6 originálnych receptov na hovädzie s cesnakom. Vyskúšajte ich všetky!

Každá národná kuchyňa má svoje tradičné pokrmy.

V slovenskej kuchyni nimi sú bravčové knedlo zelno, sviečková omáčka, ovocné knedle či zemiaková.

Dnes sa spoločne pozrieme na ďalšiu českú klasiku – recepty na hovädzie na cesnaku.

Tento obľúbený pokrm si ale predstavíme v mierne netradičných variantoch.

Zabudnite teda na chvíľu na zemiakovú knedľu a špenát a objavte s nami nové chuťové kombinácie!

Hovädzie plátky na cesnaku s bylinkami

Na prípravu tohto pokrmu je možné použiť sviečkovú, roštenú či stehno. Nekrájajte plátky mäsa príliš silné av prípade potreby ich zľahka naklepte.

Ingrediencie

  • 400 g hovädzieho mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 lyžička čerstvého nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžička čerstvého nasekaného oregana
  • 3 PL masla
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup

  1. Na plátky nakrájané hovädzie mäso zľahka osoľte a okoreňte.
  2. Na panvici s olivovým olejom a trochou masla plátky niekoľko málo minút z každej strany sprudka restujte.
  3. Následne hovädzie mäso ešte niekoľko minút z každej strany varte, až do zmäknutia.
  4. Pridajte do panvice zvyšok masla, prelisovaný alebo najemno nakrájaný cesnak a čerstvo nasekané bylinky.
  5. Keď sa maslo rozpustí a cesnak s bylinkami rozvonia, môžete podávať.

Tento pokrm chutí znamenite s americkými zemiakmi či s hranolčekmi.

Hovädzie plátky na cesnaku s bylinkami a americkými zemiakmi
Zdroj: therecipecritic.com

Hovädzia pečienka s cesnakom

Poďte s nami vyskúšať variant ozvláštnený vôňou rozmarínu. Uvidíte, že týmto chutným pokrmom ohromíte všetkých, ktorí ho ochutnajú.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho mäsa (napríklad roštené alebo stehná)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžičky čerstvého nasekaného rozmarínu
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • soľ, korenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Hovädzie mäso v celku narežte približne do polovice jeho výšky, ako keby ste ho chceli nakrájať na plátky, ale plátok nedokrojte.
  3. Mäso posypte nakrájanými plátkami cesnaku, časť cesnaku je možné aj prelisovať a následne votrieť do mäsa, rozmarínom, nahrubo namletým čiernym korením a soľou.
  4. Podlejte vývarom a vložte do predhriatej rúry.
  5. Pečte približne hodinu, v závislosti od typu a výšky mäsa aj vašich preferencií.

Hovädzie na cesnaku v rúre je možné servírovať napríklad so zemiakovou kašou či americkými zemiakmi.

Hovädzie mäso s cesnakom a rozmarínom pečené v rúre
Zdroj: thekitcheneer.com

Hovädzie na cesnaku so špenátom

Klasika všetkých klasík. Čo si ju ale pripraviť trochu netradične? Nakrájanie mäsa na rezančeky namiesto obvyklých plátkov, použitie sójovej omáčky a citrónovej šťavy, to všetko bude príjemným oživením.

Ingrediencie

  • 700 g hovädzieho mäsa
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 šálky vývaru
  • 1/2 šálky sójovej omáčky
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 lyžička vločiek z červeného korenia
  • 4 PL masla
  • čerstvo vylisovaná šťava z polovice citróna
  • soľ, korenie
  • čerstvý petržlen a pažítka

Postup

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na rezančeky a vložte ich marinovať približne na dobu jednej hodiny do marinády pripravenej zo sójovej omáčky, olivového oleja, dvoch strúčikov prelisovaného cesnaku, soli a korenia.
  2. Špenát umyte a nechajte ho zľahka povariť po dobu 1 minúty na panvici, na ktorej ste rozpustili jednu polievkovú lyžicu masla. Po celú dobu varenia špenát miešajte.
  3. Špenát z panvice vyberte av rovnakej panvici rozpustite ďalšie dve polievkové lyžice masla, do ktorých pridajte marinované hovädzie rezančeky.
  4. Rezančeky na panvici z oboch strán niekoľko málo minút orestujte.
  5. Následne z panvice rezančeka odstráňte a odložte ich na tanier, ktorý prikryte, aby mäso príliš nevychladilo.
  6. Do panvice potom dajte rozpustiť poslednú polievkovú lyžicu masla, pridajte zvyšok prelisovaného cesnaku, citrónovú šťavu, vločky červeného korenia, vývar, nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať a pažítku a tiež zvyšok marinády z hovädzieho mäsa.
  7. Zmes za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte 1-2 minúty redukovať.
  8. Vráťte do panvice hovädzie rezančeky a poduste ich domäkka.
  9. Následne rezančeky premiestnite na jednu stranu panvice a na druhú vložte predpripravený špenát, ktorý nechajte prehriať v šťave.

