Vyskúšajte vynikajúce recepty na kláštorné pečivo, ktoré je vhodné na bežné dni aj na sviatočné chvíle

Ten, kto zatiaľ nevyskúšal recepty na kláštorné rožky, nevie čo je sviatočné pečivo.

Táto lahôdka pohladí vaše chuťové poháriky a poslúži ako perfektné zakončenie skvelého obeda či večere.

Pripravte ich svojim blízkym a uvidíte, že sa budú olizovať ešte na druhý deň. Môže to byť aj dokonalá pochúťka na firemný večierok alebo napríklad na oslavu narodenia, prípadne aj na sviatočnú príležitosť.

Pokojne sa hodí ako pohostenie na Vianoce, Veľká noc alebo len tak na čajový večierok s priateľmi.

Klasické kláštorné rožky

Ak pečiete na Vianoce len bežné druhy cukroviniek, potom rozhodne skúste pripraviť aj niečo iné. Ostatne recepty na vanilkové rožteky poznáme všetci, aj keď každý máme svoju špecifickú receptúru, ale táto pochúťka chutí úplne inak.

Ingrediencie:

Na rožky:

  • 140 g hladkej múky
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 vajce
  • 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Na ozdobu:

  • Čokoládová poleva
  • Hrubo nasekané lieskové orechy

Postup:

  • Do misy preosejeme hladkú múku s práškovým cukrom, pridáme lieskové oriešky, zmäknuté maslo, vajcia aj prášok do pečiva.
  • Vypracujeme hladké cesto, z ktorého vyvaľkáme niekoľko valčekov.
  • Každý valček rozkrájame na rovnako veľké kúsky, ktoré vytvarujeme do tvaru rožkov.
  • Naukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme 5 minút odpočinúť.
  • Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Vložíme rožky a pečieme zhruba 10 až 15 minút.
  • Akonáhle sú upečené, necháme ich úplne vychladnúť.
  • Rozohrejeme čokoládovú polevu a namáčame do nej jednotlivé rožky hornou stranou.
  • Posypeme nasekanými orieškami a necháme úplne zatuhnúť.
Vynikajúca alternatíva na klasické vanilkové rožteky.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk

Kláštorné orechové rožky

Ako sú niekde v hlavnej úlohe oriešky, vždy máme istotu, že chuť bude úplne vynikajúca. Hoci mnohí tvrdia, že lieskové orechy nemajú takú lahodnú chuť ako tie vlašské, nie je to tak. Každý druh má svoju úplne charakteristickú vlastnosť. Navyše, kto nechce lískača, môže ich pokojne nahradiť vlašiakmi alebo použiť aj mandle.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 100 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla
  • 140 g hladkej múky
  • 90 g mletých pražených lieskových orechov
  • 40 g strúhanej čokolády na varenie
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1 žĺtok

Na ozdobu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla
  • Hrubo mleté ​​lieskové orechy, mandle alebo pistácie na posypanie

Postup:

  • Zmäknuté maslo nakrájame na kúsky, pridáme preosiatu múku, mleté ​​opražené lieskové oriešky a vanilkový cukor.
  • Prsty začneme suroviny spracovávať a trieť tak dlho, až sa z nich utvorí drobivá zmes.
  • Prihodíme žĺtok, najemno nastrúhanú čokoládu, vidličkou trochu premiešame a potom vypracujeme hladké vláčne cesto.
  • Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 45 minút vychladiť do chladničky.
  • Z cesta odoberáme rovnako veľké kúsky, z ktorých vytvarujeme valček az neho potom rožok.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a rožky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečieme v predhriatej rúre zhruba 13–15 minút, rozhodne však nie dlhšie.
  • Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na plechu. Čerstvo upečené sú totiž príliš mäkké na prevzatie.
  • Do vodného kúpeľa dáme nakrájané maslo a pridáme nasekanú čokoládu. Necháme rozpustiť a odstavíme z vodného kúpeľa.
  • Oba konce rožkov namočíme do pripravenej čokoládovej polevy a potom ponoríme do nasekaných pistácií, orechov či mandlí.
  • Položíme na čistý papier na pečenie a necháme zatuhnúť.
  • Vychladnuté rohlíčky môžeme rovno konzumovať alebo ich uchovávame vo vzduchotesnej krabičke na sušienky.
Kláštorné sušienky na sviatočnú príležitosť.
Zdroj: https://www.rosacooking.com

