Bábovka s vaječníkom. Pridajte klasickému receptu novú vrstvu chuti a arómu

Recept na bábovku s vaječným likérom mení všetko, čo ste doteraz ochutnali!

Kvapôčka alkoholu dokáže cesto ozvláštniť úplne dokonalým spôsobom.

Aký vaječný koňak sa bude najlepšie hodiť? Prečítajte si záver článku!

Bábovka s vaječným likérom a glazúrou

Tento recept získa extra chuť vďaka pridaniu vaječného koňaku, škorice a muškátového orieška. Je to perfektná dobrota, ktorú môžete podávať na sviatočnú večeru alebo priniesť na večierok. Alebo pripravte tieto slávnostné mini bábovky , ktoré sa hodia na každú oslavu.

Čo budeme potrebovať

Na bábovku

  • 350 g hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • 450 g kryštálového cukru
  • 230 g masla izbovej teploty
  • 250 g vajec
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice tmavého rumu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 šálka plnotučného vaječného koňaku

Na glazúru

  • 175 g práškového cukru
  • 1 lyžička rumového extraktu
  • 3 lyžice vaječného koňaku

Postup

  • Vymažte si formu na bábovku.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vajcia rozklepnite do samostatnej misky.
  • Múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a muškátový oriešok dajte dohromady do inej misy a premiešajte metličkou.
  • Cukor a maslo vyšľahajte, kým nebude zmes nadýchaná, asi 3–4 minúty.
  • Pridávajte vajcia jedno po druhom, pokiaľ sa každé vajce dobre nezapracuje.
  • Pridajte rum a vanilku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  • V miske ušľahajte vaječný koňak a citrónovú šťavu.
  • Pridajte jednu tretinu suchých prísad a miešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa dobre nespoja, ale nepremiešajte.
  • Pridajte polovicu vaječného koňaku.
  • Pridajte polovicu zvyšných suchých prísad a potom zvyšok vaječného koňaku.
  • Pridajte zvyšné suché ingrediencie a miešajte, kým sa nespoja.
  • Cesto nalejte do pripravenej panvice. Pečte 45–50 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Torta sa tiež začne odťahovať od stien formy.
  • Vyberte formu z rúry a nechajte 15 minút chladiť, potom bábovku z formy vyberte.
  • Na glazúru si zmiešajte práškový cukor, rumový extrakt a 2 lyžice vaječného koňaku. Miešajte, kým nie je poleva hladká, potom s ňou vychladnutú bábovku polejte.
Bábovka preliata polevou z rumu, likéru a cukru.
Zdroj: aprettylifeinthesuburbs.com

Hrnčeková bábovka s vaječným likérom a čokoládou

Tento recept na bábovku s vaječným koňakom a čokoládou je bohatý na chuť. Pripravte sa na to, že chuť bude naozaj intenzívna, pretože sa ničím nešetrí. Na pripomenutie 1 šálka=250 ml hrnček.

Čo budeme potrebovať

  • 1 šálka masla
  • ½ šálky nesladeného holandského kakaového prášku
  • 1 šálka vaječného koňaku
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 3/4 šálky cmaru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička čerstvo mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli

Na glazúru

  • ½ šálky masla
  • 1/3 šálky vaječného koňaku
  • ½ šálky vysoko kvalitného tmavého kakaového prášku
  • 2 šálky práškového cukru
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Formu vymažte maslom a vysypte múkou.
  • Rozpustite maslo vo veľkom hrnci na stredne miernu teplotu ohňu, potom pridajte kakao a šľahajte do hladka, malo by vyzerať celkom tmavo.
  • Pridajte vaječný koňak a znova šľahajte do hladka, pokračujte v zahrievaní zmesi, ale nevarte.
  • Odstráňte z platne, pridajte cukor, vajcia, cmar a vanilku do teplej kakaovej zmesi naraz a šľahajte do hladka.
  • Do veľkej misy naraz pridajte múku, jedlú sódu, muškátový oriešok, škoricu a soľ a šľahajte, kým sa suché ingrediencie úplne nespoja.
  • Vezmite teplú kakaovú zmes a nalejte ju do suchých prísad.
  • Miešajte, kým sa všetky ingrediencie dôkladne nespoja.
  • Cesto vlejte do formy.
  • Pečte 40-45 minút.
  • Nechajte vychladnúť na asi 20 minút, potom vyklopte na servírovací tanier.
  • Na glazúru si v strednom hrnci rozpustite maslo.
  • Pridajte vaječný koňak, kakao a práškový cukor a šľahajte.
  • Odstráňte z platne a zašľahajte vanilku a soľ.
  • Nechajte mierne vychladnúť, potom nalejte na vychladnutú bábovku s vaječným likérom.

