Pšeničná tortilla naplnená na prasknutie! Tak to presne sú tieto recepty na tradičné mexické burrito, ktoré musíte ochutnať!
Vychutnajte si chuť krémových fazule, avokádového guacamole a štipľavej salsy v jednej rolke!
Uvarte si túto pochúťku, ktorú môžete aj jednoducho skladovať v mrazničke, pre vaše ďalšie mexické maškrtenie!
Tradičné zapečené mexické burrito
Toto je skutočne najjednoduchší recept na plnenú mexickú tortillu, ktorú si môžete doma uvariť! Túto pochúťku si môžete aj ľahko zamraziť a schovať si ju tak na dni kedy vás prepadne chuť na tradičnú domácu mexickú kuchyňu.
Čo budeme potrebovať
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- Balíček mexickej koreniacej zmesi
- 300 g čiernych fazule (scedených a prepláchnutých)
- 200 g kukurice
- 750 g varenej ryže
- 6 veľkých tortill
- 300 g strúhaného čedaru
Na oblohu
- Najemno nakrájaná červená cibuľa
- Šalát
- Nakrájané paradajky
- Salsa
- Kyslá smotana
- Čerstvý koriander
- Avokádo
- Guacamole
Postup
- Rúru predohrejeme na 180 stupňov
- Pekáč vymastíme olejom alebo ho vystriekame olejom v spreji a odložíme ho nabok
- Hovädzie mäso zmiešame s mexickou koreniacou zmesou
- Na rozpálenej panvici ho potom osmažíme a dáme bokom vychladnúť.
- Na prípravu 1 burrita rozložíme 50 g fazule doprostred tortilly, navrch dáme 50 g ryže, hovädzie mäso, 2 lyžice kukurice a 50 g nastrúhaného syra
- Protiľahlé strany tortilly preložíme a potom balíme v štýle burrita
- Zabalené burrito umiestnime „švom“ dole do pripraveného vymasteného pekáča
- Tento postup opakujeme, pokiaľ nie je pekáč úplne zaplnený
- Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme 25 minút
- Potom pekáč z rúry vyberieme a plnené tortilly necháme ľahko vychladnúť.
- Potom servírujeme na tanieri s domácim guacamole alebo salsou
Ak si neviete rady so zabalením burrita pozrite sa napokon tohto článku a nechajte si poradiť v inštruktážnom videu.
Burrito s mletým hovädzím mäsom
Recept na plnenú tortillu, ktorú si môžete bez väčších problémov vyrobiť každý deň. Táto mexická pochúťka je, plnená lahodným koreneným hovädzím mäsom, ryžou a ďalšími náplňami podľa vášho výberu. Náplň z hovädzieho mäsa je obzvlášť výborná, pretože je vyrobená z domáceho mexického korenia, ktoré je oveľa lepšie ako kupovaná zmes!
