6 neodolateľných receptov na panna cotta dezert, po ktorých sa len zapráši!

Talianska kuchyňa je sama o sebe výborná a vhodná na všetky príležitosti.

Okrem cestovín, omáčok a pizze môžete svojim blízkym alebo len sebe pripraviť tento lahodný a pritom ľahký taliansky dezert.

Panna Cotta je pripravená za okamih, len jej tuhnutie zaberie dlhší čas, preto si túto sladkú bodku pripravte už deň vopred.

Predstavíme vám najrôznejšie varianty receptov, z ktorých si určite vyberiete aj vy.

Citrónová panna cotta s černicami

Vyskúšajte túto krémovú a pritom sviežu panna cottu s bacuľatými ostružinami, ktorú vytvoríte behom pár minút. Akurát to tuhnutie :).

Ingrediencie

  • 3 ks plátkov želatíny
  • 600ml smotany na šľahanie
  • 150ml mlieka
  • 200g práškového cukru
  • Kôra a šťava z 2 citrónov
  • Kôra z 1 limetky
  • 200g černíc
  • 2 PL medu alebo iného sladidla

Postup

  • Namočte si želatínové plátky do studenej vody.
  • V hrnci zmiešajte smotanu, mlieko, cukor a priveďte do varu.
  • Keď sa krém varí, pridajte citrónovú šťavu, citrónovú a limetkovú kôru.
  • Dobre premiešajte a ešte chvíľku povarte.
  • Odkvapkané želatínové listy vložte do horúcej zmesi a miešajte tak, aby sa dobre rozpustili.
  • Zmes nalejte do pripravených téglikov či pohárov a nechajte najlepšie cez noc v chladničke. (stačí aj 5 hodín)
  • Niekoľko černíc si dajte vedľa na ozdobu.
  • Zvyšok černíc si roztlačte v malom kastróliku a priveďte do varu.
  • Oslaďte medom či iným sladidlom a polevu máte hotovú.
  • Panna cotta servírujte poliatou černicovou šťavou a ozdobenou čerstvými bobuľami černice.
Želatínový dezert s černicami
Zdroj: souschef.co.uk

Vanilková panna cotta s malinovým prelivom

Táto varianta dezertu s malinami sa skvele hodí do teplých dní, ale aj na pohodový večer s priateľmi. Práve maliny sa skvele zmiešajú so sladkou vanilkovou chuťou.

Ingrediencie

  • 3 plátky želatíny
  • 500ml smotany na šľahanie (najlepšie 33% tuku)
  • 70 g cukru kryštál
  • 1 ks vanilkového struku
  • 300g čerstvých alebo mrazených malín
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy (príp. limetkovej)

Postup

  • Plátky želatíny si namočte do studenej vody, aby zmäkli.
  • Semienka vanilkového struku zmiešajte v menšom hrnci s cukrom a potom zalejte smotanou.
  • Zmes zahrievajte tesne pod bodom varu.
  • Potom prestaňte ohrievať, vložte odkvapkané plátky želatíny a riadne rozmiešajte.
  • Po rozpustení želatíny môžete zmes nalievať do menších pohárov.
  • Nechajte v chladničke najlepšie cez noc (minimálne na 4 hodiny).
  • Medzitým si pripravte malinový preliv tak, že maliny rozmixujete, osladíte medom a pridáte šťavu z citrusu.
  • Hotovú panna cottu prelejte malinami a nakoniec ozdobte napríklad lístkom mäty.
Malinová panna cotta s prelivom
Zdroj: theodysseyonline.com

Jogurtová panna cotta s jahodami

V tomto variante receptu môžete použiť práve jogurt, vďaka ktorému sa tento dezert stane ľahším s nižšou kalorickou hodnotou.

Ingrediencie

  • 1 plátok želatíny
  • 40 ml mlieka
  • 40 ml smotany
  • 40g gréckeho jogurtu (3,5% tuku)
  • 30g cukru
  • Štipka mletého zázvoru
  • 250g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

  • Plátok želatíny namočte do studenej vody pre jej napučanie a zmäknutie.
  • Mlieko, smotanu a cukor priveďte k bodu varu a potom s ohrevom prestaňte.
  • Do zmesi pridajte zmäknutú želatínu a nechajte rozpustiť.
  • Potom pridajte jogurt, štipku zázvoru a premiešajte.
  • Vzniknutou hmotou naplňte poháre a nechajte najlepšie cez noc v chladničke.
  • Jahody rozmixujte, oslaďte a pokvapkajte šťavou z citróna.
  • Hotovú panna cottu prelejte jahodami a ozdobte lístkami mäty.
jahodový preliv na panna cotta
Zdroj: nathashaskitchen.com

Panna cotta s kokosovým mliekom

Tento variant je opäť o niečo zdravší, pretože namiesto kravského mlieka použijeme kokosové. Z tohto množstva pripravíte cca 10 porcií panna cotty.

