8 najlepších receptov z ricotty, ktoré kedy ochutnáte! Vyskúšate sladký alebo slaný?

Tento mäkký syr je taký univerzálny, že sa z neho dá vykúzliť naozaj čokoľvek.

Či sú to sladké alebo slané varianty, recepty s ricottou si zamiluje naozaj každý!

Aký bude váš favorit?

Koláč z červenej repy a ricottou

Upečená čerstvá červená repa zabalená do chrumkavého lístkového cesta s krémovou syrovou polevou? No, neznie to priamo božsky?

Čo budeme potrebovať

Na repe

  1. 250 g červenej repy (sírovej)
  2. 3 vetvičky tymiánu
  3. 2 lyžice olivového oleja
  4. 40 g masla
  5. 2 lyžice hnedého cukru
  6. 60 ml balzamikového octu
  7. Plát lístkového cesta
  8. Hrsť rukoly

Na ricotte

  1. 250 g ricotty (odkvapkané)
  2. 60 ml hustej smotany na varenie
  3. 2 vetvičky tymiánu
  4. 20 g parmezánu (nastrúhaného)
  5. Kôra z ½ citróna

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
  2. Na prípravu ricotty vložíme všetky ingrediencie do kuchynského robota
  3. Okoreníme soľou a korením, podľa vlastných preferencií a mixujeme dohladka
  4. Na repu si plech na pečenie vyložíme alobalom
  5. Do jeho stredu umiestnime repu s tymiánom, olejom a 2 lyžicami vody
  6. Repu do alobalu zabalíme a vložíme do rúry
  7. Pečieme ju približne 30-40 minút, kým nezmäkne
  8. Medzitým si vyvaľkáme lístkové cesto
  9. Z cesta vykrojíme kruh, ktorý bude mať približne 25 cm v priemere
  10. Potom ju vyberieme z rúry a necháme dostatočne vychladnúť.
  11. Musí sa schladiť do tej miery, aby sme mohli olúpať šupku
  12. Repu prepolíme
  13. Na panvici, ktorá je vhodná do rúry, si rozpustíme maslo a cukrom a octom
  14. Zmes varíme po dobu 1-2 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne nám hustý sirup
  15. Do sirupu umiestnime, reznou stranou dole, repu
  16. Navrch umiestnime lístkové cesto, okraje zasunieme a vložíme do rúry
  17. Cesto s repou pečieme 20-25 minút, kým nie je zlatisté
  18. Vyberieme z rúry a koláč necháme 5 minút odpočívať
  19. Potom ho preklopíme na servírovaciu misku alebo tanier
  20. Koláč podávame teplý, preliaty našľahanou ricottou a rukolou
Koláč s červenou repou, parmezánom a bylinkami.
Zdroj: snixykitchen.com

Gnocchi z ricotty

Vyskúšajte tento recept na lahodné ricottové cestoviny. Tento recept je taký jednoduchý, že sa nebudete stačiť diviť. A v pár krokoch vykúzlite lahodný obed pre celú rodinu.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. 2 kapie (roztvorené a zbavené semienok)
  3. Červená cibuľa (nakrájaná na tenké mesiačiky)
  4. 250 g cherry paradajok
  5. 500 g ricotty
  6. 80 g hladkej múky
  7. 50 g parmezánu (nastrúhaného)
  8. 150 g cherry guličiek mozzarelly
  9. Lístky čerstvej bazalky

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
  2. Veľký plech si vymažeme tukom alebo vyložíme papierom na pečenie
  3. Na ten potom umiestnime kapie, cibuľu, paradajky a všetko pokvapkáme olejom
  4. V rúre pečieme približne 8 minút, kým ingrediencie nezačnú chytať zlatú farbu
  5. Medzitým si zmiešame riccottu, múku a parmezán
  6. Vznikne nám cesto, ktoré rozdelíme na 4 rovnako veľké časti
  7. Z tých potom vyvaľkáme približne 2 centimetre vysoké klátiky
  8. Špalíčky rozkrájame na rovnako veľké kusy
  9. V hrnci privedieme vodu do varu a ricottové gnocchi do vody vhodíme
  10. Gnocchi necháme vo vode variť približne 2-3 minúty, kým nevyplávajú na povrch
  11. Potom ich z vody vyberieme a dáme bokom
  12. Z rúry si vyberieme zeleninu a pridáme gnocchi a cherry mozzarellu
  13. Do rúry, ktorá je rozkúrená na najvyššiu teplotu, zmes vrátime
  14. A pečieme ďalej asi 3 minúty, kým nám všetko nezozlátne
  15. Pred podávaním pokrm posypeme lístkami bazalky, mletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom

Fázu opätovného pečenia v rúre na vysokú teplotu môžete vynechať. Recept na ricottovej gnocchi bude výborný, aj keď ho naservírujete len s opečenou zeleninou a uvarenými cestovinami a čerstvou cherry mozzarellou.

