8 báječných receptov na polievky zo šošovky: Pripravte si bielkovinovú bombu

Šošovka, ak chcete aj kráľovná polievok či symbol hojnosti je najpopulárnejšia strukovina od čias neolitu.

Pokrmy zo šošovky sú veľmi bohaté na bielkoviny a to až 25%, ďalej na vlákninu a sacharidy. Teda vás zasýti na veľmi dlhú dobu a navyše prispejete svojmu zdraviu.

Poďme si predstaviť ľahké varianty receptov na šošovkovú polievku. Určite si vyberiete tú svoju najobľúbenejšiu.

Staročeská šošovicová polievka s údeným mäsom

Vyskúšajte tento tradičný recept s údeným mäsom. Údené môžete nahradiť napríklad pancettou.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 väčšiu cibuľu nakrájanú na kocky
  • 140g údeného mäsa
  • 1 mrkva (asi 120 g), jemne nakrájanú na kocky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrveného
  • 1 chilli, jemne nakrájané (nemusí byť)
  • 1-2 kocky masoxu alebo kuracieho bujónu
  • 250g červené šošovky – opláchnuté
  • Nakrájaný starší chlieb alebo rožok na krutóny

Postup

  • Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu, nakrájané údené a mrkvu. Varte na miernom až strednom ohni po dobu 10 minút, kým cibuľa nezmäkne.
  • Pridajte rascu, cesnak, chilli a varte ďalšie 1 – 2 minúty.
  • Nalejte 1,25 litra vriacej vody, rozdrobte masox a nakoniec pridajte šošovku.
  • Priveďte varu a za občasného miešania varte 20 minút.
  • Polievku dosoľte podľa chuti.
  • Medzitým si na malej panvici osmažte krutónky z chleba asi 10 minút, do chrumkava.
  • Polievku podávajte posypanú krutónmi.
šošovková polievka s údeným mäsom
Zdroj: connoisseurusveg.com

Šošovicová polievka s klobásou

Tento recept na polievku so šošovkou si pripravíme práve s klobásou. Namiesto klobásy môžete použiť aj chrumku alebo párok.

Ingrediencie

  • 450g zelené šošovky
  • 40ml olivového oleja
  • 2 veľké nakrájané cibule
  • 200g nasekaného póru
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica mletého čerstvého tymiánu
  • 200g zeleru nakrájaného na kocky (asi 5 stoniek)
  • 200g mrkvy nakrájanej na malé kocky (3 mrkvy)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2l domáceho kuracieho vývaru alebo z kocky bujónu
  • 30g paradajkového pyré
  • 3ks klobásy nakrájané na 1cm kocky
  • 2 lyžice suchého červeného vína alebo octu z červeného vína
  • Strúhaný parmezán na podávanie

Postup

  • Vo veľkej miske zalejte šošovku vriacou vodou a nechajte ju 15 minút odpočívať. Potom sceďte.
  • Vo veľkom hrnci na strednom ohni zahrejte olivový olej a osmažte cibuľu, pór, cesnak, soľ, korenie, tymian a rascu po dobu 20 minút.
  • Pridajte zeler a mrkvu a restujte ďalších 10 minút.
  • Pridajte kurací vývar, paradajkový pretlak a zliatu šošovku, prikryte a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte odkryté po dobu jednej hodiny.
  • Pridajte klobásu, červené víno a duste, kým sa klobása nerozvarí.
  • Polievku podávajte pokvapkanú olivovým olejom a posypanú nastrúhaným parmezánom.
polievka zo šošovky s klobásou
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Klasická polievka zo šošovky bez mäsa

Vyskúšajte si túto zlatú klasiku bez mäsa. Šošovica ako má byť. Zvláštny je tento recept v tom, že pridáme baby špenát.

