Burito alebo mexická plnená tortilla, ktorá vás nenechá hladnými

Pšeničná tortilla naplnená na prasknutie! Tak to presne sú tieto recepty na tradičné mexické burrito, ktoré musíte ochutnať!

Vychutnajte si chuť krémových fazule, avokádového guacamole a štipľavej salsy v jednej rolke!

Uvarte si túto pochúťku, ktorú môžete aj jednoducho skladovať v mrazničke, pre vaše ďalšie mexické maškrtenie!

Tradičné zapečené mexické burrito

Toto je skutočne najjednoduchší recept na plnenú mexickú tortillu, ktorú si môžete doma uvariť! Túto pochúťku si môžete aj ľahko zamraziť a schovať si ju tak na dni kedy vás prepadne chuť na tradičnú domácu mexickú kuchyňu.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  2. Balíček mexickej koreniacej zmesi
  3. 300 g čiernych fazule (scedených a prepláchnutých)
  4. 200 g kukurice
  5. 750 g varenej ryže
  6. 6 veľkých tortill
  7. 300 g strúhaného čedaru

Na oblohu

  1. Najemno nakrájaná červená cibuľa
  2. Šalát
  3. Nakrájané paradajky
  4. Salsa
  5. Kyslá smotana
  6. Čerstvý koriander
  7. Avokádo
  8. Guacamole

Postup

  1. Rúru predohrejeme na 180 stupňov
  2. Pekáč vymastíme olejom alebo ho vystriekame olejom v spreji a odložíme ho nabok
  3. Hovädzie mäso zmiešame s mexickou koreniacou zmesou
  4. Na rozpálenej panvici ho potom osmažíme a dáme bokom vychladnúť.
  5. Na prípravu 1 burrita rozložíme 50 g fazule doprostred tortilly, navrch dáme 50 g ryže, hovädzie mäso, 2 lyžice kukurice a 50 g nastrúhaného syra
  6. Protiľahlé strany tortilly preložíme a potom balíme v štýle burrita
  7. Zabalené burrito umiestnime „švom“ dole do pripraveného vymasteného pekáča
  8. Tento postup opakujeme, pokiaľ nie je pekáč úplne zaplnený
  9. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme 25 minút
  10. Potom pekáč z rúry vyberieme a plnené tortilly necháme ľahko vychladnúť.
  11. Potom servírujeme na tanieri s domácim guacamole alebo salsou

Ak si neviete rady so zabalením burrita pozrite sa napokon tohto článku a nechajte si poradiť v inštruktážnom videu.

Tradičný mexický pokrm s fazuľami, ryžou, kukuricou a mäsom.
Zdroj: completelydelicious.com

Burrito s mletým hovädzím mäsom

Recept na plnenú tortillu, ktorú si môžete bez väčších problémov vyrobiť každý deň. Táto mexická pochúťka je, plnená lahodným koreneným hovädzím mäsom, ryžou a ďalšími náplňami podľa vášho výberu. Náplň z hovädzieho mäsa je obzvlášť výborná, pretože je vyrobená z domáceho mexického korenia, ktoré je oveľa lepšie ako kupovaná zmes!

Čo budeme potrebovať

Na korenie

  1. Lyžička cibuľového korenia
  2. Sušené oregano
  3. Soľ
  4. 2 lyžičky mletej rasce
  5. Lyžička papriky
  6. Lyžička čierneho korenia

Na hovädzie mäso

  1. ½ lyžice olivového oleja
  2. 2 strúčiky cesnaku
  3. ½ cibule (nakrájaná najemno)
  4. 500 g hovädzieho mletého mäsa
  5. 2 lyžice paradajkového pretlaku
  6. 3 lyžice vody

Na burrita

  1. 6 – 8 veľkých tortill
  2. 750 g varenej ryže
  3. 500 g ľadového šalátu alebo kapusty (nakrájané najemno)
  4. 250 g kukurice
  5. 250 g čiernych fazule
  6. 3 paradajky (zbavené semienok a nakrájané na kocky)
  7. ½ červenej cibule (nakrájané nadrobno)
  8. Jemne nasekaný koriander
  9. 150 g strúhaného syra

