Ako na domácej čalamádu o rôznych chutiach

Urodilo sa vám na záhrade nadbytok zeleniny a teraz premýšľate, čo s ním?

Použite ju pre výrobu čalamády, ktorú určite oceníte hlavné v zimnom čase.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami!

Čalamáda s kapustou, paprikou a cibuľou

Papriky, cibuľa i kapusta sú bežnou súčasťou čalamády.

INGREDIENCIE

  • 3 kg kapusty
  • 1,5 kg paprík
  • 3 cibule
  • nálev – 500 g cukru, 4 dcl oleja, 4 dcl octu, 1 balíček DEKO

POSTUP

  1. Hlávku kapusty umyjeme a nakrájame na prúžky.
  2. Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame tiež na prúžky.
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska.
  4. Zeleninu dáme do misy a necháme chvíľu odležať.
  5. Pripravíme si nálev na čalamádu – zvaríme cukor, olej, ocot a DEKO.
  6. Nálev nalejeme na zeleninu v mise, dôkladne premiešame a necháme odležať do druhého dňa, kedy zelenina pustí šťavu.
  7. Zeleninu natlačíme do pohárov a uložíme do chladu.

Hotový recept na čalamádu z kapusty, paprík a cibule smittenkitchen.com

Čalamáda z nezrelých paradajok

Nestihli vám na jeseň dozrieť všetky paradajky? Nevadí, aj z nich môžete totiž pripraviť chutnú čalamádu.

INGREDIENCIE

  • 1 kg nezrelých paradajok
  • 1 kg paprík
  • 1 kg cibule
  • 1 kg uhoriek
  • 2,5 dl vody
  • 2,5 dl octu
  • 2.5 dl oleja
  • 80 g cukru
  • 50 g soli

POSTUP

  1. Paradajky, papriky a uhorky umyjeme a nakrájame na kolieska.
  2. Na kolieska nakrájame tiež cibuľu.
  3. Do hrnca dáme vodu, ocot, cukor a soľ a zvaríme.
  4. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a krátko povaríme.
  5. Doplníme olejom a zeleninu natlačíme do pohárov.
  6. Sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Hotový recept na čalamádu z nezrelých paradajok theseamanmom.com

Čalamáda z paradajok, paprík a cibule

Máte radi pikantné a nevšedné čalamády? Potom vyskúšajte napríklad túto.

INGREDIENCIE

  • 1 kg paradajok
  • 6 paprík
  • 2 cibule
  • 7 strúčikov cesnaku
  • 100 g hrozienok
  • 125 ml octu
  • 125 g cukru
  • 0,5 lyžičky kari korenia
  • 0,5 lyžičky mletého zázvoru

POSTUP

  1. Paradajky a papriky opláchneme a nakrájame na drobné kúsky.
  2. Cibuľu nakrájame na kolieska.
  3. Do hrnca dáme zeleninu a oprané hrozienka, pridáme cukor, ocot a koreniny.
  4. Všetko povaríme asi 25 minút.
  5. Potom natlačíme do čistých pohárov, uzavrieme a sterilizujeme asi 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Hotový recept na čalamádu z paradajok, paprík a cibule sbcanning.com

Hubová čalamáda

Ak ste si z lesa doniesli košíky plných húb, tak určite premýšľate, čo s nimi podniknete. Pripravte si z nich hubovú čalamádu.

INGREDIENCIE

  • 2 kg húb
  • 1 kg papriky
  • 500 g cibule
  • asi 250 g paradajkového pretlaku
  • 0,3 l rastlinného oleja
  • nálev: 60 g soli, 2 dl vody, 4 dc octu, 6 klinčekov, 6 guľôčok čierneho korenia, 6 bobkových listov, 300 g cukru

POSTUP

  1. Huby očistíme a nakrájame na plátky a povaríme asi 2 minút v osolenej vode.
  2. Cibuľu nakrájame na kolieska.
  3. Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na prúžky.
  4. Zvaríme nálev.
  5. V mise zmiešame zeleninu a huby s nálevom. Dobre premiešame.
  6. Čalamádu natlačíme do pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Hotový recept na hubovú čalamádu starbrightskitchen.com

Čalamáda z cukety

Cuketa funguje ako báječné plnidlo aj u čalamády.

INGREDIENCIE

  • 2 kg cukety
  • 250 g cibule
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkvy
  • 2 cesnakmi
  • nálev: 1 dl oleja, 1 dl octu, 100 g cukru, 50 g soli, mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Cuketu ošúpeme, zbavíme jadier a spoločne s očistenú a umytú mrkvou nastrúhame nahrubo.
  2. Cibuľu nakrájame na kolieska a papriky na rezance.
  3. Zeleninu dáme do misy a zalejeme nálevom.
  4. Necháme chvíľu odležať, až zelenina pustí šťavu.
  5. Potom plníme čalamádu do pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Hotový recept na čalamádu z cukety aussie-true-blue-recipes.com

Čalamádu podávame predovšetkým ako pikantné ako prílohu zeleninu. Okrem toho ju pridávame do šalátov alebo nátierok.

Môžeme s ňou pripravovať dusené, pečené alebo zapekané mäso, plnky a náplne do mäsitých jedál a slaných koláčov < / a>, nestratí sa ani pri príprave polievok alebo omáčok.

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.