Mäsové nátierky sú skutočnou delikatesou.
Môžete si ich síce kúpiť, ale ich príprava doma má nesporné výhody.
Skvele si pochutnáte, ušetríte a nebude si telo zaťažovať konzervantmi, stabilizátormi a inými pridanými látkami.
Skúste naše recepty na domáce paštéty. Sú ľahké a lahodné.
Domáca pečeňová paštéta s jablkami
Povarte pečeň s jablkami, šalotkou a bylinkami a získajte skvelú mäsovú pomazánku. Je to je jednoduché!
Ingrediencie
- 500 g kuracej pečene
- 6 lyžíc masla izbovej tepltoty
- 2 plátky slaniny
- 4 malé šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 a ½ lyžičky čerstvého tymiánu
- 1 jablko
- 1 lyžica šalvie
- 60 ml brandy
- 1 lyžička soli
- korenie
Postup
- Pečeň očistite, odrežte z nich tuk a tkanivá a dajte do chladničky.
- Vo veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice masla, pridajte na malé kúsky nakrájanú slaninu a opečte do zlatista.
- Pridajte najemno nakrájané šalotky a cesnak a opekajte kým cibuľka nezosklovatí.
- Pridajte pečeň, na kúsky nakrájané jablko, šalvia, tymián a varte za občasného miešania, kým jablká nezmäknú a pečeň nebudú vnútri len ľahko ružovkastá.
- Zmes preložte do mixéra.
- Na panvicu nalejte brandy a pozvoľna ohrievajte, pritom zošrabujte kúsky z dna panvice. Varte asi minútu a potom nalejte do mixéra.
- Pridajte soľ a rozmixujte dohladka.
- Primiešajte maslo a korenie podľa chuti.
- Preložte do pohárov. Pre dlhšie skladovanie prelejte paštétu v pohári 1-2 lyžicami rozpusteného masla, takto vydrží v chladničke jeden až dva týždne.

Ak máte radi vnútornosti, určite vyskúšajte aj ďalšie recepty na hydinovú pečeň .
Výborná domáca paštéta z bôčika
Luxusná domáca bravčová nátierka z pečeného mäsa známa aj ako rilletes. Čím dlhšie zostane v rúre, tým viac sa potom rozplýva na jazyku.
Ingrediencie
- 600 g bravčového bôčika
- 400 g bravčovej pečene
- 2 cibuľa
- 150 g sadla
- soľ
- korenie
- bobkový list
- 1 lyžička tymiánu
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 guličky nového korenia
- štipka muškátového orieška
Postup
- Cibuľu olúpte a pokrájajte na kolieska, pečeň očistite, mäso nechajte vcelku.
- Pekáčik vymažte masťou, vložte doň mäso a cibuľu, olúpaný cesnak, bobkový list, niekoľko guličiek korenia a nové korenie, navrch pridajte 2 lyžice masti a dajte piecť na 1,5 hodiny.
- Niekoľkokrát, podľa potreby, mäso podlejte a otočte.
- Pridajte pečeň a pečte ešte 20 minút.
- Bôčik, pečeň, cibuľu a cesnak a výpiek (bez korenia) preložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
- Dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom, prípadne pridajte masť, premiešajte a môžete podávať, alebo paštétu preložte do pohárov, zalejte malou vrstvou rozpustenej masti a skladujte v chladničke 1-2 týždne.

Vegánska hubová paštéta
Hľadáte vegánsku nátierku na spôsob paštéty, chcete trochu odľahčiť svoj jedálniček, alebo len vyskúšať niečo nové? Skúste tento recept na jednoduchú domácu paštétu z húb.
Ingrediencie
- 50 g vlašských orechov
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g šampiňónov
- soľ
- korenie
- rozmarín
- petržlen
Postup
- Vo väčšej panvici nasucho opečte pokrájané vlašské orechy, občas premiešajte nech sa nepripália.
- Vložte ich do mixéra a na panvici rozohrejte olivový olej.
- Vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte pokiaľ nezosklovatí.
- Pridajte pokrájané huby, cesnak, bylinky, soľ a korenie a za stáleho miešania opekajte 5-8 minút.
- Vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
- Podávajte na opečenom hrianke alebo bagetke.

Radi by ste si kúpili novú varnú dosku do kuchyne. Náš test na indukčné varné dosky vám môže pomôcť s výberom.
Domáca husia paštéta
Paštéta z husacej pečene alebo foie gras je francúzska delikatesa. Pripravuje sa skôr výnimočne, ale chuťovo je veľmi bohatá a štruktúrou pripomína maslo. Ak máte k dispozícii kvalitnú husaciu pečeň určite túto pochúťku vyskúšajte.
Ingrediencie
- 600 g husacej pečene
- 70 ml sladšieho bieleho vína (napr. muškát)
- soľ
- korenie
Postup
- Ak používate mrazenú pečeň, nechajte ju 24 hodín vopred rozmrazovať v chladničke.
- Rúru rozohrejte na 160 °, pečeň rozdeľte na laloky a starostlivo očistite od červených škvŕn a zvyškov žiliek.
- Osoľte a okoreňte zo všetkých strán a vložte do pekáča, podlejte vínom, zakryte a celý pekáč vložte do plechu, alebo väčšieho pekáča as malou vrstvou vody.
- Pečte 40 minút, kontrolujte vodu, prípadne dolejte.
- Vyberte z rúry a lyžicou odoberte vrchnú vrstvu tuku, dajte ju do pohára na neskôr.
- Pečeň nechajte v pekáčiku, priamo na ne vložte alobal a zaťažte nejakým ťažkým predmetom, napríklad plnou plechovkou.
- Nechajte v chladničke do druhého dňa.
- Odstráňte kryt, rozpustite tuk, ktorý ste si dali bokom a nalejte do na paštétu, nechajte odležať ďalších 24 hodín.
- Potom môžete rozkrájať na plátky a podávať.
Alebo môžete postupovať podľa videoreceptu:

