Urodilo sa vám tento rok viac ovocia ako ste čakali a neviete čo s tým?
Rozhodne sa svojich zásob nezbavujte.
Máme pre vás skvelé recepty s broskyňami v 7 rôznych variantoch.
Od buchty, cez kompót až po Sangrii!
Užite si to!
Broskyňový koláč
Koláč ako od babičky s krehkou maslovou krustou. Postup nie je vôbec zložitý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Naopak je to len pár krokov, ktoré povedú k príprave toho najchutnejšieho koláča, aký ste kedy jedli.
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 170 g masla z chladničky (nakrájaného na kocky)
- 1 lyžička soli
- 2 žĺtky
- 1 lyžička jablčného octu
- 200 ml studenej vody
- štipku cukru kryštál
Na náplň:
- 6 – 8 zrelých broskýň (ošúpaných a nakrájaných na plátky)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 250 g cukru kryštál
- 30 g hladkej múky
- štipka muškátového orieška
Postup
- V mise zapracujte múku, maslo a soľ.
- Cesto spracovávajte rukami alebo v kuchynskom robote.
- Cesto by štruktúrou malo pripomínať hrubú múku s kúskami masla.
- Do vedľajšej misy pridajte 1 žĺtok, ocot a trochu studenej vody a suroviny zmiešajte.
- Touto zmesou cesto pokvapkajte a jemne spolu premiešajte.
- Cesto by sa nemalo mrviť, ak tomu tak ich pridajte trochu vody.
- Cesto vyberte z misy a na pomúčenej pracovnej ploche ho prepracujte do bochníka.
- Bochník nožom rozdeľte na 2 približne rovnaké kusy.
- Tie dajte do chladničky na 60 minút odpočinúť.
- Rúru si medzitým predhrejte na 200 stupňov Celzia a pripravte si náplň do koláča.
- Nakrájané broskyne zmiešajte so šťavou z citróna, cukrom a múkou.
- Broskyňovú zmes dobre premiešajte.
- Uležané cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte ho na veľkosť formy.
- Jednu polovicu cesta natlačte do formy a navrstvite na ňu broskyne.
- Broskyne posypete muškátovým orieškom.
- Navrch broskýň dajte druhú časť vyvaľkaného cesta.
- Okraje orežte a navlhčite studenou vodou.
- Do cesta urobte niekoľko zárezov, aby z koláča mohla odchádzať para.
- Okraje koláča potrite žĺtkom.
- Koláč pečte 15 minút na 200 stupňov.
- Potom znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 45 minút, kým cesto nie je zlatisté.

Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na koláče z broskýň , po ktorých sa budete olizovať!
Zázvorovo-broskyňový džem
Vynikajúci džem z broskýň a zázvoru, ktorý perfektne vyváža sladkosť broskýň, si obľúbite! Uchovajte si ho na horšie časy.
Ingrediencie
- 900 g čerstvých broskýň
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 a 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou a naplňte veľkú misu do polovice studenou vodou a ľadom.
- Na spodnej strane každej broskyne označte plytké „x“.
- Keď sa voda varí, pridajte broskyne a nechajte 45 sekúnd povariť.
- Vyberte broskyne z horúcej vody a okamžite ich vložte do ľadového kúpeľa.
- Keď sú dostatočne vychladnuté na manipuláciu (malo by to trvať len minútu), vyberte ich z ľadového kúpeľa a olúpte.
- Odstráňte kôstky a nahrubo broskyne nasekajte.
- Vložte broskyne do veľkého hrnca s ťažkým dnom a premiešajte s citrónovou šťavou.
- Varte na strednom plameni za občasného miešania a pomocou lyžice rozdrvte časť ovocia, kým broskyne nezmäknú a nepustia šťavu, 13 až 15 minút.
- Pridajte cukor, citrónovú kôru a zázvor a premiešajte.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú a priveďte zmes do varu.
- Varte za častého miešania 5 minút.
- Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte, kým džem nezhustne, 30 minút až 1 hodinu v závislosti na broskyniach.
- Odstráňte z ohňa, preneste do pohárov a pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na zaváranie broskýň a doprajte si skvelú náladu a „no stress“ kedykoľvek chcete.
Šalát z broskýň a špenátu s kozím syrom
Vyskúšajte tento luxusný letný šalát z čerstvých broskýň a špenátu, doplnený kozím syrom, avokádom a chrumkavými praženými mandľami. Navyše je preliaty dokonalou domácou zálievkou z balzamika, čo mu dodáva ten správny šmrnc. Užite si ho!
Ingrediencie
- 4-6 šálok špenátu
- 2 veľké broskyne, nakrájané na plátky
- 1 avokádo, nakrájané na kocky
- 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na veľmi tenké plátky
- 1/2 hrnčeka nadrobeného kozieho syra
- 1/2 šálky nasekaných pražených mandlí
Na zálievku:
- 3 lyžice balzamikového octu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1/2 lyžičky dijonskej horčice
- voliteľne: 1 lyžička cukru na osladenie zálievky
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- V strednej miske prešľahajte ingrediencie na zálievku: balsamico, olivový olej, cesnak, dijonskú horčicu a soľ a korenie.
- Do veľkej misy pridajte špenát.
- Pokvapkajte požadovaným množstvom zálievky a premiešajte.
- Na šalát navrstvite plátky broskýň, na kocky nakrájané avokádo, červenou cibuľou, rozdrobený kozí syr a opražené mandle.
- Tie si pripravíte tak, že mandle vložíte do nepriľnavej panvice, ktorú zahrejete na strednom plameni.
- Vareškou mandle dôkladne miešajte a opekajte, kým nezozlátnu, 3 – 6 minút.
- Celý šalát jemne premiešajte.
- Ihneď podávajte.
- Množstvo bude na cca 4 porcie.
- Dobrú chuť!

