Po skvelej rybej polievke, dokonale usmaženom rezne a lahodnom šaláte sa rodina teší, akým cukrárskym kúzlom ju prekvapíte počas tohtoročných Vianoc.
A práve plnené vianočné pečivo je z princípu kráľovnou sviatočná tabuľa, pretože jeho príprava sa skladá iba z pečenia korpusov, plnenia cukroví a následného zdobenia.
Pripravte si jeden z týchto receptov na vianočné pečivo s krémom!
Tradičné vianočné plnené orechy
Orechy plnené krémom je moje najobľúbenejšie pečivo na Vianoce, bez neho sa nezaobíde žiadny sviatočný stôl! Skúste náš recept a zamilujte sa do nič rovnako ako ja!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 1 žĺtok
- 300 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g mletých orechov
- 100 g polevy z horkej čokolády
- šťava z polovice citróna
- 0,5 lyžice kakaa
Na náplň
- 100 g orieškového nugátu (napr. Nutella)
- 100 g ríbezľovej marmelády
Postup
- Predhrejte rúru na 170 °C
- Z múky, žĺtkov, zmäknutého masla, cukru, orieškov, citrónovej šťavy a kakaa vypracujte cesto.
- Cesto natlačte do formičiek v tvare orieškov.
- Pečte po dobu 12 – 15 minút a potom nechajte krátko vychladiť.
- Medzitým, čo sa oriešky pečú, zmiešajte orieškový nugát a ríbezľovú marmeládu.
- Tiež si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládovú polevu.
- Teraz zostáva oriešky naplniť zmesou z nugátu a marmelády a prilepiť k sebe dve polovice.
- Zlepený oriešok namáčajte do čokoládovej polevy a nechce stuhnúť.
Ak máte naozaj radi oriešky, môžete vyskúšať naše tipy na úžasné orechové krémy orechové krémy .
Pokiaľ nemáte pripravenú či kúpenú čokoládovú polevu, môžete jednoducho použiť tabuľku čokolády (na varenie, či kvalitnú horkú) a rozpustiť ju vo vodnom kúpeli so zhruba 125 g masla.

Vianočné plnené košíčky
Na košíčky používame krehké linecké cesto.
Čo budeme potrebovať
- 600 g hladkej múky (pre veľmi krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
- 400 g masla alebo rastlinného tuku
- 200 g práškového cukru
- 2 žĺtky
Postup
Cesto
- Na dosku preosejeme múku.
- Pridáme cukor a nakrájaný alebo nastrúhaný tuhý tuk.
- Pridáme žĺtok.
- Do cesta zahnete ďalšie zvolené prísady.
- Končekmi prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
- Potom všetko zlepíme do hrudy.
- Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
- Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
- Vykrojíme približný tvar košíčka a vtlačíme do formičky, tie preložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre do zružovenia. Pri 180 ° C je to zhruba 10-15 minút.
- Po vychladnutí plníme. Ako náplň môžeme použiť maslový krém nastavený múčnou kašou alebo uvareným pudingom.
- Na dochutenie krému použite rozpustenú čokoládu či orechy.
- Vrch košíčka s krémom dozdobte orechom alebo niektorou z drobných ozdôb.
Ďalšie varianty plnenia košíčkov:
orechová náplň: drvené piškóty, orechy, maslo, kakao, rum
pudingový krém s odkvapkaným kompótovaným ovocím (pre zvýšenie trvanlivosti potrieme rozpustenou želatínou)

Plnené vianočné trubičky
Tento recept na trubičky robíme z krehkého cesta a potom pečivo plníme lahodným krémom!
Čo budeme potrebovať
- 600 g hladkej múky (pre veľmi krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
- 400 g masla alebo rastlinného tuku
- 200 g práškového cukru
- 2 žĺtky
Postup
- Na dosku preosejeme múku.
- Pridáme cukor a nakrájaný alebo nastrúhaný tuhý tuk.
- Pridáme žĺtok.
- Do cesta zahnete ďalšie zvolené prísady.
- Končekmi prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
- Potom všetko zlepíme do hrudy.
- Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
- Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm a vykrájame z neho prúžky.
- Trubičky na plech skladáme spojom dole.
- Pečieme do zružovenia.
- Upečené trubičky ihneď po vybratí z rúry zosunieme a narovnáme na plochú tácku.
- Vychladnuté trubičky plníme bielkovým snehom, krémom alebo šľahačkou.
- Povrch len pocukrujeme alebo čiastočne polejeme niektorú z poliev.
Každé pečenie vianočných cukroviniek vyžaduje kvalitnú a spoľahlivú rúru, inak to nikdy nebude ono! Vyberte si v našej recenzii na vstavané rúry tú najlepšiu a vaše pečivo bude priam neodolateľné!

Objavte podobné tipy
Vianočné plnené rožky
Korpus na plnené rožky pečieme aj vo formičkách. Hodí sa na ne iba krehké linecké cesto, ktoré môžeme rôzne upraviť pridaním kakaa, mletých orechov alebo škorice.
Čo budeme potrebovať
- 600 g hladkej múky (pre veľmi krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
- 400 g masla alebo rastlinného tuku
- 200 g práškového cukru
- 2 žĺtky
Postup
- Na dosku preosejeme múku.
- Pridáme cukor a nakrájaný alebo nastrúhaný tuhý tuk.
- Pridáme žĺtok.
- Do cesta zahnete ďalšie zvolené prísady.
- Končekmi prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
- Potom všetko zlepíme do hrudy.
- Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
- Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
- Vykrojíme tvar rožka a vtlačíme do formičky. Formičky preložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre do zružovenia. Pri 180 ° C je to zhruba 10-15 minút.
- Rožteky plníme maslovým krémom s rôznymi príchuťami. Krém by mal byť tuhší.
- Nanesený krém necháme v chlade stuhnúť.
- Nakoniec rožteky pokvapkáme alebo prelejeme čokoládovou polevou a dozdobíme niektorými drobnými kupovanými ozdobami.

