Tento mäkký syr je taký univerzálny, že sa z neho dá vykúzliť naozaj čokoľvek.
Či sú to sladké alebo slané varianty, recepty s ricottou si zamiluje naozaj každý!
Aký bude váš favorit?
Koláč z červenej repy a ricottou
Upečená čerstvá červená repa zabalená do chrumkavého lístkového cesta s krémovou syrovou polevou? No, neznie to priamo božsky?
Čo budeme potrebovať
Na repe
- 250 g červenej repy (sírovej)
- 3 vetvičky tymiánu
- 2 lyžice olivového oleja
- 40 g masla
- 2 lyžice hnedého cukru
- 60 ml balzamikového octu
- Plát lístkového cesta
- Hrsť rukoly
Na ricotte
- 250 g ricotty (odkvapkané)
- 60 ml hustej smotany na varenie
- 2 vetvičky tymiánu
- 20 g parmezánu (nastrúhaného)
- Kôra z ½ citróna
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Na prípravu ricotty vložíme všetky ingrediencie do kuchynského robota
- Okoreníme soľou a korením, podľa vlastných preferencií a mixujeme dohladka
- Na repu si plech na pečenie vyložíme alobalom
- Do jeho stredu umiestnime repu s tymiánom, olejom a 2 lyžicami vody
- Repu do alobalu zabalíme a vložíme do rúry
- Pečieme ju približne 30-40 minút, kým nezmäkne
- Medzitým si vyvaľkáme lístkové cesto
- Z cesta vykrojíme kruh, ktorý bude mať približne 25 cm v priemere
- Potom ju vyberieme z rúry a necháme dostatočne vychladnúť.
- Musí sa schladiť do tej miery, aby sme mohli olúpať šupku
- Repu prepolíme
- Na panvici, ktorá je vhodná do rúry, si rozpustíme maslo a cukrom a octom
- Zmes varíme po dobu 1-2 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne nám hustý sirup
- Do sirupu umiestnime, reznou stranou dole, repu
- Navrch umiestnime lístkové cesto, okraje zasunieme a vložíme do rúry
- Cesto s repou pečieme 20-25 minút, kým nie je zlatisté
- Vyberieme z rúry a koláč necháme 5 minút odpočívať
- Potom ho preklopíme na servírovaciu misku alebo tanier
- Koláč podávame teplý, preliaty našľahanou ricottou a rukolou

Gnocchi z ricotty
Vyskúšajte tento recept na lahodné ricottové cestoviny. Tento recept je taký jednoduchý, že sa nebudete stačiť diviť. A v pár krokoch vykúzlite lahodný obed pre celú rodinu.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 kapie (roztvorené a zbavené semienok)
- Červená cibuľa (nakrájaná na tenké mesiačiky)
- 250 g cherry paradajok
- 500 g ricotty
- 80 g hladkej múky
- 50 g parmezánu (nastrúhaného)
- 150 g cherry guličiek mozzarelly
- Lístky čerstvej bazalky
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Veľký plech si vymažeme tukom alebo vyložíme papierom na pečenie
- Na ten potom umiestnime kapie, cibuľu, paradajky a všetko pokvapkáme olejom
- V rúre pečieme približne 8 minút, kým ingrediencie nezačnú chytať zlatú farbu
- Medzitým si zmiešame riccottu, múku a parmezán
- Vznikne nám cesto, ktoré rozdelíme na 4 rovnako veľké časti
- Z tých potom vyvaľkáme približne 2 centimetre vysoké klátiky
- Špalíčky rozkrájame na rovnako veľké kusy
- V hrnci privedieme vodu do varu a ricottové gnocchi do vody vhodíme
- Gnocchi necháme vo vode variť približne 2-3 minúty, kým nevyplávajú na povrch
- Potom ich z vody vyberieme a dáme bokom
- Z rúry si vyberieme zeleninu a pridáme gnocchi a cherry mozzarellu
- Do rúry, ktorá je rozkúrená na najvyššiu teplotu, zmes vrátime
- A pečieme ďalej asi 3 minúty, kým nám všetko nezozlátne
- Pred podávaním pokrm posypeme lístkami bazalky, mletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom
Fázu opätovného pečenia v rúre na vysokú teplotu môžete vynechať. Recept na ricottovej gnocchi bude výborný, aj keď ho naservírujete len s opečenou zeleninou a uvarenými cestovinami a čerstvou cherry mozzarellou.