Postup

  1. Olej rozpálime na panvici na vysokú teplotu
  2. Pridáme cesnak a cibuľu
  3. Vyprážame asi 2 minúty, kým cibuľa ľahko nezhnedne
  4. Pridáme mleté ​​hovädzie mäso a pokračujeme v vyprážaní
  5. Opekáme, kým nezhnedne
  6. Pridáme všetko sypké korenie a varíme ďalšiu minútu
  7. Potom pridáme paradajkový pretlak a vodu
  8. Pokračujeme vo varení ďalšie 3 minúty, kým sa voda z väčšej časti neodparí
  9. Hovädzie mäso, ale musí zostať šťavnaté a nevysušené
  10. Vypneme platňu a mäso necháme 10 minút vychladnúť
  11. Tortillu si položíme na pracovnú plochu a začneme ju plniť
  12. Do stredu tortilly pridáme 50 g ryže, na nej dáme 50 g hovädzie mäso, potom trochu ľadového šalátu, kukurice, čiernych fazule, rajčiakov, všetko posypeme červenou cibuľou, koriandrom a syrom
  13. Spodnú časť tortilly preklopíme cez náplň, tak aby sme ju zakryli, a potom preložíme okraje tortilly
  14. Pevne tortillu zrolujeme a potom zabaľte do alobalu
  15. Burrito môžeme podávať už takto pripravené alebo ho uchovať na neskoršiu konzumáciu v tom prípade ho bude nutné ohriať
  16. Pre ohriatie ho osmažíme na panvici bez oleja zabalené v alobale na stredne vysokej teplote po dobu niekoľkých minút z každej strany, aby bola zvonku mierne chrumkavá a prehriata.
  17. Alebo ho možno v alobale ohriať pri 180 stupňoch v rúre po dobu 20 minút

Burrito sa najlepšie podáva s niečím na namáčanie – kyslá smotana (alebo jogurt) a nejaká chilli omáčka sú moje najobľúbenejšie . Pozrite sa na koniec článku a vyrobte si napríklad domácu guacamole alebo salsu, ktorú môžete už aj tak lahodný recept na burrito ešte vylepšiť!

Mexická plnená pšeničná tortilla naplnená na prasknutie ryžou, mäsom a syrom.
Zdroj: pinchofyum.com

Vegetariánske burrito

Tento recept na vegetariánsku plnenú tortillu je plný chutí. Jednoduchá tortilla je plnená čiernymi fazuľami, zeleninou v štýle fajita, ako sú papriky a huby, smotanovým guacamole, čerstvým pico de gallo a kyslou smotanou. MŇAM!

Na vegetariánsku náplň

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. 4 malé strúčiky cesnaku
  3. ½ nakrájanej cibule
  4. ½ nakrájanej papriky
  5. 300 g nasekaných šampiňónov
  6. ½ lyžičky mletej rasce
  7. ½ lyžičky sušeného oregana
  8. Lyžička údené papriky alebo sladkej papriky
  9. Lyžička sójovej omáčky
  10. Soľ
  11. Cukor
  12. ¼ lyžičky čierneho korenia
  13. Lyžička červeného vínneho octu (alebo bieleho octu/jablčného octu)
  14. Lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Na Pico De Gallo (paradajková salsa)

  1. 120 g jemne nakrájaných paradajok
  2. ½ lyžičky nakrájané jalapeno
  3. 125 g jemne nakrájanej cibule
  4. 2 malé strúčiky cesnaku
  5. Nasekaný koriander
  6. Lyžička citrónovej šťavy
  7. Lyžička extra panenského olivového oleja
  8. Soľ

Na guacamole

  1. Avokádo

Ďalšie prísady

  • 8 tortill
  • 250 g čiernych fazule (opláchnutých a odkvapkaných)
  • 100 g kyslej smotany