Čo budeme potrebovať
Na korenie
- Lyžička cibuľového korenia
- Sušené oregano
- Soľ
- 2 lyžičky mletej rasce
- Lyžička papriky
- Lyžička čierneho korenia
Na hovädzie mäso
- ½ lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ cibule (nakrájaná najemno)
- 500 g hovädzieho mletého mäsa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice vody
Na burrita
- 6 – 8 veľkých tortill
- 750 g varenej ryže
- 500 g ľadového šalátu alebo kapusty (nakrájané najemno)
- 250 g kukurice
- 250 g čiernych fazule
- 3 paradajky (zbavené semienok a nakrájané na kocky)
- ½ červenej cibule (nakrájané nadrobno)
- Jemne nasekaný koriander
- 150 g strúhaného syra
Postup
- Olej rozpálime na panvici na vysokú teplotu
- Pridáme cesnak a cibuľu
- Vyprážame asi 2 minúty, kým cibuľa ľahko nezhnedne
- Pridáme mleté hovädzie mäso a pokračujeme v vyprážaní
- Opekáme, kým nezhnedne
- Pridáme všetko sypké korenie a varíme ďalšiu minútu
- Potom pridáme paradajkový pretlak a vodu
- Pokračujeme vo varení ďalšie 3 minúty, kým sa voda z väčšej časti neodparí
- Hovädzie mäso, ale musí zostať šťavnaté a nevysušené
- Vypneme platňu a mäso necháme 10 minút vychladnúť
- Tortillu si položíme na pracovnú plochu a začneme ju plniť
- Do stredu tortilly pridáme 50 g ryže, na nej dáme 50 g hovädzie mäso, potom trochu ľadového šalátu, kukurice, čiernych fazule, rajčiakov, všetko posypeme červenou cibuľou, koriandrom a syrom
- Spodnú časť tortilly preklopíme cez náplň, tak aby sme ju zakryli, a potom preložíme okraje tortilly
- Pevne tortillu zrolujeme a potom zabaľte do alobalu
- Burrito môžeme podávať už takto pripravené alebo ho uchovať na neskoršiu konzumáciu v tom prípade ho bude nutné ohriať
- Pre ohriatie ho osmažíme na panvici bez oleja zabalené v alobale na stredne vysokej teplote po dobu niekoľkých minút z každej strany, aby bola zvonku mierne chrumkavá a prehriata.
- Alebo ho možno v alobale ohriať pri 180 stupňoch v rúre po dobu 20 minút
Burrito sa najlepšie podáva s niečím na namáčanie – kyslá smotana (alebo jogurt) a nejaká chilli omáčka sú moje najobľúbenejšie . Pozrite sa na koniec článku a vyrobte si napríklad domácu guacamole alebo salsu, ktorú môžete už aj tak lahodný recept na burrito ešte vylepšiť!
Vegetariánske burrito
Tento recept na vegetariánsku plnenú tortillu je plný chutí. Jednoduchá tortilla je plnená čiernymi fazuľami, zeleninou v štýle fajita, ako sú papriky a huby, smotanovým guacamole, čerstvým pico de gallo a kyslou smotanou. MŇAM!
Na vegetariánsku náplň
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 malé strúčiky cesnaku
- ½ nakrájanej cibule
- ½ nakrájanej papriky
- 300 g nasekaných šampiňónov
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky sušeného oregana
- Lyžička údené papriky alebo sladkej papriky
- Lyžička sójovej omáčky
- Soľ
- Cukor
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- Lyžička červeného vínneho octu (alebo bieleho octu/jablčného octu)
- Lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Na Pico De Gallo (paradajková salsa)
- 120 g jemne nakrájaných paradajok
- ½ lyžičky nakrájané jalapeno
- 125 g jemne nakrájanej cibule
- 2 malé strúčiky cesnaku
- Nasekaný koriander
- Lyžička citrónovej šťavy
- Lyžička extra panenského olivového oleja
- Soľ
Na guacamole
