Hľadáte nápad pre výborný, rýchly, ale lacný obed? S týmito receptami na šošovku na kyslo zabijete všetky muchy jednou ranou!
Pokrmy nie sú náročné, prakticky vám bude stačiť jeden hrniec.
A sú aj neskutočne lahodné, šošovka sa priamo rozplýva na jazyku.
Šošovka na kyslo s vajcom a vyprážanou cibuľkou
Klasický „one pot“ recept alebo jedlo uvarené v jednom hrnci. Tento recept na kyslú šošovku je naozaj chutné, ľahko sa pripravuje a je vysoko výživné. Sladkokyslá chuť zelenej šošovky je dokonale vyvážená vďaka octu, cibuli, soli a čiernemu koreniu.
Čo budeme potrebovať
Na šošovku
- 450 g zelenej šošovky
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice oleja
- 180 g cibule (nadrobno nakrájané)
- 60 ml octu (alebo bieleho vína)
- Lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- Lyžica cukru
Na vyprážanú cibuľku
- 2 lyžice oleja
- 120 g cibule (nadrobno nakrájané)
Na prílohu
- Volské oko
- Nakladané uhorky
- Nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Šošovku si dôkladne prepláchneme pod studenou vodou
- Scedíme ju do veľkej misy
- Pridáme vodu, tak aby bola približne 5 centimetrov nad šošovkou
- Šošovku necháme takto odmočiť minimálne hodinu, najlepšie však cez noc
- Odmočenú šošovku aj s vodou prelejeme do väčšieho hrnca
- Pridáme bobkové listy a privedieme ju do varu
- Keď sa šošovka začne variť, teplotu znížime na strednú teplotu a ďalej varíme v odkrytom hrnci
- Varíme jej približne 15-18 minút, kým nie je úplne zmäknutá
- Ale pozor, by sa nezačala rozpadať
- Keď má šošovka správnu štruktúru, vyhodíme bobkové listy
- Šošovku precedíme cez sito do veľkej misy
- Scedenú vodu si schováme a dáme bokom
- Na strednú teplotu si v hrnci zahrejeme rastlinný olej
- Pridáme cibuľu a varíme, kým nám nezosklovatí
- Pridáme uvarenú šošovku, ocot, soľ a korenie
- Vmiešame cukor, trochu scedené vody a varíme ďalších 10 minút
- Pre krémovejšiu konzistenciu odoberieme trochu šošovky, ktorú rozmixujeme dohladka a potom ju vrátime späť do hrnca a premiešame
- Šošovku ochutnáme a poprípade dochutíme podľa našich preferencií
- Na vyprážanú cibuľku si na malej panvičke súčasne zmiešame olej s nakrájanou cibuľou
- Pomaly ju zahrievame na strednej teplote, kým nie je zlatohnedá, približne 10-12 minút
- Cibuľku dáme bokom a na rovnakej panvici si usmažíme volské oko
- Na stredne rozohriatu panvicu si rozklepneme vajcia a priryté pokrievkou ho varíme, kým nie je bielok úplne uvarený
- Šošovku na kyslo podávame posypanú vyprážanú cibuľkou, s volským okom a nakrájanou kyslou uhorkou
Kyslá červená šošovka s baklažánom
Okoreňte večeru týmto super zdravým receptom s vysokým obsahom vlákniny, nabitým železom a počíta sa ako 4 z vašich 5 jedál denne – je to navyše lacné!
Čo budeme potrebovať
- 100 g červené šošovky
- Lyžička kurkumy
- Lyžica tamaríndovej pasty
- Cibuľa (nakrájaná na plátky)
- Strúčik cesnaku (prelisovaný)
- Kúsok zázvoru (nastrúhaný)
- Lyžička kari
- Baklažán (nakrájaný na plátky)
- 500 ml vody
Postup
- Šošovicu, kurkumu a tamaríndovú pastu zalejeme 500 ml vody
- Pridáme soľ a začneme variť
- Šošovku varíme 15 minút, kým nám nezmäkne
- Z hrnca odstránime všetku penu, ktorá sa nám vytvorila
- Medzitým si na väčšej panvici rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor
- Opekáme dozlatista asi 5 minút
- Do zmesi na panvici pridáme karí a varíme ďalšie 2 minúty
- Pridáme šošovku a pokračujeme vo varení ďalších 10 minút
- Vedľa si rozohrejeme panvicu na veľmi vysokú teplotu
- Baklažán potrieme olejom a okoreníme
- Okorenené plátky baklažánu na panvici vyprážame z každej strany 2-3 minúty
- Šošovku na kyslo podávame s opečeným baklažánom
Šošovku môžete podávať aj s uvarenou basmati ryžou, limetkovým alebo mangovým chutney a koriandrom .