Krémové halušky z mäkkého syra s cherry paradajkami a chilli.
Zdroj: somuchfoodblog.com

Tartaletka s ricottovou náplňou

Mnohí z vás možno poznajú tartaletku so sladkou náplňou a ako dezert. V tomto prípade sme cesto naplnili lahodným syrom, cibuľkou, cuketou a hráškom. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jej slanú verziu.

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. 375 g ricotty
  2. 200 g rukoly
  3. 3 celé vajcia
  4. 2 jarné cibuľky (nakrájaných)
  5. 50 g parmezánu (nastrúhaného)
  6. Zväzok nakladanej špargle (nakrájaný na tenké plátky)
  7. 6 malých cukiet (nakrájané na plátky)
  8. 60 g mrazeného hrášku
  9. Lyžica olivového oleja
  10. ½ lyžice balzamikového octu

Na cesto

  1. 300 g hladkej múky
  2. 40 g parmezánu (nastrúhaného)
  3. 150 g masla
  4. Vajcia

Postup

  1. Na cesto pridáme do väčšej misy múku, parmezán, maslo a štipku soli
  2. Ručne alebo v kuchynskom robote zmes na cesto začneme spracovávať
  3. Cesto by štruktúrou malo pripomínať žmolenku/strúhanku
  4. Pridáme vajcia a lyžicu vody
  5. Zapracovávame, kým nevznikne jednotná guľa cesta
  6. Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme oddýchnuť do chladničky aspoň na 20 minút
  7. Medzitým zapneme rúru na 190 stupňov
  8. Do robota vložíme ricottu, rukolu, vajcia, jarnú cibuľku 40 g parmezánu
  9. Mixujeme, kým sa ingrediencie nespoja
  10. Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto
  11. Cesto potom vložíme do zapekacej misy alebo formy, ktorá je vyložená papierom na pečenie
  12. Kúsky cesta by mali ľahko presahovať okraje formy
  13. Na cesto nanesieme ricottovú zmes a pridáme nakrájanú cuketu
  14. Okraje zarovnáme s formou a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom
  15. Tartaletku posypeme parmezánom a dáme na 5-10 minút odpočinúť do chladničky
  16. Potom tartaletku vložíme do rúry a pečieme 35-40 minút, kým cesto nezezlátne a nie je chrumkavé a prepečené
  17. V mise sa medzitým zmiešame špargľu, hrášok, olej a ocot
  18. Pred podávaním tartaletku touto zmesou posypeme a podávame
Krehké lístkové cesto naplnené zeleninou a posypané syrom.
Zdroj: yummyaddiction.com

Slivkový letný šalát

Letné grilovanie alebo piknik doslova nabádajú k tomu, aby si človek pripravil jednoduchý šalát. Tento recept s ricottou je presne to pravé, čo na takú príležitosť hľadáte. Z kombinácie jemného syra a sladkých sliviek budete na slivku.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  1. 3 slivky
  2. 8 kríkových paradajok
  3. 2 hrsti poľníka
  4. 100 g ricotty (odkvapkané)
  5. 2 lyžičky bazalkového pesta
  6. Lístky bazalky

Na dresing

  1. Lyžica červeného octu
  2. ½ soli
  3. 60 ml olivového oleja
  4. Štipka mletého korenia

Postup

  1. Na drezing zmiešame v mise všetky potrebné ingrediencie
  2. Slivky umyjeme, usušíme a nakrájame na mesiačiky a dáme do misy
  3. Paradajky tiež umyjeme a očistíme, potom nakrájame na mesiačiky a pridáme k slivkám
  4. Nakoniec pridáme valeriánku
  5. Šalát polejeme dresingom a všetko spolu premiešame, aby sa paradajky aj slivky obalili
  6. Ricottu rozmixujeme tyčovým mixérom spoločne s bazalkovým pestom
  7. Potom podľa chuti pridáme soľ a korenie
  8. Slivkový šalát servírujeme na tanieriku pokvapkaný bazalkovou ricottou a natrhanými lístkami bazalky na ozdobu
Letný nadýchaný šalát so slivkami a paradajkami so syrovým dipom.
Zdroj: seriouseats.com

Ricottové placky

Placky sú skvelé ako príloha, ale aj hlavný chod. Ak zvolíte variant s prílohou, odporúčame upiecť si k nim krehké mäsko napríklad podľa niektorého z týchto receptov na domáce kuracie stripsy alebo dokonca vyskúšať placky v kombinácii s receptami na lahodné krevety .