- Avokádo
Ďalšie prísady
- 8 tortill
- 250 g čiernych fazule (opláchnutých a odkvapkaných)
- 100 g kyslej smotany
Postup
- Na panvici rozohrejeme na strednú teplotu olivový olej
- Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu
- Cesnak aj cibuľu začneme restovať, kým cibuľa nezmäkne
- Pridáme nakrájanú papriku
- Papriku spoločne s cibuľou a cesnakom restujeme ďalšie 2 minúty pri strednej teplote
- Pridáme nakrájané šampiňóny
- Všetko spoločne zmiešame a pokračujeme v restovaní
- Restujeme, kým sa všetka tekutina zo zmesi
- Postupne začneme pridávať korenie – rascu, údenú papriku, soľ podľa chuti, sušené oregano, cukor a sójovú omáčku
- Po pridaní všetkého korenia, zmes premiešame a pokračujeme v restovaní ďalšie 2 minúty
- Pridáme lyžičku vínneho octu
- Panvicu prikryjeme a zmes dusíme asi minútu
- Pridáme polievkovú lyžicu nakrájanej petržlenovej vňate
- Premiešame a platňu vypneme
- Panvicu so zmesou dáme bokom, aby ľahko vychladla, než s ňou začneme plniť burrita
- Na paradajkovú salsu si do nádoby pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku jalapeno, nadrobno nakrájané paradajky, lístky čerstvého koriandra a nasekaný cesnak
- Pridáme citrónovú šťavu a extra panenský olivový olej
- Podľa potreby tiež pridáme soľ
- Všetko spolu premiešame a dáme bokom
- Na guacamole si do novej misky pridáme avokádo nakrájané kocky
- Pridáme 3 lyžice pripravené paradajkové salsy a premiešame
- V prípade potreby pridáme viac soli alebo citrónovej šťavy, môžeme pridať aj trochu čierneho korenia
- Na zostavenie burrita si najskôr rozpálime panvicu na strednú teplotu
- Keď sa panvica zahreje, vložíme do panvice tortillu a z každej strany ju opekáme asi 2 minúty
- Opečenú tortillu stiahneme z panvice a začneme ju plniť
- Pre veľké tortilly pridávajte 1-3 lyžice z každej prísady na náplň, pre malé tortilly 1,5-2 lyžice z každej prísady na náplň
- Najprv do stredu tortilly pridáme čierne fazule
- Potom na fazuľu položíme 1 až 2 lyžice plnky z húb a papriky
- Navrch pridáme 1 až 2 polievkové lyžice guacamole.
- Nakoniec pridáme 1 až 2 polievkové lyžice pico de gallo, našej paradajkovej salsy
- Polievkovou lyžicou kyslej smotany do stredu mexickej tortilly zavŕšime plnenie vegetariánskeho burrita
- Na zabalenie najprv preložíme ľavú stranu, potom preložíme pravú stranu cez ľavú, nakoniec preložíme zvyšné strany tortilly
- Spodná ¾ burrita zabalíme do alobalu, aby zostalo pevne zabalené
- Ihneď podávame
Burrito s kuracím mäsom
Tento recept na mexickú tortillu s kuracím mäsom je klasika, ktorá sa podáva ako v Mexiku, tak v Texase. Je to navyše skvelý spôsob ako spotrebovať zvyšky ryže, či kuracieho mäsa.
Čo budeme potrebovať
- 4 kuracie stehná bez kože
- Lyžica sladkej papriky
- ½ lyžičky mletej rasce
- Olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- Zväzok čerstvého koriandra
- 400 g čiernych fazule (z konzervy)
- 200 g bielej alebo hnedej ryže
- Limetku
- 4 paradajky
- 4 jarné cibuľky
- Malý ľadový šalát
- 4 veľké tortilly
- 80 g zrelého čedaru
- 4 lyžice gréckeho jogurtu
Postup
- Panvicu si predhrejeme na vysokú teplotu
- Medzitým si kuracie stehná naklepeme na tenké plátky
- Tie potom umiestnime do misy
- Posypeme ich paprikou, rascou a zalejeme ich trochou oleja a dochutíme soľou a mletým čiernym korením