Tento pokrm sa môže podávať iba takto, ozdobený plátkami citróna a kúskami čerstvej pažítky či petržlenovej vňate. Prípadne ho možno samozrejme servírovať aj klasicky so zemiakovou knedľou.

Cesnakové hovädzie rezančeky servírované s čerstvým špenátom
Zdroj: eatwell101.com

Špenát je veľmi zdravý a bola by škoda konzumovať ho iba ako prílohu. Inšpirujte sa ďalšími špenátovými pochúťkami , ako sú napríklad špenátové palacinky, rizoto či nátierka!

Hovädzie mäso s cesnakom a ryžou

V prípade, že dávate prednosť zdravej a ľahkej strave, určite k tomuto pokrmu vyskúšajte ako prílohu nielen ryžu, ale tiež bulgur či quinú.

Ingrediencie

  • 300 g hovädzie sviečkové
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 2 lyžičky solamylu alebo kukuričného škrobu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • jarná cibuľka na ozdobu

Postup

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na primerane veľké kúsky, vložte do misky a posypte solamylom.
  2. Pridajte prelisovaný či nadrobno nakrájaný cesnak, soľ, korenie a olivový olej.
  3. Zmes dôkladne premiešajte a následne vložte na rozpálenú panvicu.
  4. Za častého miešania mäso niekoľko minút restujte, až začne mäknúť.
  5. Následne pridajte sójovú omáčku a sušený cesnak.
  6. Premiešajte a ešte niekoľko minút povarte.
  7. Podľa potreby dosoľte a ozdobte na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou.

Podávajte s dlhozrnnými typmi ryže, napríklad jazmínovou alebo basmati.

Kúsky hovädzieho mäsa na cesnaku ozdobené jarnou cibuľkou
Zdroj: kibiecraving.com

Nie ste si istí tým, ako správne quinú pripraviť, alebo premýšľate nad tým, na čo všetko sa dá táto zaujímavá potravina využiť? Zistite to pomocou našich receptov z quinoy naslano aj nasladko !

Cesnakové hovädzie kocky

Korenie, predovšetkým to čierne, patrí medzi najuniverzálnejšie a najpoužívanejšie korenie na svete. Prečo ale nepridať aj trochu korenia červeného, ktorého výrazná chuť sa s hovädzím mäsom úplne dokonale snúbi?

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička vločiek z červeného korenia
  • 2 PL masla
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte doň na kocky nakrájané hovädzie mäso, ktoré ste predtým osolili a okorenili.
  2. Za častého miešania kúsky mäsa niekoľko minút restujte, až kým nie sú zo všetkých strán ľahko zlatohnedé.
  3. Mäso z panvice vyberte a pridajte do nej maslo.
  4. Do rozpusteného masla nasypte vločky červeného korenia a nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku.
  5. Za stáleho miešania cesnak s korením varte približne minútu, kým cesnak nezačne zlátnuť.
  6. Vsypte do panvice hovädzie mäso, premiešajte, povarte mäso domäkka.
  7. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tento pokrm servírujte s ryžou alebo so zemiakovou kašou.

Dozlatista orestované hovädzie kocky s cesnakom a čerstvou petržlenovou vňaťou
Zdroj: jocooks.com

Hovädzie na zázvore a cesnaku

Zázvor je v ľudovom liečiteľstve často považovaný takmer za všeliek. Využite zdraviu prospešné vlastnosti tohto korenia a pridajte ho do vášho obľúbeného pokrmu!

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 1 PL sušeného mletého cesnaku
  • 1 PL sušeného mletého zázvoru
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1/3 šálky ryžového vína Shaoxing
  • 1 PL solamylu alebo kukuričného škrobu
  • olej
  • mleté chilli papričky
  • soľ, korenie

Postup

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na kúsky a vložte marinovať do zmesi, ktorú ste pripravili z cesnaku, zázvoru, sójovej omáčky, vína, solamylu a korenia.
  2. Mäso marinujte aspoň po dobu dvoch hodín.
  3. V hlbokej panvici rozohrejte olej a orestujte v ňom marinované kúsky mäsa.
  4. Po niekoľkých minútach pridajte aj zvyšnú marinádu a za stáleho miešania varte, kým mäso nezmäkne a omáčka neskaramelizuje.

Hovädzie mäso na cesnaku a zázvore podávajte najlepšie s ryžou, prípadne aj s kúskami dusené brokolice.

Pokrm z hovädzieho mäsa pripravovaného na cesnaku a zázvore s ryžou
Zdroj: dinnerthendessert.com

Výbornú ryžu ako prílohu zhotovíte v ryžovare. Na čo ďalšie sa hodí, vám povieme v našom hodnotení elektrických ryžovarov .

Často sa hovorí, že v jednoduchosti je krása. V tomto prípade to platí aj pre hovädzie mäso na cesnaku, pretože ako vidíte, okrem dvoch základných surovín, korenia, byliniek a masla či oleja takmer nič ďalšie nepotrebujete. Pokiaľ ide o množstvo cesnaku, môžete si ho samozrejme pri jednotlivých receptoch upraviť, teda pridať či ubrať, podľa toho, ako výraznej cesnakovej chuti dávate prednosť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.