Vianočné plnené mušle
Skoro ako talianske plnené cestoviny, ale zo sladkého cesta a lahodného krému. Vyskúšajte tento recept na plnené vianočné pečivo.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- 50 g cukru krupica
- 250 g zmäknutého masla
- 150 ml bieleho jogurtu
Na dokončenie
- Marmeláda podľa chuti, nutella či iná náplň
- Múčkový cukor na posypanie
Postup
- V mise zmiešajte múku a cukru, potom pridajte zmäknuté maslo.
- Postupne pridávajte jogurt a prepracovávajte na hladké cesto.
- Potom vyvaľkajte v zhruba 5 mm hrubý plát a vykrajujte kolieska s priemerom zhruba 8,5 cm.
- Každé vykrojené koliesko dajte do formy na ravioly, pridajte požadovanú (marmeláda, nutella, lekvár) náplň a zovrite.
- Po uzavretí mušličky ju opatrne vyberte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Takto pripravené mušličky pečte v predhriatej rúre na 180 ° C po dobu zhruba 15 minút.
- Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.
Pokiaľ nemáte formu na ravioly, aj tak si môžete tieto úžasné plnené mušličky vyrobiť.
Jednoducho vykrojené kolieska po naplnení prekladajte na polovicu a ozdobte kraje vidličkou.
Čím menšie mušličky vyrobíte, tým slávnostnejší vzhľad získate.

Plnené vianočné kokosky
Sladké kokosové pusinky a jemný krém je skvelá voľba pre každý slávnostný stôl!
Čo budeme potrebovať
- 3 veľké vaječné bielky
- 120 g práškového cukru
- 75 g práškového cukru, preosiateho
- ½ lyžičky kukuričnej múky
- ½ lyžičky bieleho vínneho octu
- 1 vanilkový struk
- 45 g kokosu
- 200 g čerstvých brusníc
- 75 ml pomarančovej šťavy
- 150 ml hustej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 120 ˚C.
- Ušľahajte bielky, štipku soli a 75 g práškového cukru, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Pridajte práškový cukor a šľahajte pri vysokej rýchlosti 3-4 minúty, kým sa nevytvorí veľmi hustá, lesklá pusinka.
- Pridajte kukuričnú múku, ocot a semienka vanilky.
- Na plechy, pomocou cukrárskeho vrecúška vytvorte približne 60 mini pusiniek (30 na plech).
- 30 g sušeného kokosu rovnomerne rozdeľte na vršky pusiniek.
- Pečte 50-60 minút, plechy v polovici pečenia vymeňte, kým nebudú pusinky pevné na dotyk.
- Vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte pusinky vo vnútri, kým nevychladnú.
- Medzitým vložte brusnice do panvice s pomarančovou šťavou, vanilkovým strukom a zvyšnými 45 g práškového cukru.
- Za častého miešania priveďte do varu a varte 15 minút, kým nezhustne.
- Vyberte vanilkový struk.
- Jemne ušľahajte smotanu; vmiešajte zvyšných 15 g kokosu.
- Pusinky spojíme krémom zo smotany a brusníc.

Krémy na plnenie vianočných cukroviniek
Karamelový krém
Čo budeme potrebovať
- 180 g cukru
- 80 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica vody
Postup
- Do hrnca dajte cukor a na veľmi miernom plameni pomaly rozpúšťajte, ale nemiešajte.
- Až sa cukru rozpustí, pridajte na kúsky nakrájané maslo a až teraz zamiešajte.
- Na záver opatrne prilejte smotanu na šľahanie.
- Po dobu 10 – 15 minút nechajte zmes na malom plameni prebublávať a občas premiešajte.
- Zmes by mala získať krémovú konzistenciu.
- Nechajte vychladiť a môžete používať.
Kokosový krém s bielou čokoládou
Čo budeme potrebovať
- 70 g strúhaného kokosu (môžu byť aj plátky kokosu)
- 100 g bielej čokolády
- 90 g masla či margarínu
- štipka soli
Postup
- Pokiaľ používate plátky kokosu, začnite tým, že ich v sekáčiku nasekáte na jemno.
- Bielu čokoládu nalámte na kúsky a tiež rozdrvte v sekáčiku. Pokiaľ ho nemáte k dispozícii, môžete jednoducho nastrúhať.
- Pridajte soľ a zmäknuté maslo či margarín a vyšľahajte.
- Teraz krém môžete dať do zdobiaceho vrecka a ľubovoľne použiť.
Tento krém je krásne ľahký a vďaka použitým surovinám je aj zdravý. Výborne sa hodí do pečiva, kde je treba viac krému napr. plnené trubičky, parížske tyčinky alebo napríklad linecké košíčky.
Čokoládový krém
Ingrediencie
- 250 g čerstvého syra
- 200 g horkej čokolády, ideálne s vysokým obsahom kakaa
- 1 lyžica medu
Postup
- Najprv rozpustite čokoládu spolu s medom. Potom nechajte ľahko vychladnúť.
- Pridajte čerstvý syr a dôkladne premiešajte. Dajte aspoň na 1 hodinu do chladničky vychladiť.
- Po vychladení zmes našľahajte ručným šľahačom, naplňte zdobiace vrecko a použite podľa chuti.