Urodilo sa vám na záhrade nadbytok zeleniny a teraz premýšľate, čo s ním?
Použite ju pre výrobu čalamády, ktorú určite oceníte hlavné v zimnom čase.
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami!
Čalamáda s kapustou, paprikou a cibuľou
Papriky, cibuľa i kapusta sú bežnou súčasťou čalamády.
INGREDIENCIE
- 3 kg kapusty
- 1,5 kg paprík
- 3 cibule
- nálev – 500 g cukru, 4 dcl oleja, 4 dcl octu, 1 balíček DEKO
POSTUP
- Hlávku kapusty umyjeme a nakrájame na prúžky.
- Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame tiež na prúžky.
- Cibuľu nakrájame na kolieska.
- Zeleninu dáme do misy a necháme chvíľu odležať.
- Pripravíme si nálev na čalamádu – zvaríme cukor, olej, ocot a DEKO.
- Nálev nalejeme na zeleninu v mise, dôkladne premiešame a necháme odležať do druhého dňa, kedy zelenina pustí šťavu.
- Zeleninu natlačíme do pohárov a uložíme do chladu.

Čalamáda z nezrelých paradajok
Nestihli vám na jeseň dozrieť všetky paradajky? Nevadí, aj z nich môžete totiž pripraviť chutnú čalamádu.
INGREDIENCIE
- 1 kg nezrelých paradajok
- 1 kg paprík
- 1 kg cibule
- 1 kg uhoriek
- 2,5 dl vody
- 2,5 dl octu
- 2.5 dl oleja
- 80 g cukru
- 50 g soli
POSTUP
- Paradajky, papriky a uhorky umyjeme a nakrájame na kolieska.
- Na kolieska nakrájame tiež cibuľu.
- Do hrnca dáme vodu, ocot, cukor a soľ a zvaríme.
- Potom pridáme nakrájanú zeleninu a krátko povaríme.
- Doplníme olejom a zeleninu natlačíme do pohárov.
- Sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Objavte podobné tipy
Čalamáda z paradajok, paprík a cibule
Máte radi pikantné a nevšedné čalamády? Potom vyskúšajte napríklad túto.
INGREDIENCIE
- 1 kg paradajok
- 6 paprík
- 2 cibule
- 7 strúčikov cesnaku
- 100 g hrozienok
- 125 ml octu
- 125 g cukru
- 0,5 lyžičky kari korenia
- 0,5 lyžičky mletého zázvoru
POSTUP
- Paradajky a papriky opláchneme a nakrájame na drobné kúsky.
- Cibuľu nakrájame na kolieska.
- Do hrnca dáme zeleninu a oprané hrozienka, pridáme cukor, ocot a koreniny.
- Všetko povaríme asi 25 minút.
- Potom natlačíme do čistých pohárov, uzavrieme a sterilizujeme asi 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Hubová čalamáda
Ak ste si z lesa doniesli košíky plných húb, tak určite premýšľate, čo s nimi podniknete. Pripravte si z nich hubovú čalamádu.
INGREDIENCIE
- 2 kg húb
- 1 kg papriky
- 500 g cibule
- asi 250 g paradajkového pretlaku
- 0,3 l rastlinného oleja
- nálev: 60 g soli, 2 dl vody, 4 dc octu, 6 klinčekov, 6 guľôčok čierneho korenia, 6 bobkových listov, 300 g cukru
POSTUP
- Huby očistíme a nakrájame na plátky a povaríme asi 2 minút v osolenej vode.
- Cibuľu nakrájame na kolieska.
- Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na prúžky.
- Zvaríme nálev.
- V mise zmiešame zeleninu a huby s nálevom. Dobre premiešame.
- Čalamádu natlačíme do pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Čalamáda z cukety
Cuketa funguje ako báječné plnidlo aj u čalamády.
INGREDIENCIE
- 2 kg cukety
- 250 g cibule
- 500 g papriky
- 250 g mrkvy
- 2 cesnakmi
- nálev: 1 dl oleja, 1 dl octu, 100 g cukru, 50 g soli, mleté čierne korenie
POSTUP
- Cuketu ošúpeme, zbavíme jadier a spoločne s očistenú a umytú mrkvou nastrúhame nahrubo.
- Cibuľu nakrájame na kolieska a papriky na rezance.
- Zeleninu dáme do misy a zalejeme nálevom.
- Necháme chvíľu odležať, až zelenina pustí šťavu.
- Potom plníme čalamádu do pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch Celzia.

Čalamádu podávame predovšetkým ako pikantné ako prílohu zeleninu. Okrem toho ju pridávame do šalátov alebo nátierok.
Môžeme s ňou pripravovať dusené, pečené alebo zapekané mäso, plnky a náplne do mäsitých jedál a slaných koláčov < / a>, nestratí sa ani pri príprave polievok alebo omáčok.