Máte radi sladké?
Potom ste tu správne!
Vyskúšajte naše recepty na lievance v 12 rôznych verziách.
Chcete kysnuté či nekysnuté, tradičné americké alebo radšej napríklad tekvicové?
Nech už si vyberiete akokoľvek, nemôžete siahnuť vedľa.
Americké lievančeky
Ochutnajte pravé americké lievance, ktoré sú ľahké, ľahké a nadýchané a skvele sa hodia napríklad pre víkendový brunch. Ak si ich chcete trochu ozvláštniť, primiešajte do cesta veľkú hrsť čerstvých čučoriedok.
Ingrediencie
- 135 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice práškového cukru
- 130 ml mlieka
- 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 2 lyžice rozpusteného masla (necháme mierne vychladnúť) alebo olivového oleja, plus navyše na vyprážanie
Na podávanie:
- javorový sirup
- maslo
Postup
- Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a práškový cukor.
- V samostatnej miske alebo džbáne zľahka prešľaháme mlieko a vajcia a potom zašľaháme rozpustené maslo.
- Mliečnu zmes vlejeme do múčnej zmesi a vidličkou šľaháme, kým nevznikne hladké cesto.
- Necháme cesto niekoľko minút odstáť.
- Na strednom plameni rozohrejeme nepriľnavú panvicu a pridáme kúsok masla.
- Keď sa rozpustí, pridáme naberačku cesta (alebo dve, ak je vaša panvica dosť veľká na to, aby ste vyprážali dva lívančeky súčasne).
- Bude sa to zdať veľmi husté, ale tak to má byť.
- Počkáme, až vrch lívanečku začne bublať, potom ho otočíme a vyprážame, kým nebudú obe strany zlatisto hnedé a lívanec nadobudne na hrúbku asi 1 cm.
- Opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto.
- Lievance môžeme udržiavať teplé v rúre na nízku teplotu, ale najlepšie chutia čerstvé.
- Podávame s maslom a javorovým sirupom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na lievance z Ameriky . Prekvapte svoju rodinu luxusnými raňajkami!
Lievance z pohánky
Vďaka pohánkovej múke majú tieto lahodné lievančeky ľahkú a jemnú textúru a príjemnú orieškovú chuť. To musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky pohánkovej múky
- 1 a 1/4 šálky mlieka
- 2 lyžice bieleho octu alebo čerstvej citrónovej šťavy
- 4 lyžice masla, rozpusteného, plus ďalšie na panvicu
- 1 lyžica cukru
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky jemnej morskej alebo stolnej soli
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- V miske zmiešame mlieko a ocot (alebo citrónovú šťavu) a potom necháme päť minút stáť.
- Medzitým v stredne veľkej mise prešľaháme múku, cukor, jedlú sódu a soľ.
- Do mlieka zašľaháme vajcia a vanilku.
- Uprostred múčnej zmesi urobíme jamku.
- Do jamky nalejeme mliečnu zmes a rozpustené maslo a vidličkou miešame, kým nezmiznú hrudky múky.
- Je v poriadku, pokiaľ má cesto niekoľko malých hrudiek – je dôležité cesto nepremiešať.
- Rozpálime veľkú panvicu na strednom plameni.
- Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom.
- Na panvicu nalejeme ¼ hrnčeka cesta.
- Cesto jemne rozprestrieme do 10 cm kruhu.
- Keď sa okraje zdajú suché a začnú sa objavovať bublinky, obrátime.
- To trvá asi 2 minúty.
- Akonáhle lívanec otočíme, vyprážame ďalšie 1 až 2 minúty.
- Ihneď podávame s teplým sirupom, maslom a obľúbeným toppingom.

Tvarohové lievančeky s čučoriedkami
Tieto lievance z tvarohu si môžu dať s chuťou aj ľudia, ktorí si strážia svoju životosprávu, nie sú totiž príliš kalorické a pritom sú úplne luxusné!
INGREDIENCIA
- 2 vajcia
- 3 lyžice hnedého cukru
- 1 šálka celozrnnej hladkej múky
- 250 g tvarohu jemného
- javorový sirup alebo med
- čerstvé čučoriedky
- 1 a 1/2 lyžičky sódy
- rastlinný olej
- mlieko podľa potreby pokiaľ by bolo cesto príliš husté
POSTUP
- Všetky suroviny zamiešame do hladkého cesta.
- Do cesta pridáme aj časť čerstvých čučoriedok.
- Rozpálime teflónovú panvicu s malou kvapkou oleja a vyprážame pozvoľna menšie lievance.
- Tvarohové lievance podávame s javorovým sirupom alebo medom a čerstvými čučoriedkami.