- Dobre premiešame, aby sa kuracie mäso dobre obalilo
- Potom kura začneme pomaly skladať na rozpálenú panvicu
- Vyprážame približne 10 minút, kým nezhnedne a neprepečie sa
- Potom ho zložíme z panvice a necháme vychladnúť
- Medzitým si olúpeme a nakrájame najemno cesnak
- Listy koriandra otrháme a dáme bokom, stonky potom najemno nakrájame
- Vo veľkej panvici si rozohrejeme lyžicu oleja
- Pridáme cesnak a stonky koriandra, smažíme asi minútu
- Fazuľu si scedíme, prepláchneme a pridáme ich do panvice k cesnaku a koriandru
- Pokračujeme v vyprážaní
- Pridáme ryžu a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút, kým ryža nebude chrumkavá a horúca
- Do panvice pridáme nastrúhanú kôru z limetky, nasekané lístky koriandra a všetko spoločne dôkladne premiešame
- Panvicu zložíme z platne a necháme zmes odpočinúť
- Vytlačíme si šťavu z limetky ak nej pridáme nahrubo nakrájané paradajky, najemno jarnú cibuľku
- Dobre premiešame a okoreníme podľa chuti
- Ľadový šalát aj vychladnuté kura si najemno nakrájame
- Tortillu si na 1 minútu položíme na panvicu, aby zmäkla, a potom ju položíme na pracovnú plochu
- Doprostred dáme lyžicou vyprážané ryže a fazule, navrch pridajte lyžicu paradajok s jarnou cibuľkou, hrsť hlávkového šalátu a nakrájané kuracie stehno
- Ďalej pridáme nastrúhaný syr a lyžicu jogurtu
- Burrito pevne zabalíme a ihneď podávame
Objavte podobné tipy
Mexická tortilla s mletým bravčovým mäsom
Jednoduchý recept na pravé mexické burrito, ktoré nemá chybu. Chute sú tak vyvážené, že vám jedna plnená mexická placka nebude stačiť.
Čo budeme potrebovať
- 300 g mletého bravčového mäsa
- Cibuľa
- 2 paradajky
- Červená paprika
- Zelená paprika
- 2 červené čili papričky
- 3 strúčiky cesnaku
- Čerstvý koriander
- Strúhaný syr čedar
- 50 g kukurice
- Plechovka chilli fazule
- Poháre burrito omáčky Poco Loco
- 8 tortill
Postup
- Cibuľu, chilli papričky a cesnak si nadrobno nakrájame
- Papriky nakrájame na menšie kocky
- Všetko potom vhodíme na panvicu a začneme dusiť
- Bravčové mäso si usmažíme na rozpálenej panvici do zlatista
- K mäsu potom pridáme burrito omáčku a nadrobno nakrájané paradajky
- Panvicu potom prikryjeme a necháme 20 minút variť
- K mäsu pridáme scedené fazule a kukuricu
- Premiešame a privedieme do varu
- Pridáme dusenú zeleninu a všetko spoločne premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Koriander si nahrubo nasekáme a primiešame ho k mäsu
- Tortilly začneme plniť
- Do stredu tortilly pridáme niekoľko lyžíc (na veľkú tortillu 3-4 lyžice) mäsovo-zeleninové náplne
- Tú posypeme nastrúhaným syrom
- Burrito zabalíme a môžeme ihneď servírovať s kyslou smotanou a jalapeños
Mleté mäso sa dá pripraviť na XY rôznych spôsobov . Vyskúšajte ho napríklad v recepte na bolonské špagety alebo v tradičných talianskych lasagniach, ktoré nemajú chybu!
Mexická tortilla so steakom a fazuľami
V tomto recepte na burrito použijeme namiesto mletého hovädzieho mäsa, hovädzí steak, ktorý je marinovaný v lahodnej zmesi pomarančovej a limetkovej šťavy, cesnaku, koriandra, rasce a chilli prášku. Recept je o niečo obsiahlejší, ale je to len z dôvodu, že nepoužívame plechovky a konzervy. Všetko je robené od základu z poctivých čerstvých surovín.
