Najlepšie recepty na sladké dezerty z banánov! Raz ochutnáte a už nebudete môcť prestať

Banánový dezert je skvelou voľbou, keď chcete niečo sladké, ale nenáročné na prípravu.

Vyskúšajte všetky naše recepty na dezert s banánom a uvidíte, aký lahodný môže byť!

Banány sú dnes v ponuke takmer po celý rok a ich chuť je lahodnejšia ako pri podobne ponúkaných a rozšírených citrusových plodoch.

Inšpirujte sa!

Banánový dezert bez pečenia

Pripomína banánový koláč, ale je oveľa jednoduchšie! Tento nepečený dezert z banánu používa grahamové sušienky namiesto klasickej krusty.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 20 celých medových grahamových sušienok, rozdelených
  • 5 malých banánov, nakrájaných na plátky
  • 205 ml plnotučného mlieka
  • 140 g vanilkového alebo banánového pudingu
  • 230 g smotanový syr
  • 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 340 g šľahačky

Postup

  • Dno misy vyložte polovicou grahamových sušienok.
  • Na vrstvu sušienok položte plátky banánu.
  • Vo veľkej mise prešľahajte mlieko a puding, kým sa nespojí a nevznikne hladká a hustá zmes.
  • Vyšľahajte si šľahačku.
  • V samostatnej miske prešľahajte smotanový syr a sladené kondenzované mlieko.
  • Pridajte šľahačku a zmiešajte, kým sa dobre nespoja, a potom polovicu zmesi nalejte na plátky banánu.
  • Pridajte vrstvu sušienok, banánov a smotanového krému.
  • V malom plastovom sáčku rozdrvte pár sušienok a posypte povrch dezertu.
  • Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny alebo cez noc

Pokiaľ milujete banány a chcete si v horúcich letných dňoch dať nejaké osvieženie, skúste si pripraviť banánové smoothie podľa našich receptov .

Nepečený kúsok lahodného banánového zákusku.
Zdroj: dancearoundthekitchen.com

Jednoduchý cheesecake s banánom

Tento recept na dezert alá banánový cheesecake je tak jednoduchý a lahodný, že vám zostane rozum stáť!

Čo budeme potrebovať

  • 350 g mäkkého syra
  • 150 ml smotany
  • 75 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 citrón, nastrúhaný
  • 5 lyžíc slaného karamelu
  • 2 malé banány na ozdobu

Na základ

  • 40 g masla, zmäknutého, plus navyše na plech
  • 50 g mäkkého svetlo hnedého cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 50 g celozrnnej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 2 veľmi zrelé banány, nahrubo roztlačené

Postup

  • Rúru rozpálime na 180 stupňov.
  • Na základ ušľaháme maslo, cukor, múku, prášok do pečiva, vajcia a banány spolu so štipkou soli.
  • Zmes nalejte do maslom vymastenej hlbokej formy s priemerom 20 cm.
  • Pečte 30–35 minút, alebo pokiaľ špajľa nevyjde čistá.
  • Nechajte úplne vychladiť.
  • Syr dajte do misy a krátko prešľahajte, aby povolil.
  • Postupne zašľaháme smotanu a cukor, zmes bude hustnúť.
  • Vmiešajte vanilku a citrónovú kôru.
  • Na vychladnutý banánový chlieb rozotrite na 2 lyžice slaného karamelu, potom naneste polevu a uhlaďte.
  • Dajte cez noc do chladničky vychladiť a stuhnúť.
  • Pred podávaním ozdobte plátkami banánu a pokvapkajte ešte karamelom.

K najlepšiemu receptu na banánový dezert jedine tú najlepšiu kávu z najlepšieho kávovaru Tchibo ! V našej recenzii zistíte aký kávovar je pre vás ten najvhodnejší!

Krehký dezert s banánom a krémom.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Naozaj studené dezerty obohatíme mrazeným krémom alebo zmrzlinou. Menšie množstvo banánov môžeme pomerne dobre kombinovať s ďalším ovocím a to ako čerstvým, tak kompótovaným.

