Banánový dezert je skvelou voľbou, keď chcete niečo sladké, ale nenáročné na prípravu.
Vyskúšajte všetky naše recepty na dezert s banánom a uvidíte, aký lahodný môže byť!
Banány sú dnes v ponuke takmer po celý rok a ich chuť je lahodnejšia ako pri podobne ponúkaných a rozšírených citrusových plodoch.
Inšpirujte sa!
Banánový dezert bez pečenia
Pripomína banánový koláč, ale je oveľa jednoduchšie! Tento nepečený dezert z banánu používa grahamové sušienky namiesto klasickej krusty.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 20 celých medových grahamových sušienok, rozdelených
- 5 malých banánov, nakrájaných na plátky
- 205 ml plnotučného mlieka
- 140 g vanilkového alebo banánového pudingu
- 230 g smotanový syr
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 340 g šľahačky
Postup
- Dno misy vyložte polovicou grahamových sušienok.
- Na vrstvu sušienok položte plátky banánu.
- Vo veľkej mise prešľahajte mlieko a puding, kým sa nespojí a nevznikne hladká a hustá zmes.
- Vyšľahajte si šľahačku.
- V samostatnej miske prešľahajte smotanový syr a sladené kondenzované mlieko.
- Pridajte šľahačku a zmiešajte, kým sa dobre nespoja, a potom polovicu zmesi nalejte na plátky banánu.
- Pridajte vrstvu sušienok, banánov a smotanového krému.
- V malom plastovom sáčku rozdrvte pár sušienok a posypte povrch dezertu.
- Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny alebo cez noc
Pokiaľ milujete banány a chcete si v horúcich letných dňoch dať nejaké osvieženie, skúste si pripraviť banánové smoothie podľa našich receptov .

Jednoduchý cheesecake s banánom
Tento recept na dezert alá banánový cheesecake je tak jednoduchý a lahodný, že vám zostane rozum stáť!
Čo budeme potrebovať
- 350 g mäkkého syra
- 150 ml smotany
- 75 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 citrón, nastrúhaný
- 5 lyžíc slaného karamelu
- 2 malé banány na ozdobu
Na základ
- 40 g masla, zmäknutého, plus navyše na plech
- 50 g mäkkého svetlo hnedého cukru
- 60 g hladkej múky
- 50 g celozrnnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 vajce
- 2 veľmi zrelé banány, nahrubo roztlačené
Postup
- Rúru rozpálime na 180 stupňov.
- Na základ ušľaháme maslo, cukor, múku, prášok do pečiva, vajcia a banány spolu so štipkou soli.
- Zmes nalejte do maslom vymastenej hlbokej formy s priemerom 20 cm.
- Pečte 30–35 minút, alebo pokiaľ špajľa nevyjde čistá.
- Nechajte úplne vychladiť.
- Syr dajte do misy a krátko prešľahajte, aby povolil.
- Postupne zašľaháme smotanu a cukor, zmes bude hustnúť.
- Vmiešajte vanilku a citrónovú kôru.
- Na vychladnutý banánový chlieb rozotrite na 2 lyžice slaného karamelu, potom naneste polevu a uhlaďte.
- Dajte cez noc do chladničky vychladiť a stuhnúť.
- Pred podávaním ozdobte plátkami banánu a pokvapkajte ešte karamelom.
K najlepšiemu receptu na banánový dezert jedine tú najlepšiu kávu z najlepšieho kávovaru Tchibo ! V našej recenzii zistíte aký kávovar je pre vás ten najvhodnejší!

Naozaj studené dezerty obohatíme mrazeným krémom alebo zmrzlinou. Menšie množstvo banánov môžeme pomerne dobre kombinovať s ďalším ovocím a to ako čerstvým, tak kompótovaným.
Objavte podobné tipy
Sladký dezert z banánu, avokáda a kakaa
Chcete maškrtiť zdravo? Nie je nič jednoduchšie ako začať s týmto receptom na zdravý banánový dezert!
Čo budeme potrebovať
- 3 väčšie zrelé banány
- 1 mäkké avokádo
- 1 konzerva kokosového mlieka (stuhnuté)
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžica ľanového semienka
- med alebo agáve sirup na dosladenie
- 3 lyžice chia semienok
- pol hrnčeka nasekaných kešu orieškov
- pol hrnčeka strúhaného kokosu
- čučoriedky na ozdobenie
Postup
- Chia semienka dáme do misky a zalejeme rastlinným mliekom (mandľové alebo kokosové) a necháme ich napučať.
- Svetlá vrstva – vložíme do mixéra polovicu avokáda, jeden a pol banánu a 1 dcl mlieka, rozmixujeme av miske spojíme s chia semienkami, dosladíme sirupom.
- Tmavá vrstva – rozmixujeme polovicu avokáda a jeden a pol banánu a pridáme dve lyžice karobu alebo kakaa, dosladíme sirupom.
- Teraz rozdelíme pudingy do pohárov.
- Potom si nasekáme kešu orieškami a navrstvíme ich na puding. Pridajte aj banán nakrájaný na kolieska, a potom strúhaný kokos.
- Chia puding nakoniec zasypte čučoriedkami a pokiaľ chcete, doslaďte datľovým alebo javorovým sirupom.

Aké sú známe druhy banánov?
- Cavendish Banana
Banán Cavendish je váš „typický“ banán, ktorý nájdete v miestnom obchode s potravinami alebo na farmárskom trhu. Sú ľahko sladké a majú krémovú textúru. Majú rôzne štádiá zrenia, od zelenej cez žltú až po žltú s hnedými škvrnami.
- Pisang Raja
Banány Pisang Raja sú populárne v Indonézii. Majú žltú až oranžovú farbu a chutia ako puding s príchuťou medu s hladkou a krémovou konzistenciou.
- Červený banán
Ako ich názov napovedá, červené banány majú červenofialovú šupku. Majú svetlo ružovú dužinu a sú oveľa sladšie a jemnejšie ako banány Cavendish. Majú tiež ľahkú malinovú príchuť, vďaka ktorej sú úplne neodolateľné.
- Lady Finger Banán
Banány Lady Finger, známe aj ako baby banány, sú sladšie a menšie ako banány Cavendish, majú krémovú textúru a sladkú chuť s tónmi medu.
- Modrý jávsky banán
Modré Java banány sú tiež známe ako zmrzlinový banán kvôli ich sladkej vanilkovej chuti a extrémnej krémovosti. Vyznačujú sa krásnou modrou šupkou a bielou dužinou.
- Platain
Banány sú podskupinou banánov, ktoré sa označujú ako banány na varenie. Majú vysoký obsah škrobu a obvykle sa používajú do slaných jedál. Obvykle sa nekonzumujú surové.
- Manzano Banán
Manzano Banana má nádych jablko-jahodovej chuti. Sú krátke a bacuľaté s myslím žltou šupkou, ktorá po plnej zrelosti sčernie.
- Burro Banán
Banány Burro majú citrónovú a pikantnú chuť, čo z nich robí jeden z najúnikátnejších druhov banánov. Dužina je krémovo biela alebo žltá a je mäkká.
- Banán Barangan
Žltý s malými čiernymi bodkami, banán Barangan má sladkú, jemnú chuť. Dužina je biela bez semien.
- Goldfinger Banán
Banán Goldfinger bol prvýkrát vypestovaný v Hondurase tímom vedcov ako banán odolný proti škodcom. Dá sa variť, keď je zelený, a konzumovať surový, akonáhle je úplne zrelý.