Tartaletka s ricottovou náplňou
Mnohí z vás možno poznajú tartaletku so sladkou náplňou a ako dezert. V tomto prípade sme cesto naplnili lahodným syrom, cibuľkou, cuketou a hráškom. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jej slanú verziu.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 375 g ricotty
- 200 g rukoly
- 3 celé vajcia
- 2 jarné cibuľky (nakrájaných)
- 50 g parmezánu (nastrúhaného)
- Zväzok nakladanej špargle (nakrájaný na tenké plátky)
- 6 malých cukiet (nakrájané na plátky)
- 60 g mrazeného hrášku
- Lyžica olivového oleja
- ½ lyžice balzamikového octu
Na cesto
- 300 g hladkej múky
- 40 g parmezánu (nastrúhaného)
- 150 g masla
- Vajcia
Postup
- Na cesto pridáme do väčšej misy múku, parmezán, maslo a štipku soli
- Ručne alebo v kuchynskom robote zmes na cesto začneme spracovávať
- Cesto by štruktúrou malo pripomínať žmolenku/strúhanku
- Pridáme vajcia a lyžicu vody
- Zapracovávame, kým nevznikne jednotná guľa cesta
- Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme oddýchnuť do chladničky aspoň na 20 minút
- Medzitým zapneme rúru na 190 stupňov
- Do robota vložíme ricottu, rukolu, vajcia, jarnú cibuľku 40 g parmezánu
- Mixujeme, kým sa ingrediencie nespoja
- Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto
- Cesto potom vložíme do zapekacej misy alebo formy, ktorá je vyložená papierom na pečenie
- Kúsky cesta by mali ľahko presahovať okraje formy
- Na cesto nanesieme ricottovú zmes a pridáme nakrájanú cuketu
- Okraje zarovnáme s formou a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom
- Tartaletku posypeme parmezánom a dáme na 5-10 minút odpočinúť do chladničky
- Potom tartaletku vložíme do rúry a pečieme 35-40 minút, kým cesto nezezlátne a nie je chrumkavé a prepečené
- V mise sa medzitým zmiešame špargľu, hrášok, olej a ocot
- Pred podávaním tartaletku touto zmesou posypeme a podávame

Slivkový letný šalát
Letné grilovanie alebo piknik doslova nabádajú k tomu, aby si človek pripravil jednoduchý šalát. Tento recept s ricottou je presne to pravé, čo na takú príležitosť hľadáte. Z kombinácie jemného syra a sladkých sliviek budete na slivku.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 3 slivky
- 8 kríkových paradajok
- 2 hrsti poľníka
- 100 g ricotty (odkvapkané)
- 2 lyžičky bazalkového pesta
- Lístky bazalky
Na dresing
- Lyžica červeného octu
- ½ soli
- 60 ml olivového oleja
- Štipka mletého korenia
Postup
- Na drezing zmiešame v mise všetky potrebné ingrediencie
- Slivky umyjeme, usušíme a nakrájame na mesiačiky a dáme do misy
- Paradajky tiež umyjeme a očistíme, potom nakrájame na mesiačiky a pridáme k slivkám
- Nakoniec pridáme valeriánku
- Šalát polejeme dresingom a všetko spolu premiešame, aby sa paradajky aj slivky obalili
- Ricottu rozmixujeme tyčovým mixérom spoločne s bazalkovým pestom
- Potom podľa chuti pridáme soľ a korenie
- Slivkový šalát servírujeme na tanieriku pokvapkaný bazalkovou ricottou a natrhanými lístkami bazalky na ozdobu

