Výborné recepty s hovädzou pečeňou ako ich nepoznáte. Nechajte sa prekvapiť 5 luxusnými variantami, vďaka ktorým sa do nich zamilujete!

Nie ste práve fanúšikovia vnútorností?

Ešte to s nimi nevzdávajte!

Pripravili sme si pre vás totiž 5 úžasných receptov na hovädziu pečeň, ktoré si obľúbia aj ich odporcovia.

Sú jednoduché, rýchle, lacné a pritom chuťovo úplne jedinečné.

Poďme si to užiť!

Dusená hovädzia pečeň s paradajkami

Táto omáčka z hovädzej pečene je veľmi jednoduchá na prípravu a pritom je tak plná chuti! Podávajte ju s ryžou alebo zemiakovou kašou a vychutnajte si toto zdravé jedlo kedykoľvek počas dňa. Dostaňte do svojho tela tú správnu dávku proteínu za menej ako 20 minút!

Čo budete potrebovať

  • 500 g hovädzej pečene
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžica kurkumy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 1 šálka vody
  • 2 lyžičky hovädzieho bujónu
  • 1 lyžica oleja

Postup

  • Hovädziu pečeň umyte pod studenou tečúcou vodou.
  • Nakrájajte na malé kúsky rovnakej veľkosti.
  • Dajte bokom.
  • Do stredne veľkého hrnca s ťažkým dnom pridajte olej a zohrejte ho na strednom plameni.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a nakrájané paradajky.
  • Varte, kým sa zmes nerozvonia a nezmäkne, niekoľko minút.
  • Pridajte korenie, bujón paradajkový pretlak, sójovú omáčku a premiešajte.
  • Pridajte pečeň a za stáleho miešania varte 3 minúty.
  • Pridajte vodu, premiešajte a varte 5 minút.
  • Posypte nakrájanou jarnou cibuľkou a podávajte.
Pečeňová omáčka v hrnci naberaná lyžicou.
www.thetopmeal.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty s pečeňou ! Aký si uvaríte ako prvý?

Restovaná hovädzia pečeň s ružičkovým kelom a čínskymi rezancami

Tento pokrm urobí fanúšika pečene aj z toho najzarytejšieho odporcu! Krehké, korenené kúsky hovädzej pečene orestované spolu s ružičkovým kelom vo voňavej omáčke a podávané na lôžku z jemných ázijských rezancov? To je jednoducho delikatesa!

Čo budete potrebovať

  • 500 g rezancov chow mein
  • 500 g ružičkového kelu nakrájaného na polovice
  • 500 g hovädzej pečene, nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
  • 1 cibuľa, nakrájaná na polkolieska
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 6 lyžíc olivového oleja (v prípade potreby použite viac oleja)

Postup

  • Uvarte rezance podľa návodu na obale.
  • Sceďte a pridajte ich do veľkej misy.
  • Medzitým rozohrejte nepriľnavú panvicu na stredne vysokú teplotu, potom pridajte 2–3 lyžice oleja a ružičkový kel opekajte za častého miešania reznou stranou dole, kým ľahko nezhnedne a neprepečie sa.
  • Preložte do misky.
  • Utrite panvicu papierovou utierkou, aby ste odstránili pripálené kúsky.
  • Do rovnakej panvice pridajte 1-2 lyžice oleja a pečeň opekajte po dávkach na stredne vysokom ohni, kým ľahko nezhnednú a neprepečú sa.
  • Panvicu nepreplňujte, aby sa pečeň nevarila vo vlastnej šťave.
  • Medzi jednotlivými dávkami vytierajte panvicu papierovou utierkou a podľa potreby pridávajte olej.
  • Preložte hotovú pečeň do misy s ružičkovým kelom.
  • Do panvice pridajte 2-3 lyžice oleja a pridajte 1 cibuľu nakrájanú na polkrúžky.
  • Opekajte na stredne vysokom ohni, kým cibuľa ľahko nezhnedne a nezosklovatí.
  • Dajte ružičkový kel a pečeň späť na panvicu, pridajte 4 lyžice sójovej omáčky, lisovaný cesnak a všetko premiešajte.
  • Hovädziu pečeň a ružičkový kel preložte na rezance a ihneď teplé podávajte.
  • Dobrú chuť!
Kúsky pečene orestované spolu s ružičkovým kelom vo voňavej omáčke a podávané na lôžku z jemných ázijských rezancov na tanieri.
www.letthebakingbegin.com

Hovädzia pečeň so slaninou a cibuľkou

Tento recept poteší všetkých milovníkov pečene! Krehká pečeň opečená na slaninke s množstvom chutnej vyprážanej cibuľky vás vráti do detstva.

Čo budete potrebovať

  • 1/3 šálky mlieka
  • 500 g hovädzej pečene, nakrájaných na plátky
  • 3 veľké cibule, nakrájané na plátky
  • 4 plátky slaniny
  • 5 lyžíc masla
  • soľ podľa chuti

Postup

  • Do misky dajte mlieko.
  • Namočte doň na 21 minút pečeň, aby ste odstránili prípadnú horkosť.
  • Medzitým si na panvici opečte slaninu.
  • Položte ju na papierovú utierku, nakrájajte na kúsky o veľkosti 2 cm a odložte.
  • Nechajte si v panvici asi 1 a 1/2 lyžice tuku zo slaniny a pridajte k nemu 2 lyžice masla.
  • Pridajte cibuľu a za občasného miešania varte na ohni 25 minút, kým neskaramelizuje.
  • Preneste cibuľu na tanier a posypte soľou.
  • Pečeň vyberte z mlieka a poriadne sceďte.
  • Vráťte panvicu na sporák a pridajte do nej tri lyžičky masla.
  • Keď pena opadne, maslo je dostatočne horúce.
  • Usporiadajte pečeň na panvicu a uistite sa, že panvicu neprepĺňate.
  • V prípade potreby pracujte po dávkach.
  • Vymažte 3 minúty, aby maslo zostalo horúce a nepripálilo sa.
  • Pečeň premiešajte a opekajte ďalšie dve minúty.
  • Vnútri by mala zostať ružová.
  • Pečeň podávajte preliate cibuľou a slaninou.
Pečeň na slanine a cibuli servírovaná na tanieri.
www.susanrecipe.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie luxusných panvíc Woll . Majú nejaké nedostatky? A aké sú ich prednosti? Poďte si to prečítať!