Ingrediencie

  • 400 ml kokosového mlieka
  • 3 plátky želatíny
  • 1 ks vanilkového struku
  • 250g čerstvých alebo mrazených lesných plodov
  • Štipka škorice
  • 2 lyžičky trstinového cukru

Postup

  • Plátky želatíny si namočte v mise so studenou vodou, aby riadne zmäkli.
  • Do kastróla nalejte kokosové mlieko a pridajte semienka vanilkového struku.
  • Tesne pod bod varu mlieko s vanilkou zahrejte a potom pridajte odkvapkanú želatínu.
  • Zmes rozšľahajte, aby sa všetko spojilo.
  • Potom hmotou naplňte poháre a nechajte najlepšie cez noc v chladničke.
  • Lesné plody dajte do hrnca a postupne ohrievajte.
  • Pridajte med, škoricu a ak chcete, môžete zriediť troškou vody.
  • Povarenú ovocnú zmes nechajte mierne vychladnúť.
  • Hotovú panna cottu polejte ovocím a podávajte.
Preliv z lesných plodov na dezerte panna cotta
Zdroj: anitalianinmykitchen.com

Máte radi taliansku kuchyňu? Vyskúšajte tiež recepty na podomácky urobené lasagne s mäsom aj bezmäsité.

Čokoládová panna cotta s kávovým prelivom

Práve kávový preliv tomuto dezertu dodá správny taliansky šmrnc. Navyše ho môžete ozdobiť čerstvým ovocím, napríklad jahodami.

Ingrediencie

  • 3-4 plátky želatíny
  • 600ml smotany na šľahanie
  • 150ml mlieka
  • 2 PL práškového cukru
  • 100g horkej jemne nasekanej čokolády
  • 1/2 šálky uvarenej kávy
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 1 vanilkový struk

Postup

  • Vložte plátky želatíny na 10 minút do studenej vody, aby napučali.
  • V kastróliku zmiešajte smotanu, mlieko, cukor a priveďte do varu.
  • Vypnite ohrev a pridajte nasekanú čokoládu a odkvapkané želatínové plátky.
  • Rozmiešajte, aby sa čokoláda a želatína dobre rozpustili.
  • Rovnomerne naplňte pripravené tégliky či poháre a dajte chladiť ideálne cez noc.
  • Kávový preliv pripravíte tak, že kávu, cukor a vnútro vanilkového struku privediete do varu.
  • Varte cca 5 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nezhustne.
  • Hotovú panna cottu podávajte preliatu kávovou zmesou a ozdobenou čerstvým ovocím.
Čokoládový dezert s kávovým prelivom
Zdroj: platedstories.blogspot.com

Sladko-slaná karamelová panna cotta

Chuť slaného karamelu v kombinácii s talianskou panna cotta tvorí neodolateľnú kombináciu. Vyskúšaním tohto receptu určite nikoho neurazíte, ba naopak!

Ingrediencie

  • 2 plátky želatíny
  • 300ml smotany na šľahanie
  • 100ml mlieka
  • 100g cukru
  • 1 lyžička vanilkovej esencie alebo 1 ks vanilkového struku
  • Štipka morskej soli
  • 1/4 šálky cukru
  • 1/2 šálky orechov (vlašské, mandle, kešu)

Postup

  • Plátky želatíny namočte v studenej vode asi na 10 minút.
  • V kastróliku zmiešajte smotanu, mlieko, vanilkovú esenciu či vnútro struku a priveďte tesne pod bod varu.
  • Na panvici pripravte cukor s polievkovou lyžicou vody a nechajte rozpustiť pokiaľ zmes nechytí jantárovú farbu.
  • Zmes na panvici nemiešajte, pokiaľ sa utvoria hrudky, iba otáčavým pohybom panvicu premiešajte.
  • Opatrne pridajte smotanovú zmes k zmesi karamelovej a za stáleho miešania zmes varte, než sa všetko spojí.
  • Pokiaľ karamel stuhne, miešajte a opäť sa roztaví.
  • Pridajte odkvapkané želatínové plátky, morskú soľ a dobre premiešajte.
  • Rovnomerne rozdeľte do téglikov či pohárov a dajte chladiť do chladničky ideálne cez noc.
  • Karamelové pralinky pripravíte tak, že v lyžici vody na panvici rozpustíte cukor, pridáte nasekané orechy.
  • Varte pokiaľ sa orechy rovnomerne neobalia karamelom.
  • Orechovú zmes dáte na alobal a necháte vychladnúť.
  • Po vychladnutí rozdrvíte valčekom.
  • Stuhnutú panna cottu posypte karamelovými orechmi a môžete podávať.
Panna Cotta v pohári s karamelom
Zdroj: mariasmenu.com

Panna Cotta patrí k tým najlepším pokrmom talianskej kuchyne. Jej vznik sa datuje iba niečo okolo 100 rokov, až v roku 2001 sa zaradilo k tradičným pokrmom severného Talianska.

Už v 18. storočí sa v knihe „Il cuoco Piemontese“ objavuje veľmi podobný recept, ktorý nesie názov „biely prírodný krém“, čo sa od doslovného prekladu „varená smotana“ zase tak veľmi nelíši.

Nech už tento želatínový dezert vznikol akokoľvek a kedykoľvek, dnes si môžete pripraviť nespočetné množstvo jeho variant – s ovocím, kávou, karamelom, orechmi a množstvom ďalších. A navyše v chladničke vydrží veľmi dlho.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.