Objavte podobné tipy
Rýchla domáca paštéta z kuracej pečene
Výroba domácej paštéty nemusí byť nič zložité – presvedčte sa sami!
Ingrediencie
- 400 g kuracej pečene
- 300 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 3 šalotky
- 2 lyžice brandy
- paštétové korenie
- soľ
- korenie
Postup
- Kuraciu pečeň očistite, odrojte blanky a šľachy, umyte a osušte.
- V hrnci rozpustite 2 lyžice masla, pridajte nasekaný cesnak a nadrobno nakrájané šalotky a opekajte 5 minút.
- Pridajte pečeň a tymián a opekajte ďalších 5 minút.
- Zalejte brandy, prehrejte, z masla si oddeľte 50 ga dajte bokom, do hrnca pridajte zvyšné maslo a muškátový oriešok, za stáleho miešania nechajte maslo úplne rozpustiť.
- Preložte zmes do mixéra a rozmixujte do hladka.
- Paštétu preložte do pohárov, zvyšné maslo odstavené stranou rozohrejte a rovnomerne rozlejte do pohárov na paštétu.
- Nechajte odležať aspoň 3 hodiny.

Zavarená domáca zabíjačková paštéta
Táto masová nátierka vám vďaka zavareniu vydrží až niekoľko mesiacov. Je výživná a plná chuti.
Ingrediencie
- 800 g bravčového pleca
- 400 g bravčovej pečene
- 2 vajcia
- 1 väčšia cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica masti
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- štipka škorice
- ½ lyžičky sladkej papriky
Postup
- Mäso umyte, osušte a pokrájajte na kocky, dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 160 °.
- Cibuľu nakrájajte na kúsky a orestujte na masti.
- Pečeň umyte a očistite a pomeľte v mlynčeku na mäso.
- Mäso aj cibuľu nechajte vychladnúť a potom tiež rozomeľte v mlynčeku.
- Vajcia zmiešajte vo väčšej mise s výpekom z mäsa a rozšľahajte vidličkou.
- Pridajte pomletú pečeň, pomleté mäso a cibuľu, nadrobno nasekaný cesnak a korenie a poriadne premiešajte.
- Zmesou plňte čisté zaváracie poháre zhruba 2 cm pod okraj.
- Do každého pohára pridajte 0,5 – 1 cm rozpustenej masti, zaviečkujte a zavarte 1 hodinu pri 85 °.

Kačacia paštéta s mandľami
Máte radi výraznejšiu chuť? Pripravte si domácu paštétu z kačacej pečene, sú chuťovo oveľa bohatšie a zaručene si pochutnáte.
Ingrediencie
- 800 g kačacej pečene
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml suchého červeného vína
- 150 g masla
- 50 g mandľových plátkov
- paštétové korenie
- vetvička tymiánu
- soľ
- korenie
Postup
- Pečeň umyte a očistite, odrežte blanky, šľachy a tuk.
- V hrnci nechajte rozpustiť 2/3 masla, pridajte najemno nakrájanú cibuľu, orestujte, pridajte nasekaný cesnak a ešte krátko opečte.
- Pridajte na kúsky pokrájanú pečeň, premiešavajte a nechajte niekoľko minút zatiahnuť.
- Podlejte vínom a nechajte pol minúty variť.
- Osoľte, okoreňte, premiešajte, odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Zmes vrátane výpeku preložte do mixéra a rozmixujte.
- Pridajte nasekaný korenie, nasekané plátky mandlí, premiešajte a preložte do pohárov.
- Navrch nalejte rozpustené maslo, vložte doň vetvičku tymiánu a uchovávajte v chladničke.

Máte radi kačacie mäso? Vyskúšajte aj recepty na kačacie prsia .
Domáca paštéta z diviaka
Rustikálna, chuťovo úplne nezameniteľná paštéta. S opečeným chlebom a nakladanými uhorkami je úplne dokonalá.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 800 g diviačieho mäsa
- 200 g anglickej slaniny
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- tymian
- 4 guličky nového korenia
- 4 klinčeky
- 60 ml brandy
- 2 vajcia
- 60 ml smotany na šľahanie
Postup
- Predrejte rúru na 180°.
- Maslo rozohrejte na panvici, pridajte najemno pokrájanú cibuľu a opečte kým cibuľa nezosklovatí.
- Mäso pokrájajte na malé kúsky, slaninu na kocky. Dajte do veľkej misy, pridajte opečenú cibuľu, najemno nasekaný cesnak, rozomleté korenie, soľ, tymian a dôkladne premiešajte.
- Vajcia rozšľahajte v smotane, prilejte brandy, premiešajte a vlejte do mäsovej zmesi.
- Dôkladne premiešajte a preložte do maslom vymastenej teriny alebo pekáčika, prikryte vekom alebo zakryte alobalom a umiestnite do plechu s vodou.
- Pečte 1,5 až 2 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Dajte na 24 hodín do chladničky a potom môžete podávať.

Paštétové korenie
Zmes korenia na výrobu domácej paštéty si môžete kúpiť, ale veľmi ľahko ho pripravíte aj doma. Stačí mažiar a pár základných druhov korenia.
Ingrediencie
- Štipka sušeného zázvoru
- 6 guličiek nového korenia
- 6 guličiek čierneho korenia
- ¼ lyžičky tymiánu
- 1 bobkový list
- 4 klinčeky
- štipka mletého muškátového orieška
Postup
- Korenie dajte do mažiara a pomeľte do jemného prášku.