Postup

  1. Na panvici rozohrejeme na strednú teplotu olivový olej
  2. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu
  3. Cesnak aj cibuľu začneme restovať, kým cibuľa nezmäkne
  4. Pridáme nakrájanú papriku
  5. Papriku spoločne s cibuľou a cesnakom restujeme ďalšie 2 minúty pri strednej teplote
  6. Pridáme nakrájané šampiňóny
  7. Všetko spoločne zmiešame a pokračujeme v restovaní
  8. Restujeme, kým sa všetka tekutina zo zmesi
  9. Postupne začneme pridávať korenie – rascu, údenú papriku, soľ podľa chuti, sušené oregano, cukor a sójovú omáčku
  10. Po pridaní všetkého korenia, zmes premiešame a pokračujeme v restovaní ďalšie 2 minúty
  11. Pridáme lyžičku vínneho octu
  12. Panvicu prikryjeme a zmes dusíme asi minútu
  13. Pridáme polievkovú lyžicu nakrájanej petržlenovej vňate
  14. Premiešame a platňu vypneme
  15. Panvicu so zmesou dáme bokom, aby ľahko vychladla, než s ňou začneme plniť burrita
  16. Na paradajkovú salsu si do nádoby pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku jalapeno, nadrobno nakrájané paradajky, lístky čerstvého koriandra a nasekaný cesnak
  17. Pridáme citrónovú šťavu a extra panenský olivový olej
  18. Podľa potreby tiež pridáme soľ
  19. Všetko spolu premiešame a dáme bokom
  20. Na guacamole si do novej misky pridáme avokádo nakrájané kocky
  21. Pridáme 3 lyžice pripravené paradajkové salsy a premiešame
  22. V prípade potreby pridáme viac soli alebo citrónovej šťavy, môžeme pridať aj trochu čierneho korenia
  23. Na zostavenie burrita si najskôr rozpálime panvicu na strednú teplotu
  24. Keď sa panvica zahreje, vložíme do panvice tortillu a z každej strany ju opekáme asi 2 minúty
  25. Opečenú tortillu stiahneme z panvice a začneme ju plniť
  26. Pre veľké tortilly pridávajte 1-3 lyžice z každej prísady na náplň, pre malé tortilly 1,5-2 lyžice z každej prísady na náplň
  27. Najprv do stredu tortilly pridáme čierne fazule
  28. Potom na fazuľu položíme 1 až 2 lyžice plnky z húb a papriky
  29. Navrch pridáme 1 až 2 polievkové lyžice guacamole.
  30. Nakoniec pridáme 1 až 2 polievkové lyžice pico de gallo, našej paradajkovej salsy
  31. Polievkovou lyžicou kyslej smotany do stredu mexickej tortilly zavŕšime plnenie vegetariánskeho burrita
  32. Na zabalenie najprv preložíme ľavú stranu, potom preložíme pravú stranu cez ľavú, nakoniec preložíme zvyšné strany tortilly
  33. Spodná ¾ burrita zabalíme do alobalu, aby zostalo pevne zabalené
  34. Ihneď podávame
Vegetariánska mexická tortilla plná chrumkavej zeleniny, fazule a ryže.
Zdroj: dishingouthealth.com

Burrito s kuracím mäsom

Tento recept na mexickú tortillu s kuracím mäsom je klasika, ktorá sa podáva ako v Mexiku, tak v Texase. Je to navyše skvelý spôsob ako spotrebovať zvyšky ryže, či kuracieho mäsa.

Čo budeme potrebovať

  1. 4 kuracie stehná bez kože
  2. Lyžica sladkej papriky
  3. ½ lyžičky mletej rasce
  4. Olivový olej
  5. 2 strúčiky cesnaku
  6. Zväzok čerstvého koriandra
  7. 400 g čiernych fazule (z konzervy)
  8. 200 g bielej alebo hnedej ryže
  9. Limetku
  10. 4 paradajky
  11. 4 jarné cibuľky
  12. Malý ľadový šalát
  13. 4 veľké tortilly
  14. 80 g zrelého čedaru
  15. 4 lyžice gréckeho jogurtu

