Lahodné recepty s hráškom na jednom mieste. S našou hrachovou kašou sa vrátite do školských rokov

Hľadáte inšpiráciu na recepty s hrachom? Tak ste na tom správnom mieste!

U nás na jednom mieste nájdete rovno 4 hrachové varianty, ktoré vás zaručene nesklamú.

Hrach nie je ťažké prepašovať do jedálnička celej rodiny, na tých našich si pochutnajú všetci.

Hrachová kaša

Hrachová kaša je takmer klasické hrachové jedlo. Domäkka uvarený hrach sa prelisuje alebo rozmixuje a dochutí. K hrachovej kaši sa potom podáva najčastejšie pečené mäso, opečená údenina alebo sadené alebo aj iné vajcia.

Čo budeme potrebovať

  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 hrnčeky vareného hrachu
  • majoránka, rozmarín podľa chuti
  • soľ, korenie
  • 1/2 l vývaru

Postup

  1. Na oleji opražíme cesnak a cibuľu. Zalejeme vývarom a pridáme hrach.
  2. Povaríme 5 minút a dochutíme soľou a korením.
  3. Podávame s kyslou uhorkou, vajcom, údeným podľa chuti, na tanieri dozdobíme čerstvými bylinkami.

Hrachová kaša s údeným mäsom, volským okom a párkom
Na panvicu dáme približne 2 lyžice oleja. Usmažíme si volské oko, potom opečieme plátok údeného mäsa a párok alebo klobásu.

Miska plná hráškovej kaše s kúskami hrášku.
Zdroj: oneteaspoonoflife.com

Hrachová polievka

Základom hrachovej polievky môže byť len uvarený hrach, ktorý však môžeme prelisovať alebo ešte lepšie rozmixovať a polievka je potom husto krémová.

Čo budeme potrebovať

  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 hrnčeky odmočeného vareného hrachu
  • soľ, korenie
  • 1 liter vývaru
  • majorán
  • 1 lyžica masla

Postup

  1. Na masle opražíme cibuľu a cesnak, pridáme mrkvu a 2 lyžice vody.
  2. Podusíme do zmäknutia mrkvy, pridáme hrach, vývar a varíme ďalších 5 minút.
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme majorán podľa chuti.
  4. Podávame samotné alebo s pečivom, môžeme vmiešať smotanu a ozdobiť zelenými bylinkami.

Polievky môžeme pripraviť buď len zo samotného hrachu alebo ich doplniť mäsom či údeninou .
Do hrachovej polievky možno použiť aj zemiaky alebo zeleninu . Môže to byť len na dochutenie cibule a cesnak alebo koreňová zelenina, kel, kapusta, karfiol, brokolica aj iná zelenina.
Polievku zahusťujeme zápražkou, ale nie je to vždy nutné, pretože polievka môže byť zahustená rozmixovanou časťou hrachu alebo dostatkom zeleniny.
Polievku ochucujeme korením podľa vlastnej chuti, ďalej ešte môžeme pridať trochu mlieka alebo smotany na zjemnenie a strúhaný alebo tavený syr .

Biele mištičky plné lahodnej krémovej polievky s hráškom.
Zdroj: rebelrecipes.com

Hráškový krém

Recept na zamatovo jemný krém z čerstvého alebo mrazeného hrášku.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa
  • 1 balenie mrazeného hrášku
  • 500 ml vývaru
  • ligurček na ozdobu

Postup

  1. Na masle opražíme cibuľu, prelejeme vývarom a pridáme hrášok.
  2. Osolíme a okoreníme, povaríme 3 minútky a rozmixujeme.
  3. Potom vrátime do hrnca a dochutíme smotanou.
  4. Servírujeme s čerstvým libečkom.
Miska plná lahodného zeleného krému z čerstvého hrachu.
Zdroj: greatbritishchefs.com

Vianočná polievka zo žltého hrachu

Lahodná a výdatná, tento recept na hrachovú polievku v quebeckom štýle sa varí veľmi pomaly a je ideálny na sviatočný obed alebo večeru.

Čo budeme potrebovať

  • 450 g pečeného kolena
  • 30 g masla
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 stopkový zeler, nakrájaný nadrobno
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 350 ml sušeného žltého hrachu, dobre prepláchnutého
  • 1 bobkový list
  • 5 g sušeného tymiánu
  • 940 ml kuracieho vývaru alebo zeleninového vývaru
  • 750 ml vody
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Odrežte a odstráňte kožu z kolena.
  • Vo veľkom hrnci alebo holandskej rúre rozpustite na strednú teplotu maslo. Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu.
  • Varte za pravidelného miešania do zmäknutia asi 10 minút.
  • Vmiešajte sušený hrášok, bobkový list a tymian.
  • Varte za stáleho miešania asi 2 minúty.
  • Vmiešajte kurací vývar a vodu.
  • Pridajte mäso.
  • Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku, hrniec prikryte a za občasného miešania varte, kým hrášok nezmäkne a polievka nezhustne, asi 1,5 – 2 hodiny.
  • Vyhoďte bobkový list a vyberte mäso na tanier.
  • Nechajte mäso mierne vychladnúť, potom odstráňte všetko mäso z kosti a pridajte ho späť do polievky.
  • Miešajte, aby sa mäso spojilo s polievkou. Ochutnajte a podľa chuti dochuťte soľou a korením.
Žltý hrášok vo výbornej hustej polievka s mäsom.
Zdroj: skinnytaste.com

Tip na varenie hrachu

Ak nemáte kuchynského robota a napriek tomu nechcete podávať nátierky alebo polievky s celými kusmi strukovín, skúste v hrnci hrách roztlačiť inými ručnými nástrojmi alebo ponorným mixérom , ktorý si môžete vybrať v našej skvelej recenzii!

Pod pojmom hrach sa v kuchyni používajú semená získané z odrody určenej na vylupovanie. Zrelé semená sú žlté alebo zelené av kuchyni sa používajú sušené .

Ide o významnú strukovinu, ktorá obsahuje vitamíny skupiny B a pomerne vysoké množstvo minerálnych látok, predovšetkým fosfor, vápnik a draslík .

Čo tomuto sušenému hrachu chýba, je vitamín C, preto jedlá z neho pripravené dopĺňame čerstvou zeleninou . Pred kuchynskou úpravou je potrebné ho uvariť.

Pretože doba varenia potrebná na jeho zmäknutie je pomerne dlhá, tak ho vopred namáčame do studenej vody , v ktorej ho potom aj varíme, aby sme nestrácali cenné bielkoviny. Z rovnakého dôvodu nepridávame žiadne prísady, ktoré urýchľujú mäknutie hrachu pri varení. Solíme až po uvarení .

Na trhu je dnes predvarený hrach, ktorý varenie zrýchľuje. Hrach má v kuchyni pomerne dosť široké využitie, pretože sa z neho môže pripraviť, vyššie spomínané recepty, ale aj oveľa viac, ako napríklad recepty na nátierky z hrachu .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.