Ingrediencie

  • 2 stredné mrkvy, nakrájané na kocky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 hrnčeky šošovky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica kari
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžica soli
  • 1 malá plechovka paradajkového pretlaku
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru, alebo kocka bujónu
  • 100g baby špenátu

Postup

  • Olúpte a nakrájajte na kocky 2 stredné mrkvy a 1 stredne veľkú cibuľu. Nadrvte 4 strúčiky cesnaku.
  • Opláchnite šošovku pod studenou vodou.
  • Zahrejte 3 lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci, pridajte mrkvu, cibuľu a restujte do mäkka, asi 5 minút.
  • Pridajte cesnak, 1 lyžicu kari prášku, 1 čajovú lyžičku mletej rasce, 1 čajovú lyžičku sušeného tymiánu a lyžicu soli. Varte asi 1 minútu.
  • Pridajte šošovku, paradajkový pretlak a 1 liter vývaru, premiešajte a varte. Zakryte pokrievkou a znížte teplotu.
  • Varte a občas miešajte, pokiaľ šošovka nezmäkne a to 18 až 22 minút.
  • Odoberte z ohňa a ihneď vmiešajte špenát. Dochuťte a ihneď podávajte.
Bezmäsá šošovková polievka
Zdroj: willcookforfriends.com

Červená šošovicová polievka s citrónom

Uvarte si polievku z červenej šošovky s prímesou citróna. Pokiaľ ho však nechcete, citrón vynechajte.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, drvené
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru, alebo kocka bujónu
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 hrnček červené šošovky
  • 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na kocky
  • Šťava z 1/2 citróna, viac podľa chuti
  • Štipka nasekaného čerstvého koriandra

Postup

  • Vo veľkom hrnci zohrejte 3 lyžice oleja, pridajte cibuľu, cesnak a restujte dozlatista, asi 4 minúty.
  • Vmiešajte paradajkový pretlak, rascu, soľ, čierne korenie a restujte ešte 2 minúty.
  • Pridajte vývar, 2 šálky vody, šošovku a mrkvu. Priveďte do varu, potom čiastočne zakryte hrniec a znížte teplotu a duste asi 30 minút, kým šošovka nezmäkne.
  • Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ.
  • Pokiaľ chcete, polievku rozmixujte tyčovým mixérom, aby bola krémová.
  • Potom vmiešajte citrónovú šťavu a koriander. Ihneď podávajte.
šošovková polievka z červenej šošovky
Zdroj: delishknowledge.com

TIP: Inšpirovať sa môžete aj týmito svetovými receptami na polievky z červenej šošovky.

Výborná polievky zo šošovky so zeleninou

Šošovková polievka vhodná pre vegetariánov sa dá pripraviť iba zo šošovky a zeleniny. Poďte si ju tiež vyskúšať.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná na kocky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nakrájaný na kocky
  • 3 stonky zeleru, jemne nakrájané na kocky
  • 3 mrkvy, olúpaná a nakrájaná na kocky
  • 2 hrnčeky zelenej šošovky
  • 8 hrnčekov zeleninového vývaru alebo kocka bujónu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica soli
  • Štipka mletého korenia
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 10 ružičiek kelu, nakrájané najemno (podľa chuti)

Postup

  • V hrnci na strednom ohni zahrejte olej, pridajte cibuľu a smažte do zlatista.
  • Cibuľu odhrňte na stranu hrnca a na voľné miesto, ktoré ste vytvorili, pridajte paradajkovú pastu. Miešajte 2 až 3 minúty, alebo kým paradajková pasta nestmavne na červenohnedú farbu.
  • Pridajte tymian, cesnak, zeler a mrkva. Varte za stáleho miešania 2 minúty.
  • Do hrnca pridáme šošovku, 8 hrnčekov vývaru, sójovú omáčku, soľ a korenie.
  • Varte na strednom ohni 55 až 60 minút, alebo pokiaľ nie je šošovka mäkká.
  • Vyberte 2 hrnčeky polievky a rozmixujte, vráťte do hrnca a vmiešajte citrónovú šťavu.
  • Pridajte nakrájaný kel a varte 1 až 2 minúty, alebo kým kel nezmäkne.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením alebo citrónovou šťavu podľa potreby a podávajte.
šošovková polievka so zeleninou
Zdroj: unicornsinthekitchen.com

Sviatočná šošovica so syrom

Pripravte si sviatočnú šošovkovku po taliansky. Teda so syrom a šampiňónmi.

