárov zavarenej mäsovej paštéty
Zdroj: allrecipes.com

Kačacia paštéta s mandľami

Máte radi výraznejšiu chuť? Pripravte si domácu paštétu z kačacej pečene, sú chuťovo oveľa bohatšie a zaručene si pochutnáte.

Ingrediencie

  • 800 g kačacej pečene
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 150 g masla
  • 50 g mandľových plátkov
  • paštétové korenie
  • vetvička tymiánu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Pečeň umyte a očistite, odrežte blanky, šľachy a tuk.
  • V hrnci nechajte rozpustiť 2/3 masla, pridajte najemno nakrájanú cibuľu, orestujte, pridajte nasekaný cesnak a ešte krátko opečte.
  • Pridajte na kúsky pokrájanú pečeň, premiešavajte a nechajte niekoľko minút zatiahnuť.
  • Podlejte vínom a nechajte pol minúty variť.
  • Osoľte, okoreňte, premiešajte, odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  • Zmes vrátane výpeku preložte do mixéra a rozmixujte.
  • Pridajte nasekaný korenie, nasekané plátky mandlí, premiešajte a preložte do pohárov.
  • Navrch nalejte rozpustené maslo, vložte doň vetvičku tymiánu a uchovávajte v chladničke.
Nátierka z kačacieho mäsa ozdobená vetvičkou tymiánu v malej zapekacej miske
Zdroj: justapinch.com

Máte radi kačacie mäso? Vyskúšajte aj recepty na kačacie prsia .

Domáca paštéta z diviaka

Rustikálna, chuťovo úplne nezameniteľná paštéta. S opečeným chlebom a nakladanými uhorkami je úplne dokonalá.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 800 g diviačieho mäsa
  • 200 g anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • tymian
  • 4 guličky nového korenia
  • 4 klinčeky
  • 60 ml brandy
  • 2 vajcia
  • 60 ml smotany na šľahanie

Postup

  • Predrejte rúru na 180°.
  • Maslo rozohrejte na panvici, pridajte najemno pokrájanú cibuľu a opečte kým cibuľa nezosklovatí.
  • Mäso pokrájajte na malé kúsky, slaninu na kocky. Dajte do veľkej misy, pridajte opečenú cibuľu, najemno nasekaný cesnak, rozomleté korenie, soľ, tymian a dôkladne premiešajte.
  • Vajcia rozšľahajte v smotane, prilejte brandy, premiešajte a vlejte do mäsovej zmesi.
  • Dôkladne premiešajte a preložte do maslom vymastenej teriny alebo pekáčika, prikryte vekom alebo zakryte alobalom a umiestnite do plechu s vodou.
  • Pečte 1,5 až 2 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Dajte na 24 hodín do chladničky a potom môžete podávať.
Plátok pečenej nátierky z diviačieho mäsa na tanieriku s chlebom a brusnicami
Zdroj: greatbritishchefs.com

Paštétové korenie

Zmes korenia na výrobu domácej paštéty si môžete kúpiť, ale veľmi ľahko ho pripravíte aj doma. Stačí mažiar a pár základných druhov korenia.

Ingrediencie

  • Štipka sušeného zázvoru
  • 6 guličiek nového korenia
  • 6 guličiek čierneho korenia
  • ¼ lyžičky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 4 klinčeky
  • štipka mletého muškátového orieška

Postup

  • Korenie dajte do mažiara a pomeľte do jemného prášku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.