K výbornej bábovke, buď môžete podávať domáce affogato alebo voňavú kávu z tých najlepších kávovarov Philips . Vyberte si ten správny podľa našej recenzie.

Čokoládová bábovka s prídavkom vaječného koňaku.
Zdroj: brownedbutterblondie.com

Bábovka z vaječniaka s rumovou polevou

Tento jednoduchý recept na bábovku s vaječným likérom je dokonalým sviatočným dezertom, ktorý vás dostane do tej nefalšovanej sviatočnej nálady! A viete, čo vás dostane ešte rýchlejšie do správnej nálady? No predsa domáci vaječný alkoholický nápoj , pripravte si ho podľa nás!

Čo budeme potrebovať

  • 585 g hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletého nového korenia
  • 1 lyžička soli
  • 140 g masla
  • 235 ml vaječného koňaku
  • 290 g plnotučnej kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice tmavého rumu
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • 400 g kryštálového cukru

Na polevu

  • 85 g masla
  • 360 g práškového cukru
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • Štipka mletého nového korenia
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice vaječného koňaku
  • 60 g plnotučnej kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice tmavého rumu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte si formu na bábovku.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, muškátový oriešok, nové korenie a soľ.
  • Potom v malej mise zmiešajte vaječný koňak, kyslú smotanu, vanilku a rum.
  • Mixérom zmiešajte vajcia a cukor.
  • Za stáleho miešania na stredne nízku rýchlosť pokvapkajte rozpusteným maslom.
  • Potom pridajte asi 1/3 múčnej zmesi a miešajte pri nízkej rýchlosti, akonáhle je zapracovaná posledná tretina múčnej zmesi, zastavte mixér.
  • Cesto preložte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút, alebo pokiaľ nebude torta zlatisto hnedá a špajle zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  • Vyberte koláč z rúry a nechajte 3-5 minút vychladnúť.
  • Pred pridaním polevy nechajte bábovku s vaječným likérom úplne vychladnúť.
  • Na polevu si v strednom kastróli zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Dajte na strednú teplotu a šľahajte, aby sa spojili. Polevu varte 3–4 minúty za častého šľahania, kým sa maslo a cukor sa úplne nerozpustia.
  • Úplne vychladnutú bábovku prelejte polevou a nechajte odkvapkať po stranách.
Biela bábovka plná chuti vaječného likéru s rumovou polevou.
Zdroj: playpartyplan.com

Aký je ten najlepší vaječný likér na pečenie?

Existuje množstvo druhov vaječných likérov, ktoré by sa mohli použiť pri pečení sladkých dobrôt.

Jedným z najznámejších a obľúbených je „Advocaat“. Advocaat je likér vyrábaný v Holandsku a je vyrobený zo žĺtkov, cukru, mlieka a brandy. Je hustý, krémový a má bohatú, sladkú chuť.

Druhým veľmi populárnym typom vaječného likéru je tradičný americký tzv. „Eggnog“. Zaklad Eggnogu tvoria žĺtky, mlieko, smotana, cukor a koňak alebo rumu. Má bohatú a korenenú chuť vďaka pridaniu škorice, muškátového orieška a vanilky.

Oba tieto vaječné likéry sú skvelou voľbou na prípravu tort, koláčov. báboviek alebo cukroví. Ak hľadáte iné druhy, vždy hľadajte tie, ktoré obsahujú žĺtky, cukor, smotanu alebo mlieko. To sú základné ingrediencie typické pre vaječniak.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.