Postup

  1. Panvicu si predhrejeme na vysokú teplotu
  2. Medzitým si kuracie stehná naklepeme na tenké plátky
  3. Tie potom umiestnime do misy
  4. Posypeme ich paprikou, rascou a zalejeme ich trochou oleja a dochutíme soľou a mletým čiernym korením
  5. Dobre premiešame, aby sa kuracie mäso dobre obalilo
  6. Potom kura začneme pomaly skladať na rozpálenú panvicu
  7. Vyprážame približne 10 minút, kým nezhnedne a neprepečie sa
  8. Potom ho zložíme z panvice a necháme vychladnúť
  9. Medzitým si olúpeme a nakrájame najemno cesnak
  10. Listy koriandra otrháme a dáme bokom, stonky potom najemno nakrájame
  11. Vo veľkej panvici si rozohrejeme lyžicu oleja
  12. Pridáme cesnak a stonky koriandra, smažíme asi minútu
  13. Fazuľu si scedíme, prepláchneme a pridáme ich do panvice k cesnaku a koriandru
  14. Pokračujeme v vyprážaní
  15. Pridáme ryžu a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút, kým ryža nebude chrumkavá a horúca
  16. Do panvice pridáme nastrúhanú kôru z limetky, nasekané lístky koriandra a všetko spoločne dôkladne premiešame
  17. Panvicu zložíme z platne a necháme zmes odpočinúť
  18. Vytlačíme si šťavu z limetky ak nej pridáme nahrubo nakrájané paradajky, najemno jarnú cibuľku
  19. Dobre premiešame a okoreníme podľa chuti
  20. Ľadový šalát aj vychladnuté kura si najemno nakrájame
  21. Tortillu si na 1 minútu položíme na panvicu, aby zmäkla, a potom ju položíme na pracovnú plochu
  22. Doprostred dáme lyžicou vyprážané ryže a fazule, navrch pridajte lyžicu paradajok s jarnou cibuľkou, hrsť hlávkového šalátu a nakrájané kuracie stehno
  23. Ďalej pridáme nastrúhaný syr a lyžicu jogurtu
  24. Burrito pevne zabalíme a ihneď podávame
Lahodné burrito s kuracím mäsom, krémovým avokádom a kyslou smotanou.
Zdroj: closetcooking.com

Mexická tortilla s mletým bravčovým mäsom

Jednoduchý recept na pravé mexické burrito, ktoré nemá chybu. Chute sú tak vyvážené, že vám jedna plnená mexická placka nebude stačiť.

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g mletého bravčového mäsa
  2. Cibuľa
  3. 2 paradajky
  4. Červená paprika
  5. Zelená paprika
  6. 2 červené čili papričky
  7. 3 strúčiky cesnaku
  8. Čerstvý koriander
  9. Strúhaný syr čedar
  10. 50 g kukurice
  11. Plechovka chilli fazule
  12. Poháre burrito omáčky Poco Loco
  13. 8 tortill

Postup

  1. Cibuľu, chilli papričky a cesnak si nadrobno nakrájame
  2. Papriky nakrájame na menšie kocky
  3. Všetko potom vhodíme na panvicu a začneme dusiť
  4. Bravčové mäso si usmažíme na rozpálenej panvici do zlatista
  5. K mäsu potom pridáme burrito omáčku a nadrobno nakrájané paradajky
  6. Panvicu potom prikryjeme a necháme 20 minút variť
  7. K mäsu pridáme scedené fazule a kukuricu
  8. Premiešame a privedieme do varu
  9. Pridáme dusenú zeleninu a všetko spoločne premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  10. Koriander si nahrubo nasekáme a primiešame ho k mäsu
  11. Tortilly začneme plniť
  12. Do stredu tortilly pridáme niekoľko lyžíc (na veľkú tortillu 3-4 lyžice) mäsovo-zeleninové náplne
  13. Tú posypeme nastrúhaným syrom
  14. Burrito zabalíme a môžeme ihneď servírovať s kyslou smotanou a jalapeños

Mleté mäso sa dá pripraviť na XY rôznych spôsobov . Vyskúšajte ho napríklad v recepte na bolonské špagety alebo v tradičných talianskych lasagniach, ktoré nemajú chybu!

Lahodná pšeničná tortilla s bravčovým mäse, ryžou, kukuricou a strúhaným syrom.
Zdroj: theseasonedmom.com

Mexická tortilla so steakom a fazuľami

V tomto recepte na burrito použijeme namiesto mletého hovädzieho mäsa, hovädzí steak, ktorý je marinovaný v lahodnej zmesi pomarančovej a limetkovej šťavy, cesnaku, koriandra, rasce a chilli prášku. Recept je o niečo obsiahlejší, ale je to len z dôvodu, že nepoužívame plechovky a konzervy. Všetko je robené od základu z poctivých čerstvých surovín.