Vegánske lievančeky
Máme pre vás recept na najlepšie lievance bez mlieka a vajec, aký si dokážete predstaviť! Potrebujete na ne len 7 ingrediencií a sú neuveriteľne ľahučké, jemné a super nadýchané!
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky hladkej múky
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
- 3/4 šálky nesladeného mandľového mlieka, izbovej teploty
- 3 – 4 polievkové lyžice čistého javorového sirupu, izbové teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice raw kešu masla
Postup
- Uistíme sa, že mlieko a sirup nie sú studené a majú izbovú teplotu, cesto tak bude hladšie.
- Dobre premiešame múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ vo veľkej mise.
- Do samostatnej strednej misy pridáme sirup, mandľové mlieko, kešu maslo a vanilkový extrakt.
- Poriadne prešľaháme, aby nám vznikla hladká zmes.
- Nalejeme mokré prísady na suché a jemne prešľaháme.
- Pomocou lyžice rozmiešame zvyšky cesta z dna do hladkého, trochu hustého cesta.
- Pozor ale na premiešanie.
- Je v poriadku, ak má cesto niekoľko drobných hrudiek, ktoré pri vyprážaní zmiznú.
- Cesto nebude tekuté, ale o niečo hustejšie ako cesto na koláč, to je normálne.
- Cesto necháme 10 minút odležať a súčasne rozohrejeme panvicu na stredne nízkom plameni
- Kľúčom k úspešným vegánskym lievancom je nechať cesto odležať, aby absorbovalo škrob a prášok do pečiva, a horúca panvica.
- Pokiaľ použijete nepriľnavú panvicu na varenie, nebudete potrebovať olej, v opačnom prípade možno áno.
- Naberieme ¼ šálky cesta a smažíme 3-4 minúty alebo pokiaľ nebude mať povrch suchý vzhľad a všade sa nevytvoria bubliny.
- Otočíme a vyprážame ďalšie 2 minúty.
- Opakujeme, kým nerobíme všetko cesto.
- Podávame s javorovým sirupom a akýmkoľvek ovocím podľa chuti.
- Tieto lívanečky sú ešte nadýchanejšie, keď ich necháte 10 minút odležať a skvelé sú aj ďalší deň.

Lievance z jogurtu s jablkami
Vynikajúce jogurtové lievančeky bez kysnutia vám prídu vhod ako rýchle a výdatné raňajky, na ktoré si pochutí celá vaša rodina!
INGREDIENCIA
- 1 vajce
- 1/2 šálky jogurtu gréckeho typu
- 1/2 šálky mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka celozrnnej múky
- 1 1/2 lyžičky prášku na pečenie
- 4 lyžice medu
- 3 čajové lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- štipka soli
- 1 šálka strúhaného jablka
- olej na vyprážanie
- orechy
POSTUP
- Zmiešame vajcia, jogurt, mlieko a vanilkový extrakt.
- Pridáme suché prísady do tej istej misky a premiešame dohromady.
- Pridáme strúhané jablko.
- Zahrejeme nepriľnavú panvičku na stredne nízky plameň.
- Pridáme lyžičku oleja.
- Nalejeme cesto na panvičku a vyprážame malé lievance.
- Lievance smažíme z každej strany asi 2 -3 minúty.
- Podávame s obľúbeným sirupom, vlašskými orechmi a plátkami jabĺk.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na lievance z jogurtu . Tradičné, bezlepkové, špaldové, ale aj tekvicové!
Banánové lievance
Jednoduché nadýchané lievančeky s banánmi sú ľahučké a zároveň výdatné. Stačí vám na ne iba pár surovín a hravo si tak vykúzlite lahodné raňajky, ktoré si zamilujete.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 polievkové lyžice cukru (voliteľne)
- 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka škorice (voliteľne)
- 1 štipka soli
- 2 stredné zrelé banány
- 1 šálka mlieka
- 2 veľké vajcia
- 1/4 šálky repkového oleja
Postup
- V strednej mise prešľaháme hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, používate, a soľ.
- Dáme bokom.
- V samostatnej miske roztlačíme banány vidličkou (je v poriadku, pokiaľ vám zostanú malé kúsky).
- Pridáme vajcia a zalejeme mliekom a repkovým olejom a miešame, kým sa všetko nespojí.
- Suché ingrediencie vsypeme do mokrých a miešame, kým sa všetko nespojí.
- Necháme pár minút sedieť.
- Rozpálime veľkú panvicu alebo gril na strednú teplotu.
- Na každý lívanček nalejeme na panvicu asi 1/4 šálky cesta.
- Vyprážame, kým sa na povrchu lievancov nevytvoria bubliny, potom otočíme tenkou stierkou a smažíme ešte 1 alebo 2 minúty.
- Podávame teplé s trochou javorového sirupu a extra toppingom podľa vášho výberu.