Ingrediencie

  • 6 hrnčekov kuracieho vývaru (bujón)
  • 1-1/2 hrnčeka vody
  • 1/2 hrnčeka bieleho vína
  • 1 hrnček drvených paradajok (pretlak)
  • 1 hrnček zelenej alebo hnedej šošovky (opláchnuté)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná najemno
  • 3 veľké stonky zeleru, nakrájané
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané
  • 2-3 malé zemiaky, nakrájané na malé kúsky
  • 4-5 šampiňónov nakrájaných na kúsky
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nadrvené
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekané
  • 1 lyžica sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušeného kôpru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Strúhaný eidam alebo gouda podľa chuti

Postup

  • Vo veľkom hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu, zeler a mrkvu a restujte asi 7 minút – pokiaľ cibuľa nebude do zlatista.
  • Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
  • Pridajte víno a nechajte dusiť iba minútu.
  • Potom pridajte kurací vývar, vodu a paradajky, šampiňóny, zemiaky a šošovku.
  • Nakoniec pridajte petržlen, bazalku, oregano, kôpor a čerstvo mleté čierne korenie.
  • Hrniec prikryte pokrievkou a varte asi 40 minút, alebo pokiaľ šošovka nebude mäkká.
  • Polievku ozdobte strúhaným syrom a ihneď podávajte.
šošovicová polievka po taliansky
Zdroj: theharvestkitchen.com

Ocenili by ste radu ohľadom nového sporáka? V našom teste elektrických a indukčných sporákov sa môžete dozvedieť viac.

Šošovicová polievka so zemiakmi a špenátom

O niečo hutnejšie varianty šošovkovej polievky docielite pridaním zemiakov. Navyše špenát dodá polievke ďalšiu várku zdraviu prospešných látok.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nadrvené
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru alebo bujónu
  • 1 hrnček šošovky, opláchnuté
  • 200g nakrájaných zemiakov
  • 1 citrón
  • 150g čerstvých špenátových listov
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého korenia
  • Hrsť mäty

Postup

  • V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cesnak a miešajte asi 30 sekúnd.
  • Pridajte zeleninový vývar a šošovku a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu, prikryte a varte 10 minút. Potom pridajte zemiaky a varte kým zemiaky a šošovka nezmäknú asi 15 minút.
  • Medzitým nastrúhajte 1/2 čajovej lyžičky šupky z citróna, vytlačte šťavu z citróna a odmerajte tak 2 lyžice.
  • Do polievky pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, 2 lyžice citrónovej šťavy, špenát a korenie.
  • Zakryte pokrievkou a duste, kým špenát nevzvädne asi 2 minúty.
  • Nakoniec vmiešajte mätu, dochuťte soľou a korením.
šošovica so špenátom
Zdroj: thekitchn.com

Polievka z čiernej šošovky

Máte doma čiernu šošovku a neviete čo si z nej pripraviť? Vyskúšajte si uvariť šošovkovú polievku!

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 väčšia nasekaná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 2-3 nakrájané mrkvy
  • 2 hrnčeky šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 hrnček čiernej šošovky, opláchnuté
  • 1 liter zeleninového vývaru, alebo bujón
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia

Postup

  • Na strednom ohni na olivovom oleji opražte cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nezmäknú, asi 5-7 minút.
  • Pridajte huby a varte asi 5 minút.
  • Pridajte šošovku, vývar, tymian, soľ a korenie.
  • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na stredne nízkej teplote, kým nebude šošovka mäkká, asi 30 minút.
  • Ak máte málo vody, pokojne prilejte podľa vášho zdania.
  • Po uvarení hneď podávajte.
Polievka s čiernou šošovkou
Zdroj: theprettybee.com

Ako najlepšie pripraviť šošovku pred varením?

Výhodou šošovky je skutočnosť, že doba jej varenia je oproti iným strukovinám krátka.

Prvým krokom prípravy tejto veľmi zdravej strukoviny je jej prebratie. Áno, zahráme sa na popolu a preberieme kus od kusu, či medzi nimi nie je jediná zlá šošovka.

Na ešte rýchlejšie varenie šošovky je tu druhý krok. A síce, namočenie šošovky do studenej vody aspoň na 3-6 hodín. Týmto krokom docielime odplavenie škodlivých látok, zvaných aj purínov, zo šošovky do vody. Túto vodu samozrejme po vylúhovaní vylejeme a na samotné varenie použijeme čerstvú.

Šošovka sa varí okolo 15-30 minút. Vopred namočená je uvarená rýchlejšie. Či je uvarená spoznáme mäkkosťou strukoviny.

Ste naozajstní milovníci pokrmov zo šošovky alebo jej máte doma prebytok? Urobte si niektorú z týchto skvelých nátierok z červenej šošovky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.