Celomáčané rožky

Kláštorné rožteky si môžete pripraviť na množstvo spôsobov, pričom by nikdy nemala chýbať vynikajúca poleva, či už svetlá alebo tmavá.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 140 g hladkej múky
  • 90 g mletých vlašských orechov
  • 100 g zmäknutého čerstvého masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 žĺtok

Na ozdobu:

  • Biela čokoláda
  • Mliečna čokoláda
  • Horká čokoláda
  • Vlašské orechy
  • Kokos

Postup:

  • Hladkú múku s práškovým cukrom preosejeme do misy, pridáme vlašské orechy, zmäknuté maslo aj žĺtok a uhniteme hladké cesto.
  • Cesto môžeme spracovať do malých valčekov odoberaním rovnakých kúskov hmoty a potom vytvarovať rožok.
  • Môžete tiež cesto vyváľať medzi dvoma veľkými mikrotenovými vreckami alebo potravinárskou fóliou na plát s hrúbkou cca 0,5 cm, a potom vykrájať formičkou na rožky, aby boli všetky rovnaké.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a rožky opatrne naukladáme na plech s papierom na pečenie.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10–15 minút, kým cukroví nezíska ľahko ružovkastú farbu.
  • Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme polevu. Kto chce len jeden druh, urobí jeden, inak si v jednotlivých miskách rozpustíme čokoládu a vychladnuté rožteky do nej namáčame.
  • Pokiaľ sa nám nebude chcieť namáčať, jednoducho natrieme vrstvu polevy na rožky pomocou mašlovačky a posypeme vlašskými orechmi či kokosom, prípadne oboma.
  • Počkáme až poleva úplne zaschne a môžeme podávať.
Luxusné orechové rožky na Vianoce aj ďalšie príležitosti.
Zdroj: https://nanicmama.sme.sk

Kláštorné rožky

Toto pečivo sa dá pomenovať mnohými spôsobmi, či už sú to rožky, rožteky, pečivo, céčka kvôli tvaru alebo ako už nadpis napovedá rožky. Hlavné je to, že majú úplne charakteristickú a nezameniteľnú chuť, a to je na nich to najzaujímavejšie aj najdôležitejšie.

Ingrediencie:

  • 210 g hladkej múky
  • 140 g mletých vlašských orechov
  • 130 g čerstvého masla (nesoleného)
  • 30 g nastrúhanej mliečnej čokolády s lieskovými orieškami
  • 50 g práškového cukru
  • Na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 žĺtky (vajcia veľkosti M)

Na ozdobu:

  • 100 g čokoládovej polevy
  • Strúhaný kokos na posypanie podľa potreby

Postup:

  • Nastrúhame si čokoládu a dáme do misy. Pridáme preosiatu múku s práškovým cukrom, mleté ​​orechy, maslo, nastrúhanú čokoládu, kypriaci prášok do pečiva a žĺtky.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré bude veľmi krehké. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme ho minimálne na 3 hodiny oddýchnuť do chladničky, ideálne však do druhého dňa.
  • Nasledujúci deň vyberieme cesto z chladničky, odoberáme z neho rovnako veľké kúsky a tvarujeme do rožka v tvare písmena C.
  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a rožky preložíme na plech s papierom na pečenie.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 8 až 10 minút, kým rožky nebudú ružové.
  • Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
  • Potom si vo vodnom kúpeli rozpustíme polevu a namáčame do nej jednotlivé vychladnuté rohlíčky. Položíme na plech a posypeme kokosom.
Skvelá alternatíva kláštorných rožkov v štýle vanilkových.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.