Objavte podobné tipy
Ricottové placky
Placky sú skvelé ako príloha, ale aj hlavný chod. Ak zvolíte variant s prílohou, odporúčame upiecť si k nim krehké mäsko napríklad podľa niektorého z týchto receptov na domáce kuracie stripsy alebo dokonca vyskúšať placky v kombinácii s receptami na lahodné krevety .
Čo budeme potrebovať
- 500 g čerstvej ricotty
- 25 g parmezánu (nastrúhaného)
- ½ lyžičky sušenej mäty
- 100 g baby špenátu
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Vajcia
- 50 g celozrnnej múky
- 125 ml olivového oleja
- 2 lyžičky horčice
- Lyžica jablčného octu
- 200 g mrazeného hrášku
- Avokádo (nakrájané na mesiačiky)
- Hrsť nasekaných lístkov mäty
Postup
- Do misy pridáme, ricottu, parmezán, sušenú aj čerstvú mätu, baby špenát, vajcia a múku
- Okoreníme a všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili v cesto
- Na strednú teplotu na panvici si zahrejeme 80 ml olivového oleja
- V pomúčených rukách začneme tvarovať placky
- Na vytvarovanie jednej ricottovej placky použijeme dve lyžice cesta
- Jednotlivé placky pečieme z každej strany 5 minút
- Musí sa usmažiť do zlatista a do chrumkava, preto podľa potreby pridávame olej
- Postup opakujeme, kým máme cesto
- Na dresing si zmiešame horčicu, ocot a zvyšný olej
- Zmiešame a dáme na chvíľu odležať
- Pri servírovaní naaranžujeme ricottové placky, hrášok, čerstvú mätu a avokádo
- Navrch takto upraveného taniera ešte nalejeme horčicový dresing

Nátierka z ricotty
Jednoduchá nátierka, ktorá sa skvele hodí ako rýchle pohostenie na večer s priateľmi alebo len tak na večeru, keď vás omrzí chlieb so salámou.
Čo budeme potrebovať
- Čerstvá bageta
- 250 g ricotty
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 2 lyžičky tymiánu
- Lyžica olivového oleja
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 2 lyžičky oregana
- Lyžička chilli
- Šťava z ½ citróna
- Soľ
- Korenie
- Cherry paradajky (na ozdobu)
- Lístky čerstvej mäty (na ozdobu)
- Balzamikový ocot (na ozdobu)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Bagetu nakrájame na rovnako veľké kusy
- Tie vyložíme na plech, potrieme ich ľahko olivovým olejom a dáme piecť
- Bagetky opekáme z každej strany 10 minút, dozlatista
- Zostávajúce ingrediencie vložíme do kuchynského robota a mixujeme
- Musí nám vzniknúť jednotná nátierková zmes
- Na jednotlivé opečené kúsky bagety nanesieme ricottovú nátierku, ktorú ozdobíme lístkami čerstvej mäty, cherry paradajkou a balazmikom

Ricottový cheesecake
Ako vždy ani tentoraz sme nezabudli pridať dva sladké recepty z ricotty pre naše maškrtné jazýčky. Vyskúšajte krémový cheesecake alebo krehký jahodový koláč ako sladkú bodku za dlhým pracovným dnom alebo si ich upečte len tak pre radosť.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 400 g čerstvej ricotty
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 250 g smotanového syra
- 60 g kyslej smotany
- Lyžica vanilkového extraktu
- 2 lyžičky škorice
- 2 lyžice cukru kryštál
Na kruste
- 200 g masla
- 110 g práškového cukru
- Vajcia
- 2 lyžice kyslej smotany
- Lyžica vanilkového extraktu
- 350 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Postup
- Ricottu vložíme do sita a necháme ju aspoň hodinu odkvapkať
- Na kruste spoločne prehnite maslo a cukor
- Potom pridáme vajcia, kyslú smotanu a vanilku
- Všetko spolu premiešame
- Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a premiešame, kým sa všetko spoločne nespojí
- Keď máme hotové cesto, preložíme ho na pomúčenú pracovnú plochu a vytvarujeme guľu
- Tú si rozdelíme na 3 rovnako veľké časti, tie zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime na 30 minút do chladničky
- Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
- Tortovú formu si vymastíme maslom
- Prvé cesto na kruste si vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie
- To potom vložíme na dno tortovej formy a okrájame ho podľa nej
- Takto upravené cesto vložíme na 5 minút do mrazničky, aby stuhlo
- Zvyšné dve časti cesta taktiež vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie
- Jeden plát nakrájame na pruhy, ktorými vyplníme strany tortovej formy
- Toto cesto zľahka zatlačíme do cesta, ktoré tvorí základ
- Vložíme do chladničky a chladíme, kým krusta nebude potreba
- Posledný rozvaľkaný plát cesta vložíme taktiež do chladničky
- Na ricottovú náplň ušľaháme vajcia s 2 lyžicami cukru
- Vedľa v mise si zmiešame smotanový syr, kyslú smotanu a zvyšný cukor
- Šľaháme približne 4 minúty, kým sa cukor nerozpustí
- Potom pridáme odkvapkanú ricottu, vanilku, prilejeme vaječnú zmes a prešľaháme
- Tortovú formu s vychladenou krustou naplníme ricottovou zmesou a tú prikryjeme posledným plátom vyvaľkaného cesta
- Orežeme prebytočné pečivo a potrieme ho rozšľahaným vajcom
- Takto pripravený koláč dáme na ďalších 30 minút do chladničky
- Potom tortovú formu preložíme do rúry a pečieme 45 minút na 160 stupňov
- Rúru potom vypneme a necháme ju s otvorenými dvierkami vychladnúť (koláč nevyberáme)
- Potom koláč umiestnime do chladničky a cez noc ho necháme oddýchnuť
- Druhý deň si pred podávaním zmiešame škoricu s cukrom a tým cheesecake presypeme