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g čerstvej ricotty
  2. 25 g parmezánu (nastrúhaného)
  3. ½ lyžičky sušenej mäty
  4. 100 g baby špenátu
  5. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  6. Vajcia
  7. 50 g celozrnnej múky
  8. 125 ml olivového oleja
  9. 2 lyžičky horčice
  10. Lyžica jablčného octu
  11. 200 g mrazeného hrášku
  12. Avokádo (nakrájané na mesiačiky)
  13. Hrsť nasekaných lístkov mäty

Postup

  1. Do misy pridáme, ricottu, parmezán, sušenú aj čerstvú mätu, baby špenát, vajcia a múku
  2. Okoreníme a všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili v cesto
  3. Na strednú teplotu na panvici si zahrejeme 80 ml olivového oleja
  4. V pomúčených rukách začneme tvarovať placky
  5. Na vytvarovanie jednej ricottovej placky použijeme dve lyžice cesta
  6. Jednotlivé placky pečieme z každej strany 5 minút
  7. Musí sa usmažiť do zlatista a do chrumkava, preto podľa potreby pridávame olej
  8. Postup opakujeme, kým máme cesto
  9. Na dresing si zmiešame horčicu, ocot a zvyšný olej
  10. Zmiešame a dáme na chvíľu odležať
  11. Pri servírovaní naaranžujeme ricottové placky, hrášok, čerstvú mätu a avokádo
  12. Navrch takto upraveného taniera ešte nalejeme horčicový dresing
Vyprážané zeleninové placky zo syra a byliniek.
Zdroj: 12tomatoes.com

Nátierka z ricotty

Jednoduchá nátierka, ktorá sa skvele hodí ako rýchle pohostenie na večer s priateľmi alebo len tak na večeru, keď vás omrzí chlieb so salámou.

Čo budeme potrebovať

  • Čerstvá bageta
  • 250 g ricotty
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  • 2 lyžičky tymiánu
  • Lyžica olivového oleja
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 2 lyžičky oregana
  • Lyžička chilli
  • Šťava z ½ citróna
  • Soľ
  • Korenie
  • Cherry paradajky (na ozdobu)
  • Lístky čerstvej mäty (na ozdobu)
  • Balzamikový ocot (na ozdobu)

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  2. Bagetu nakrájame na rovnako veľké kusy
  3. Tie vyložíme na plech, potrieme ich ľahko olivovým olejom a dáme piecť
  4. Bagetky opekáme z každej strany 10 minút, dozlatista
  5. Zostávajúce ingrediencie vložíme do kuchynského robota a mixujeme
  6. Musí nám vzniknúť jednotná nátierková zmes
  7. Na jednotlivé opečené kúsky bagety nanesieme ricottovú nátierku, ktorú ozdobíme lístkami čerstvej mäty, cherry paradajkou a balazmikom
Krémová syrová nátierka s opečenou bagetou.
Zdroj: cookingwithcocktailrings.com

Ricottový cheesecake

Ako vždy ani tentoraz sme nezabudli pridať dva sladké recepty z ricotty pre naše maškrtné jazýčky. Vyskúšajte krémový cheesecake alebo krehký jahodový koláč ako sladkú bodku za dlhým pracovným dnom alebo si ich upečte len tak pre radosť.

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. 400 g čerstvej ricotty
  2. 3 vajcia
  3. 150 g práškového cukru
  4. 250 g smotanového syra
  5. 60 g kyslej smotany
  6. Lyžica vanilkového extraktu
  7. 2 lyžičky škorice
  8. 2 lyžice cukru kryštál

Na kruste

  1. 200 g masla
  2. 110 g práškového cukru
  3. Vajcia
  4. 2 lyžice kyslej smotany
  5. Lyžica vanilkového extraktu
  6. 350 g hladkej múky
  7. 2 lyžičky prášku do pečiva