Objavte podobné tipy
Šošovka na kyslo s klobásou
Doprajte svojmu rozpočtu na potraviny oddych, s týmto lahodným receptom na sladkokyslú šošovku. Šošovka je nielen lacná, ale aj plná živín, ako je vláknina, železo a fosfát.
Čo budeme potrebovať
- 600 ml kuracieho vývaru
- 450 g šošovky
- 2 bobkové listy
- Lyžička soli
- 75 g masla
- 2 cibuľa
- Lyžička kari
- 50 ml červeného vínneho octu
- 50 ml medu
- Lyžička oregana
- Lyžička worcesterskej omáčky
- Klobásu s vysokým obsahom mäsa (aspoň 85 %)
- 3 strúčiky cesnak (nakrájaný na kocky)
Postup
- Do veľkého hrnca pridáme vývar, šošovku a bobkové listy
- Šošovku začneme variť na strednú teplotu
- Varíme, kým sa vývar z väčšiny nevyvarí, približne 15-20 minút
- Keď sa šošovka varí, nakrájame si na kocky cibuľu a orestujeme ju na masle
- Restujeme jej, kým nie je zlatistá
- Do hrnca so šošovkou pridáme zvyšné ingrediencie a orestovanú cibuľku aj s maslom
- Všetko zmiešame dohromady a zložíme z platne
- Šošovicu necháme 15 minút odpočívať
- Keď šošovka odpočíva, na panvici, kde sme restovali cibuľku, opečieme rovnomerne zo všetkých strán klobásu
- Opekáme ju 10-15 minút na miernu teplotu, aby sa prehriala aj vo vnútri a na povrchu bola chrumkavá
- K tomuto receptu na šošovku na kyslo sa skvele hodia aj kyslé uhorky, ktoré pekne zneutralizujú mastnú chuť klobásy
Šošovka na kyslo so slaninou
Vykúzlite s pár základnými ingredienciami obed pre celú rodinu, ktorý bude jednak výborne chutiť a za druhé vám ušetrí veľa času a peňazí.
Čo budeme potrebovať
Na šošovku
- Lyžica oleja
- 170 g slaniny
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- Mrkva (nakrájaná na kocky)
- Lyžica rasce
- 2 lyžičky pálivej papriky
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 300 g šošovky
- 350 ml vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 lyžice bieleho vína (alebo jablčného octu)
- Lyžica citrónovej šťavy
- Soľ
- Korenie
- Lyžica cukru
- 2 lyžice petržlenu
Na servírovanie
- kyslá smotana
- paprika
- Lyžica masla
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej
- Pridáme 100 g slaniny, cibuľu a mrkvu
- Opekáme, kým slanina nie je vypražená a cibuľa zlatistá
- Pridáme rascu a papriku
- Varíme na strednú teplotu, kým sa korenie nerozvonia
- Vmiešame šošovku a premiešame
- Potom pridáme vývar, tymián a bobkové listy
- Zmes privedieme do varu a potom znížime teplotu a šošovku varíme 25-35 minút
- Varíme, kým šošovka nezmäkne a vývar sa nevyvarí
- Ak sme zvolili hnedú šošovku, tak pozor, aby sa nerozvarila, pretože sa varí rýchlejšie ako šošovka zelená
- K šošovke pridáme ocot, šťavu z citróna a zvyšné korenie
- Pridáme cukor a ochutnáme
- Podľa vlastných preferencií dokoreníme, aby mala šošovka vyváženú sladko kyslú chuť
- Zložíme z platne a necháme 10 minút odpočívať
- Na menšej panvici si na masle orestujeme zvyšnú slaninu
- Slaninu vypražíme, aby bola na skus chrumkavá
- Uvarenú šošovku na kyslo podávame s kyslou smotanou, posypanú vypraženou slaninou a paprikou
Pokiaľ vám uvarená kyslá šošovka ešte zostane na druhý deň, je možné z nej urobiť polievku a to úplne jednoduchým spôsobom. Jednoducho pridajte vodu alebo vývar a rozmixujte tyčovým mixérom.