Čo budeme potrebovať

Na Carne Asada (grilované hovädzie mäso)

  1. 120 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  2. 40 g jemne nasekaných lístkov koriandra
  3. 4 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  4. 2 lyžice limetkovej šťavy
  5. Lyžica panenského olivového oleja
  6. 2 lyžičky mletej rasce
  7. 2 lyžičky sušeného oregana
  8. 2 lyžičky chilli prášku
  9. Lyžička soli
  10. 700 g hovädzieho steaku (očisteného a nakrájaného na plátky)

Na fazule

  1. 50 ml extra panenského olivového oleja
  2. 180 g cibule (nakrájaná na kocky)
  3. 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  4. 2 lyžičky mletého
  5. 2 sušené bobkové listy
  6. 400 g suchých čiernych fazule
  7. 1,5 l domáceho kuracieho vývaru
  8. Soľ

Na ryžu

  1. 30 ml oleja
  2. 250 g dlhozrnnej ryže
  3. 180 g cibule (nakrájaná na jemné kocky)
  4. 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  5. 2 lyžice paradajkového pretlaku
  6. 550 ml kuracieho vývaru
  7. Lyžička soli

Na zostavenie burritos

  1. Olej
  2. 6 tortill
  3. 450 g strúhaného syra
  4. Kyslú smotanu
  5. Avokádo (nakrájané na plátky)
  6. Salsu

Postup

  1. Na marinádu si v uzatvárateľnom vrecúšku zmiešame pomarančový džús, koriander, cesnak, limetkovú šťavu, olivový olej, rascu, oregano, chilli prášok a soľ
  2. Vrecko uzavrieme a ľahko s ním zatrepeme, aby sa ingrediencie dôkladne spojili
  3. Do vrecka pridáme nakrájané kúsky hovädzieho steaku
  4. Potom vrecko znovu uzavrieme a vytlačíme prebytočný vzduch
  5. Mäso v chladničke marinujeme aspoň 3 až 8 hodín
  6. Medzitým si pripravíme fazuľu
  7. V strednom hrnci si zahrejeme olivový olej na stredne vysokú teplotu
  8. Pridáme cibuľu a varíme
  9. Premiešavame, aby cibuľa zmäkla a zhnedla
  10. Potom vmiešame cesnak, rascu a bobkové listy a začneme variť, kým sa korenie nerozvonia, asi 30 sekúnd
  11. Pridáme fazuľu, kurací vývar a veľkú štipku soli
  12. Zmes privedieme do varu
  13. Potom teplotu znížime na minimum, prikryjeme a varíme, kým fazuľa nezmäknú, približne asi 2 – 3 hodiny
  14. V priebehu varenia pridávame vodu, aby fazuľa zostala ponorená.
  15. Zložíme pokrievku a za občasného miešania pokračujeme ďalších 45 minút vo varení, kým nie sú fazuľa veľmi mäkké až krémové
  16. Akonáhle fazuľa úplne zmäknú, nechajte tekutinu zredukovať, aby vnikla hustá, krémová omáčka
  17. Ochutnáme av prípade potreby dochutíme soľou
  18. Bobkové listy vyhodíme, fazuľovú náplň zložíme z platne a necháme ju zakrytú, kým nezačneme s plnením
  19. Na ryžu si v hrnci na vysokú teplotu zahrejeme olivový olej
  20. Pridáme prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a začneme za stáleho miešania variť, kým ľahko neopečie
  21. Vmiešame cibuľu, cesnak a za stáleho miešania varíme, kým cibuľa nezačne mäknúť a ľahko hnednúť
  22. Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalšiu minútu
  23. Pridáme kurací vývar a zmes privedieme do varu
  24. Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme ďalších 15 minút
  25. Hrniec odstránime z platne a prikrytý ho necháme ďalších 10 minút odpočívať
  26. Z hrnca zložíme pokrievku a ryžu jemne našuchoríme vidličkou
  27. Podľa potreby ju znovu prikryjeme a udržujeme v teple, kým nebude pripravená na použitie
  28. Steak vyberieme z marinády a osušíme ho
  29. Rozpálime si panvicu na vysokú teplotu a marinovaný steak na ňu vhodíme a rýchlo ho opečieme
  30. Prepečený steak zložíme z panvice a necháme ho 10 minút odpočívať, než s ním začneme plniť burrito
  31. Na suchej nepriľnavej panvici si na strednú teplotu ohrejeme tortillu
  32. Tortillu zložíme z panvice a posypeme jej syrom
  33. Do stredu pridáme rovnomernú vrstvu ryže
  34. Na ryžu naložíme fazuľu, potom ďalší syr, potom hovädzie mäso, kyslú smotanu, salsu, plátky avokáda
  35. Bočné strany tortilly preložíme cez náplň
  36. Potom zrolujeme spodnú časť tortilly cez náplň
  37. Pri rolovaní pevne držíme bočné strany
  38. Burrite ešte zabalíme do alobalu, aby lepšie držalo pohromade
  39. Ihneď podávame
Mexická tortilla plnená ryžou steakovým mäsom a avokádom.
Zdroj: everybody-loves-to-eat.tumblr.com