Postup

  1. Ricottu vložíme do sita a necháme ju aspoň hodinu odkvapkať
  2. Na kruste spoločne prehnite maslo a cukor
  3. Potom pridáme vajcia, kyslú smotanu a vanilku
  4. Všetko spolu premiešame
  5. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a premiešame, kým sa všetko spoločne nespojí
  6. Keď máme hotové cesto, preložíme ho na pomúčenú pracovnú plochu a vytvarujeme guľu
  7. Tú si rozdelíme na 3 rovnako veľké časti, tie zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime na 30 minút do chladničky
  8. Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
  9. Tortovú formu si vymastíme maslom
  10. Prvé cesto na kruste si vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie
  11. To potom vložíme na dno tortovej formy a okrájame ho podľa nej
  12. Takto upravené cesto vložíme na 5 minút do mrazničky, aby stuhlo
  13. Zvyšné dve časti cesta taktiež vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie
  14. Jeden plát nakrájame na pruhy, ktorými vyplníme strany tortovej formy
  15. Toto cesto zľahka zatlačíme do cesta, ktoré tvorí základ
  16. Vložíme do chladničky a chladíme, kým krusta nebude potreba
  17. Posledný rozvaľkaný plát cesta vložíme taktiež do chladničky
  18. Na ricottovú náplň ušľaháme vajcia s 2 lyžicami cukru
  19. Vedľa v mise si zmiešame smotanový syr, kyslú smotanu a zvyšný cukor
  20. Šľaháme približne 4 minúty, kým sa cukor nerozpustí
  21. Potom pridáme odkvapkanú ricottu, vanilku, prilejeme vaječnú zmes a prešľaháme
  22. Tortovú formu s vychladenou krustou naplníme ricottovou zmesou a tú prikryjeme posledným plátom vyvaľkaného cesta
  23. Orežeme prebytočné pečivo a potrieme ho rozšľahaným vajcom
  24. Takto pripravený koláč dáme na ďalších 30 minút do chladničky
  25. Potom tortovú formu preložíme do rúry a pečieme 45 minút na 160 stupňov
  26. Rúru potom vypneme a necháme ju s otvorenými dvierkami vychladnúť (koláč nevyberáme)
  27. Potom koláč umiestnime do chladničky a cez noc ho necháme oddýchnuť
  28. Druhý deň si pred podávaním zmiešame škoricu s cukrom a tým cheesecake presypeme
Cheesecake s krémovou syrovou náplňou a chrumkavým cestom.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Jahodový koláč s ricottovým krémom

Sladká dotyčnica na záver v podobe sladkých jahôd a krémovej ricotty. Pozor, tento recept je vysoko návykový a hrozí nebezpečenstvo, že ho budete piecť už stále.

Čo budeme potrebovať

Na kruste

  1. 400 g hladkej múky
  2. 55 g práškového cukru
  3. 250 g masla (chladeného)
  4. 3 žĺtky
  5. Vajcia
  6. 2 lyžičky jablčného octu
  7. Trstinový cukor

Na náplň

  1. 300 g ricotty
  2. 2 vajcia
  3. 370 g jahodovej marmelády
  4. 2 lyžice rozmarínu
  5. 250 g jahôd (rozpolených)
  6. Lyžica kukuričnej múky
  7. Lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Na kruste zmiešame cukor, štipku soli a maslo
  2. Všetko spoločne všetko prehniteme a cesto by malo pripomínať posýpku
  3. Pridáme žĺtky a ocot
  4. Pomaly začneme zmes miešať a postupne pridávame 100 ml ľadovej vody
  5. Cesto miesime, kým nie je hladké
  6. Potom ho rozdelíme na 2 rovnako veľké diely a zabalíme ho do potravinárskej fólie
  7. Umiestnime ho do chladničky a chladíme 2 hodiny
  8. Každý kus cesta potom rozvaľkáme na ľahko pomúčenej ploche
  9. Jeden plát cesta využijeme na základ pre koláč do tortovej formy
  10. Druhý plát cesta nakrájame na rôzne široké prúžky
  11. Na náplň si rozšľaháme v mise ricottu a vajcia
  12. Vo vedľajšej mise zmiešame marmeládu, bylinky, jahody, kukuričnú múku a vanilku
  13. Zmes spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  14. Na základný korpus rozotrieme ricottovú náplň, na ktorú navrstvíme zmes marmelády a byliniek
  15. Prúžky z druhej časti cesta na vrch poskladáme do mriežky
  16. Konce jednotlivých prúžkov, pritlačíme k okrajom, aby sa utesnili
  17. Prebytočné cesto okrájame
  18. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme na 30 minút do chladničky
  19. Medzitým si predhrejeme na 200 stupňov rúru
  20. Takto koláč pečieme asi 20 minút, kým nie je jeho krusta svetlo zlatá
  21. Potom znížime teplotu a pečieme ďalších 30-40 minút, kým koláč úplne nezezlátne
Jahodový koláč so syrovou náplňou a chrumkavou krustou.
Zdroj: thekitchn.com

Ricotta, rovnako ako všetky ostatné druhy syrov, je výborným zdrojom vápnika a mnoho ďalších telu prospešných látok, ako sú napríklad vitamín A, riboflavín, vitamín B12, vitamín K, jód, fosfor a mnohé ďalšie.

Pretože by sa dospelý jedinec mal cez deň zjesť dostatočné množstvo mliečnych výrobkov, je ricotta skvelou voľbou, ktorá nezaťaží vaše zažívanie a splní všetky nároky tela na doplnenie zdraviu prospešných látok.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.