Krehká hovädzia pečeň v smotanovej omáčke

V tomto recepte sa hovädzia pečeň najprv orestuje spolu s cibuľkou a potom podusí v smotanovej omáčke. Tá robí pečeň úžasne mäkká a krehká. Restovaná cibuľka im zase dodáva skvelú chuť. Pokrm je rýchly a jednoduchý na prípravu a skvele chutí so zemiakovou kašou, varenou ryžou alebo pohánkou.

Čo budete potrebovať

  • 800 – 900 g hovädzej pečene
  • 2 cibuľa
  • 1-2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 200 – 250 g kyslej smotany
  • bylinky, podľa chuti

Postup

  • Pečeň umyte a osušte.
  • Nakrájajte ich na tenké rezančeky a dajte bokom.
  • Cibuľu olúpte a nakrájajte na polkolieska.
  • Na panvici rozohrejte olej.
  • Restujte cibuľu do svetlo žltej farby, cca 4-6 minút.
  • K cibuli pridajte pečeň a za stáleho miešania opekajte asi 4-5 minút.
  • Pečeň ochuťte soľou a korením.
  • Znížte plameň.
  • Pridajte kyslú smotanu, premiešajte a varte 5 minút.
  • Pečeň podľa chuti ozdobte nasekanými bylinkami.
  • Hovädziu pečeň podávajte so zemiakovou kašou.
Smotanová pečeňová omáčka so zemiakovou kašou servírovaná na tanieri so šalátom as príborom.
www.yummytemple.com

Grilovaná hovädzia pečeň

Táto hovädzia pečeň z grilu je výživná a nenáročná na prípravu. Pikantná marináda im dodáva ten správny šmrnc a vy sa nebudete musieť ich hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším stravníkom!

Čo budete potrebovať

  • 500 g teľacej alebo hovädzej pečene
  • červené alebo zelené pálivé chilli papričky podľa vášho výberu
  • 5 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 1 lyžička papriky
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 2 lyžice avokádového oleja alebo iného zdravého oleja podľa vášho výberu
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  • Pečeň nakrájajte na prúžky (alebo na požadované kúsky).
  • Chilli papričky zbavte stopiek a nakrájajte nadrobno.
  • Oddeľte listy petržlenovej vňate od stoniek.
  • Listy petržlenovej vňate nasekajte nadrobno a dajte bokom na podávanie.
  • Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno a dajte bokom na použitie do marinády.
  • V stredne veľkej mise zmiešajte pečeň, chilli, cesnak, papriku, rascu, olej, soľ, korenie, ocot a stonky petržlenovej vňate.
  • Nechajte pečeň marinovať asi 30 minút.
  • Medzitým namočte bambusové špajle do vody.
  • Pokiaľ budete používať kovové špajle, nie je potrebné ich namáčať.
  • Kúsky pečene naložte na kovové alebo bambusové špajle.
  • Predhrejte gril na 220 stupňov Celzia.
  • Pečeň grilujte 3 až 4 minúty z každej strany.
  • Dávajte pozor, aby ste ich neprevarili a nechajte ich vo vnútri trochu zružovieť.
  • Podávajte horúce s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečeň z grilu na špajliach.
www.yangsnourishingkitchen.com

Máme pre vás aj 6 najlepších receptov na osmaženú pečeň . Vyskúšajte ich všetky!

Aké sú benefity a riziká konzumácie hovädzej pečene?

  • Hovädzia pečeň majú veľa zdravotných výhod . Sú nabité bielkovinami, železom, zinkom a vitamínom A.
  • Zinok podporuje imunitný systém , železo je potrebné pre správnu tvorbu hemoglobínu a bielkoviny sú pre naše telo nevyhnutné.
  • Malé množstvo hovädzej pečene môže poskytnúť viac ako dennú hodnotu pre mnoho základných živín a zvyčajne obsahuje viac vitamínov ako veľa druhov ovocia a zeleniny.
  • Odporúčané množstvo konzumácie pečene sa pohybuje v rozmedzí 100 – 250 g týždenne v závislosti od veku a pohlavia osoby.
  • Hovädzia pečeň je tiež dobrým zdrojom vitamínu A . Hoci je vitamín A nevyhnutný pre naše zdravie, mali by sme si dávať pozor, aby sme ho neprijímali veľa a neriskovali toxicitu vitamínu A čiže hypervitaminózu A. Z tohto dôvodu sa neodporúča ich konzumácia tehotným.
  • Hovädzia pečeň je bohatá na meď . Opäť, hoci je to dôležité pre zdravie, konzumácia príliš veľkého množstva medi môže mať za následok toxicitu medi.
  • Vzhľadom k tomu, že pečeň prirodzene produkuje cholesterol, hovädzia pečeň obsahuje zhruba 274 mg cholesterolu na 100 g, čo z nich robí potravinu s vysokým obsahom cholesterolu .
  • Pečeň má taktiež vysoký obsah purínov , ktoré sa rozkladajú na kyselinu močovú. Vysoké hladiny kyseliny močovej môžu spôsobiť epizódu dni.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.