Objavte podobné tipy
Nadýchané kefírové lievančeky
Vyskúšať tiež môžete lievance z kefíru. Nie sú kysnuté a napriek tomu sú dokonale nadýchané, a vďaka kefíru ešte zdravšie.
INGREDIENCIA:
- 116 g svetlej celozrnnej múky
- ¼ hrnčeka cukru
- ½ lyžičky soli
- 4 lyžice teplej vody
- 2 lyžice oleja
- 4 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- ½ hrnčeka kefíru
- ovocie na ozdobenie
POSTUP:
- V jednej mise si zmiešame múku, cukor a soľ.
- V druhej mise si zmiešame olej, vodu a kypriaci prášok.
- Potom pridáme vanilkový cukor a kefír a zmiešame.
- Nakoniec pridáme zmiešané suché ingrediencie a opäť zamiešame.
- Na ľahko pomastenú panvicu vylejeme vždy štvrť hrnčeka cesta a smažíme z každej strany 3-4 minúty.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na vynikajúce lievančeky z kefíru . Ktorý sa stane vašim favoritom?
Lívanečky z pudingu a tvarohu
Tieto lievance sú vďaka tvarohu úžasne vláčne a ich chuť môžete jednoducho ovplyvniť podľa toho, akú zvolíte prichuť pudingu.
Ingrediencie
- 1 vrecúško pudingu podľa chuti
- 125 g tvarohu
- 2 vajcia
- 2 lyžičky medu alebo trstinového cukru
- 1 banán
- 50 g tvarohu + 1 lyžica medu + 5 lyžíc trstinového cukru na podávanie
Postup
- V miske si vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme pudingový prášok a nakoniec tvaroh a med.
- Všetko vyšľaháme do hladkého cesta.
- Na panvici tvoríme lyžicou tenké lievančeky, ktoré vyprážame z oboch strán na miernom ohni.
- Podávame so šľahaným tvarohom s medom a banánom, môžeme posypať cukrom.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na nadýchané lievance bez kysnutia . Garantujeme vám, že lepší ste ešte nejedli!
Tekvicové lievančeky
Perfektné tekvicové lievance sú úplne luxusné a pritom sú tak jednoduché na prípravu! Sú plné jesenných chutiach ako je tekvica, škorica, zázvor a muškátový oriešok.
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 a ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ šálky trstinového cukru
- ¼ šálky granulovaného cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka tekvicového pyré
- 2 veľké vajcia
- 4 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 1 a ½ šálky mlieka
Postup
- Predhrejeme panvicu na strednú teplotu.
- Vo veľkej mise prešľaháme múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu, zázvor a muškátový oriešok.
- V oddelenej strednej mise prešľaháme oba cukry, vanilkový extrakt, tekvicové pyré, vajcia, rozpustené maslo a mlieko.
- Prilejeme mokré ingrediencie k suchým ingredienciám a premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Cesto bude trochu hrudkovité.
- Cesto odložíme na 5 minút.
- V prípade potreby si potreby panvicu potrieme maslom alebo nastriekame olejom v spreji.
- Nalejeme ⅓ šálky cesta na panvicu a rozvaľkáme do kruhu.
- Každý lívanec opekajte asi 4 minúty z každej strany.
- Lievanečky podávajte s maslom, sirupom, šľahačkou, orechmi alebo akýmkoľvek iným obľúbeným toppingom.