Čo budeme potrebovať
Na Carne Asada (grilované hovädzie mäso)
- 120 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 40 g jemne nasekaných lístkov koriandra
- 4 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- Lyžica panenského olivového oleja
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky chilli prášku
- Lyžička soli
- 700 g hovädzieho steaku (očisteného a nakrájaného na plátky)
Na fazule
- 50 ml extra panenského olivového oleja
- 180 g cibule (nakrájaná na kocky)
- 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžičky mletého
- 2 sušené bobkové listy
- 400 g suchých čiernych fazule
- 1,5 l domáceho kuracieho vývaru
- Soľ
Na ryžu
- 30 ml oleja
- 250 g dlhozrnnej ryže
- 180 g cibule (nakrájaná na jemné kocky)
- 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 550 ml kuracieho vývaru
- Lyžička soli
Na zostavenie burritos
- Olej
- 6 tortill
- 450 g strúhaného syra
- Kyslú smotanu
- Avokádo (nakrájané na plátky)
- Salsu
Postup
- Na marinádu si v uzatvárateľnom vrecúšku zmiešame pomarančový džús, koriander, cesnak, limetkovú šťavu, olivový olej, rascu, oregano, chilli prášok a soľ
- Vrecko uzavrieme a ľahko s ním zatrepeme, aby sa ingrediencie dôkladne spojili
- Do vrecka pridáme nakrájané kúsky hovädzieho steaku
- Potom vrecko znovu uzavrieme a vytlačíme prebytočný vzduch
- Mäso v chladničke marinujeme aspoň 3 až 8 hodín
- Medzitým si pripravíme fazuľu
- V strednom hrnci si zahrejeme olivový olej na stredne vysokú teplotu
- Pridáme cibuľu a varíme
- Premiešavame, aby cibuľa zmäkla a zhnedla
- Potom vmiešame cesnak, rascu a bobkové listy a začneme variť, kým sa korenie nerozvonia, asi 30 sekúnd
- Pridáme fazuľu, kurací vývar a veľkú štipku soli
- Zmes privedieme do varu
- Potom teplotu znížime na minimum, prikryjeme a varíme, kým fazuľa nezmäknú, približne asi 2 – 3 hodiny
- V priebehu varenia pridávame vodu, aby fazuľa zostala ponorená.
- Zložíme pokrievku a za občasného miešania pokračujeme ďalších 45 minút vo varení, kým nie sú fazuľa veľmi mäkké až krémové
- Akonáhle fazuľa úplne zmäknú, nechajte tekutinu zredukovať, aby vnikla hustá, krémová omáčka
- Ochutnáme av prípade potreby dochutíme soľou
- Bobkové listy vyhodíme, fazuľovú náplň zložíme z platne a necháme ju zakrytú, kým nezačneme s plnením
- Na ryžu si v hrnci na vysokú teplotu zahrejeme olivový olej
- Pridáme prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a začneme za stáleho miešania variť, kým ľahko neopečie
- Vmiešame cibuľu, cesnak a za stáleho miešania varíme, kým cibuľa nezačne mäknúť a ľahko hnednúť
- Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalšiu minútu
- Pridáme kurací vývar a zmes privedieme do varu
- Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme ďalších 15 minút
- Hrniec odstránime z platne a prikrytý ho necháme ďalších 10 minút odpočívať
- Z hrnca zložíme pokrievku a ryžu jemne našuchoríme vidličkou
- Podľa potreby ju znovu prikryjeme a udržujeme v teple, kým nebude pripravená na použitie
- Steak vyberieme z marinády a osušíme ho
- Rozpálime si panvicu na vysokú teplotu a marinovaný steak na ňu vhodíme a rýchlo ho opečieme
- Prepečený steak zložíme z panvice a necháme ho 10 minút odpočívať, než s ním začneme plniť burrito
- Na suchej nepriľnavej panvici si na strednú teplotu ohrejeme tortillu
- Tortillu zložíme z panvice a posypeme jej syrom
- Do stredu pridáme rovnomernú vrstvu ryže
- Na ryžu naložíme fazuľu, potom ďalší syr, potom hovädzie mäso, kyslú smotanu, salsu, plátky avokáda
- Bočné strany tortilly preložíme cez náplň
- Potom zrolujeme spodnú časť tortilly cez náplň
- Pri rolovaní pevne držíme bočné strany
- Burrite ešte zabalíme do alobalu, aby lepšie držalo pohromade
- Ihneď podávame
Domáce guacamole
Toto je najlepší recept na náplň z avokáda. Jeho výroba sa super jednoduchá a používajú sa len čerstvé suroviny. Potrebujete len avokádo, cibuľu, paradajky, koriander, papričku jalapeno, limetkovú šťavu, cesnak a soľ.