Sladký dezert z banánu, avokáda a kakaa

Chcete maškrtiť zdravo? Nie je nič jednoduchšie ako začať s týmto receptom na zdravý banánový dezert!

Čo budeme potrebovať

  • 3 väčšie zrelé banány
  • 1 mäkké avokádo
  • 1 konzerva kokosového mlieka (stuhnuté)
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica ľanového semienka
  • med alebo agáve sirup na dosladenie
  • 3 lyžice chia semienok
  • pol hrnčeka nasekaných kešu orieškov
  • pol hrnčeka strúhaného kokosu
  • čučoriedky na ozdobenie

Postup

  1. Chia semienka dáme do misky a zalejeme rastlinným mliekom (mandľové alebo kokosové) a necháme ich napučať.
  2. Svetlá vrstva – vložíme do mixéra polovicu avokáda, jeden a pol banánu a 1 dcl mlieka, rozmixujeme av miske spojíme s chia semienkami, dosladíme sirupom.
  3. Tmavá vrstva – rozmixujeme polovicu avokáda a jeden a pol banánu a pridáme dve lyžice karobu alebo kakaa, dosladíme sirupom.
  4. Teraz rozdelíme pudingy do pohárov.
  5. Potom si nasekáme kešu orieškami a navrstvíme ich na puding. Pridajte aj banán nakrájaný na kolieska, a potom strúhaný kokos.
  6. Chia puding nakoniec zasypte čučoriedkami a pokiaľ chcete, doslaďte datľovým alebo javorovým sirupom.
Mističky naplnené krémom z avokáda, banánu a čokolády.
Zdroj: fitlivingeats.com

Aké sú známe druhy banánov?

  1. Cavendish Banana

Banán Cavendish je váš „typický“ banán, ktorý nájdete v miestnom obchode s potravinami alebo na farmárskom trhu. Sú ľahko sladké a majú krémovú textúru. Majú rôzne štádiá zrenia, od zelenej cez žltú až po žltú s hnedými škvrnami.

  1. Pisang Raja

Banány Pisang Raja sú populárne v Indonézii. Majú žltú až oranžovú farbu a chutia ako puding s príchuťou medu s hladkou a krémovou konzistenciou.

  1. Červený banán

Ako ich názov napovedá, červené banány majú červenofialovú šupku. Majú svetlo ružovú dužinu a sú oveľa sladšie a jemnejšie ako banány Cavendish. Majú tiež ľahkú malinovú príchuť, vďaka ktorej sú úplne neodolateľné.

  1. Lady Finger Banán

Banány Lady Finger, známe aj ako baby banány, sú sladšie a menšie ako banány Cavendish, majú krémovú textúru a sladkú chuť s tónmi medu.

  1. Modrý jávsky banán

Modré Java banány sú tiež známe ako zmrzlinový banán kvôli ich sladkej vanilkovej chuti a extrémnej krémovosti. Vyznačujú sa krásnou modrou šupkou a bielou dužinou.

  1. Platain

Banány sú podskupinou banánov, ktoré sa označujú ako banány na varenie. Majú vysoký obsah škrobu a obvykle sa používajú do slaných jedál. Obvykle sa nekonzumujú surové.

  1. Manzano Banán

Manzano Banana má nádych jablko-jahodovej chuti. Sú krátke a bacuľaté s myslím žltou šupkou, ktorá po plnej zrelosti sčernie.

  1. Burro Banán

Banány Burro majú citrónovú a pikantnú chuť, čo z nich robí jeden z najúnikátnejších druhov banánov. Dužina je krémovo biela alebo žltá a je mäkká.

  1. Banán Barangan

Žltý s malými čiernymi bodkami, banán Barangan má sladkú, jemnú chuť. Dužina je biela bez semien.

  1. Goldfinger Banán

Banán Goldfinger bol prvýkrát vypestovaný v Hondurase tímom vedcov ako banán odolný proti škodcom. Dá sa variť, keď je zelený, a konzumovať surový, akonáhle je úplne zrelý.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.