Ak dávate prednosť hustej polievke, pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky vývar a nakoniec mrazený hrášok alebo konzervované scedené a prepláchnuté biele fazule.
Podávajte s kyslou smotanou a veľkou hrsťou nasekaného čerstvého kôpru. Pre ďalšiu inšpiráciu na lahodné polievky sa pozrite na tieto polievkové recepty zo šošovky.
Kyslá šošovka s cibuľkou a špeclami
Tento klasický nemecký pokrm je plný bielkovinou nabitej šošovky, slaniny a zeleniny. Recept na šošovku na kyslo v tomto podaní má veľmi hustú konzistenciu a je doplnený tradičným švábskym špeclem spolu s nemeckým kvalitným bravčovým párkom.
Čo budeme potrebovať
- 5 plátkov slaniny (nakrájané na kocky)
- Veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- Lyžica masla
- Mrkva (nastrúhaná)
- Pór (nakrájaný nadrobno)
- 500 g šošovky
- 600 ml hovädzieho vývaru
- Lyžička soli
- Bobkový list
- Lyžička korenia
- Lyžička cukru
- 25 ml bieleho octu
- Nasekaná čerstvá petržlenová vňať
- Špecle
- Bravčové párky (s vysokým obsahom mäsa min. 90%)
Postup
- Slaninu si opečieme na stredne rozpálenom hrnci
- Pridáme cibuľu a pokračujeme vo varení, približne 5-7 minút
- Cibuľa nám musí zosklovatieť
- Pridáme maslo, mrkvu a pór
- Varíme ďalších 5 minút
- Pridáme šošovku, vývar a bobkový list
- Premiešame a dochutíme soľou, korením a cukrom
- Celú zmes privedieme do varu
- Znížime teplotu a prikryjeme poličkou
- Takto šošovku varíme asi 40 minút, kým nie je mäkká
- Potom pridáme ocot a petržlen
- Pokračujeme vo varení ďalších 5 minút
- Pokiaľ sa vám šošovka zdá príliš hustá, nariedime jej trochou vývaru
- Ochutnáme a šošovku dochutíme čiernym korením, soľou alebo octom
- Hotovú kyslú šošovku zložíme z platne a necháme ju na 10 minút odpočívať
- Medzitým si podľa návodu pripravíme špecle a bravčové párky
- Uvarené špecle podávame so šošovkou na kyslo, párky a kyslou uhorkou
Šošovka sa v obchodoch predáva v niekoľkých rôznych odrodách. Medzi najčastejšie používaný druh sa radí šošovka hnedá a šošovka zelená. Ale sú tu aj ďalšie menej známe odrody ako napríklad čierna šošovka a červená šošovka.
Každý druh má svoje špecifiká, ktoré je dobré pred vlastným varením poznať, aby sme dosiahli ten najlepší výsledok. Šošovka hnedá a zelená je bohatá na kyselinu listovú a železo, preto sa odporúča tým, ktorí trpia chudokrvnosťou. Túto šošovku je nutné pred samotným varením odmočiť v studenej vode. A je výborná na prípravu polievok.
Červená šošovka je dobrým zdrojom železa, selénu, fosforu a ďalších látok, ktoré umožnujú rovnomerné uvoľňovanie glukózy do krvi, preto je ideálnou surovinou pre diabetikov alebo niekoho kto drží diétu, zároveň je skvelým zdrojom bielkovín pre bábätká, keď prechádza na tuhú stravu.
Čierna šošovka takzvaná beluga má vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Jej veľkou výhodou je, že sa pred vlastným varením nemusí namáčať, preto je skvelou surovinou, pre tých, ktorí vareniu nemôžu venovať dostatok času.