Prichystajte si to najlepšie sušienkové pečivo pre vianočné pohostenie. Inšpirujte sa!

Sladkých dobrôt nie je nikdy dosť, čo na Vianoce platí dvojnásobne!

Prekvapte svojich blízkych a pripravte im starostlivo vybrané recepty na vianočné sušienky.

Prídu vám hostia a nemáte zatiaľ odležané klasické pečivo? Skúste práve tieto lahôdky.

Zistite, ktorá z receptúr vám aj vašim blízkym zachutí najviac.

Jednoduché vianočné sušienky

Malé pečivo je super jednohubka, ktorú si zamilujú deti aj dospeláci. Majú dokonale jemnú textúru av ústach sa doslova rozplývajú.

Je v nich len minimálne množstvo korenia, aby boli sušienky vhodné aj pre menšie deti. Omrknite tiež recepty na opité pečivo , ktoré si zamilujete.

Ingrediencie:

  • 250 g samokypriacej múky
  • 125 g studeného masla nakrájaného na 1 cm veľké kocky + kúsok masla na vymazanie plechu
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 125 g práškového cukru
  • 1 rozšľahané vajcia

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si 2 veľké plechy na pečenie, ktoré vymažeme tenkou vrstvou masla.
  • Do veľkej misy preosejeme samokypriacu múku a pridáme maslo nakrájané na kocky. Múku jemne trieme s maslom pomocou prstov, až sa utvorí hmota pripomínajúca posýpku.
  • Pridáme práškový cukor, škoricu, zázvor a znova dôkladne spracovávame. Potom ešte prihodíme vajcia a vypracujeme hladké cesto. Pokiaľ by sa vám zdalo, že sa nechce cesto spojiť, pridajte pár kvapiek vody, ale naozaj len pár.
  • Akonáhle sa všetky ingrediencie spoja a utvoria sa cesto, vytvarujte z neho guľu a položte na pomúčenú pracovnú plochu.
  • Cesto tiež posypeme trochou múky a vyvaľkáme plát s hrúbkou cca 5 mm.
  • Vykrajovače v tvare hviezd, ktoré môžu mať rôznu veľkosť, vykrajujeme jednotlivé sušienky a pokladáme na maslom vymastený plech, pričom medzi nimi necháme aspoň 2 cm medzeru.
  • Zvyšné cesto po vykrajovaní znovu spracujeme do gule, dáme na pracovnú plochu a postupujeme ako predtým, kým všetko cesto nespotrebujeme.
  • Sušienky vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 10 až 15 minút, kým nezískajú hviezdičky na povrchu svetlo zlatý nádych a ľahko tmavé okraje.
  • Hotové vyberieme z rúry a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť.
  • Konzumovať sa dajú ešte teplé. Po úplnom vychladnutí sa uloží do plechovky na sušienky, alebo do inej vzduchotesnej nádoby, kde vydrží asi týždeň, pokiaľ sa nezje hneď.
Lahodné a ľahké vianočné hviezdičky s jemnou textúrou a ľahko korenenou chuťou.
Zdroj: https://www.easypeasyfoodie.com

Vianočné čokoládové sušienky s karamelovou náplňou

Veselí soby sú obľúbenými sušienkami, ktoré sa priamo rozplynú na jazyku, pričom vaše chuťové poháriky pohladia jemná karamelová náplň a vynikajúca čokoláda.

Ingrediencie:

  • 20 maslových sušienok
  • 20 bielych mini marshmallows
  • 10 bielych marshmallow bežnej veľkosti
  • 40 kúskov mliečnej čokolády
  • 20 lentiliek alebo tomu podobných cukríkov
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 50 g masla
  • 1 hrnček rozpustenej mliečnej čokolády
  • 20 mini okrúhlych praclíkov (nakrájaných na 1/2, aby vznikli parohy)