Jahodový koláč s ricottovým krémom
Sladká dotyčnica na záver v podobe sladkých jahôd a krémovej ricotty. Pozor, tento recept je vysoko návykový a hrozí nebezpečenstvo, že ho budete piecť už stále.
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 400 g hladkej múky
- 55 g práškového cukru
- 250 g masla (chladeného)
- 3 žĺtky
- Vajcia
- 2 lyžičky jablčného octu
- Trstinový cukor
Na náplň
- 300 g ricotty
- 2 vajcia
- 370 g jahodovej marmelády
- 2 lyžice rozmarínu
- 250 g jahôd (rozpolených)
- Lyžica kukuričnej múky
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na kruste zmiešame cukor, štipku soli a maslo
- Všetko spoločne všetko prehniteme a cesto by malo pripomínať posýpku
- Pridáme žĺtky a ocot
- Pomaly začneme zmes miešať a postupne pridávame 100 ml ľadovej vody
- Cesto miesime, kým nie je hladké
- Potom ho rozdelíme na 2 rovnako veľké diely a zabalíme ho do potravinárskej fólie
- Umiestnime ho do chladničky a chladíme 2 hodiny
- Každý kus cesta potom rozvaľkáme na ľahko pomúčenej ploche
- Jeden plát cesta využijeme na základ pre koláč do tortovej formy
- Druhý plát cesta nakrájame na rôzne široké prúžky
- Na náplň si rozšľaháme v mise ricottu a vajcia
- Vo vedľajšej mise zmiešame marmeládu, bylinky, jahody, kukuričnú múku a vanilku
- Zmes spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Na základný korpus rozotrieme ricottovú náplň, na ktorú navrstvíme zmes marmelády a byliniek
- Prúžky z druhej časti cesta na vrch poskladáme do mriežky
- Konce jednotlivých prúžkov, pritlačíme k okrajom, aby sa utesnili
- Prebytočné cesto okrájame
- Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme na 30 minút do chladničky
- Medzitým si predhrejeme na 200 stupňov rúru
- Takto koláč pečieme asi 20 minút, kým nie je jeho krusta svetlo zlatá
- Potom znížime teplotu a pečieme ďalších 30-40 minút, kým koláč úplne nezezlátne

Ricotta, rovnako ako všetky ostatné druhy syrov, je výborným zdrojom vápnika a mnoho ďalších telu prospešných látok, ako sú napríklad vitamín A, riboflavín, vitamín B12, vitamín K, jód, fosfor a mnohé ďalšie.
Pretože by sa dospelý jedinec mal cez deň zjesť dostatočné množstvo mliečnych výrobkov, je ricotta skvelou voľbou, ktorá nezaťaží vaše zažívanie a splní všetky nároky tela na doplnenie zdraviu prospešných látok.