Domáce guacamole

Toto je najlepší recept na náplň z avokáda. Jeho výroba sa super jednoduchá a používajú sa len čerstvé suroviny. Potrebujete len avokádo, cibuľu, paradajky, koriander, papričku jalapeno, limetkovú šťavu, cesnak a soľ.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 zrelá avokáda
  2. ½ malej cibule (nakrájané nadrobno)
  3. 2 paradajky (nakrájané na kocky)
  4. Najemno nasekaný koriander
  5. Paprička jalapeno (nadrobno nakrájaná)
  6. 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  7. Štava z limetky
  8. ½ lyžičky soli

Postup

  1. Avokádo rozkrojíme napoly, odstránime kôstku a vydlabeme ho do mixovacej nádoby
  2. Roztlačíme ho vidličkou
  3. Pridáme zvyšné prísady a premiešame
  4. Otestujeme jeho chuť av prípade potreby pridajte ešte štipku soli alebo limetkovej šťavy
Domáce avokádové guacamole s paradajkami, cibuľou alimetou.

Domáce salsa

Táto domáca pico de gallo omáčka sa dá použiť na mnoho spôsobov! Skvele sa podáva s tortillovými chipsami alebo ako zálievka na vaše obľúbené mexické jedlo, ako sú tacos, taquitos a predovšetkým burritos.

Čo budeme potrebovať

  1. Plechovku nakrájaných paradajok
  2. Strúčik cesnaku, nasekaný nahrubo
  3. ½ malej cibule
  4. Hrsť lístkov koriandra
  5. Papričku jalapeno (nahrubo nakrájaná)
  6. Lyžica limetkovej šťavy
  7. ½ lyžičky soli

Postup

  1. Z plechovky z paradajkami odstránime asi polovicu jej šťavy, ktorú ďalej nebudeme potrebovať
  2. V kuchynskom robote si nasekáme cesnak
  3. Pridáme paradajky a všetku zvyšnú šťavu z plechovky s paradajkami
  4. Pridáme cibuľu, koriander, jalapeno, limetkovú šťavu a soľ
  5. Zmes v kuchynskom robote spracujeme, kým nebude takmer hladká a nezostanú v nej žiadne veľké kúsky paradajok alebo cibule
  6. Podľa chuti dochuťte limetkovou šťavou a prípadne soľou
Domáce salsa z paradajok, jalapeno a limetky.
Zdroj: thecozycook.com

Ako zabaliť burrito

Ako sme avizovali už na začiatku, či si neviete rady ako burrito správne zabaliť, pozrite sa na toto inštruktážne video a nesiahnete vedľa.

How To Roll A Burrito
Zdroj: Thrilliist

Mexická kuchyňa je známa pre svoju schopnosť skombinovať tradíciu a modernu. Jej počiatku siahajú až do obdobia predkolumbovského.

Tradičné prísady sa používajú už z obdobia Mayov, ktorí ako prví domestikovali kukuricu.

Ďalší obyvatelia južnej a strednej Ameriky potom prinášajú ďalšie ingrediencie, ktoré poznáme až dodnes. A to napríklad fazuľa, tekvica, amarant, chia, avokádo, paradajky, kakao, vanilku, agáve, morku, spirulinu, sladké zemiaky, kaktusy a chilli papričky.

Po dobytí Aztéckej ríše Španielmi, bola mexická kuchyňa doplnená o suroviny ako je mäso z domácich zvierat (hovädzie, bravčové, kuracie a kozie), mliečne výrobky (najmä syry a mlieko), ryža, cukor, olivový olej a rôzne druhy ovocia a zeleniny.

Španieli tiež rozšírili repertoár štýlov, ktorými sa doteraz tu varilo. Španielsky vplyv v mexickej kuchyni je tiež viditeľný v jej sladkých pokrmoch ako sú: alfajores (kokosové sušienky), alfeniques (cukrovinka z trstinového cukru), borrachitos (farebné želé cukríky) a churros (sladkosť podlhovastého tvaru z cesta na šišky – vyrobte si sladkosť aj doma s naším receptom).

O tom ako významná tradičná mexická kuchyňa je vo svete, svedčí aj jej zapísanie v roku 2010 na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.