Zdravé lievance z cmaru
Mäkučké a nadýchané lievančeky z cmaru sú zdravé, nízkosacharidové a bez lepku a sú tak perfektné raňajkami pre celú rodinu.
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 1/4 hrnčeka mlieka podľa výberu
- 1 lyžička jablčného octu
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1/4 šálky tapiokovej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 štipka morskej soli
- 2-3 lyžice kokosového cukru (voliteľne)
Postup
- V malej miske zmiešame mlieko a jablkový ocot.
- Necháme odležať aspoň 5 minút.
- Do stredne veľkej misy pridáme vajcia a cmar.
- Potom pridáme mandľovú múku, tapiokovú múku, jedlú sódu, štipku soli, kokosový cukor (voliteľne).
- Šľaháme, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pred smažením necháme cesto asi 5 minút odležať.
- Zahrejeme nepriľnavú panvicu alebo gril na strednú teplotu.
- Pomocou lyžice alebo naberačky nalejeme cesto na panvicu.
- Keď vonkajší okraj začne hnednúť a budú sa na ňom tvoriť bublinky, opatrne lívanec otočte a smažte ďalšiu minútu alebo 2.
- Podávajte s ovocím, orechovým maslom, javorovým sirupom alebo akýmkoľvek vašim obľúbeným toppingom.

Ovsené lievance s čokoládou
Tento recept je veľmi chutný a hlavne o niečo zdravší ako klasické lievance vďaka pridaným ovseným vločkám. Vyskúšajte ho pokojne ešte dnes!
INGREDIENCIA:
- ½ hrnčeka celozrnnej múky
- ½ lyžičky škorice
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- 1 lyžica trstinového cukru
- ⅓ hrnčeka jemných ovsených vločiek
- 1 vajce
- ⅔ hrnčeka mlieka
- 2 lyžice jogurtu
- ½ balíčka vanilkového cukru
- ¼ hrnčeka nasekanej tmavej čokolády (nemusí byť)
POSTUP:
- Ovsené vločky si dáme do mixéra a rozmixujeme ich na múku.
- Múku, škoricu, cukor, vanilkový cukor, soľ, kypriaci prášok a ovsené vločky si zmiešame.
- Pridáme jogurt, vajcia, mlieko a zamiešame.
- Nakoniec pridáme nasekanú čokoládu (ak chceme).
- Vyprážame na troške oleja z každej strany 2-3 minúty.

Máme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na ovsené lievance ! Pripravte svojim deťom výdatné raňajky, na ktoré si pochutnajú.
Kysnuté lívančeky z droždia
Cesto na lievance v tomto recepte je krásne nadýchané a ľahké av spojení s ovocím a kyslou smotanou je to úplná lahôdka!
Ingrediencie
- 400 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 50 g krupicového cukru
- 3 vajcia
- 3/4 vrecúška sušeného droždia
- štipka soli
Postup
- Do vlažného mlieka vmiešame droždie a potom múku s cukrom, nakoniec vajíčka a štipku soli.
- Všetko riadne vymiešame a necháme nakysnúť.
- Cesto je redšie a väčšinou znásobí raz svoj objem.
- Je to naozaj dôležité práve preto, aby boli lievance pekne nadýchané.
- Necháme kysnúť asi 45 minút.
- Potom vyprážame v lievanečníku lievance z oboch strán do zlatej farby.
- Podávame s kyslou smotanou, medom a čerstvým ovocím.

Poďte s nami vyskúšať ďalšie sladké aj slané recepty na kysnuté lievance . Sú úplne delikátne!
Na prípravu lievancov nájdeme rad variantov ako v základnom ceste, tak predovšetkým v ingredienciách , ktorými lievančeky plníme alebo zdobíme. Tu by sme mali dávať prednosť ovociu, a to predovšetkým čerstvému.
Ovocie do lievančekov môže byť rôzne, z domáceho sa hodí ako drobné ovocie, ako sú jahody, maliny, černice, tak jablká, marhule broskyne i slivky. Z dovážaného ovocia určite využijeme banány, kivi, pomaranče.
K ovociu sa podľa druhu hodí ešte čokoláda, kakao, strúhaný kokos, hrozienka . Lívanečky dozdobíme bielkovým snehom, kyslou smotanou, tvarohom, jogurtom alebo ušľahanou smotanou na šľahanie.
Chutili vám tieto vybrané recepty na lievančeky? Napíšte nám do komentárov!