Raňajky z broskýň
Broskyňové pyré je nielen skvelý príkrm pre bábätká, ale vy ho môžete použiť aj do dezertov, na pečenie alebo primiešať do jogurtu.
Ingrediencie
- 3 broskyne
Postup
- V strednom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte broskyne a nechajte 40–60 sekúnd odstáť.
- Pomocou dierovanej lyžice vyberte broskyne a ihneď ich vložte do misky s ľadovou vodou.
- Vyberte broskyne z ľadovej vody a olúpte šupku prstami alebo v prípade potreby nožom
- Broskyne nakrájajte na polovice, začnite pri stonke a postupujte okolo kôstky.
- Zatočte a odtiahnite polovičky broskýň od seba.
- Poloviny broskýň vložte do kuchynského robota/mixéra a rozmixujte dohladka.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Broskyňový kompót
Hľadáte recept na rýchly a jednoduchý dezert z broskýň? Potom vyskúšajte tento kompót! Potrebujete naň len broskyne, cukor a citrónovú šťavu a je hotový iba za 15 minút. Podávajte ho na francúzskom toaste, torte, palacinkách alebo na čomkoľvek vás napadne.
Ingrediencie
- 500 g čerstvých alebo mrazených broskýň
- 2 lyžice cukru (môžete pridať viac, ak dávate prednosť sladšiemu kompótu)
- 2 lyžice citrónovej šťavy (najlepšie šťavu z čerstvého citróna)
Postup
- Broskyne opláchnite a vykôstkujte.
- Nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Odšťavnite citrón.
- Pridajte na kocky nakrájané broskyne, cukor a citrónovú šťavu do malého hrnca a začnete variť na strednom plameni.
- Akonáhle zmes začne prebublávať, znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 minút.
- Čas od času premiešajte. (Ochutnajte kompót av prípade potreby postupne pridávajte viac cukru.)
- Akonáhle zmes zhustne, stiahnite ju z ohňa.
- Preložte do čistého pohára.
- Pokiaľ chcete zmes rýchlejšie zahustiť, zmiešajte dohromady 1 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu a 1 polievkovú lyžicu vody ak zmesi pridajte túto kašičku.
- Teplý kompót môžete podávať s francúzskym toastom, vaflemi alebo lievančekmi.
- Alebo studený kompót podávajte so zmrzlinou, jogurtom či ovsenými vločkami.
- Pred uložením do chladničky nechajte dôkladne vychladnúť.

Broskyňové rezy
Úžasne vláčne rezy, ktoré sú rýchle a jednoduché na prípravu, vďaka čomu sú perfektným pohostením pre nečakanú návštevu!
Ingrediencie
- 1 šálka kryštálového cukru plus 3 čajové lyžičky
- 2 a 1/2 šálok nakrájaných broskýň
- 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 3 lyžice masla, rozpusteného
Postup
- Postriekajte zapekaciu misku s rozmermi 20 x 20 cm olejom v spreji.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- V malej miske zmiešajte 3 lyžičky cukru a kukuričný škrob.
- Do zmesi vmiešajte broskyne a odložte bokom.
- Do strednej misy preosejte 1 hrnček cukru, hladkú múku, soľ a prášok do pečiva.
- V inej mise prešľahajte mlieko a maslo.
- Mokré ingrediencie pomaly nalievajte do suchých a miešajte, kým sa nezapracujú.
- Do pripravenej zapekacej misy nalejte pripravené cesto.
- Do cesta vtlačte väčšinu nakrájaných broskýň, premiešaných v zmesi cukru a kukuričného škrobu a časť položte navrch.
- Vložte do rúry a pečte 60 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.

Máme pre vás aj ďalších 5 šťavnatých receptov na buchty z broskýň , ktoré si zamilujete. Vyskúšajte ich všetky!
Broskyňová Sangria
Táto ľahká Sangria z broskýň je hotová za pár minút! Je ovocná, osviežujúca a lahodná, a rozhodne sa stane vašim novým obľúbeným letným drinkom.
Ingrediencie
- 1 fľaša polosladkého bieleho vína, vychladená
- ½ šálky broskyňového likéru
- 1 šálka broskyňovej šťavy alebo džúsu
- 3 broskyne, nakrájané na plátky
- 1 šálka malín a/alebo nakrájaných jahôd
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie v džbáne a premiešajte, aby sa spojili.
- Podávajte na ľade.

Ďalšie spôsoby, ako využiť broskyne
- Pripravte si z broskýň a čerstvej zeleniny studenú polievku .
- Ogrilujte ich , aby krásne skaramelizovali a získali ľahko dymovú chuť. Potom ich pridajte do zeleninového šalátu alebo ich podávajte so zmrzlinou či zamiešajte do koktailov.
- Pripravte si z nich domáce chutney. To potom môžete rozotrieť napríklad na grilovaný syr.
- Zabaľte broskyne do pancetty alebo slaniny a opečte ich na panvici. Alebo ich zabaľte do prosciutta a podávajte za studena.
- Vykúzlite si z broskýň luxusnú zmrzlinu , dosladenú javorovým sirupom.
- Pridajte čerstvé broskyňové pyré do citrónovej sódovky spolu s kopčekom zmrzliny. Je to lahôdka!
- Jemne povarte broskyne v bylinkovom sirupe a vznikne vám skvelý sofistikovaný dezert, ktorý už nemôže byť jednoduchší.
Broskyne už ste spracovali? Dajte nám o tom vedieť do komentárov!