Vanilkové rožteky, perníčky či orechové pečivo patrí k najobľúbenejším druhom vianočného pečiva.
Skúste do ich cesta pridať malé množstvo octu!
Inšpirujte sa našimi receptami na octové pečivo!
Je nadýchané, krehké a na jeho chuti nič nespoznáte!
Ktorá varianta sa tento rok objaví na vašom vianočnom stole?
Ľahké octové pečivo
Nadýchané krehké cukroví, ktoré sa pri pečení krásne nafúkne a vo vnútri vznikne dutina.
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 300 g masla
- 2 žĺtky
- 4 PL mlieka
- 1 PL octu
- 1 PL rumu
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- V mise si zmiešajte najskôr suché prísady, teda preosiatu múku a maslo.
- Pridajte mlieko, ocot, rum a žĺtky a ručne vypracujte na cesto.
- Následne za pomoci valčeka cesto rozvaľkajte na výšku asi jedného centimetra.
- Pomocou vykrajovačov z cesta vykrájajte rozmanité tvary.
- Tie vložte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C asi 10-15 minút dozlatista.
- Ešte teplé otcové pečivo obaľte v práškovom cukre.

Čokoládovo-octové pečivo
Pre všetkých, ktorí majú slabosť pre pečivo s intenzívnou čokoládovou chuťou.
Ingrediencie:
- 175 g múky
- 150 g vysokopercentnej čokolády
- 30 g nesladeného kakaového prášku
- 150 g masla
- 120 g hnedého cukru
- 50 g práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička balzamikového octu
Postup:
- V mise zmiešajte múku, kakao a prášok do pečiva.
- V kuchynskom robote niekoľko minút spracovávajte maslo s oboma druhmi cukru a balzamikovým octom.
- Pridajte zmes s múkou, soľ a nastrúhanou čokoládou.
- Dôkladne premiešajte.
- Vzniknuté cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
- Následne cesto rozvaľkajte pomocou valčeka a vykrájajte jednotlivé tvary cukroviniek.
- Položte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pečte v rúre vyhriatej na 160 °C po dobu približne 12 minút.
- Vychladnuté octové pečivo môžete nakoniec ozdobiť čokoládovou polevou.

Chcete si pripraviť tú najlepšiu zrkadlovú čokoládovú polevu? Inšpirujte sa našimi polevami z čokolády!
Vianočné perníčky s octom
Perníčky sú jedným z najobľúbenejších druhov cukroviniek. Skúste do nich tento rok pridať tročku octu, uvidíte, že na chuti nič nespoznáte, ale perníčky budú chrumkavejšie.
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky cukru
- 2-3 PL medu
- 1 PL bieleho octu
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 3/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
Postup:
- V miske vyšľahajte maslo s cukrom.
- Pridajte prášok do pečiva a korenia.
- Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte med, vajcia a ocot a opäť vyšľahajte.
- Následne po častiach pridávajte preosiatu múku a rozprávajte v cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na 3 hodiny do chladničky.
- Cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary.
- Toto octové pečivo pečte v rúre predhriatej na 180 ° C asi 5-7 minút dozlatista.
- Nechajte vychladnúť a ozdobte.

Neviete si rady, ako pripraviť polevu? Načerpajte inšpiráciu z našich rozmanitých receptov na perníčkové polevy!
Objavte podobné tipy
Orechové pečivo s balzamikovým octom
Okrem klasického bieleho octu môžete na pečenie vianočného pečiva použiť aj rozmanité druhy balzamikových octov. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 2 šálky nasekaných pražených lieskových orieškov
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky masla
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 4 vajcia
- 100 g horkej čokolády, nasekané na kúsky
- 2 šálky čokoládových lupienkov
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička malinového balzamikového octu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 1 šálka práškového cukru
- 2 PL kakaového prášku
- 3-4 čajové lyžičky vody
- 3-4 čajové lyžičky malinového balzamikového octu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- V hrnci rozpustite na miernom ohni za stáleho miešania maslo, čokoládu a polovicu čokoládových lupienkov. Dajte bokom.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Dajte bokom.
- V mixéri vyšľahajte vajcia, cukor, balzamikový ocot a vanilku.
- Pridajte zmes múky a dobre premiešajte.
- Pridajte čokoládovú zmes a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Na záver vmiešajte zvyšnú časť čokoládových kúskov a oriešky.
- Cesto pomocou lyžice rozprestrite v tvare koliesok na papier na pečenie.
- Pečte približne 8-10 minút.
- Zatiaľ čo octové pečivo chladne, pripravte si polevu.
- V mise vyšľahajte prísady a potom polevou ozdobte vychladnutými cukrovinkami.

Vanilkové rožky ozvláštnené octom
Aj do toho najklasickejšieho vianočného pečiva sa oplatí pridať trošku tejto tekutiny.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 180 g masla
- 60 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 2 žĺtky
- 1 čajová lyžička octu
- štipka soli
Postup:
- Do preosiatej múky pridajte mleté orechy, práškový cukor, žĺtky, povolené maslo, soľ, ocot a vypracujte v cesto.
- Zabaľte cesto do potravinovej fólie a vložte ho na aspoň 2 hodiny do chladničky.
- Následne pomocou vykrajovačov v tvare polmesiačika alebo ručne z vychladnutého cesta vymodelujte rožky.
- Octové pečivo vložte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C približne po dobu 8-10 minút dozlatista.
- Po vybratí octové pečivo obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Máte pre vanilkové rožteky slabosť! Vyskúšajte aj ďalšie recepty!
Cukrovia z octu a vlašských orechov
Veľmi jednoduché a chutné pečivo, ktoré môžete následne ozdobiť podľa vašich predstáv pomocou rozmanitých poliev či posypiek.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky celozrnnej múky
- 1 šálka masla
- 1 šálka cukru
- 1 šálka nasekaných pekanových alebo vlašských orechov
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky octu
- 2 čajové lyžičky vanilky
Postup:
- Vyšľahajte spoločne maslo a cukor.
- Múku, prášok do pečiva a soľ preosejte a pridajte do maslovej zmesi.
- Pridajte ocot a vanilku.
- Zmes vyšľahajte.
- Pridajte nasekané orechy.
- Pomocou lyžice vytvorte na plechu s papierom na pečenie placky.
- Predhrejte si rúru na 150 ° C a pečte 15-20 minút dozlatista.

Ocot a pečenie
Väčšina z nás vie, že ocot je jednou z ingrediencií, ktorá sa pridáva do maslového lístkového cesta, ktoré sa používa napríklad na kremrole. Napomáha tomu, aby vznikli jeho jednotlivé charakteristické vrstvy.
Ocot ale môžete pridať aj do iných typov cesta, napomôže ich krehkosti. Skvele sa to dá využiť práve pri pečení vianočných cukroviniek. Samozrejme, že sa pridáva len malé množstvo, ktoré sa nijako neprejaví na výslednej chuti pečiva.
Pokiaľ ide o druhy octov, okrem klasického bieleho octu, možno pri pečení použiť aj najrôznejšie octy balzamikové, ktoré majú intenzívnu chuť i vôňu.