Čo budeme potrebovať
- 3 zrelá avokáda
- ½ malej cibule (nakrájané nadrobno)
- 2 paradajky (nakrájané na kocky)
- Najemno nasekaný koriander
- Paprička jalapeno (nadrobno nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Štava z limetky
- ½ lyžičky soli
Postup
- Avokádo rozkrojíme napoly, odstránime kôstku a vydlabeme ho do mixovacej nádoby
- Roztlačíme ho vidličkou
- Pridáme zvyšné prísady a premiešame
- Otestujeme jeho chuť av prípade potreby pridajte ešte štipku soli alebo limetkovej šťavy
Domáce salsa
Táto domáca pico de gallo omáčka sa dá použiť na mnoho spôsobov! Skvele sa podáva s tortillovými chipsami alebo ako zálievka na vaše obľúbené mexické jedlo, ako sú tacos, taquitos a predovšetkým burritos.
Čo budeme potrebovať
- Plechovku nakrájaných paradajok
- Strúčik cesnaku, nasekaný nahrubo
- ½ malej cibule
- Hrsť lístkov koriandra
- Papričku jalapeno (nahrubo nakrájaná)
- Lyžica limetkovej šťavy
- ½ lyžičky soli
Postup
- Z plechovky z paradajkami odstránime asi polovicu jej šťavy, ktorú ďalej nebudeme potrebovať
- V kuchynskom robote si nasekáme cesnak
- Pridáme paradajky a všetku zvyšnú šťavu z plechovky s paradajkami
- Pridáme cibuľu, koriander, jalapeno, limetkovú šťavu a soľ
- Zmes v kuchynskom robote spracujeme, kým nebude takmer hladká a nezostanú v nej žiadne veľké kúsky paradajok alebo cibule
- Podľa chuti dochuťte limetkovou šťavou a prípadne soľou
Ako zabaliť burrito
Ako sme avizovali už na začiatku, či si neviete rady ako burrito správne zabaliť, pozrite sa na toto inštruktážne video a nesiahnete vedľa.
Mexická kuchyňa je známa pre svoju schopnosť skombinovať tradíciu a modernu. Jej počiatku siahajú až do obdobia predkolumbovského.
Tradičné prísady sa používajú už z obdobia Mayov, ktorí ako prví domestikovali kukuricu.
Ďalší obyvatelia južnej a strednej Ameriky potom prinášajú ďalšie ingrediencie, ktoré poznáme až dodnes. A to napríklad fazuľa, tekvica, amarant, chia, avokádo, paradajky, kakao, vanilku, agáve, morku, spirulinu, sladké zemiaky, kaktusy a chilli papričky.
Po dobytí Aztéckej ríše Španielmi, bola mexická kuchyňa doplnená o suroviny ako je mäso z domácich zvierat (hovädzie, bravčové, kuracie a kozie), mliečne výrobky (najmä syry a mlieko), ryža, cukor, olivový olej a rôzne druhy ovocia a zeleniny.
Španieli tiež rozšírili repertoár štýlov, ktorými sa doteraz tu varilo. Španielsky vplyv v mexickej kuchyni je tiež viditeľný v jej sladkých pokrmoch ako sú: alfajores (kokosové sušienky), alfeniques (cukrovinka z trstinového cukru), borrachitos (farebné želé cukríky) a churros (sladkosť podlhovastého tvaru z cesta na šišky – vyrobte si sladkosť aj doma s naším receptom).
O tom ako významná tradičná mexická kuchyňa je vo svete, svedčí aj jej zapísanie v roku 2010 na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.