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si dve nízke formy s 12 otvormi. Otočíme ich dnom hore a všetkých dvadsať sušienok na ne rozprestrieme.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 3 až 4 minúty, aby sušienky zmäkli. Potom vyberieme z rúry a rýchlo zatlačíme zmäknuté sušienky pomocou lyžice do jednotlivých otvorov, aby sa vytvarovali do tvaru pohára.
  • Odložíme nabok a necháme úplne vychladnúť.
  • Kuchynskými nožnicami rozstrihneme mini marshmallow na polovicu, aby vznikli dve kolieska. Na každú lepkavú polovicu dáme kúsok mliečnej čokolády, aby vznikli očká.
  • Bežne veľké marshmallow tiež rozdelíme na polovice a na každú polovicu prilepíme lentilku alebo iný podobný cukrík, tým nám vznikne sobí nos. Oboje zatiaľ odložíme bokom.
  • Do malého hrnca nalejeme sladené kondenzované mlieko, pridáme cukor, maslo a na strednú teplotu varíme za stáleho miešania do zhustnutia, cca 10 minút.
  • Ešte teplú karamelovú zmes rovnomerne rozdelíme do pohárikov zo sušienok.
  • Necháme chvíľku ochladiť a potom do všetkých otvorov rozdelíme rozpustenú mliečnu čokoládu.
  • Ozdobíme sobím nosom, pridáme očká, a nakoniec naaranžujeme polovice praclíkov ako parohy soba Rudolfa.
  • Počkáme až všetko vychladne a zatuhne. Môžeme rovno servírovať alebo dať ešte vychladiť do chladničky.
Luxusné sušienkové tartaletky s karamelovou náplňou a čokoládovou polevou.
Zdroj: https://www.taste.com.au

Tip: Už ste ochutnali dánske vianočné maslové sušienky?

Čo budete potrebovať: 200 g čerstvého nesoleného masla, 150 g práškového cukru + na posyp, 1 vanilkový struk (vyškrabnuté semienka), 1 vajce, 75 g mletých mandlí, 240 g hladkej múky.

Ako na to: Rúru predhrejete na 180 stupňov. V miske utrite maslo, vanilkové semienka a cukor do krému, pridáte vajcia a premiešate. Mleté mandle zmiešajte s múkou a vmiešajte do maslovej zmesi.

Dôkladne rozmiešanú zmes preložte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovým nástavcom a vytláčajte na plech vyložený papierom na pečenie kolieska. Vložte do predhriatej rúry a pečte cca 8 až 10 minút, prípadne pokiaľ sušienky nedostanú zlatisto hnedý nádych.

Škoricové sušienky

Tento recept na prvý pohľad pripomína populárne esíčka, len majú inú chuť a sú domáce. Sú jednoduché, rýchle a rozplývajú sa na jazyku. Pokiaľ milujete škoricu, určite nezostanete len pri jednej dávke.

Ingrediencie:

  • 70 g čerstvého nesoleného masla
  • 80 ml Zlatého sirupu
  • 1 polievková lyžica krupicového cukru
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 250 g samokypriacej múky
  • 3 lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky soli

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a dva veľké plechy vyložíme papierom na pečenie.
  • V malom hrnci rozpustíme maslo, zlatý sirup, cukor a na miernom ohni za stáleho miešania varíme, kým sa maslo nerozpustí.
  • Do misy preosejeme múku, škoricu, soľ a vareškou miešame, aby sa suché suroviny premiešali.
  • Maslovú zmes prenesieme do veľkej misy a šľaháme 2 až 3 minúty.
  • Po menších častiach zašľaháme múčnu zmes, aby sa všetko spojilo. Nakoniec rukami vypracujeme hladké cesto.
  • Odoberáme rovnako veľké kúsky cesta, z ktorých tvoríme guličky a kladieme ich na plech. Necháme medzi nimi dostatočne veľkú medzeru.
  • Pomúčenou vidličkou každú guľôčku stlačíme, aby sa sploštila na nízku sušienku.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 8 minút. Sušienky sú hotové, keď získajú sýto zlatú farbu.
  • Hotové vyberieme z rúry a odložíme na chvíľku oddýchnuť. Potom preložíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
Zlaté maslové sušienky s úžasnou vôňou škorice.
Zdroj: https://www.kitchenstories.com

Na aké druhy korenia nezabúdať, keď chceme piecť vianočné sušienky?

Vianoce sú časom radosti, pohody a lásky. To už vieme všetci, ale nezabúdajte, že sú tiež dobrom jedle, najmä o maškrtení. No a aké by to boli sladkosti bez vhodného korenia, ktoré dokáže už len vôňou navodiť tú správnu vianočnú atmosféru. Ktoré korenie je najdôležitejšie?

  • Aníz
  • Badián
  • Škorica
  • Muškátový oriešok
  • Kardamóm
  • Nové korenie
  • Klinček
  • Zázvor
  • Vanilka
  • Koriander

Okrem toho, že tieto druhy korenia majú úžasnú arómu, obsahujú aj rôzne látky, ktoré sú prospešné nášmu zdraviu. Je dobré spomenúť, že sa dajú používať aj pri príprave pokrmov, či už sviatočných pochúťok, alebo pokojne aj celoročne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.